Vad är LCHF?

15 augusti, 2011

När man pratar LCHF med människor så möter man ofta på lite motstånd. Anledningen till det är nog för att många förknippar LCHF med att man ska äta orimligt mycket fett och gärna tillsammans med mycket stekt mat som bacon. Helst utan några grönsaker alls!
För det första, hur nyttigt är tex bacon egentligen? (nitriterna, stekytan, rökaromen) Eller massa stekt mat? Men klart att vi kan äta det då och då, våra kroppar klarar lite skit (för att citera Anna Hallén.)
Visst finns det dem inom LCHF klicken, främst på nätet som förespråkar massa fett och knappt några kh alls men de representerar verkligen inte hela LCHF världen! Det finns några få som är så sockerkänsliga att de inte ens kan äta grönsaker men för de allra flesta så kan vi frossa i nyttiga grönsaker!
Kolhydrater är inte essentiella, protein och fett är däremot essentiella men innebär detta att vi mår bäst av att utesluta alla kolhydrater, även de i grönsaker? Innebär det faktumet att kolhydrater inte är essentiella att vi tar skada av det? Det finns massor av vitaminer och mineraler i grönt och nötter. Ingen vet hur bra vi kommer må om 20 år om vi konsekvent utesluter det! Grönsaker, bär och nötter är naturlig föda! Det har vi ätit sedan urminnestider. Varför utesluta det om vi inte måste?

För att bli kallad LCHF kost så ska man max äta 50 gram kolhydrater (Liberal LCHF) per dag, det innefattar en hel del grönsaker, mejeri och nötter!
Men många måste ligga runt 15-25 för att ha en bra viktminskning eller för att hålla vikten och må bra (Normal LCHF)
Är det nyttigt att fokusera på antal gram kolhydrater? Naturen har ju inga skarpa gränser för människans tolerans för de olika näringsämnen. Det kan ju faktiskt bli en osund jakt på antal gram kolhydrater (en del måste hålla ett mkt lågt kh intag dock!) och andra hälsoaspekter kan komma i skymundan!
Att  äta varierat och näringsriktig mat ökar våra chanser att må bra!

Vad är kontentan i detta inlägg? Jo att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater!
Skillnaden mellan olika sorteras kolhydrater är stora. Tex hur det påverkar kroppen (insulinkänslighet och fettlagring), hur mkt gifter som följer med, hur mkt näring det följer med. Frukt tex är i princip sockervatten, C-vitamin i frukt kan du lika gärna få genom grönsaker och vi slipper få i oss fruktos som ger en hög glykemisk belastning och aptitstimulering vid frekvent intag.

Mejeri är inte naturlig föda egentligen, men det innehåller ganska få kolhydrater och gör maten roligare att äta och variera! Men för mkt mejeri kan störa vår viktminskning.

För många som tränar hårt så har de oftast ett större kolhydratbehov än andra som tränar mindre eller är inaktiva. Så länge vi lyssnar på våra kroppar och behov så gör vi rätt! Huvudsaken är att vi inte överäter kolhydrater (och framför allt kolhydrater som inte är bra!) och i stället drar ner på fettet! Ät naturliga fetter och öka kolhydraterna till den nivån vi mår bra av att äta eller till den nivå som kroppen förbrukar!

Varför ska vi äta fett?
Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer! Dvs A,D,E och K.
Vi blir mätta av fett och det sänker GI värdet och det innebär mindre insulin!
Vi blir bättre på att fettförbränna av att äta fett! Det fettet som lägger sig runt midjan är inte pga fettet vi äter, det beror på vad vi säger till våra hormoner! Äter vi för mkt kolhydrater så talar vi om för kroppen att den ska fettlagra ju. Fett ger oss långsam men lång energi, kolhydrater ger oss snabb men kort energi.
Det är för mycket glukos som gör att vi fettlagrar inte fettet vi stoppar i oss.

Sedan ska vi ju inte glömma proteinet! Det är kroppens byggsten! Ät protein till alla måltider! Vi blir mätta av protein och det går åt mycket energi för att förbränna protein = ökar fettförbränningen!

Så, fokusera inte på antal gram kolhydrater, utan se till var kolhydraterna kommer ifrån, hur de påverkar kroppen och gå inte från fettskrämd till kolhydratskrämd!


