LCHF Pajdeg

av Åse

God måndag! Hoppas ni haft en skön helg! Som vanligt går ju helgen på tok för fort!!
I lördags var jag på födelsedagskalas hos Sara då hon precis fyllt 35 år. Var jättetrevligt! Jag och Sara började med en brunch på Helsing Bar på dagen, mys!


Mums!

Jag gjorde en LCHF paj med salami, fetaost, oliver, paprika, basilika, parmesan, vitlök och tog med till buffebordet, gott!
I dag gjorde jag en paj till som vi ska ha ikväll, en vanlig ost & skinkpaj. Gott!!

 

I förrgår hade jag som sagt, salami, fetaost, oliver, paprika, soltorkade tomater, basilika, vitlök i – jag bara skar ner och blandade allt och sedan på med 200 g riven parmesan och äggstanningen, gott!
Glömde ta bild så ni får hålla till godo med denna mobilbilden i stället 😉

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

LCHF Pajdeg


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

Ingredienser

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
25 g smör
1 ägg

Äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
200 gram riven ost


Instruktioner

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel
Grädda skalet i 175 gr i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
Fyll salet med valfria ingredienser och äggstanningen. Grädda i 40-50 minuter.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

98 kommentarer

Paola Oscarsson 30 juli, 2024 - 13:22

Supergott recept på pajdeg!
En faborit 👌😋😋😋

Svara
Jacke 29 januari, 2020 - 20:43

Hej! Har du på osten innan eller efter äggstanningen? Mvh Jacke

Svara
Åse 30 januari, 2020 - 12:20

Jag brukar blanda i!

Svara
Pamela 6 juli, 2017 - 16:08

Hej!
Har följt dig läääänge! Tack fär all inspo! Har tappat 6kg tack vare alla inspirerande recept och såklart min motivation! Jag måste dock fråga hur du får pajerna så fina? Jag tycker aldrig degen räcker till för att få upp den snyggt på kanterna samt att jag inte får ut den ur pajfornen som du verkar få. Vad är hemligheten?! 😊

Svara
Åse 6 juli, 2017 - 16:16

Hej! GRATTIS ditt fina resultat!

Använd en mindre pajform, min är 20 cm i diameter och platta ut så tunt du kan med smörkniv/sked/händer =)

Svara
Johanna 2 juli, 2017 - 15:48

Hej! Brukar göra denna paj men med färdigt sesammjöl istället för att mala eget. Vilken mängd ska man ta då vet du det? Gäller fortfarande 1/2 dl? Mvh Johanna

Svara
Anna 9 mars, 2017 - 20:02

Du är en väldigt inspirerande person! Tack för en otroligt bra blogg. Och pajen med salami blev fantastisk! Riktigt bra recept! Slutade med tomma ”fat” här hemma 🙂

Svara
Therese 9 mars, 2017 - 12:43

Hej!! Tänkte laga denna paj ikväll! Tror du att det räcker att dubbla receptet om man vill göra den i en långpanna?

Svara
Åse 9 mars, 2017 - 14:37

Svårt att säga, beror på storleken på långpannan.

Svara
ulrika 17 november, 2016 - 11:43

Kan man utesluta fiberhusken i detta fall? Har allt annat hemma. 🙂 Eller ersätta den?

Mvh
Ulrica

Svara
Erika 5 november, 2016 - 16:12

Gjorde precis som det stod men tog oskalade sesamfrön istället för skalade (hade bara det hemma) Mortlande fröna så att de skulle bli mjöliga. Tyvärr blev degen jättetorr och smulig. Tror inte detta blir gott….
Hur ska den vara i konsistensen egentligen?

Svara
Åse 5 november, 2016 - 16:28

Det ska bli ett mjöl av sesamfröna, därför ska de mixas 🙂
Degen blir absolut inte torr och smulig. Du glömde inte fett och ägg?

Svara
Erika 6 november, 2016 - 18:48

Hehe jo jag förstår att det ska bli ett mjöl, det var just därför jag mortlade fröna. (Har tyvärr ingen mixer). Tog till och med lite extra smör i smeten och ett ganska stort ägg, men den blev verkligen snustorr. Väldigt märkligt.

Svara
Åse 6 november, 2016 - 22:14

Jag tar tom hälften så mkt smör! Skumt!!

Svara
Sarah 18 april, 2017 - 16:20

Tillsätt bara lite vatten i degen så blir det en fin deg. Ta bara lite!

denise 23 augusti, 2016 - 14:20

Hej! funkar det lika bra med oskalade sesamfrön eller måste det vara skalade?

Svara
Åse 24 augusti, 2016 - 06:39

Det funkar!

Svara
Maja 28 februari, 2016 - 20:50

Supergo pajdeg!

Har dock aldrig testat att frysa in det…funkar det bra? Åse? eller någon annan som testat?

Svara
Åse 29 februari, 2016 - 07:44

Ja det ska gå! 🙂

Svara
Alexandra 11 januari, 2017 - 14:04

Hej! Gick det bra att frysa in den eller blev den konstig? 🙂

Svara
Åse 12 januari, 2017 - 05:27

Hej! Jag fryser ofta in paj som blir över 🙂

Svara
Emelie 26 maj, 2015 - 12:25

Hej!

