Ingredienser
Pajdeg:
1 dl skalade sesamfrön
6 dl mandelmjöl
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1,5 tsk salt
60 g smör
2 ägg
Pajfyllning:
1 fänkål
1 gul lök
300 g västerbottensost
5 ägg
5 dl grädde
2 tsk salt
2 krm peppar
färsk timjan
smör att steka i
Instruktioner
Börja med pajdegen: Mixa sesamfrön till mjöl i blender/mixer (OBS! Viktigt, annars håller degen ihop sämre) och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i 22 cm pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.
Finhacka löken och skär fänkålen i mindre bitar, spara gärna fänkålsstängerna och garnera med.
Stek mjuka i lite smör. Lägg i pajskalet.
Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över grönsakerna. Vik aluminiumfolie över pajkanten så bränns den inte. Grädda i ca 40 minuter tills äggstanningen känns klar när man känner på pajen.