Annonslänkar till Ellos

25% rabatt på Ellos kollektioner!


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag?
Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


48 kommentarer

Halloj!! – ღ~ღ VIKTiga DAGAR ღ~ღ 20 augusti, 2011 - 23:04

[…] år av bantande…Inget man får bort på en kafferast. Men jag läste detta inlägg  http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/2011/08/vad-ar-lchf/ hos Åse. Kändes så sunt o bra så jag vill kolla lite mer. Som sagt min aptit är inte så stor o […]

Svara
Johanna 20 augusti, 2011 - 15:59

Hi Åse!

I hope you dont mind me writing in English as my Swedish isn´t good enough. I do read it but can´t write 😀
I LOVE your blog, It´s honestly one of the best ones about LCHF diet. I lost about 10 kilos last year using Cambridge shakes but unfortunately got all that back during last year. I´ve been trying to eat LCHF more or less for the last year but apparently haven´t succeed very well which is strange as I FOR REAL haven´t eaten potatos, bread, rice etc more than maybe 10 times during last year. Sometimes I do eat chocolate or something but maybe once or twice a month. I eat 3 times per day and do drink about 3 liters water every day. I love turkish youghurt but don´t even eat that nowadays as somebody said that might be the problem Im not loosing weight. And been even trying to cut down vegetable eating.. Do you have any ideas what my problem could be? What I´ve been thinking is that maybe I disturbed my body balance using Cambridge products? I still dont eat very much caloriewise, could it be that I dont eat enough or I just haven´t found my fat/carb/protein balance!? I do feel fine but I definitely need to loose some weight, Im 166cm and almost 70 kg´s 🙁 How to start ”again” and make my body realize that it needs to burn all the excess fat :)!? I know it´s a tricky question and you might not be able to help but I thought to ask anyway :)!

Love, Jo

Svara
Åse 21 augusti, 2011 - 11:13

Johanna, I’ll answer you in an email later today 🙂 Have a good day!

Svara
catya 18 augusti, 2011 - 11:12

Jag blir alldeles till mig av din text!
Det är en otroligt bra beskrivning av LCHF. Jag hänvisar vidare alla frågande och kritiserande till detta inlägg. 😉
Kram, Catya

Svara
Åse 18 augusti, 2011 - 11:20

Kram! Vad kul att du gillar det!

Svara
outofsweden-blogger 16 augusti, 2011 - 12:44

Tack för en väldigt bra artikel! Har länkat till den frân min blogg. Skulle själv inte klara av en kost utan grönsaker! =)

Svara
Skogsgumman 16 augusti, 2011 - 07:55

Tack Åse för än en gång underbar intressant läsning. Det är bara suga åt sig all info och ge dig en superkram för att du delar med dig av den
Ha en underbar dag // Skogsgumman

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 08:12

Tack själv Maud!! Din vinst skickas idag :))

Svara
Susanne 16 augusti, 2011 - 07:39

Tokgillar när du skriver sådana här inlägg 🙂 🙂 🙂

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 08:13

:))) vad bra! Kram

Svara
Kristina Sv 15 augusti, 2011 - 23:00

Hej! Jag är inne och läser och läser så snart jag har en liten stund över och dey är tyvärr inte allt för ofta. Jag och min pojkvän bestämde oss för att pröva nu från och med i dag. Jag vill så gärna men vet bara inte hur. Trodde jag bara kunde börja utesluta kolhydrater, framförallt de mest vanliga som pasta, bröd och potatis typ. Äta mkt ägg, kött, fisk och grönsaker med en del sås till typ. Men så ser jag nu när jag läser att en del grönsaker och frukt inte funkar. Det blev svårt också när jag förstod att man ev behöver vara exakt och räkna i även denna kost….
1. Hur startar man och hur ska man lägga upp det för att komma igång utan att det ska bli svårt, då det finns risk för att man struntar i det helt istället?
2. Vi är från och till en stor familj. Lagade i dag kycklingen med dragon och soltorkade tomater till sambo, son på 8 år och bonusson 17 år. Sönerna behövde ju äta mer så det slutade med att jag lagade mängd på måfå. Sedan vet jag inte alls vad och hur mkt jag och Jonas skulle äta? Hur gör man??
3. Vet inte hur jag ska få till det. Känner att det jag har så lite tid. Vill att det ska gå enkelt med maten. Hur gör jag. Hinner inte med mitt liv som det är i dag redan, men samtidigt så är jag så otillfreds med in kropp. Vill och är beredd att följa kosten, men hur gör jag dey på ett enkelt sätt? Letat bland dina recept på bloggen och handlat hem en del basic som man verkar behöva. Så tacksam för vägledning i enkelhet.
4. Till sist har jag en fråga om nötter. Förstår att det är ett så praktiskt mellanmål, och muslin till yoghurten mm. Men hur gör jag som nötallergiker?

