Saftigt grovt filmjölksbröd / bikarbonatbröd

15 april, 2020

Detta receptet har jag bakat i 11 år, jag började baka det när jag ville ersätta mina vanliga bröd på enbart vete med bröd som höll mig mätt lite längre. Senare slutade jag helt med mjukt bröd på spannmål men detta brödet bakar jag ibland och njuter av en skiva då och då.
Som jag skrivit många gånger, jag har ingen nolltolerans mot vissa livsmedel (utom flugsvamp, lever och blodkorv typ haha) utan väljer att äta mer av det jag mår bra av och mindre av det som får tråkiga konsekvenser.
Mina barn tycker detta är jättegott!

I detta receptet har jag inte sirap eller honung i utan sockerfri lingonsylt. Det går så klart att anpassa till det man vill ha.
Mina recept är till för att inspirera och vi har olika tycken, smak och behov.

Degen går snabbt att få ihop och blir som en lite lösare gröt.
Jag brukar skrynkla ihop ett bakplåtspapper och lägga i form.
En form om 1-1,5 liter ger 27-30 skivor på 7 mm.

1,5 timme i nedre delen av ugnen – Åh den doften!

Jag rekommenderar att brödet får vila i ca 2 timmar så blir det enklare att skära upp.

Jag har min skärmaskin som jag skär upp med, det blir jämna skivor och enkelt att frysa in och ta fram vid behov.

Här kommer receptet!

Skriv ut

Saftigt grovt filmjölksbröd / bikarbonatbröd

  • Författare: Åse
  • Portioner: ca 55-60 skivor 1x

Scale

Ingredienser

2 bröd

4 dl grahamsmjöl
3 dl havregryn
6 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
2 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön/sesamfrön eller 50-50
2 dl rågkross
1 liter fil
2 dl lingonsylt (finns osötad)
ev. brödkryddor


Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner filmjölk och lingonsylt.
  3. Häll i bakpappersklädda formar (ca 1,5 liter)
  4. Ställ in i ugnen, längst ner i ca 1,5 timme.
  5. Låt svalna mellan kökshanddukar i 2 timmar innan brödet skärs upp.

Annonslänkar via APPRL

Vecka 32 TIPS

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


5 kommentarer

Ulrika 4 maj, 2020 - 16:08

Bakade på förmiddagen, satte mig nu och tog en kopp te och smörgås till mellis. Fy 17 vad gott brödet blev.

Svara
ÅsaS 15 april, 2020 - 22:49

Filmjölkslimpa – såå gott! Längesen jag bakade en sån. Jag brukar dra i lite hackade aprikoser och blandade hackade nötter också. Lite sötare och lite saftigare. Fast jag använder ju inte lingonsylt då.. Så gott att skära upp en ljummen skiva, bre på lite *harkel* 😏 smör som smälter ner – mmmmm…
Måste baka snart! Macknörd som jag är..
Kram 💕

Svara
Åse 16 april, 2020 - 09:04

Haha ja exakt så brukade jag också göra =) https://www.56kilo.se/turbosnabb-filmjolkslimpa/
Fast dessa blir väldigt saftiga och lingonsylten ger fin lagom sötma, men det är ju så klart individuellt

Ja nybakat bröd med smör och gärna en skiva gräddost – Yaaaaaaaaaaaammmmi
Kram 💕

Svara
sara 15 april, 2020 - 20:39

Ser ljuvligt ut.Vilken skärmaskin har du, är på jakt efter en
Mvh Sara

Svara
Åse 16 april, 2020 - 09:08

Jag har en Siemens ms7254m – vet inte om den görs längre eller om en efterföljare tagit vid, men supernöjd!
Tretti.se har bra priser!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.