Enkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågt i kolhydrater)

av Åse

Hej hej!

Ni är många som älskar havrebullarna som ni hittar HÄR.
Ett recept som många med problemmagar mår bra av!

Havre är naturligt glutenfritt, men under processen (allt från odling, skörd, valsning) så kan havret beblandas med övrig glutenspannmål – för helt glutenfritt bröd köp glutenfria havregryn.
Havre är proteinrikt, fiberrikt och innehåller nyttigt fett och är rika på olika mineraler och vitaminer.
Havre är ett spannmål och innehåller därför en del kolhydrater, dock är det ju skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Alla kolhydrater metaboliseras inte på samma sätt i kroppen. Jag slår ett slag för havre om man tål en del kolhydrater.
Havre funkar bra i min måttliga lågkolhydratkost, även till vardags.

Använd den fil/yoghurt som ni mår bäst av! Mejerifria versioner fungerar också och jag har provat olika fetthalter på yoghurten.

Jag använder 1 liters ”sockerkaksform” men har ni bara 1,5 liter så går det ju också bra!

Jag mal havregryn i min mixer men havremjöl bör fungera bra om ni tar den mängd gram som jag anger i receptet.
Jag använder Lindroos ljusa psyllium (Premium), det motsvarar deras gamla ”fiberhusk” som nu inte finns längre utan ägs av Orkla (med nytt innehåll)
Ni kan prova med andra pulvriserade psylliymfrön som tex Risenta.

Jag har provat mig fram med olika mängder havregryn och jag tycker det här blir jättebra!

Åhhhh vad detta är gott! Mustigt, smakrikt och mättande!
Jag skär upp i skivor med min skärmaskin, sätter den på 9 mm och får då ut 26 skivor.
Ca 75 kcal per skiva (beroende på vilken mejeri man har) och ca 8 g kolhydrater per skiva (också beroende på val av mejeri)

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågkolhydrat)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 26

Ingredienser

4 ägg
360 g hela havregryn (ca 1 liter)
1,5 msk bakpulver
2 tsk salt
2 tsk pulvriserade psylliumfrön
5 dl filmjölk
Toppa med havregryn


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Mal havregrynen.
Rör ihop malda havregryn med bakpulver, pulvriserat psylliumfrön och salt och rör ner i äggsmeten. Rör bara ihop. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång bakform. Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen. Toppa med havregryn. Sätt gärna in en termometer i brödet, brödet är klart vid  96-98°C.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter om innertempen är rätt. Låt svalna ordentligt under bakduk innan brödet skärs upp.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

49 kommentarer

Camilla 26 december, 2023 - 14:41

Är det 1 liter malda havregryn? Eller innan jag maler?

Svara
Åse 26 december, 2023 - 14:47

Det är alltid 360 g havregryn malda eller omalda, motsvarar ca 1 liter hela havregryn.

Svara
Camilla 26 december, 2023 - 21:13

Tack! Precis gjort det och smakat! Så gott! Hoppa jag barnen också tycker imorgon till frukost 😁

Svara
Vahe 26 september, 2023 - 17:02

Hej Åse,
Hjälp snälla.
gjorde 2 ggr exakt som du beskriver och storsta delen av insidan kvarståd deg. Jag använder även termometer som visar ugnens innre temp och hållit fast på 200c, oberopar en kommentar uppe, ska man få 200c insidan av deget eller ugnen och hur kan jag lösa det här. Ska jag lägga temp 220 istället och hålla en timme?

Tack
Mvh

Svara
Åse 26 september, 2023 - 17:51

Hej! Innertemperatur tar man med en termometer inuti brödet, ett färdigt bröd mäter 96-98°C
Du kan ta in brödet i ugnen igen.
Hoppas det blir bra!

