Nya tag efter påsken?

av Åse

Vilket påskväder vi har haft!! Eller har ska jag väl säga, dock har vi här i Helsingborg inte lika fint väder idag som i går.
Vi spenderade eftermiddagen i mammas vackra lummiga stora trädgård där vi njöt av både sockerfika och lågkolhydratfika. Så underbart!
Untitled
[ts_video_1194_394316]
Hur många av oss känner inte att nu blir det lite stramare tyglar ett tag?  Dagar med god mat och kanske har vi t.o.m fått i oss en hel del socker. 
Kanske är det även så att det vackra vädret gav dig en spark i häcken och du känner lite småpanik över att sommarkläderna sitter åt och den där bikinin känns inte så rolig att snart skutta i.
Jag funderade lite i morse på det där med hur vi människor fungerar och att vi så gärna vill ha fasta ramar. Vi hakar gärna på metoder och vill följa fasta mallar.
Jag läser det ofta: ”Får man äta det på LCHF?” ”Kan man äta det när..” och det enda svaret där är ju: ”Kan DU äta det för att få de resultat du vill ha?”
Jag har helt andra svar, som gäller för mig – än någon som är sockerberoende, eller kraftigt överviktig, eller någon som tränar 7 dagar i veckan.
Jag vet vad mina svar är, med det har tagit mig många år att finna svaren.
Vad jag vill att du funderar på, om du nu är en av de som vill ta tag i oönskade kilon är:
Hur äter jag i dag för att se ut så här?
Om du redan äter lågkolhydratkost och ändå inte får de resultat du önskar ja då måste du ju ändra på något. Kanske se över varför du gör vissa val (stress, känsloätande) och försöka arbeta på orsaken. 
Om du äter kolhydratlåga livsmedel som du inte behöver, bara för att det är gott – ja då ska ju de bort! Lågkolhydratkost är ingen mirakelmetod, du behöver alltid ett energiunderskott för att viktminska! Att småäta ost, nötter, frökex, äta skålar med yoghurt och bär – är oftast de största viktfällorna, det tillsammans med för stora portioner. LCHF kost är energität men samtidigt så mättar den bättre och många äter naturligt mindre energi på LCHF, men inte alla!
Jag kan tycka att det läggs väldigt stort fokus på VAD man kan äta istället för HUR man ska äta.
Om du äter en kost rik på stärkelse, ja då lär du få snabba resultat genom att ta bort den stora mängden stärkelse (kolhydrater) som du äter. Men jag anser inte att alla måste äta strikt LCHF för att gå ner i vikt eller få bukt med sockersug/överätning. För många så räcker det med att minimera spannmål och socker och givetvis sluta med lättprodukter! Hellre äta naturligt feta produkter i mindre mängd än äta lågfettsprodukter i större mängder som inte mättar något.
Vad behöver jag förändra för att nå mina mål?
Jag vet att de flesta som vill förändra sin vikt börjar dra i för många trådar samtidigt, jag kan känna att man ofta går ut så hårt och är väldigt duktig på att förbjuda sig saker. Och ibland ser man inte skogen för alla träden, man fortsätter att unna sig saker som man hade gjort bäst i att ta bort, sedan är man snabb med att ta bort saker som kanske hade gjort viktresan enklare och smidigare. Försök att pinpointa dåliga vanor, men fokusera även på att behålla dina bra vanor om det så gäller kosten eller träningen. Öka upp de goda vanorna och skala av de dåliga – i ditt fall handlar det kanske bara om att du äter lite för mycket mörk choklad? Eller så har du många andra dåliga vanor som du måste arbeta med.
Skriv upp vilka (o)vanor du har som skulle göra skillnad för just dig! Det blir ofta mer verkligt och tydligt när vi får ner det på papper.
Jag har ju varit viktstabil i så många år nu men även jag behöver ibland lite stramare tyglar, tex nu efter påsk! I mitt fall så ändrar jag inte så mycket på kosten, utan jag drar in på en del dåliga vanor, äter lite striktare och så är jag lite mer noga med att göra avbrott i mitt ätande. Jag älskar ju mat och skulle kunna äta mat – alltid! 😉 Så för mig så fungerar EAT STOP EAT perfekt för både formtoppning men även matfokus. Jag har skrivit om metoden under min kategori periodisk fasta, men HÄR finns en bra summering.
Eat Stop Eat är originalkunskapen bakom 5:2. Men Brad Pilons ESE handlar inte om HUR MYCKET du får äta när du fastar (som jag tycker att 5:2 blivit fokus på) utan handlar om ATT och NÄR du ska ta ett avbrott från ätandet. YIN och YANG. 
Träningen gör ju också mycket för mig med tanke på att jag inte har så mycket att ta av, då hjälper ökad muskelmassa till för att höja min ämnesomsättning.
Så lite påskpepp från mig! Fundera på vilka val just DU behöver göra för att just DU ska nå dina mål!  ♥
(Jag har många fler sådana här typ av inlägg under kategorin Värt att läsa, den hittar du alltid i ovanmenyn under Kostrådgivning & Böcker)
Kanske vill du investera i din hälsa genom att haka på oss till Sitges (Barcelona) i september!? Där får du många av nycklarna som kan göra stor skillnad i just din hälsa!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Cia 22 april, 2014 - 12:54

