Efter gymmet idag svängde jag ihop ett gäng pepparkakor från detta receptet – alltså de blev så goda!
Jag gjorde dem som kakor, men jag misstänker att man kan kavla ut och göra riktiga pepparkakor av dem. (Jo det går!)Jag använde Ica Stevia Strö + lite steviadroppar som sötning men ni kan utesluta sötning OM ni undviker allt sött eller t.ex söta med råsocker om ni föredrar det. Honung tror jag inte fungerar för konsistensens skull men prova och se om ni vill!
Dessa med lite ädelost på…. MUMS!!
Häpp för en sockerfri jul! =)
Jag kan tyvärr inte tipsa om ersättningsprodukter för mandelmjöl och garantera hur de smakar och blir.
OBS! Om ni använder formar så rekommenderar jag att lägga degen på ett bakplåtspapper med plastfolie över degen och sedan kavla ut, inte för tunt.
Lägg inte formarna för nära varandra och plocka bort degen emellan (låt figurerna ligga kvar på bakplåtspappret, flytta inte dem!) och fortsätt tills all degen är ”figurad”.
Print
Pepparkakor LCHF
Ingredients
- 100 g mjukt smör
- 1 dl Ica Sötströ (mitt val)
- 1 äggula
- knappt 5 dl Ica mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)
- 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor
Instructions
- Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
- Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
- Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
- Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
- Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
- Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
- Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
- De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.
Nutrition
- Serving Size: 20
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
45 kommentarer
Måste man använda sötningsmedel eller går det bra utan?
För konsistens skull tror jag inte det påverkar.
Hej!
När jag bakade dessa, så stelnade de inte när de svalande… Smaken är jättefin, men konsistensen mjuk. Ändå gjorde jag dem hyfsat tunna. Har du någon tanke runt detta? Jag tycker andra kakor jag bakat (också med mandelmjöl) blir samma resultat – mjuka… Lite trist…
I övrigt hittar jag mycket inspiration i dina recept :).
Hej! Jag misstänker att du ev inte gräddat dem tillräckligt länge?
Har du låtit dem svalna i rumstemperatur sedan?.
Hej Igen! Stort tack för din respons :)!
Jag har följt receptet till punkt och pricka – t.o.m gräddat lite längre :). MEN – jag börjar fundera på om det kan bero på mandelmjölet. Jag använder inte ICAs utan ett ekologiskt från Rawfoodshopen. Tror du egenskaperna kan variera mellan olika mandelmjöl? I så fall är det DET som är boven :).
Så goda dom blev! Jag gjorde en rulle av degen, plastade in o lade den i frysen en stund. Sedan var det bara att skära tunna skivor o lägga på plåten. Funkade kanon!
Åh, det här måste jag testa. Verkar supergott! Jag undrar dock vart jag kan hitta näringsinnehållet (kcal o dyl)? Det står näringsinnehåll i receptet för men ingen information under. Tusen tack för alla dina fantastiska böcker och recept!
Hej! Näringsinnehåll som kalorier är inget som jag per automatik räknar ut för mina recept. Om det är uträknat så står det alltid i receptet =)
Härligt att du gillar min recept!
Jättegoda!! Särskilt med ädelost på. 😊 Nu ska jag prova att göra dem utan pepparkakskrydda men med mer vaniljsmak.
Har ätit lågkolhydratkost i snart 7 år, och varje år letat det ”perfekta” pepparkaksreceptet. Detta recept är det bästa! Jag kavlade ut degen tunt tunt mellan två bakplåtspapper och stansade ut hjärtan. Det blev riktigt bra!
Vad roligt att höra! <3
Så goda de blev dessa ska jag bjuda på vid andra advent.
Vad härligt att det smakade!
Äääääälskar att du är så otroligt frikostig med allt. Min dotter vil börja julpynta i helgen 🙈, så då kör vi på dessa oxå 😋.
Tack Åse 🥳🥰👏🏻💫
Gulledu! Stor kram!
Super goda… 🥰 Går dessa att frysa in? 🙂
Mums! Ungefär hur varmt ska man ha i en vanlig ugn utan varmluft?
Då ökar du med 20 gr (generell regel)
Jag använder mig av flera av dina recept, tycker de är så bra. Tack❣️
Hur förvarar man dessa bäst?
I plåtburk tex
Absolut ett alternativ som jag ska testa. Förvaras som vanliga pepparkakor i burk?
Kan man byta vaniljessens mot vaniljextrakt? Eller är det samma sak?
Det är samma sak 🙂
Jag och min dotter Linda tycker att pepparkakorna är supergoda! Tack för receptet!
Vad roligt! Tack för feedback!!
Funkar det att istället använda vaniljpulver istället för essens?
Absolut!
Om man inte har varmluftsugn. Hur varmt ska de vara då
Kan man ersätta äggulan med något? Allergisk…
Prova utan! Ersätt gärna med 1/2 msk fiberhusk – kan inte garantera resultatet utan dock.
Egentligen jättegoda men får sån där kall, lite metallisk smak av stevian. Jag tror jag ska halvera steviamängden nästa gång. Och ja, degen går att kavla men inte att ta ut med formar eftersom de sen inte går att flytta. Jag skar istället degen med en degsporre till fyrkanter.
Hej! Se uppdaterat recept, går att ta ut md formar =) Jag känner ingen steviasmak med Ica Sötströ, eller använder du ren stevia?
Jag använder ICA Sötströ enbart men tycker ändå jag får sån där kall, lite metallisk smak. Hur gör du när du plockar bort degen emellan? Jag försökte men det gick inte. Kanske min deg blivit för varm?
Jag tror att du eventuellt gjorde degen för tunn och som jag skrev i inlägget, ha tillräckligt med avstånd emellan så man enkelt kan ta bort degen med en kniv.
Hej! Se uppdaterat recept, går att ta ut med formar =) Jag känner ingen steviasmak med Ica Sötströ, eller använder du ren stevia?
Hej.
Är vaniljextrakt och flytande vaniljextrakt samma sak?
Yes!
Jag blev så sugen på pepparkakor igår och kom ihåg att du nyss hade lagt ut ett recept på det. Men så visade det sig att jag inte hade tillräckligt med mandelmjöl hemma, så jag experimenterade med annat mjöl. Jag hade sesamfrön så jag mixade dem med stavmixer till mjöl och sen använde jag pofiber. Jag är lite osäker på mängderna för min deg blev lite för torr, men man kanske kan börja med 2 dl sesammjöl och 2 dl pofiber och se om det blir en bra deg. Förutom att de blev lite torra, tycker jag att smaken blev bra och degen blev hanterlig (vet dock inte om den går att kavla). Tål man inte mandel kan man ju prova med de här två mjölsorterna. Jag använde mig av osaltat smör och det tycker jag kan vara bra när man ska baka något sött. Tack för alla goda recept och all inspiration!
Wauw, hvor ser de lækre ud! Jeg glæder mig allerede til at gå i gang med julebagningen 🙂
KH Cathrine (Cathrineyoga.dk)
Superperfekta ju. Lätta att göra och tar inte lång tid. Dessutom så är dom sååå goda. Mmmm, blir en ny sats till jul, för dessa kommer att ta slut innan advent. Tack för att du delar med dej.
Vad är det för vaniljextrakt du använder? Märke??
Vad goda de ser ut! Ska bakas i helgen och ätas med ädelost. Tack för all inspiration som du ger. Blir alltid hungrig : ) när jag går in hos dig och läser.
Åh ja det var ett bra tips!! :))