Testade att göra pajdegen nu (den står i kylet), men jag har en liten fråga… Är det meningen att den ska bli väldigt smörig?

Svara
Bea 21 november, 2014 - 21:17

Bästa recept! Tack! Super gött!!

Svara
Annika 29 januari, 2014 - 21:33

Hej jag undrar om pajen är god om man serverar den kall på buffén
Annika

Svara
Åse 29 januari, 2014 - 23:08

Absolut!

Svara
Annakarin 30 augusti, 2013 - 13:59

Hej Åse!
Vilket märke på mandelmjöl rekommenderar du? Har förstått att det finns olika sorter med mer lr mindre bismak. Jag har Risenta hemma, men finns det nån du tycker är bättre? Är ny i lchf-världen o mycket peppad! Finns ju såå mycket nya o goda recept o hos dig har jag hittat massor som jag ska testa!

Svara
Åse 30 augusti, 2013 - 14:40

Hej! Sellton som finns på tex Ica maxi köper jag alltid! Super gott! 🙂 lycka till!

Svara
Ada 9 april, 2013 - 08:08

Hej! Jag begriper inte varför men min pajdeg blir inte så bra, jag har gjort varianter med mandelmjöl tidigare och inte varit nöjd men det ser så bra ut på bilderna här! Mitt problem är att degen bara blir en smetig sörja i bottnen och jag tycker det är så vidrigt med ”blött bröd” vill att det ska vara ett ”torrt frasigt” skal liksom. Men vad jag kan se nämner ingen det problemet här så jag hoppades att denna botten skulle bli annorlunda. Jag körde den extra länge för säkerhets skull dessutom, innan jag fyllde den. Men det blev exakt samma kletiga botten som alltid! GRRR 😉

Svara
Åse 9 april, 2013 - 14:56

Hej! Vad använder du för mandelmjöl?? Förgräddar du skalet tillräckligt länge??

Svara
Lena Österlund 1 april, 2013 - 15:26

Pajerna ser jättegoda ut! Går det bra att frysa dem och hur gör man vid tiningen isåfall. Vi ska ha släktkaslas om några veckor och det vore gott med paj och lämpligt om jag kunde fixa iordning det mesta innan.

Svara
Caisa 22 mars, 2013 - 18:21

Undrar om du kör vanlig ugn eller varmluft??

Svara
Veronica 27 november, 2012 - 14:30

Hejsan 🙂

Tänkte fråga om det är måtten ca:25 cm på den springform som du använde till pajen?
Ska nämligen göra en kycklingpaj med champ, bacon, purjo, creme fraish, paprika..den ska stå i ugnen 25-30 min 200-225 C…klarar pajskalet det efter att den förgräddats sina 8 min?

Mvh / Veronica

Svara
Åse 27 november, 2012 - 16:00

Hej jag använder en form som är 22 cm.

Svara
Stina 18 november, 2012 - 16:25

Jag använde kokosmjöl men degen blev bara torr och smulig. Tillsatte vatten men det hjälpte inte…vad gjorde jag för fel. Körde inte heller med maskin.
Kram
Stina

Svara
Åse 18 november, 2012 - 16:26

Kokosnötmjöl? Det ingår inte i receptet.

Svara
Stina 18 november, 2012 - 20:59

Nä jag vet men hade inte mandelmjöl så jag tog kokos…tror du att det är så stor skillnad? Det blev ok smak iaf =)
Kram

Svara
Åse 18 november, 2012 - 21:01

Ja mandelmjöl och kokosnötmjöl har absolut inte samma bakegenskaper och mandelmjöl är ju mycket fetare så binder bättre och ger en mörare, saftigare deg. Bättre lycka nästa gång!

Svara
Mimi 14 november, 2012 - 21:48

Mycket god paj!

Svara
Sandra Andersson 3 september, 2012 - 20:35

Grymt god lchfpajdeg!! 🙂 jag älskar paj och det här pajskalet är till och med godare än det jag brukar (förlåt, brukade) göra med vetemjöl.

Svara
Lise-Lott 30 augusti, 2012 - 12:33

Hej!
Tack för en underbar paj!!

Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tog krossade linfrön i stället, hade inga sesam hemma.

Tack igen/ Lise-Lott

Svara
Lise-Lott 30 augusti, 2012 - 12:30

Hej!
Tack för en underbar paj!!

Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tack igen/ Lise-Lott

Svara
Anneli Kleist 30 juni, 2012 - 07:48

det blir paj till lunch idag…:-)

Svara
Molle 28 april, 2012 - 07:53

Skulle degen ha vilat innan jag trycker ut den i formen? Den kändes stabilare efter kylskåpshalvtimmen. Vilket fall – gott blev det! Tack!

Svara
Molle 27 april, 2012 - 17:45

Min deg blev mera som smet. Vad hände? Följde receptet. Hade tänkt göra en tackopaj.

Svara
Åse 28 april, 2012 - 07:46

Hej! Ingen aning! Följde du receptet så bör det ha blivit bra! Blev det inte bra när den fått vila i kylskåpet?

