Plåtning och nytt bearnaise recept

av Åse

Oj, här lyser jag med min frånvaro minsann!
I söndags var det trädgårdsfix hela dagen och vi avslutade med  grillning hos syster, trött som få slocknade jag direkt när vi kom hem!

I går var det matlagning och plåtning här hemma hela eftermiddagen och kvällen! Sommarmaten inför nya Mat & Hälsa som kommer ut 12 juni skulle fotas! Snacka om tur med vädret!! När all mat var fotad och vi dukade upp vår buffé här ute så lade solen sina sista varma strålar och gav oss ett perfekt ljus!! Underbara Anne (ansvarig redaktör för tidningen) hade sytt en väska till mig! Såååå fin!!!! Vi gjorde ett toppenjobb ihop i går, Anne, fotograf Pernilla och jag och alla barnen skötte sig exemplariskt =))

Mina äldsta barn (tvillingarna, 15 i år) har haft HKK (hemkunskap) på Gastro här i HBG oh i kväll ska de bjuda föräldrar och pedagoger på trerättersmeny! Ska bli kul!! Återkommer med vad som bjöds på! roligt alternativ, att barnen fått ha sina HKK timmar på en riktigt bra restaurang!

Här kommer ett recept på bearnaise som är ännu lättare än det jag tidigare visat! Givetvis med stavmixer. Det blir en tjock härlig bea (vet att en del haft problem med andra receptet, att det inte tjocknade)

300 gram smör
1-2 msk rödvinsvinäger
salt, vitpeppar
4 äggulor
2 msk creme fraiche
2 msk hackad färsk dragon och persilja (eller efter smak)

Smält smöret på medelstark värme, skira det gärna (ta bort det vita som lägger sig i botten)
Lägg vinäger, äggulor, cf i hög skål och sätt igång stavmixern. Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med salt, vitpeppar och dragon/persilja!

 Sköt om er i dag!!

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

49 kommentarer

Hollandaise LCHF Stavmixer 6 augusti, 2017 - 16:40

[…] Till det serverade jag en hollandaisesås, grundat på samma recept som bearnaisen! […]

Svara
Anna 19 februari, 2017 - 19:53

varför är det CF i receptet på bea? har gjort detta recept utan problem 2 ggr o även hollandaisen men undrar om man måste ha i CF?

Svara
Åse 20 februari, 2017 - 09:57

Det ingår i just det här receptet, jag har recept utan cf också. Du kan ju utesluta om du vill.

Svara
jeanette 1 mars, 2016 - 12:51

en fråga, när du häller i smöret är det fortfarande väldigt varmt eller låter du det kallna först?

Svara
Filé Mignon Black and White på mitt sätt - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 16 december, 2015 - 12:00

[…] hade Lohmanders bearnaise till, men jag har ju ett gott recept här om ni vill göra egen! Rödvinsåsen har jag gjort i flera år men tror aldrig jag lagt upp? Här […]

Svara
Riktig ryggbiff | alexochcarin 17 april, 2015 - 11:11

[…] på den godaste och enklaste bearnaisesåsen hittar du här. Vinet som vi drack till maten fick jag i present av Alex för att hon fick låna mina slalomgrejer […]

Svara
Stina 22 mars, 2014 - 18:31

Jo men smöret skulle ju smältas så då är ju det varmt och de andra kallt =)

Svara
Åse 22 mars, 2014 - 18:58

Ja men utöver det.

Svara
Stina 22 mars, 2014 - 18:16

Hej
Gjorde denna sås nu, god smak men den tjocknar inte. Ska den stå i kylen och sätta sig först? ska alla råvarorna ha samma temperatur? Brukar vara så men eftersom det inte stod här i receptet så var jag inte lika noga dvs äggen var kalla och alla andra ingred. var rumsvarma.
Kram

Svara
Åse 22 mars, 2014 - 18:29

Jag har alltid ägg, smör, creme fraiche, vinäger i kylskåp så det är mkt möjligt att det påverkar om det är olika temperaturer.

