Pones

av Åse

Alla som skippar bröd, pasta, ris etc vet att man då och då saknar en hederlig god ”macka”! Det finns många LCHF brödrecept ute men de flesta smakar mest ägg och man får inte till den där riktiga brödkonsistensen.
Detta receptet tycker jag är ett gott substitut! Innehåller 2,2 kolh per portion.
Givetvis kan det inte mäta sig med ett nybakat ”riktigt” bröd men ett LCHF bröd passar in i kosten som ju har så många andra fördelar!
Det finns många varianter på Pones och jag har provat två.
Nedan recept tyckte jag blev bra!

6 ”scones” eller ett helt pannbröd (3 PP per bulle/portion)

5 medelstora ägg
11/2-2 dl Pofiber (finns på glutenhyllan)
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) (detsamma som ovan)
1/2 tsk salt
11/2 tsk bakpulver
1/2 dl krossade linfrö
2 msk vispgrädde

Vispa äggen hårt, dvs ca 4 min i maskin. Häll ner salt och grädde. Vänd sedan ner övriga ingredienser.
Låt stå i 5 min och klicka sedan ut på bakplåtspapper och grädda i 200 gr i ca 10 min, tills de fått gyllenbrun färg.
Min smet blev lite för lös för jag hade väldigt stora ägg så jag hällde det i en liten ugnsform.
En bit Pones med philadelphiaost och 1/2 avokado + 1 dl turkisk yoghurt med nötmusli och bär, jag blev nästan för mätt!
Eftersom jag har Pones kvar blir det en till lunch med ägg och aioli =)

En annan variant är:

5 ägg
2 dl pofiber
11/2 tsk bakpulver
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
drygt en nypa salt
50 g smält smör
En skvätt grädde (2-3 msk)

Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter.
Klicka ut på bakpappret och forma till bullar med fuktade händer. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

 


Bakat enligt första receptet


 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

23 kommentarer

Emily 21 juli, 2021 - 00:02

Helt supergoda! Älskar också att byta ut naturelleso mot vaniljkeso och ha i lite banan när jag blir extra sötsugen 🙂

Svara
Zahra 5 januari, 2014 - 01:04

Hej,

Går det att byta ut grädden mot ett mjölkprotein-fritt alternativ? Bästa

Svara
Lissan 18 januari, 2011 - 23:13

hej
jättefin blogg du har, mycket spännande recept! tack för det.
en fråga runt pones, går dom att frysa?

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 10:08

Japp!

Svara
Anna 9 januari, 2011 - 13:22

Har nu bakat och ätit av brödet till frukost varje morgon – kanon! Jag behöver bröd och detta är ett fullgott substitut.
Förstår dock inte hur du kan få lös smet? Min behöver man trycka ut på plåten trots att jag anv de största frukostäggen som finns på affär’n… Jaja, blir bra ändå men med väldigt oregelbunden yta.

Svara
Åse 10 januari, 2011 - 18:50

Tja den blev lös 🙂 men har även fått smeten kompakt så jag tror att minsta lilla variation åt ngt håll gör stor skillnad.

Svara
Gabriella 13 november, 2010 - 16:05

Bakade precis en sats av detta bröd (recept 1) men utan linfrö. Det blev jättebra, gott och bra konsistens.

Har länge letat efter ett recept på lchf-bröd som är lite bröd’igare än oopsie’s men inte innehåller någon typ av nöt- eller mandelmjöl då min sambo inte tål detta.

Det här brödet var ju toppen! 🙂

Trevlig helg!

Svara
Åse 14 november, 2010 - 08:46

Vad roligt att höra! Det blir frullen här nu =)

Svara
Tina 11 november, 2010 - 22:26

ville som andra testa direkt…tog av misstag kardemumma istället för brödkryddan. Suck tänkte jag när jag kände lukten men fortsatte ändå. Bästa ”kakan” ever! Ska prova utan linfrö så borde det bli ännu bättre. Har saknat något till fikat på jobbet men med det här receptet gjort fel så funkar det nog finfint!
är det samma mängd kolisar i båda recepten?

Svara
Åse 14 november, 2010 - 08:46

Roligt!! ja det är lika mkt kolisar i båda recepten.

Svara
Jacinta 11 november, 2010 - 08:12

Helt underbart med dessa brödskapelser. Underlättar något helt enormt lågkolhydratätandet. Just ’bröd’ är ju så behändigt ha med sig.

Svara
gruset 10 november, 2010 - 21:44

Jag kör oxå LCHF nu (igen). Man mår ju så bra!!
Förresten, vet du var man hittar mandelmjöl?
Vet att de flesta gör eget, alltså det är ju inte så svårt, mest bara dammigt. 🙂
Men det finns ju att köpa oxå, har dock aldrig sett det nånstans.

Kram kram

Svara
Åse 10 november, 2010 - 22:24

Yes, lowcarbshop.se =)

Svara
Anna 3 januari, 2011 - 14:46

Har förstått att det ska finnas på Lidl också, har dock inte sett med egna ögon (inte min när-livs precis).

Jag ska också testa detta brödet, spännande!

Svara
maja 10 november, 2010 - 20:03

Lät ju mums det där. Du är en pärla!=)

Svara
Teres 10 november, 2010 - 16:57

Jo jag undrar om du håller dej till samma pp antal när du vill gå ned i vikt? typ 29 även om du kör LCHF?

Ha det bra

Svara
Åse 10 november, 2010 - 20:11

Jag har ju främst kaloriräknat när jag kört lchf men med en lchf light fungerar PRO points men med en äkta lchf kost blir det svårt!
Vill jag viktminska ligger jag på 1400 kcal

Svara
Anna 10 november, 2010 - 16:45

Åh, det ser jättegott ut med ägg på! Mmm.. kokt ägg, måste fixa snart! 🙂

Svara
Teres 10 november, 2010 - 16:39

Det här ska pröva låter ju jättemumsigt :)du är underbar Åse med din fina blogg 🙂

Kram Teres

Svara
jenn 10 november, 2010 - 16:10

detta lät ju som ett helt klart spännande recept att testa på 🙂
*kram*

Svara
B-M 10 november, 2010 - 11:48

Detta ska jag testa. Kör ju Propoints men försöker hålla ner kolisarna. Tack för receptet! =) kram

Svara
Anna-Lena 10 november, 2010 - 11:09

Tack för ytterligare ett recept. Ja man saknar verkligen en god ”macka” när man äter minder kolhydrater.

En liten fråga bara: i det nedersta receptet står det 50 g smör, det skall vara smält va?

Kram AL

Svara
Åse 10 november, 2010 - 11:10

Yes! Ska korrigera receptet =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.