God måndag! Hoppas ni haft en skön helg! Som vanligt går ju helgen på tok för fort!!
I lördags var jag på födelsedagskalas hos Sara då hon precis fyllt 35 år. Var jättetrevligt! Jag och Sara började med en brunch på Helsing Bar på dagen, mys!
Mums!
Jag gjorde en LCHF paj med salami, fetaost, oliver, paprika, basilika, parmesan, vitlök och tog med till buffebordet, gott!
I dag gjorde jag en paj till som vi ska ha ikväll, en vanlig ost & skinkpaj. Gott!!
I förrgår hade jag som sagt, salami, fetaost, oliver, paprika, soltorkade tomater, basilika, vitlök i – jag bara skar ner och blandade allt och sedan på med 200 g riven parmesan och äggstanningen, gott!
Glömde ta bild så ni får hålla till godo med denna mobilbilden i stället 😉

LCHF Pajdeg
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
25 g smör
1 ägg
Äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
200 gram riven ost
Instruktioner
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel
Grädda skalet i 175 gr i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
Fyll salet med valfria ingredienser och äggstanningen. Grädda i 40-50 minuter.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

98 kommentarer
Supergott recept på pajdeg!
En faborit 👌😋😋😋
Hej! Har du på osten innan eller efter äggstanningen? Mvh Jacke
Jag brukar blanda i!
Hej!
Har följt dig läääänge! Tack fär all inspo! Har tappat 6kg tack vare alla inspirerande recept och såklart min motivation! Jag måste dock fråga hur du får pajerna så fina? Jag tycker aldrig degen räcker till för att få upp den snyggt på kanterna samt att jag inte får ut den ur pajfornen som du verkar få. Vad är hemligheten?! 😊
Hej! GRATTIS ditt fina resultat!
Använd en mindre pajform, min är 20 cm i diameter och platta ut så tunt du kan med smörkniv/sked/händer =)
Hej! Brukar göra denna paj men med färdigt sesammjöl istället för att mala eget. Vilken mängd ska man ta då vet du det? Gäller fortfarande 1/2 dl? Mvh Johanna
Du är en väldigt inspirerande person! Tack för en otroligt bra blogg. Och pajen med salami blev fantastisk! Riktigt bra recept! Slutade med tomma ”fat” här hemma 🙂
Hej!! Tänkte laga denna paj ikväll! Tror du att det räcker att dubbla receptet om man vill göra den i en långpanna?
Svårt att säga, beror på storleken på långpannan.
Kan man utesluta fiberhusken i detta fall? Har allt annat hemma. 🙂 Eller ersätta den?
Mvh
Ulrica
Gjorde precis som det stod men tog oskalade sesamfrön istället för skalade (hade bara det hemma) Mortlande fröna så att de skulle bli mjöliga. Tyvärr blev degen jättetorr och smulig. Tror inte detta blir gott….
Hur ska den vara i konsistensen egentligen?
Det ska bli ett mjöl av sesamfröna, därför ska de mixas 🙂
Degen blir absolut inte torr och smulig. Du glömde inte fett och ägg?
Hehe jo jag förstår att det ska bli ett mjöl, det var just därför jag mortlade fröna. (Har tyvärr ingen mixer). Tog till och med lite extra smör i smeten och ett ganska stort ägg, men den blev verkligen snustorr. Väldigt märkligt.
Jag tar tom hälften så mkt smör! Skumt!!
Tillsätt bara lite vatten i degen så blir det en fin deg. Ta bara lite!
Hej! funkar det lika bra med oskalade sesamfrön eller måste det vara skalade?
Det funkar!
Supergo pajdeg!
Har dock aldrig testat att frysa in det…funkar det bra? Åse? eller någon annan som testat?
Ja det ska gå! 🙂
Hej! Gick det bra att frysa in den eller blev den konstig? 🙂
Hej! Jag fryser ofta in paj som blir över 🙂
Hej!
Testade att göra pajdegen nu (den står i kylet), men jag har en liten fråga… Är det meningen att den ska bli väldigt smörig?
Bästa recept! Tack! Super gött!!
Hej jag undrar om pajen är god om man serverar den kall på buffén
Annika
Absolut!
Hej Åse!
Vilket märke på mandelmjöl rekommenderar du? Har förstått att det finns olika sorter med mer lr mindre bismak. Jag har Risenta hemma, men finns det nån du tycker är bättre? Är ny i lchf-världen o mycket peppad! Finns ju såå mycket nya o goda recept o hos dig har jag hittat massor som jag ska testa!
Hej! Sellton som finns på tex Ica maxi köper jag alltid! Super gott! 🙂 lycka till!
Hej! Jag begriper inte varför men min pajdeg blir inte så bra, jag har gjort varianter med mandelmjöl tidigare och inte varit nöjd men det ser så bra ut på bilderna här! Mitt problem är att degen bara blir en smetig sörja i bottnen och jag tycker det är så vidrigt med ”blött bröd” vill att det ska vara ett ”torrt frasigt” skal liksom. Men vad jag kan se nämner ingen det problemet här så jag hoppades att denna botten skulle bli annorlunda. Jag körde den extra länge för säkerhets skull dessutom, innan jag fyllde den. Men det blev exakt samma kletiga botten som alltid! GRRR 😉
Hej! Vad använder du för mandelmjöl?? Förgräddar du skalet tillräckligt länge??
Pajerna ser jättegoda ut! Går det bra att frysa dem och hur gör man vid tiningen isåfall. Vi ska ha släktkaslas om några veckor och det vore gott med paj och lämpligt om jag kunde fixa iordning det mesta innan.