Svara
Silvia 21 april, 2012 - 17:29

Kan man skippa sesamfrön och ersätta med nått annat eller ingenting alls?

Svara
Sthlms tjej 12 mars, 2012 - 20:25

Åhh, det blev en grym paj!! Supergott och knaprigt pajskal. Jag tog ost,skinka, feta, rödlök, tomater och en pressad vitlök. Jummie! 🙂

Svara
Gustaf Segerström 4 mars, 2012 - 18:17

Kul, det ser jättegott ut. En annan variant som också fungerar bra, särskilt för de med nötallergi, är att helt enkelt hoppa över skalet och bara fylla en form med fyllningen.

Svara
Åse 5 mars, 2012 - 09:38

Ja precis, det brukar jag alltid göra: https://56kilo.se/italiensk-paj-gilchf/
Fast gott med lite tuggmotstånd :))

Svara
irene 4 mars, 2012 - 15:07

Tack snälla för ett underbart recept, kommer o leva på olika pajer ett tag framöver nu…
super tack

Svara
Sara 3 mars, 2012 - 15:25

Vi har precis gjort Jamie Oliver’s lime och citronpaj med det har skalet….mumma!!

Svara
Åse 3 mars, 2012 - 15:33

Åhhhhhh!!!! Recept???

Svara
Sara 4 mars, 2012 - 20:44

Jag anvande ”din” deg och fyllningen harifran
https://katinkaskitchen.com/?p=1064
Anvande sukrin istallet for socker.
Det blev ooootroligt gott. Syrligt och smarrigt.

Svara
Åse 5 mars, 2012 - 11:48

Hej sara! jag hittade receptet genom att googla efter jamie oliver lemon lime pie, hittade inte just på den sajten du skrev men det är samma recept 🙂 tack för tipset!!

Svara
Malin Quiding 1 mars, 2012 - 09:03

mmmmmm den va suuuuupergod:) Tack för ännu ett bra recept<3

& det bästa är att det blev en bit över som blir dagens lunch till mig:)

🙂 Malin Q

Svara
Malin Quiding 29 februari, 2012 - 08:21

Hej:)
Tack för detta recept…..jag har precis slängt ihop en paj som står i ugnen nu…..den ser god ut:) Ska bli gott att få smaka den ikväll!!!
Ha en bra dag
Malin Q

Svara
Åse 29 februari, 2012 - 09:04

Vad kul! Var den god? 🙂

Svara
Enelya 28 februari, 2012 - 17:47

Jag åt tacopaj i fredags gjord på Henriks pajskal (det med pofiber och kokosnötmjöl) och blev helt frälst! Visste inte att han hade kommit ut med ett nytt recept så nästa gång får jag testa detta =)

Svara
Anne 28 februari, 2012 - 11:02

Hej Åse. Nu har jag min skink och ost paj i ugnen. Ska hinna äta den innan jobbet. Har verkligen saknat pajer. Puss på dig.

Svara
Anna Mattsson 28 februari, 2012 - 10:55

Tack för detta recept. Har precis gjort en ost och skinkpaj men tog solrosfrön i stället för sesam. Riktigt lågt kolhydratandel. Med din äggstanning och pajdeg samt 200 g kassler och 200 g ost (31%) blev det för 1/8: Fett: 36 g Protein: 25 g Kolhydrater: 3 g 428 kcal

Svara
Anne-Lie 27 februari, 2012 - 21:05

Tack för ett supergott recept! Jag missade att man skulle mixa sesamfröna och mandelmjölet så jag kanske kan få tipsa om att det var riktigt gott även med hela sesamfrön i pajdegen :o) Den här gör vi igen!

Svara
Åse 27 februari, 2012 - 22:02

Haha bra att veta =))

Svara
Anna 27 februari, 2012 - 20:30

Jag har ingen mixer, men kan kanske kan använda Tahini, det är väl sesamfrö på burk som är mixade?

Svara
Åse 27 februari, 2012 - 22:02

Ja det tycker man ju! Vet inte doseringen bara!

Svara
Anna 28 februari, 2012 - 15:56

Jag testa mig fram på ett ungefär, jag ser när det verkar bli rätt konsistens! 🙂

Svara
marlene 27 februari, 2012 - 16:24

jag börjar få paj-abstinens så måste prova detta! Prövat en hel del andra utan att vara helt nöjd 🙁

Svara
Malin 27 februari, 2012 - 13:16

Jag brukar göra Airams pajdeg med mandelmjöl och riven parmesan.
Den är god, men jag tycker att jag känner en bi smak (den är inte dålig, men den passar inte till allt). Nästa gång ska jag testa receptet som du gjort. Kul att kunna variera sig. 😀

Svara
Catrin 27 februari, 2012 - 12:17

Tack för receptet! Jag var på jakt efter ett pajdegsrecept så det kom verkligen i rättan tid!

En fråga: I Henriks recept ingår även kokosmjöl och pofiber. Kan man m a o utelämna dem utan problem?

Svara
Åse 27 februari, 2012 - 12:18

Detta är ett annat recept som Henrik har, detta är det nyaste han har lagt ut.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.