Undantag

av Åse

I dag såg min frukost ut så här. Ingen vanlig frukost m.a.o för mig. Men undantag är just undantag för mig. Det var frukosten som serverades efter min ärrkorrektion och i det läget ber jag inte om annat.
Jag triggas inte av en sådana här frukostar konstigt nog. Dvs brödfrukostar. Jag tror det beror på att det är just frukost. Sedan så undviker ju jag bröd av andra orsaker, för att jag inte tycker att det är ett hälsosamt val att ta till varje dag.

20110914-125622.jpg

20110914-125648.jpg
Maken hämtar och vi tar lunch här.

20110914-125655.jpg
Low Carb burgare, bästa alternativet på MAX

Ibland blir inte matdagar så perfekta som vi hade velat men personligen så har det varit det jag brottats med, att inte tappa kontrollen för att 1-2 mål inte är bra. Det är så lätt att falla ur, antingen för att suget blir större eller för att man tänker ”Jag kan lika gärna…” jag är det senare.

I kväll blir det dock toppenmat! Vad, får ni se senare =))

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Rebecka 16 september, 2011 - 19:45

Blev inte så mätt på Low Carb-burgaren. Den är fattig som någon skrev. Själv kommer jag göra som en annan LCHF:are tipsade mig om i fortsättningen – beställa Big King XXL på Burger King och bara slänga brödet plus be om att få det i en bytta. 😉

MAX har inte ens 100 % nötkött för den delen. Blev ganska äcklad av läsa ingredienserna i allt. Om Burger King är så mycket bättre vet jag inte – förutom själva köttet då!

Svara
Jessica 16 september, 2011 - 13:01

Hejsan!
Först: tack för en bra och vettig blogg!
Nu till ”problemet”!
Jag och min sambo har ätit LCHF i kanske 2 månader nu. Det går jättebra när vi är hemma, mitt sockerberoende är under kontroll, hans blodsockernivåer är jämnare osv.
Men när vi ska antingen gå ut på stan och äta eller hem till någon och äta så är det alltid lika svårt. Att gå hem till någon är nog inte största problemet, men att äta ute är svårt! I och med att man tröttnar på att alltid äta sallad, det inte finns typ några restauranger som erbjuder rena lchf-måltider (förutom Max hamburgerbar då, blev så glad!) dessutom är inte sambon så förtjust i att ”krångla” med restaurangerna (och jag håller delvis med honom) dvs lägga till/ta bort ingredienser.

Så vad gör man? Vad gör ni andra lchf-are? Man kan ju inte hålla sig inne och låta detta stoppa en! Tips på restauranger/fik man kan gå till i Örebro?
Och vad ”händer” egentligen om man får i sig kolhydrater när kroppen är så inställd på lågkolhydrat-kost? Det är säkert individuellt men en på ett ungefär?

Kram, Jessica

Svara
Åse 16 september, 2011 - 13:20

Man får helt enkelt vänja sig vid att vara krånglig! 😉 Jag stöter aldrig på problem. Jag väljer en kött eller fiskrätt, säger till att jag inte vill ha potatis, ris eller dylikt och frågar om jag inte kan få grönsaker/sallad till i stället. Ofta så ingår lite grönsaker och då kan man säga att man vill ha extra i stället.
Får du i dig lite för mkt kolhydrater så är risken ganska stor att du får ont i magen alternativt blir lös i magen. Lycka till!!

Svara
alice 15 september, 2011 - 11:43

måste säga att jag är lite besviken på max burgare… För det första är det otroligt fjantigt att ta lika mycket betalt för den som för de andra som innehåller mycket mer ”saker”. Sen förstår jag inte varför dom inte kan slänga på lite bacon och extra ost… Men ett plus är ju att dom faktiskt har en lowcarbburgare som ingen annan har. Men hade varit så himla mycket mer värt med lite extra på.. fick betala 80 kronor sist för att lägga på lite bacon och lite ost. 🙁

Svara
Åse 15 september, 2011 - 12:39

Håller med! Lite bacon och lite mer dressing skulle jag vilja ha OCH en trevligare sidesallad än den som ingår 🙁

Svara
Helena 15 september, 2011 - 09:44

Jag tycker det verkar tråkigt att vara så låst med mat. Bröd är mättande och nyttigt, om man nu väljer rätt bröd. Jag gick ner alla mina gravidkilon på en månad och det bara genom att promenera. Jag har ätit som vanligt.

Svara
Åse 15 september, 2011 - 09:59

Vi har alla olika anledningar till att äta den mat vi äter. Spannmål är inget som egentligen är bra för oss. Inte i någon större mängd. Det är ingen artegen föda, inget vi är designade till att äta. Innehåller mkt xenobiotika. Spannmål ger hög glykemisk belastning, innehåller lektiner (växtgift) tex gluten som kan provocera immunförsvaret. Det hämmar upptaget av mineraler i kroppen.
Man kan gå ner i vikt genom att äta godis, det gjorde jag under alla mina viktväktarår 😉 Så anledningen till mina val är att jag äter den mat som är bäst för mig och som jag mår bäst av. Alla andra får göra de matval de vill 🙂
Sedan är det tyvärr inte så enkelt att bara promenera mer för många av oss. En sockerberoende skulle inte klara av att äta bröd tex.
Härligt att du gick ner dina gravidkilon snabbt och lätt! Bra jobbat!

Svara
Catrin 14 september, 2011 - 21:59

Hej Åse,

Som vanligt ett sunt och vettigt inlägg!

Får jag fråga var du gjorde din ärrkorrektion? Jag är nämligen på jakt efter ett ställe där det går att fixa (privat regi går bra, dvs att patienten själv betalar). Jag bor också i Skåne.