Undrar om du kör vanlig ugn eller varmluft??
Hejsan 🙂
Tänkte fråga om det är måtten ca:25 cm på den springform som du använde till pajen?
Ska nämligen göra en kycklingpaj med champ, bacon, purjo, creme fraish, paprika..den ska stå i ugnen 25-30 min 200-225 C…klarar pajskalet det efter att den förgräddats sina 8 min?
Mvh / Veronica
Hej jag använder en form som är 22 cm.
Jag använde kokosmjöl men degen blev bara torr och smulig. Tillsatte vatten men det hjälpte inte…vad gjorde jag för fel. Körde inte heller med maskin.
Kram
Stina
Kokosnötmjöl? Det ingår inte i receptet.
Nä jag vet men hade inte mandelmjöl så jag tog kokos…tror du att det är så stor skillnad? Det blev ok smak iaf =)
Kram
Ja mandelmjöl och kokosnötmjöl har absolut inte samma bakegenskaper och mandelmjöl är ju mycket fetare så binder bättre och ger en mörare, saftigare deg. Bättre lycka nästa gång!
Mycket god paj!
Grymt god lchfpajdeg!! 🙂 jag älskar paj och det här pajskalet är till och med godare än det jag brukar (förlåt, brukade) göra med vetemjöl.
Hej!
Tack för en underbar paj!!
Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tog krossade linfrön i stället, hade inga sesam hemma.
Tack igen/ Lise-Lott
Hej!
Tack för en underbar paj!!
Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tack igen/ Lise-Lott
det blir paj till lunch idag…:-)
Skulle degen ha vilat innan jag trycker ut den i formen? Den kändes stabilare efter kylskåpshalvtimmen. Vilket fall – gott blev det! Tack!
Min deg blev mera som smet. Vad hände? Följde receptet. Hade tänkt göra en tackopaj.
Hej! Ingen aning! Följde du receptet så bör det ha blivit bra! Blev det inte bra när den fått vila i kylskåpet?
Kan man skippa sesamfrön och ersätta med nått annat eller ingenting alls?
Åhh, det blev en grym paj!! Supergott och knaprigt pajskal. Jag tog ost,skinka, feta, rödlök, tomater och en pressad vitlök. Jummie! 🙂
Kul, det ser jättegott ut. En annan variant som också fungerar bra, särskilt för de med nötallergi, är att helt enkelt hoppa över skalet och bara fylla en form med fyllningen.
Ja precis, det brukar jag alltid göra: https://56kilo.se/italiensk-paj-gilchf/
Fast gott med lite tuggmotstånd :))
Tack snälla för ett underbart recept, kommer o leva på olika pajer ett tag framöver nu…
super tack
Vi har precis gjort Jamie Oliver’s lime och citronpaj med det har skalet….mumma!!
Åhhhhhh!!!! Recept???
Jag anvande ”din” deg och fyllningen harifran
https://katinkaskitchen.com/?p=1064
Anvande sukrin istallet for socker.
Det blev ooootroligt gott. Syrligt och smarrigt.
Hej sara! jag hittade receptet genom att googla efter jamie oliver lemon lime pie, hittade inte just på den sajten du skrev men det är samma recept 🙂 tack för tipset!!
mmmmmm den va suuuuupergod:) Tack för ännu ett bra recept<3
& det bästa är att det blev en bit över som blir dagens lunch till mig:)
🙂 Malin Q
Hej:)
Tack för detta recept…..jag har precis slängt ihop en paj som står i ugnen nu…..den ser god ut:) Ska bli gott att få smaka den ikväll!!!
Ha en bra dag
Malin Q
Vad kul! Var den god? 🙂
Jag åt tacopaj i fredags gjord på Henriks pajskal (det med pofiber och kokosnötmjöl) och blev helt frälst! Visste inte att han hade kommit ut med ett nytt recept så nästa gång får jag testa detta =)
Hej Åse. Nu har jag min skink och ost paj i ugnen. Ska hinna äta den innan jobbet. Har verkligen saknat pajer. Puss på dig.
Tack för detta recept. Har precis gjort en ost och skinkpaj men tog solrosfrön i stället för sesam. Riktigt lågt kolhydratandel. Med din äggstanning och pajdeg samt 200 g kassler och 200 g ost (31%) blev det för 1/8: Fett: 36 g Protein: 25 g Kolhydrater: 3 g 428 kcal
Tack för ett supergott recept! Jag missade att man skulle mixa sesamfröna och mandelmjölet så jag kanske kan få tipsa om att det var riktigt gott även med hela sesamfrön i pajdegen :o) Den här gör vi igen!
Haha bra att veta =))
Jag har ingen mixer, men kan kanske kan använda Tahini, det är väl sesamfrö på burk som är mixade?
Ja det tycker man ju! Vet inte doseringen bara!
Jag testa mig fram på ett ungefär, jag ser när det verkar bli rätt konsistens! 🙂
jag börjar få paj-abstinens så måste prova detta! Prövat en hel del andra utan att vara helt nöjd 🙁
Jag brukar göra Airams pajdeg med mandelmjöl och riven parmesan.
Den är god, men jag tycker att jag känner en bi smak (den är inte dålig, men den passar inte till allt). Nästa gång ska jag testa receptet som du gjort. Kul att kunna variera sig. 😀
Tack för receptet! Jag var på jakt efter ett pajdegsrecept så det kom verkligen i rättan tid!
En fråga: I Henriks recept ingår även kokosmjöl och pofiber. Kan man m a o utelämna dem utan problem?
Detta är ett annat recept som Henrik har, detta är det nyaste han har lagt ut.