Svara
Eva 17 september, 2023 - 10:01

Hej! jag undrar om man ska mala havregrynen? Har såna man gör gröt av så det är ju inte mjöl…

Svara
Åse 17 september, 2023 - 10:03

Hej! Det står i inlägget hur jag gör 🙂

Svara
Ella 8 juli, 2023 - 21:21

Wow! Det absolut godaste brödet jag lyckats baka utan vanligt mjöl. Följde receptet till punkt och pricka (+ en tesked softbake). Flingsalt och hackade hasselnötter ovanpå. Helt perfekt resultat. Tack! 🙏

Svara
Kicki G 29 januari, 2023 - 16:13

Detta är verkligen ett favoritrecept! Man kan variera mjölsorterna också om man håller sig till samma vikt.

Svara
Ulf Orest 19 september, 2022 - 14:43

Havre. Kan användas till så mycket. Göra mjöl av att panera fisk i. Men brödet otorligt gott. Någon som gjort sött bröd liksom kanelbullar fast i form men kanel och kanske röstade havreflingor i brödet? Jag kan byta mott mitt recept på egen anjovis som är supergod. Det blev strömming i stället för skarpsill.

Svara
Viktoria 17 september, 2022 - 07:39

Jättegott och det bästa, av allt att det är så enkelt att göra och billigt också, Tack för receptet!

Svara
Åse 18 september, 2022 - 12:12

Tack för fin feedback! Håller med, det är verkligen gott!

Svara
Marie 11 augusti, 2023 - 08:26

Hej,Tack för receptet 1😊undrar hur mkt 360 g är i Dl🙏

Svara
Anna 11 mars, 2022 - 19:04

Hej i receptet står det inte om det ska va varmluft eller vanlig ugn på receptet när det är 200 grader vilket av dem är det ? 🙂

Svara
Åse 11 mars, 2022 - 19:05

Det är aldrig varmluft om det inte uttryckligen står så.

Svara
Anna L 28 januari, 2024 - 18:11

Ska det vara 2 tsk salt i brödet? Det är ett mycket fint bröd men smakar väldigt salt.

Svara
Åse 28 januari, 2024 - 18:16

Alla har olika preferenser när det gäller salt men Ja 2 tsk stämmer, du kan dra ner på mängden såklart till nästa gång.

Svara
Chèvre Chaud och prisad Champagne - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 10 februari, 2022 - 16:24

[…] Chaud! Alltså det är ju SÅ gott! Vilket bröd man har väljer man själv, jag kan tipsa om detta glutenfria brödet som även är lågt i kolhydrater. Vill man inte ha något bröd alls? Lägg på en salladsbädd […]

Svara
Angelica 26 januari, 2022 - 20:09

Hej
Jag skall prova detta recept 😀
men… jag har havremjöl hemma…
du har 360g havregryn – hur mkt mjöl blir de?
Mvh Angelica

Svara
Åse 26 januari, 2022 - 20:19

360 gram havregryn blir 360 g havremjöl 😉

Svara
Angelica 26 januari, 2022 - 20:24

🙂
ja jo 🙂
men hur många deciliter blir de totalt?
(är så dålig på detta gram o deciliter och har ingen våg 🙁 )

Svara
Leif 21 december, 2021 - 21:16

Som relativt nybliven gluteninto har jag drömt om bröd. Köper sällan fryst sådant. Jag behöver inte drömma längre. Tusen tack för detta recept! Hade jag kunnat hade du fått en kram!
Förvaras det i kyl eller i rumstemp?

Svara
Åse 21 december, 2021 - 21:17

Här kommer en cyberkram!!!
Frys in, så tar du fram vad du behöver 😍

Svara
Christina Bergström 18 oktober, 2021 - 20:21

Hej nu har jag gjort ditt havrebröd, men när det har varit i ugnen i 60 min var det fortfarande kladdigt så det fick stå i ca 20 min till då tog jag ut det och det fick kallna ordentligt men jag skar så var det degigt, vad kan det bero på tror du . Tacksam för svar.

Svara
Åse 18 oktober, 2021 - 20:23

Då har det inte nått innertemperatur. Olika ugnar beter sig olika tyvärr. Öka värmen något nästa gång.