Svara
Anna 20 februari, 2013 - 22:32

Blir bara nyfiken, det är ju bean här, har sett något mer men det spelar ingen roll. Är ju uppväxt med att man ska spara allt bla bla bla
Har äggvitor i frysen… Använder jag dem? Nä…

Vinterkramen Anna

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 22:33

haha nä det sker ytterst sällan här att äggvtor blir över men jag kastar dem, jättedumt! men man kan ju ha dem i omeletten i smoothies etc.

Svara
Anna 20 februari, 2013 - 21:45

Jag bara undrar vart gör du av alla äggvitor? Har suttit i dagarna två och kolla igen många av dina recept. Många gånger är det bara äggulan som ska användas. Vad gör du då av äggvitan?

Vinterkramen Anna

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 22:00

Va? Vilka? Hur många recept under en 2 årstid typ? Det kanske visar på hur ofta det sker;)

Svara
En helg med goda vänner och goda skockor | Pilotfrun 9 december, 2012 - 22:01

[…] Förutom marinerad kronärtskocka så åt vi kronärtskocka med chévreröra, flankstek, Åses bea (himmelsk), zucchinigratäng, sallad med valnötter, salami och parmesan. Allt LCHF så klart:) och […]

Svara
Löpning, Styrketräning och älgbiffMalin Reinholdsson | Malin Reinholdsson 9 november, 2012 - 05:41

[…] Maten bestod igår av äggröra och fläsk till frulle samt en Bullet, till lunch älggryta med tomat, lök och grädde. Till middag gjorde jag älgbiff och egen bea, och herregud jag hade slut på creme fraiche så jag tog rysk yougurt? men det gick bra det oxå det blev en syrligare smak bara. Här kommer receptet på den snabbaste, godaste och enklaste bearneisen, tillverkad av Åse Falkman Fredriksson alias 56-kilo. […]

Svara
Tillskott i familjen och en god söndagsmiddag 5 november, 2012 - 07:18

[…] middag igår blev det ryggbiff och bernaisesås a la Åse. Ett jättelätt recept på bernaise om man är ovan eller har bråttom. Till ryggbiffen, som jag […]

Svara
En helg med goda vänner och goda skockor | rebecca sofie 29 oktober, 2012 - 14:45

[…] Förutom marinerad kronärtskocka så åt vi kronärtskocka med chévreröra, flankstek, Åses bea (himmelsk), zucchinigratäng, sallad med valnötter, salami och parmesan. Allt LCHF så klart:) och […]

Svara
Sophie 3 juni, 2012 - 10:44

Har nu provat bearnaisen och den var verkligen lätt att göra!
Däremot så blev det aningens för mycket vinägersmak med 1.5 matskedar, som jag tror, så jag tar lite mindre nästa gång 🙂
Och så fluffig och krämig som du fått till det lyckades jag inte med, den var inte rinning men inte jättetjock.
Nåja, learning by doing 🙂

Kram Sophie

Svara
Åse 3 juni, 2012 - 11:16

Prova att ha citronjuice i stället, det blir mildare smak! =) Hade du kylkskåpskalla livsmedel? Vet inte om det är jätteviktigt men det har alltid jag. KRAM!!
PS När den blir rinnig, ställ in i kylskåp!

Svara
Jessica 23 maj, 2012 - 06:56

Jag var också på Gastro igår (pga. dotterns hemkunskap). Jag tyckte förrätten med rispapper var fantastisk. Även Wallenbergaren var supergod.

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 08:16

Vad kul! Då var vi där samtidigt! Visst var det! Och wallenbergaren smälte i munnen!!

