Tagliata med tomater, svamp och tryffelpeccorino

av Åse
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, för dig över 20 år

Hej hej! Hoppas ni har en fin torsdag? Jag ska strax bylta på mig och gå bort till Ica maxi och köpa lite ingredienser till en bokbild som jag glömt ta! Boken går till tryck nästa vecka! Glöm inte att ni kan förbeställa den HÄR

Nu ska ni få ett riktigt smarrigt tips! Både när det gäller mat och dryck.
Tagliata är är en klassisk italiensk maträtt som innehåller tunt skivat kött, oftast serveras det med parmesan, bladgrönsaker, tomater. En biffsallad med andra ord!
I min version har jag grillad flankstek och serverar den med skivad rostad potatis (som man kan skippa eller ersätta med tex jordärtskocka eller andra rotfrukter som är låga i kolhydrater) ruccola, stekta champinjoner och massor med tryffelpeccorino! YUM!

Man kan med fördel marinera flankstek någon halvtimme (gärna upp mot 1 timme) i en syramarinad så bryts de hårda köttfibrerna ner något!
Jag har bara balsamvinäger och lite ljus japansk soja (Tamari) och svartpeppar.

Köttet saltar jag sedan och pepprar lite extra och steker sedan i het panna med smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills köttet fått färg. Det får sedan gå i 150 grader i ugnen till en innertemperatur på 56 grader.
Sedan är det viktigt att köttet får vila ca 10 minuter i bakplåtspapper.

Bakade romanticatomater blir söta och såååå smakrika!
Olivolja, balsamvinäger och salt är det enda som behövs! Sedan in i ugnen tills de ser ut som nedan.

Stekt svamp ger så mycket umami i en rätt som denna!

Detta är en rätt som går snabbt att tillaga för man kan ju förbereda det mesta!
Sås eller dressing till, ja då måste jag ju tipsa om min ”Godaste och enklaste vitlökssåsen

Maken och 18-åringen tog om 2 eller tre gånger! Så en portion för 6 personer blev för 3! haha!
Nåja, gott betyg ju!

Till detta drack vi Ecoltura Ripasso från toppårgången 2019.
Den är Sveriges just nu bäst prisade Ripasso!

Bara för att priset är lågt så innebär inte det att kvaliteten är lika låg, tvärtom!
Druvorna (mestadels Corvina) kommer från de bästa vingårdslägena i Valpolicella och får genomgå den s.k. Ripassometoden där man jäser skalresterna från Amarone-vinerna en gång till.

Vinet lagras sedan en tid på ekfat och bjuder sedan på kraftiga och komplexa toner av skogshallon, jordgubbar och sandelträ med en sammetslen eftersmak.

Ecoltura Ripasso passar perfekt till italienska rätter som pasta, pizza, svamprisotto men även till kötträtter med tomatsås (Osso Bocco!) lax- oh kycklingrätter!
Just årgången 2019 har fått höga poäng av Vingurun Robert Parker.

Artikelnummer: 50168
Pris: 89 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Sockerhalt: 0,2 g/100ml
Storlek: 750ml
Årgång: 2019

Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.

Här kommer receptet!
Smaklig spis.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tagliata med tomater, svamp och tryffelpeccorino


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

1 kg flankstek (eller flapsteak)
1/2 dl balsamvinäger (eller rött vin)
1/2 dl olivolja
1 tsk svartpeppar
(4 stora potatisar)
1 ask romaticatomater (400 g)
salt, olivolja, balsamvinäger
200 g champinjoner (gärna kastanj)
1 påse ruccola (ca 65 g)
Grovt riven tryffelpeccorino, ca 2 dl
salt, peppar, smör
Till servering: 1/2 dl olivolja + 2 msk balsamvinäger


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg tomaterna i en ugnsform och salta lite. Drissla lite olivolja och balsamvinäger över. Skär potatisarna i skivor, inte för tunna. Sätt in tomater och potatis i ugnen.
Marinera flanksteken i ca 30 minuter. Under tiden skiva svampen och stek i lite smör tills den fått in färg. Salta något.
Ta ut tomat och potatis när de är mjuka och ser fina ut och sänk ugnen till 150 gr.
Torka av köttet från marinaden och salta och peppra. Stek i panna på hög värme i smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills köttet har fått yta. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av köttet och sätt in i ugnen, om potatisen inte är klar eller behöver varmhållas – sätt in den samtidigt.
När temperaturen är 56 grader, ta ut köttet och vira in i bakplåtspapper och låt vila i 10 minuter.
Skär sedan köttet tvärs över fibrerna, viktigt – annars blir köttet segt och oätligt.
Montera tagliatan: Lägg ruccola på ett serveringsfat, sedan potatisskivor och kött. Blanda olivoljan med balsamvinägern och ringla över köttet.
Toppa med svamp, tomater och tryffelpeccorino.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Jenny 9 november, 2022 - 13:52

Låter gött 🙂 Åh vad jag längtar efter din bok, ska bli så spännande och intressant att läsa…

Svara
Åse 10 november, 2022 - 08:43

Så glad att höra att du längtar!❤️

Svara
Jeanette 4 november, 2022 - 10:16

Hej Åse!
Tack för alla goda recept, speciellt crock pot recepten.
Dammade av min potta som jag brukar ta fram så här års.
Oj oj allt blir så bra. Mört o fint. Kycklingen med dragon o dijonsenap var helt magiskt god. Lagade shortribs på nöt som jag sedan la på Lchf barbecuesås och grillade på hög värme i ugnen. Så….gott.
Önskar trevlig helg!

Svara
Åse 4 november, 2022 - 13:35

Ojoj så smarrigt!!
Nu blev jag såååå sugen på ribs! <3
Önskar en trvelig helg tillbaka!

Svara
Carina 3 november, 2022 - 18:57

Samma här 😋

Svara
Jeanette 3 november, 2022 - 18:04

Då är lördagsmiddagen bestämd ☺️Låter väldigt gott!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.