Vore så tacksam om du tog dig tid för mina frågor. Läser bloggen varje dag och planerar att plöja igenom bakåt bit för bit!

Hälsningar Kristina

Svara
Skogsgumman 16 augusti, 2011 - 07:48

Hej
Vi har gjort såhär hemma hos oss med maten (vet inte om det är rätt eller fel). Vi har i princip lagat samma mat till alla men barnen (och dom som inte kör LCHF) får lägga till potatis, pasta, ris och bröd. Grönsaker försöker vi äta ovangjord (tänk så) men det gör inget om det slinker ner nån morot till och från.
Lättast är nog från början att helt utesluta, pasta, potatis, ris, bröd, flingor, det är väl nästan dom stora bovarna, och sen att du läser innehållsfört. på varor, låt det inte överstiga en viss gram kolhydrater (5-10 g / 100 g – kör iallafall jag) och handla så rent som möjligt, BRA korv, t ex.
Sen tycker jag nästan att man kan äta tills man känner att man är mätt (inte övermätt) te.x kyklingfile, då brukar det räcka med en file åt var vuxen, grönsaker till och en ev. beasås.
Kött och fisk kan du nästan inte äta för mycket av, du blir mätt innan.
Nötter äter inte jag i några stora mängder, som mellan mål kan du köra något kokt ägg (praktiskt att ha tillhands), en bit brieost inlindad i salamikorv. etc.

Men det är lätt att i princip laga det man oftast gör, bara man undviket själv kolhydraterna och ersätter det med en stor skål sallad eller kokta grönsaker….

Hoppas du kommer igång med det, det är inte alls så svårt som det verkar, faller sig nästan på plats av sig själv – Lycka till!!!

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 08:11

Jättebra summering!! Det är faktiskt inte svårare än så!! Gör man så här så beh man absolut inte räkna. En sak bara när det gäller 5g kh/100g. Den regeln kan man vicka på så länge man håller koll på hur mkt av varan man använder. Tex pofiber som har 12 g kh per 100 g men man använder bara några få gram.

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 08:14

Hej Kristina! Maud gav en jättebra summering! Så gör vi i vår familj också! Lycka till!

Svara
Kristina Sv 16 augusti, 2011 - 23:21

Tack till er båda. I dag köpte vi hem kinamat, barnen åt det med ris och vi utan. Kanske inte det bästa men som vi lever med mkt stress o lite tid för matlagning så var det en bra lösning för tillfället. För övrigt har dagen funkat bra. Började med en Noggy med kaffe men tyvärr utan grädde då den tog slut när jag lagade kycklingen i går! ersatte med röd mjölk. Drack den vid halv åtta på väg till jobbet. När jag skulle äta lunch vid 11.30 så var jag inte alls vrålhungrig som jag trodde jag skulle vara! Till lunch åt jag gårdagens kyckling som är ditt recept med dragon och soltorkade tomater mm. Tig inte så mkt och hade bara en stor tomat till. Höll mig på det till 17 då jag kokade ett ägg (och äckligt nog tog lite kokosfett som det var). Sedan åt vi Kinamaten kl 20.00. Nu i kväll har jag bara druckit kaffe och ska lägga mig snart. Känner att jag håller mig mättare och det är alltid en början :-).

