Solrosbröd på rågmjöl

11 oktober, 2010

Förra veckan bakade jag upp brödförrådet i frysen och provade ett nytt recept- Detta blir ett gott ljust mjukt bröd som ändå är liiiiiite nyttigare. barnen gillar det!

2 bröd (ca 20 skivor) 

50 g jäst
5 dl vatten 37 g
1-11/2 tsk salt
2 dl solrosfrön (1/2 dl till garnering)
2 dl grovt rågmjöl


1 msk flytande honung
1 msk rapsolja
9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg att pensla bröden med.

Värm vattnet till fingertoppsvärme, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt olja, honung och resten av degspadet. Tillsätt solrosfrön, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman degen, som är färdigknådad när den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i bunken 30–40 minuter på dragfri plats.

Knåda degen på mjölat bakbord. Forma till två runda bröd.  Lägg bröden på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°.  Vispa upp ägget i en kopp. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö solrosfrön runt om. (På bröden nedan har jag bara sprayat med vatten.)

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Brödet är färdiggräddat när det låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt svalna under duk för en mjukare skorpa och utan duk för en krispigare skorpa.

14 kommentarer
0

14 kommentarer

Jannica 4 november, 2010 - 13:45

Vilket bra blogg. Jag kämpar med me vikten. Lchf. Kolla gärna in min blogg och skriv i gästboken 🙂

Svara
D A G A R N A . N U » Solrosbröd 2 november, 2010 - 20:07

[…] vi bakade förra veckan är slut. Så i dag bakade jag och dottern nytt bröd. Denna gång blev det solrosbröd, även denna gång kommer receptet från […]

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.