Saftigt grovt filmjölksbröd / bikarbonatbröd

av Åse

Detta receptet har jag bakat i 11 år, jag började baka det när jag ville ersätta mina vanliga bröd på enbart vete med bröd som höll mig mätt lite längre. Senare slutade jag helt med mjukt bröd på spannmål men detta brödet bakar jag ibland och njuter av en skiva då och då.
Som jag skrivit många gånger, jag har ingen nolltolerans mot vissa livsmedel (utom flugsvamp, lever och blodkorv typ haha) utan väljer att äta mer av det jag mår bra av och mindre av det som får tråkiga konsekvenser.
Mina barn tycker detta är jättegott!

I detta receptet har jag inte sirap eller honung i utan sockerfri lingonsylt. Det går så klart att anpassa till det man vill ha.
Mina recept är till för att inspirera och vi har olika tycken, smak och behov.

Degen går snabbt att få ihop och blir som en lite lösare gröt.
Jag brukar skrynkla ihop ett bakplåtspapper och lägga i form.
En form om 1-1,5 liter ger 27-30 skivor på 7 mm.

1,5 timme i nedre delen av ugnen – Åh den doften!

Jag rekommenderar att brödet får vila i ca 2 timmar så blir det enklare att skära upp.

Jag har min skärmaskin som jag skär upp med, det blir jämna skivor och enkelt att frysa in och ta fram vid behov.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saftigt grovt filmjölksbröd / bikarbonatbröd


  • Författare: Åse
  • Portioner: ca 55-60 skivor

Ingredienser

2 bröd

4 dl grahamsmjöl
3 dl havregryn
6 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
2 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön/sesamfrön eller 50-50
2 dl rågkross
1 liter fil
2 dl lingonsylt (finns osötad)
ev. brödkryddor


Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner filmjölk och lingonsylt.
  3. Häll i bakpappersklädda formar (ca 1,5 liter)
  4. Ställ in i ugnen, längst ner i ca 1,5 timme.
  5. Låt svalna mellan kökshanddukar i 2 timmar innan brödet skärs upp.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Ina 19 december, 2023 - 23:05

Gjorde din Jansson och bjöd på den ikväll … vi var ett halvstort gång som åt.. … de tyckte verkligen om den 😋… tipsade om din sida (såklart)…ska testa ditt filmjölksbröd inom kort.

Svara
Åse 21 december, 2023 - 13:02

Vad glad jag blir! Kram! 🤗🫶🏻

Svara
Mikael 10 november, 2023 - 19:33

Jättegott, jag tar turkisk yoghurt + vatten isf filmjölk.
Passar mig 👍

Svara
Yasmin 29 april, 2023 - 07:00

Hejsan kan man utesluta filmhölken?

Svara
Åse 29 april, 2023 - 09:25

Nej absolut inte det är filmjölkens syra som reagerar med bikrbonaten som gör att brödet lyfter

Svara
Mariah 4 oktober, 2021 - 22:34

En fråga bara…. Jag ser dina recept då och då och har lagat mycket av dina recept också men frågan… Varför har du namngett din sida till 56kilo?…
Det kan ju faktiskt få folk att må dåligt…. Jag mår inte dåligt av det men blir irriterad för lååångt ifrån alla i vuxen ålder väger 56kg.
/ Mariah

Svara
Åse 5 oktober, 2021 - 08:30

Hej! Du hittar all info om det namnet här: https://www.56kilo.se/om-mig/
Sedan förstår jag inte varför 56kilo skulle få någon att må dåligt? Du skriver väldigt fördomsfullt utan att veta vad 56kilo står för.
Ingenstans står det att vuxna människor ska väga 56kilo. Jag har vänner som väger långt över det och som har sunda friska kroppar och jag har vänner som väger under 56kilo och som har sunda friska kroppar.
JAG väger inte 56kilo, det är ju ganska irrelevant vad människor väger.

Svara
Ella 3 juni, 2023 - 10:17

Hej! Jag har helt bytt ut köpebrödet och gör istället detta recept minst 1 gång i månaden och ääälskar det!!! Det enda jag har problem med är att brödet alltid är kladdigt inuti vilket gör att det knappt går att skära (jag väntar alltid tills det svalnat innan jag skär upp).
Jag har testat haft i brödet 15min längre men det hjälpte inte. Kan jag behöva ha det i ännu längre eller vad tror du det kan bero på? Behöver man blötlägga vetekrossen innan den används? Och sista- visst kan man ha två bröd i ugnen bredvid varandra (vanlig över- och undervärme) ?
Tack för godaste brödreceptet 💕

Svara
Ella 17 juni, 2023 - 09:00

Jag vill så gärna veta vad som kan tänkas gå fel för mig i problemet ovan! 🥰

Svara
Jeanette 3 juli, 2023 - 13:55

Jag lägger degen i formarna och sticker sen en massa hål med ett grillspett i trä. Upplever att det blir bättre då. Jag använder rågkross som det står i receptet, blötläggs ej. Gräddar båda formarna samtidigt.

Svara
Christer 18 mars, 2024 - 15:59

Problemet är att du förmodligen använder varmluftsugn. Kör med vanligt istället, annars blir det för hård skorpa med varm luft vilket gör att fukten stängs inne under gräddningen

Ulrika 4 maj, 2020 - 16:08

Bakade på förmiddagen, satte mig nu och tog en kopp te och smörgås till mellis. Fy 17 vad gott brödet blev.

Svara
ÅsaS 15 april, 2020 - 22:49

Filmjölkslimpa – såå gott! Längesen jag bakade en sån. Jag brukar dra i lite hackade aprikoser och blandade hackade nötter också. Lite sötare och lite saftigare. Fast jag använder ju inte lingonsylt då.. Så gott att skära upp en ljummen skiva, bre på lite *harkel* 😏 smör som smälter ner – mmmmm…
Måste baka snart! Macknörd som jag är..
Kram 💕

Svara
Åse 16 april, 2020 - 09:04

Haha ja exakt så brukade jag också göra =) https://www.56kilo.se/turbosnabb-filmjolkslimpa/
Fast dessa blir väldigt saftiga och lingonsylten ger fin lagom sötma, men det är ju så klart individuellt

Ja nybakat bröd med smör och gärna en skiva gräddost – Yaaaaaaaaaaaammmmi
Kram 💕

Svara
sara 15 april, 2020 - 20:39

Ser ljuvligt ut.Vilken skärmaskin har du, är på jakt efter en
Mvh Sara

Svara
Åse 16 april, 2020 - 09:08

Jag har en Siemens ms7254m – vet inte om den görs längre eller om en efterföljare tagit vid, men supernöjd!
Tretti.se har bra priser!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.