Vad triggar?

10 maj, 2011

Jag försökte förklara för Lena varför jag äter lågkolhydratkost och det slog mig så tydligt att lågkolhydratkost är min ”napp”.
Lågkolhydratkost för mig innebär att jag håller överätningstendenser i schack, mina tankar kretsar inte kring mat i tid och otid, mitt sug efter socker och snabba kolhydrater försvinner.
Överviktiga måste fundera kring sin kost, vad det är som underhåller deras övervikt. Så mycket fokus läggs på hur man fortast går ner i vikt, men fokus bör läggas på ”Vad kommer hålla mig smal sedan?”

Det finns givetvis inga generella regler för hur man ska äta men man bör analysera vad som triggar en.
Även om jag äter lågkolhydratkost så finns det en sak som triggar mig att äta mer än jag bör även med LCHF och det är gräddiga såser. Det är fantastiskt gott med tex stekta biffar i en god krämig gräddig sås, tyvärr märker jag att jag gärna tar om en, två ggr.. så jag håller nere på det.
Hade jag ätit mer potatis, ris, pasta – då ska vi inte snacka! Kokt potatis kan jag inte sluta äta! Jag äter hellre kåldolmar med massor av kokt potatis och brunsås, lingon än en pizza! För min del gör jag bäst i att undvika pasta, ris och potatis i en måltid. Bönor, grovt bröd etc triggar mig dock inte. Man måste hitta sin nivå och undvika det som man vet att man faller på.

Man måste även hitta på regler för sitt ätande tycker jag! Olga Rönnberg (ser ni förresten att jag är med på bild i hennes blogg? ) gav ett mycket bra tips som jag personligen kommer ta till mig.
Ha gärna en ”unnardag” i veckan då ni äter det ni gärna vill äta MEN ät det på kvällen! Börja inte unnardagen på morgonen, för ni vet lika väl som jag att ni kommer äta frallor till frukost, och sedan kommer dagen bli ett enda långt frosseri 😉 Sådan är jag i allafall!

I lördags visste jag att jag skulle äta sådant jag sällan äter längre men jag bestämde mig att äta så bra jag bara kunde. Det innebar att jag åt äggröra, protein, ost och grönsaker till frukost. På lunchen hoppade jag och Lena över Rostbiffswrapen eftersom vi inte var hungriga just då och åkte i stället i väg senare och köpte vars en kycklingsallad.
På kvällen sedan åt jag det som serverades.
Jag vet att om jag i stället hade bestämt mig för att ”Idag ska jag unna mig det jag vill ha!” då hade jag ätit mjukt bröd till frukost, det hade säkert blivit 2 bullar, juice, ost, äggröra, you name it. Det hade gjort att jag efter en timme hade blivit sugen på sött, då hade jag ätit lite av godiset som fanns i goodiebagen, jag hade gladeligen ätit en wrap till lunch och jag hade säkerligen kunnat tänka mig två!
Fikabordet 2 timmar senare hade jag med glatt mod gett mig på! kanelbulle, chokladbulle för att inte tala om mandeltårtan!
Efter galamiddag, vin och drinkar hade jag säkert somnat med chipspåsen i famnen.
Ser ni? Jag vet hur jag är! Det handlar inte så mycket om karaktär, det handlar om att jag vet hur kosten påverkar mig!
Det är det som är nyckeln till mycket, man ska analysera, analysera och analysera och förändra det som man vet inte fungerar!

39 kommentarer
0

39 kommentarer

Sthlms tjej 24 oktober, 2011 - 20:28

Mycket bra skrivet. Jag har into tankt pa vad som kommer att halla mig smal, utan endast fokuserat pa viknedgangen.

Svara
Becca 16 maj, 2011 - 07:00

Så sund, så smart! Jag är så impad! 🙂 jag själv kan otroligt mycket om hur man bör göra och vad man inte ska göra! Jag vet hur bra jag mår/ min mage går om jag låter bli ”snabba kolhydrater” men likt förbannat står jag där med glassen och godispåsen och allt jag visste om mig själv har lämnat plats för frosseriet! 🙁 det leder till en ond berg och dalbana som för mig kan vara knepig att ta sig ur! 🙁 ge mig tips på hur jag kan ändra min syn och inställning! Snälla! Kramar

Svara
Hanna 11 maj, 2011 - 19:58

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Klok som en bok är vad du är Åse! På tal om bok, kanske dags för dig att skriva en snart?! 😉

Stort Grattis till de fina vinsterna. Jag kommer inte ihåg om jag grattat dig i tidigare inlägg men det tåls ju att göra igen! Så himla kul!!

Nu väntar jag på att Charlie ska somna så jag kan åka till spåret och springa!

Svara
Åse 11 maj, 2011 - 22:06

Dukltiga du!!!!!!!!!!!!!!

Svara
Anna 11 maj, 2011 - 11:36

Brukar ibland tänka på hur jag förr åt i jämförelse med nu, och det är på pricken det du beskriver här Åse. Unnardagen är underbar men jag ska börja kalla den för unnarkvällen från och med nu! Allt sött triggar igång mig och lite blir till okontrollerbart tyvärr, men tack och lov fungerar ett glas lightläsk fortfarande utan att bli ett hav av läsk frosseri.
Kram på dig och ha en bra dag

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.