Svara
jenny 23 maj, 2012 - 06:11

Så fin du är i håret!!!
Härliga bilder också! För att inte tala om väskan… så somrig! 🙂
kramar

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 16:00

Tack!! KRAM

Svara
Emily 22 maj, 2012 - 22:48

Kan man använda vitvinsvinäger istället för rödvinsvinäger? 🙂

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 08:15

Absolut! =) Eller citronsaft =)

Svara
Zandra 23 maj, 2012 - 08:17

Jag kanske är lite korkad nu men kan man använda citronsaft??? 🙂

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 08:18

Haha förlåt, ctronjuice, dvs koncentrerad citronjuice eller juice direkt från citron

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 16:01

Går bra!!

Svara
Ingegerd 22 maj, 2012 - 21:39

Låter som ett nytt gott recept på Bea-sås, ska snarast testa det!

Vad fin du är på bilden!

Kram

Svara
Ingegerd 22 maj, 2012 - 21:39

Låter som ett nytt gott recept på Bea-sås, ska snarast testa det!

Vad fin du är på bilden!

Kram

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 16:01

Tack! Hoppas du gillar receptet! Kram

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 22 maj, 2012 - 20:54

Vilken fin bild på dig. Jag ser fram emot nästa nummer av tidningen.

Svara
Petra Homer 22 maj, 2012 - 20:04

Tjusigt!!! Oj vad fin du var i haret! Kanske man kan fa en liten turorial pa flatan!?

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 16:02

Haha tack! Det är bara en helt vanlig fläta på sidan :)) Inget avancerat!

Svara
ÅsaS 22 maj, 2012 - 19:09

Härligt! Och vilken pingla du är! Precis som många andra ser jag fram emot nästa nummer som kommer snart.
Ja, vilken sommarvärme det har blivit! Ljuvligt! Bäst att passa på att njuta, och snart är det semester! Bara 3½ vecka kvar… 😉
Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Åse 23 maj, 2012 - 16:02

Tack och kram!! Härligt med semester!!

Svara
Tess [istla.se] 22 maj, 2012 - 18:29

Så fin uteplats.

Svara
Jenjo 22 maj, 2012 - 14:46

Glömde ju fråga…
Kan man äta denna bea kall? Jag gillar inte den varma varianten och köper alltid färdig, kall, tjock bea i burk. Fungerar denna på samma sätt…?

Svara
Jenjo 22 maj, 2012 - 14:45

Oj oj, vilken pudding du är Åse! Jättefin… 🙂
Gillar din rosa Kitchen Aid. Passar ju PERFEKT hos dig! 🙂
Längar till den nya tidningen kommer. Kommer säkert att vara lika bra som den förra!
KRAMIS

Svara
Lotte 22 maj, 2012 - 11:48

Fasiken så snygge du är 😉
Det receptet ska jag testa, har aldrig gjort egen bea…
Kram lotte

Svara
Helena 22 maj, 2012 - 11:04

Instämmer med tidigare inlägg… ser fram emot nästa utgåva av tidningen. Bra recept är guld värda! Kommer ju bli fantastiska bilder med strålande väder 🙂 Det jag såg här såg onekligen gott ut 🙂

Svara
LOUiSE/ΓO∩!SE 22 maj, 2012 - 10:29

Det ska jag testa, att använda stavmixern 🙂

Svara
Nadja 22 maj, 2012 - 10:23

Åh vilken härlig altan och bilderna ser ut att kunna bli toppen.. så somrigt! 🙂

Svara
Tess 22 maj, 2012 - 10:10

Inga planer på en kokbok? Skulle lätt köpa den 🙂

Svara
Åse 22 maj, 2012 - 10:18

Kanske det… kanske det 😉

Svara
Lena 22 maj, 2012 - 09:58

Åh det numret ser jag fram emot 🙂

Svara
Mariann Fäldt 22 maj, 2012 - 09:54

Härligt =) Ser fram emot nya tidningen… Ha det gott!

Svara
Anna-Lena 22 maj, 2012 - 09:50

Härliga bilder, skall bli så spännande och läsa nästa nummer, lusläste verkligen det förra, kanon tidning………

Sååå underbart med denna sommarvärmen, man får verkligen njuta fullt ut.

Ha en underbar dag, kramis

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.