Varför blir vi feta?

av Åse

Detta är ju verkligen sant! http://www.svd.se/nyheter/inrikes/god-mat-far-oss-att-tappa-kontrollen_6597790.svd
För mig är inte socker den stora boven, jag behöver inte vara speciellt petig när det gäller lite socker i saker och ting utan jag triggas mer av helheten fett/socker. Tex McDonalds/Max etc, pizza, pastarätter – jag är en riktig junkie för sådan mat, därför äter jag ju det ytterst sällan!
Människan är skapad till att vilja ha kombinationen socker/fett! (tänk bröstmjölken!) Det lagras snabbt som energi och socker stimulerar vårt sug efter mer energität mat, och stimulerar även vårt ”må-bra”. Vi är till skillnad mot vad många tror faktiskt inte speciellt mycket annorlunda mot vad vi var från början. Och våra kroppar och vår hjärna vet inte att vi lever i ett samhälle där vi har överflöd av mat och energität mat!

Därför blir vi feta enligt Kessler:

Därför blir vi feta enligt Kessler:

Vi är stenåldersmänniskor inställda på hunger som lever mitt i en ständigt pågående matkarneval.

• Alla som fått chansen har gått över till mat med mer socker, fett och salt eftersom det är godare än frön och sallad. Sådan energität och hypergod mat ökar chansen till överlevnad när mat är en bristvara.

• Ju mer mat som finns tillgänglig desto mer äter vi. Därför har industrin gjort hypergod mat tillgänglig överallt.

• Socker och fett är i sig bara milt beroendeframkallande, men tillsammans, som en del i välsmakande livsmedel blir de oemotståndliga.

• Evolutionen har programmerat oss för att reagera snabbt på matstimuli. När starka sådana signaler finns överallt äter vi automatiskt utan att tänka. Vi äter oftast för att må bra, inte att mildra hunger. Vi blir hyperätare.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Sabine-Välbefinnaren 11 april, 2012 - 21:47

Bra inlägg!! Men jag har upplevt att blodsockret och upptaget av socker sker långsammar när man äter det med fett, så jag tycker inte de borde öka suget av socker. Kan ju också vara så att eftersom att det tas upp långsammar märker vi inte lika snabbt att vi är mätta.Vad tror du om det?
Mvh Sabine

Svara
Åse 12 april, 2012 - 11:50

Hej! Socker och fett tillsammans stimulerar vårt belöningscentrum extra mycket, det har egentligen inget med att vi blir extra sockersugna att göra 🙂

Svara
Sabine-Välbefinnaren 12 april, 2012 - 21:29

OK, så belöningssystemet gör att man äter mer och blir feta?? =) Men då tänker jag också att kärlek och endorfin är ett typ av belöningssystem/hormon/ämne i kroppen. Men det äter man inte av, man tappar istället apptiten. =) Måste vara två olika ämnen som jobbar där. =)

Svara
Kevin Smolander 5 november, 2011 - 18:09

Innan när jag gick i skolan och inte hade ätit på en hel dag (lunchen var så himla på skolan där jag gick) och gick förbi sådana ställen, så kunde jag inte låt bli! Inte så konstigt med tanke på det jag nyss läste där…

Svara
Tove Henriksson 2 november, 2011 - 18:12

Så intressant och så sant!! Visst kan jag äta rätt stora mängder godis och liknande när jag sätter igång, men det gör jag inte så ofta och har inte ens i vanliga fall ett så stort begär av socker. Men ge mig en potatisgratäng eller en pasta med en gräddig sås eller klyftpotatis och fet sås och jag äter tills jag mår dåligt!!

Svara
malin 2 november, 2011 - 14:01

Helt rätt, jag är en junkie för pasta o gratänger osv men jag mår ju bättre utan dom.
Jag klarar oxå lite socker i maten men inte rent godis osv utan att överäta o då menar jag äta tills det är slut…..
Idag så är ju mat ibland mer socialt betingat. man ska fika i tid o otid. Sen tjatas det att man kan väl smaka bara en bit…..
Och äta för att må bra , äta fär att man är lessen osv, det gjorde jag för eftersom suget alltid fanns där. Men tack vara den maten jag äter nu så är ju suget inte alls så stort!
Ska läsa hela artikeln hemma ikväll!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.