Svara
Kristian 14 september, 2011 - 20:49

För mig känns det bättre att hoppa över en måltid om inga bra alternativ finns. Vid nästa tillfälle är det bara till att äta sig mätt. Ibland har det blivit frukost, 8h jobb, 1h löpning för att sedan leka med barnen och laga mat. När väl middagen står på bordet smakar den extra gott 🙂 Vi är så inrutade i våra 3 mål mat om dagen.

Svara
Åse 14 september, 2011 - 21:02

Ja var och en till sitt! Min personliga filosofi är ju att inget är förbjudet – det passar mig bäst, jag väljer mina tillfällen dock =) Och givetvis beror det på vad som erbjuds. Hade det serverats ett wienerbröd så hade jag hoppat över 😉

Svara
Kristian 14 september, 2011 - 21:25

Ja självklart är det så men min tanke var mer att man kanske inte tänker på att lchf kost ger en välutvecklad fettförbränning. Det kan vara en intressant upplevelse att hoppa över en måltid och se vad som händer. Visst blir jag hungrig, men inte på ett speciellt negativt eller besvärande sätt. Det går faktiskt bra att träna hårt på tom mage. Efteråt är det riktig mat som gäller 🙂
Denna blogg är för övrigt min no1 källa till recept – alltid lika gott! Tack för det – du skapar glädje runt familjens middagsbord!

Svara
Åse 14 september, 2011 - 21:29

Ja gud ja, det går ju inte att jämföra en LCHF kost med tallrikmodellens. Jag kan gott och väl äta endast 2 ggr per dag utan att vara hungrig. Eller som du säger, man känner att ”Nu är det nog snart dags att tanka energi” men inte den obehagliga hunger man känner när man är på sockerdrift. Tack för komplimangen, roligt att höra! =)

Svara
Mamma Mia 14 september, 2011 - 19:31

Jag har sovit middag och bedövningen i handen har släppt nu, Gjorde en karpaltunnelklyvning i höger hand idag. Hoppas att du mår bra resten av kvällen och bara tillåter dig mys
Kamis Mamma Mia

Svara
Åse 14 september, 2011 - 20:12

Aj aj aj!! Hoppas du mår bra!! Jag har börjat få lite ont nu men jag får väl knapra lite alvedon! KRAM!!

Svara
K 14 september, 2011 - 19:15

Jag tror att lchf funkar så bra för mig för att jag så lätt hamnar i att en dålig måltid leder till att jag tänker att jag lika gärna kan äta skräp resten av dagen, helgen, veckan osv. Med lchf håller jag mig innom ramarna// K

Svara
Åse 14 september, 2011 - 20:11

Jag förstår precis vad du menar!

Svara
Veronica 14 september, 2011 - 16:21

Är nog lite avundsjuk på er som bor i sverige och får äta på max, de har ofta bra och goda alternativ 🙂

Svara
Åse 14 september, 2011 - 20:13

Åh, var bor du då?? Ja Max har faktiskt ett bra alternativ!

Svara
Veronica 14 september, 2011 - 20:49

I Finland 🙂 Har följt med din blogg ett bra tag och inspireras, så tack för inspiration och recept!!

Svara
Erika B 14 september, 2011 - 16:19

Måste fråga en sak om ”undantag”.
Jag och min man har valt att börja äta enligt LCHF sedan några veckor tillbaka, ibörjan åt vi lite pasta och bröd för att sedan plocka bort mer och mer. Ingen av oss har problem med vikten (även om jag inte gråter om jag tappar något kilo på köpet) utan anledningen att börja äta denna kost är att vi efter att ha läst ”Matrevolutionen” tror/hoppas kunna undvika vissa sjukdommar och för att så många mått bra av den kosten.
Min fråga är nu, vad händer med kroppen när man gör undantag i kosten? T.ex. så älskar jag att baka och till kalas bara måste jag få göra tårta. Och min man älskar glass (egentillverkad). Vi vill unna oss något ibland. Kanske är vi bortbjudna och inte vill tacka nej till det som serveras. Kan man tänka att man får unna sig ”icks-lågkolhydratsaker” ibland eftersom man ”skött sig” så bra övrig tid?
De kolhydrater man äter vid undantaget… kommer vi att bli feta av det (när vi inte har någon övervikt från början). I så fall känns det ju inte värt det, även om det bara är ibland.
Hoppas du färstår min fråga, svårt att förklara.
Ikväll blir det din ugnspannkaka med bacon i. 🙂

Svara
Åse 14 september, 2011 - 17:22

Hej!

Nej man blir inte fetare av att någon gång ibland unna sig. Det beror givetvis på i vilka mängder. Man blir dock sockerkänsligare när man sällan äter socker. Kroppen blir bra att hantera det den får mest av, därför kan många magar reagera på fettet tex när man börjar med LCHF.
Kroppen klarar lite skit, den är ganska duktig på att ”överleva”. Det är inte alla som klarar undantag, framför allt för att de mår sämre och/eller sockertriggas. Jag har kommit till den punkten att jag kan unnan mig extra en dag för att utan problem gå tillbaka till LCHF nästa dag.

Smaklig spis!!

Svara
Erika B 14 september, 2011 - 18:54

Tack för svaret. Då testar vi att unna oss saker ibland. Mår vi inte bra av det eller får mer sug efter annat så får vi låta bli.

Svara
Malin 14 september, 2011 - 15:52

Hoppas att allt gick bra och att du är hemma och blir uppassad 🙂

Ska testa den hamburgaren nån gång, den såg ju god ut!

Svara
Åse 14 september, 2011 - 15:54

Jag åkte hem och städade 😉 Får passa på medan smärtlindringen sitter i *S*
Den är god! Lite socker i dressingen men sammanlagt är det 6 kh i hamburgaren. Det tycker jag är ett bra alternativ för snabbmat!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.