Min fundering från i går om portionsstorlek kvarstår lite. När jag skulle laga ditt recept på ovanstående kyckling så stod receptet för 4 personer men man skulle ändå bara ha en kycklingfile. I mina mått mätt är det väldigt lite, men jag har också ätit väldigt stora portioner tidigare. Jag lagade dock till sönerna och det blev 5 filéer och det räckte till alla samt matlådor till mig på jobbet. Men är det meningen att 1/4 av en filée är lagom att äta för en måltid?

Kristina

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 23:27

Neeeej inte 1 kycklingfilé;) 1 KG kycklingfilé ;))

Låter som en bra matdag!! Grattis :))

Svara
Josefin 15 augusti, 2011 - 22:55

Ännu ett bra inlägg av dig! Tycker om din blogg jättemycket, kikar in här i stort sett varje dag. Lycka till med utbildningen! =)

Svara
Åse 16 augusti, 2011 - 08:15

Tack!! Vad roligt att höra! 🙂

Svara
KunnskapsrikTrening 15 augusti, 2011 - 22:14

Hei! Så fin side du har :O) Masse spennende lesing! Ta gjerne en titt innom KunnskapsrikTrening

Svara
Veronica 15 augusti, 2011 - 21:35

GILLA, GILLA, GILLA :-)!!!!!!!!

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 21:39

haha!! satt preciiiiis inne hos dig och läste att du var i AB idag!! Missade!!! Grrrr! Håller med, går ju inte att jämföra LCHF med tokdieter etc.

Svara
Linda-Li 15 augusti, 2011 - 20:29

Åt lchf förra veckan, gick åt skogen för jag gick UPP i vikt, tappade motivationen att fortsätta utan totalfrossade i kolhydrater med allt vad det innebär i både ännu mer viktuppgång och fysiskt (och psykiskt) icke-välmående. Skulle behöva en egen lchfcoach som satt på höger axel och guidade mig rätt i ur och skur. Förövrigt, och än en gång, din blogg är verkligen fantastisk!

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 20:57

Vet du, det är normalt att gå upp 2-3 kg p lchf första 1-2 veckorna! Sedan vänder det när kroppen sakta men säkert balanseras! Håll ut!! =)

Svara
Maria 15 augusti, 2011 - 20:07

Å vad bra skrivet! Verkligen är det ju så att man får försöka försvara sig emellanåt och det är i början ganska förvirrande med de olika grenarna inom LCHF. Fakirkost till denna snällare som känns nära GI. Efter en dryg månad med kosten har jag börjat hitta min balans vad som känns bra. När det är motigt (inte så ofta, för LCHF är mest välmående:) så kikar jag in här o tankar inspiration och hoppas att min kropp vill vara så vänlig att bli lika snygg som din:)Kram

Svara
Gottelisas Lchf liv 15 augusti, 2011 - 19:59

Bra skrivet och kul att du går på utbildning och lär dig mera av Lchf kosten. Alltid roligt att lära sig något nytt. Du har en så helt grymt bra blogg, jag läser den varje dag. Lycka till som kostrådgivare kram Gottelisa.
Jag bloggar om mitt Lchf liv på blogg.amelia.se/gottelisa

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 20:57

tack så hjärtligt!! =))

Svara
Dagarna 15 augusti, 2011 - 19:11

Intressant läsning och så bra skrivet!

Svara
Malin J 15 augusti, 2011 - 18:40

Mycket intressant, framförallt sista raden att inte bli kolhydratsrädd istället för fetträdd….

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 18:57

Nä det är otroligt vanligt i LCHF kretsar, allt handlar om kolhydrater och man tar ingen notis om var kolhydraterna kommer ifrån eller hur de påverkar oss.

Svara
Henrik 15 augusti, 2011 - 17:56

Varför skulle stekt mat vara dåligt ? Och behöver vi verkligen äta så varierat, äter man några få rätter men näringsrik mat så räcker väl det. Jag tror inte stenåldersmännsikan åt olika mat varje dag.

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 18:20

Här är lite info: http://www.annahallen.se/bacon-to-be-or-not-to-be

Genom att äta varierat så risksprider vi och undviker att få för mkt i oss av ngt ev dåligt ämne. Varierad kost ser också till att vi får i oss bra vitaminer och mineraler.

Svara
Räkans LCHF 15 augusti, 2011 - 16:19

Åh va bra skrivet!!