Svara
Kicki 26 augusti, 2021 - 16:29

Halloj !
Nu har jag bakat ditt havrebröd, och det är i särklass det godaste brödet och då har jag bakat
många av dina bröd.Det går åt som smör i solsken. Tack

Svara
Åse 30 augusti, 2021 - 15:36

Åh vad roligt att höra!! Tack för feedback! <3

Svara
Havrebröd och sista semesterveckan - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 11 augusti, 2021 - 14:53

[…] och jag bakade lite frukostbröd! Min goda havrelimpa! Enkel men såååå god! I dag mixade jag inte grynen till mjöl, gick bra det […]

Svara
Emma 28 juni, 2021 - 20:00

Gjort för andra gången och blev mycket bättre gång 2!
Andra gången mixade jag inte havregrynen riktigt lika fint, såg till att vispa äggen riktigt luftiga samt använde bikarbonat (ca hälften) isf bakpulver. Blev saftigt och bra lyft.
Tack för recept!

Svara
Charlotta 11 april, 2021 - 18:28

Mums, nu var det bakat och smakat och tom min kräsna 8-åring gillade brödet!

Svara
Charlotta 11 april, 2021 - 18:29

Blev perfekt att rosta också!

Svara
Cornelia 15 september, 2021 - 17:16

Åh! Går det att göra mjölkfritt på nått sätt tror du? Ser supergott ut ju

Svara
Birgittta 11 april, 2021 - 18:08

Hej Åse 🌺 jag har snart slut på mitt fiberhusk hemma och har sett att i butikerna har de bytt ut mot Orklas nya. Är det inte lika bra..? Tänkte om jag ska beställa Lindros på nätet annars. Kram Birgitta

Svara
Charlotta 11 april, 2021 - 18:30

Jag råkade köpa Orklas nya och det blev kasst när jag bakade, beställ Lindrooth på nätet!

Svara
Cornelia 15 september, 2021 - 17:17

Åh! Går det att göra mjölkfritt på nått sätt tror du? Ser supergott ut ju

Svara
Åse 11 april, 2021 - 19:14

Hej Birgitta! Orklas är inte bra tyvärr :/ Beställ Lindroos! Kram!

Svara
Helen Reijs 9 april, 2021 - 21:53

Hej Åse! Är det rätt att det ska vara 1,5 MSK bakpulver? 😊

Svara
Åse 9 april, 2021 - 21:55

Hej! Japp! 🙂

Svara
Clara 22 maj, 2022 - 12:01

Skulle man kunna byta ut filmjölken till något mejerifritt? Jag vill helst inte äta några mjölkprodukter 🙂

Svara
Åse 22 maj, 2022 - 12:09

Du kan prova! =)

Svara
Marianne 10 augusti, 2023 - 16:02

Hej! Jag använde laktosfri naturell yougurt! Nöjd!

Svara
Lena 7 april, 2021 - 20:08

Jättegott bröd! Ny favorit från dig<3

Svara
Smörrebröd med lax- och potatisröra med löjrom - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 7 april, 2021 - 09:25

[…] måste ni prova!  SÅ gott! Detta åt vi lillörda’ förra veckan! Jag hade mitt glutenfria HAVREBRÖD som bas med det går ju bra med rågbröd eller annat bröd, beroende på vad man mår bra […]

Svara
Susanna 31 mars, 2021 - 18:07

Nu står brödet i ugnen. Jag testade och göra det veganskt med egg replacement. Får se hur det blir.

Svara
Marie Hallner 31 mars, 2021 - 11:35

Hej. Finns ju glutenfritt havregryn…måste ju vara ännu bättre att använda tänker jag. Vad tror du?

Svara
Åse 31 mars, 2021 - 11:37

Javisst, jag använder Urtekrams glutenfria men om man inte är glutenkänslig så gör ju det eventuella lilla gluten som följt med vanliga havregryn ingenting 🙂

Svara
Therese 31 mars, 2021 - 06:59

Hej detta recept låter toppen! Undrar då Varför just bakpulver och inte bikarbonat?

Svara
Åse 31 mars, 2021 - 08:58

För att det har de flesta hemma, ta du 1/2 mängden bikarbonat om du vill 🙂

Svara
Ulrika 30 mars, 2021 - 14:54

Tack för recept! Ska jag baka imorgon. Tänker att det brödet även är gott att rosta vilket jag gillar.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!