Västerbottenpaj med fänkål

av Åse

Hej hej!

Vilken dag!

Uppe med tuppen och bakade Fröbröd och sedan var det dags för skolavslutning för Alice och Juni och vilket väder Helsingborg bjöd på! 27 grader och sol.

Hem och fixa matsäck till resan, pannkakor stektes, matlådor fixades och det ena med det fjärde.
Men vi kom iväg i tid och nu kör vi igenom Tyskland och har 16,5 timmar till Cambrils där vi sover över en natt.
Givetvis stannar vi under dessa 19 timmarna och sover, pausar, byter förare etc.
Husvakterna är omkramade och två ledsna hundar tittade med stora ögon när nästan hela familjen försvann.. 🐶

Bilen är fullpackad och det går ingen nöd på oss här!

I går blev det en sådan god paj tillsammans med varmrökt lax – passar bra nu i sommartider!
Pajdegen var min glutenfria lågkolhydratpajdeg så klart! Den är alltid ett säkert kort! Gör numera dubbel sats och har i form om 22 cm.

Detta är en så god paj till fisk, lax, skaldjur men självklart till även kött, fågel eller en god sallad enbart!
Fänkål är ju en sååååå god grönsak, lite glömd här hemma emellanåt.

Timjan är ju min absoluta favvokrydda! BÄSTA

Sorry hann inte fota den utan formen =) Resterna ligger hemma hos husvakterna att mumsa på ikväll 😅♥️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon


  • Författare: Åse

Ingredienser

Pajdeg: 

1 dl skalade sesamfrön
6 dl mandelmjöl
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1,5 tsk salt
60 g smör
2 ägg

Pajfyllning:
1 fänkål
1 gul lök
300 g västerbottensost
5 ägg
5 dl grädde
2 tsk salt
2 krm peppar
färsk timjan
smör att steka i


Instruktioner

Börja med pajdegen: Mixa sesamfrön till mjöl i blender/mixer (OBS! Viktigt, annars håller degen ihop sämre) och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i 22 cm pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
Finhacka löken och skär fänkålen i mindre bitar, spara gärna fänkålsstängerna och garnera med.
Stek mjuka i lite smör. Lägg i pajskalet.
Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över grönsakerna. Vik aluminiumfolie över pajkanten så bränns den inte. Grädda i ca 40 minuter tills äggstanningen känns klar när man känner på pajen.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

1 kommentar

ÅsaS 5 juni, 2019 - 22:22

Paj är underskattat! Man kan ju fylla skalen med precis vad som helst, och servera till nästan vad som helst också. Smidigt med allt i en form!
Bila tryggt och säkert på vägarna nu!
Själv ska jag slänga mig i bingen, helt slut efter dagens firande.. Men (nästan) lika glad stolt, glad och lycklig som vår nybakade student!
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!