Svara
Louise 15 augusti, 2011 - 15:10

Va bra o tydligt skrivet! 🙂 Lätt att man bara hör den där ”klicken” av människor som förespråkar obegränsat med fett, 0 kh, ägg o bacon tills man fått både grisknorr o fjädrar….
Men det du förespråkar låter så sunt o enkelt o utan pekpinnar. Å din mat ser så god ut!

Känner att jag borde ge detta en ärlig chans, testa din väg som känns som att det skulle passa mej oxå. Tyvärr är jag feg…hör bara detta att ”du får aldrig mer äta det ena med det andra…”

Förutom att läsa din blogg då, finns det några speciella böcker du rekommenderar?

Kram

Svara
Åse 21 augusti, 2011 - 11:16

Hej Louise! Kom på att jag glömt svara dig!

Lycka nu till och fokusera inte på att du aldrig får äta, vem bestämmer det??? Till slut kommer du välja de där tillfällena med omsorg dock!

Jag tycker att Anna Halléns senaste böcker är kanonbra!!! Mkt bra info om lchf och bra recept!! KRAM

Svara
Louise 21 augusti, 2011 - 16:39

Tack snälla du för svaret! 🙂 Du har ju så sant…Vem bestämmer vad jag får o inte får äta? Har beställt Annas bok LCHF – husmanskost men funderar även på boken LCHF för kvinnor (tror den heter nått sånt.. 🙂 ).
Jag är klart sugen o jag har ju inget att förlora (mer än kanske några kilon då..) på att testa. Pröva mej fram till min nivå.

Svara
Sabina 15 augusti, 2011 - 14:00

jätteviktigt (och bra) inlägg! 🙂

bästa är att hitta SIN balans i mängden kolhydrater. som med allt annat finns ingen regel som funkar för alla.

har märkt att jag klarar mer kolhydrater vissa delar av hormoncykeln. just att våga följa när kroppen säger ifrån. att lära sig skilja på ”abstinenssug” och sund efterfrågan. kan ta ett tag men det går.

har vi tur kanske vi lär oss känna våra kroppar riktigt innan det är dags för klimakteriet och nya typer av hormonsvängningar! 😀

(hur går det med ricinen?? kör du fortf med den?)

Svara
Soulsister 15 augusti, 2011 - 13:57

Så himla bra och tydligt skrivet!

Svara
ulrika 15 augusti, 2011 - 13:48

Jätte bra läsning, behövde verkligen det där har ätit enligt lchf kost i en månad nu har gått ner ca 4 kg med känns i kroppen som det skulle vara mer mår jätte bra.
Men började slarva lite under förra veckan då det var många kalas, vilket resulterade i att jag fuskat ordentligt i helgen, har jätte ont i huvudet ett enormt sötsug i dag, och väldigt besviken på mig själv. Mår som jag för tjänar. Måste ta mig i kragen igen. Tack för all inseration som du sprider om kring dig, känns just nu som jag skulle behöva ha dig hos mig ett par veckor så jag kommer på rätt bana igen. Så har du vägarna förbi gotland så kom gärna förbi 🙂 kram

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 13:53

Haha hade varit häääärligt!! Aldrig varit på Gotland! Lycka till nu! Nu har du lärt dig med kunskap vad du mår bäst av nu ska du bara överbrygga det som hänt i kroppen (sug etc) KRAM

Svara
Jenny Isberg 15 augusti, 2011 - 13:20

Hej Åse!!

Jag har testat den här kosten några gånger tidigare halvhjärtat men har nu sedan en vecka bestämt mig för att jag verkligen ska köra det på riktigt som en livsstil. Jag har svårare att hålla vikten efter jag fick mina två barn. Det går bra att banta ned sig men sen går det uppåt igen. Jag har även fått Fibromyalgi efter jag fick barn så nu känner jag att jag verkligen vill ta hand om mig på bästa sätt för att ge kroppen chansen att bli frisk.

Har några frågor bara.. Jag har nu kört en vecka och känner fortfarande stor längtan efter kolhydrater.. mycket sitter nog i huvudet. Men jag hoppas att detta med tiden ska kännas naturligt och att jag slipper sug. Torr i munnen är jag också och konstant törstig.
Hur länge tog det för dig? Tycker du att det är lätt alla dagar eller har du dagar när du bara blir superless på kosten och längtar efter en stor härlig baguette?

jag är rätt bra på att vara konsekvent ett tag men nu hoppas jag att denna gången ska jag lyckas hela vägen.

Sen vill jag bara säga att den här bloggen betyder jättemycket för mig och jag får massor med inspiration!! TACK!! Jag har lagt upp några recept från dig i min blogg.. slävklart med din blogg som källa och länkad. Hoppas du tycker det är ok?

Ha en fortsatt bra måndag!

//Jenny

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 13:25

Hej! Grattis till ett bra, hälsosamt val! LCHF har otroligt många hälsofördelar!
Ja det sitter nog mycket i huvudet MEN det kan ta några veckor att bli av med kolhydratsuget! Det händer mycket i kropp och hjärna när vi lägger om kosten från kolhydratdrift till fettdrift!
För mig tar det nog ca 2-3 veckor tills både min kropp och hjärna blivit avgiftad efter ett kolhydratmaraton! 😉 I dagsläget nöjer jag mig med någon chokladbit eller lite äkta gräddglass (helt egengjord, utan socker) när jag är sugen på något!
Det är absolut OK med receptspridning, tack för länk!! Stort lycka till nu!!

Svara
CamillaP 15 augusti, 2011 - 12:56

SÅÅÅ bra skrivet så jag delar med mig av detta!!!

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 13:05

😉

Svara
Dessi 15 augusti, 2011 - 12:31

”Naturen har ju inga skarpa gränser för oss människors tolerans för de olika näringsämnen. Det kan ju bli en allt annan än sund jakt på antal gram kolhydrater (en del måste hålla ett mkt lågt kh intag dock!) och andra hälsoaspekter kan komma i skymundan!”

Word! Det där tänker jag mycket på. Ska jag räkna kolhydrater eller inte? Är jag en ”fuskis” om jag äter mer än 50 g kolisar en eller några dagar? Vad blir konsekvenserna? I helgen åt jag till exempel både bullar och choklad innan o efter loppet utan att få några biverkningar, kände inte av någon uppblåst mage eller dåsighet. Det kändes väldigt främmande för mig. Undrar lite vad det berodde på. Det kanske var mängden? Att jag annars äter så himla mycket onyttigt på en o samma gång annars och det är därför magen reagerar.

Haha det blev visst lite svammel, men jag ville bara skriva av mig. Mycket bra inlägg Åse!

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 12:49

Näää du är ingen fuskis. Så länge du är medveten om vad det gör med din kropp (sug, ev magproblem, ökad hunger) men om du INTE märker av det så kan en normalviktg människa må bra av 90/10 regeln! Kroppen har råd med de marginalerna! 90/10 regeln betyder ju att 90% är bra, 10% är sämre. Tex på 1 vecka av 21 måltider så kanske 1-2 måltider är sämre.

I ditt fall tror jag att det faktumet är att du gör av med de snabba kolhydraterna och de tomma glykogendepåerna fylls på pga att du tränar mkt!
Jag tror även att vi ibland är snabba med att dra slutsatsen att vi mår dåligt av vissa saker men anledningen är nog oftast att vi ÖVERÄTER dem.
Samma sak ligger ju bakom en del som säger att de mår dåligt av att äta fett (när de går över till LCHF) – anledningen är ju oftast att de äter FÖR MYCKET fett, speciellt i början innan kroppens enzymer uppgraderats.

KRAM!

Svara
Åsa 15 augusti, 2011 - 12:27

Mycket trevlig läsning så här på måndags förmiddagen 🙂
Testade ett härligt recept med gorgonzola LCHF i helgen .. det var riktigt gott .. hela familjen njöt 🙂

Har även beställt Annas bok, man vågar ju inget annat så som du gör reklam för den 😉

Ha en skön vecka Åse

Kram Åsa

Svara
Åse 15 augusti, 2011 - 13:05

Haha det är bra gumman ;))

Svara
mallan 15 augusti, 2011 - 12:24

Intressant inlägg, det är precis som med GI. Det finns knappt en kotte som vet vad det är 🙁

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.