Men hur funkar egentligen det där med energiunderskottet för viktnedgång?! Som gammal viktväktare roade jag mig med att lägga in ditt recept på parmesanlax i propoints-kalkylatorn, och upptäckte att denna enda rätt gav hela dagens PP-antal…med VV ger lax så många PP att man helt enkelt tvingas utesluta grädde, crème fraîche, ost, romsås, avokado och andra tillbehör som ofta rekommenderas i LCHF-recept…
Samma sak med kokosfett som många rekommenderar 3 msk om dagen av…det ger 12 PP, dvs lika många PP som en hel måltid.
Så hur ska man kunna kombinera LCHF-recept med ett energiunderskott, när maten som rekommenderas inom LCHF (grädde, smör, kokosfett, lax, ost…) innehåller så många kalorier? Många LCHF-förespråkare har ju som motto att man INTE skall räkna kalorier…?!

Svara
Åse 22 april, 2014 - 13:08

Det går INTE att räkna lchf kost med VV points, deras uträkning straffar ju fett. Ett energiunderskott handlar dessutom inte enbart om kalorier. Vill man ha koll på energin så är det bättre att ha koll på kalorierna och med en nypa salt men inte med VV points!
Jag räknade också ut en gång och när mina 26 pp var slut (och åt ändå inte mat som dröp av fett) då hade jag bara ätit för 780 kalorier. Så PP och kost utan lågfettprodukter går inte ihop.

Svara
Elaine 22 april, 2014 - 07:13

Kloka ord! Det är nog första gången jag hör en LCHF-förespråkare anamma att man faktiskt behöver ett enertiunderskott för att viktminska, men att LCHF gör det enklare för de flesta att lyckas med energiunderskottet. Det tror jag verkligen att många behöver höra!
För egen del så funkar inte LCHF alls. Jag behöver ganska mycket att tugga på, annars går jag runt och småäter. Så jag lastar stora berg av grönsaker på min tallrik och jag älskar det! Stabil på 55 kilo sen ett halvår tillbaka.
Fortsätt att göra ett bra jobb, man mår så bra av att titta in i din blogg och följa din vardag. Tusen tack!

Svara
Åse 22 april, 2014 - 07:17

Hej! Härligt att höra att du hittat din melodi! Jag anser inte mig vara en Lchf förespråkare utan en förespråkare för bra och så naturlig mat som möjligt, bla att man äter berg med grönsaker 🙂 må gott och njut av dagen! 🙂

Svara
Jenny 21 april, 2014 - 22:44

Hej Åse!
Skulle bli så glad om du vill tipsa om bra picknick- mat, gärna som även passar barn. Vi gör ofta små utflykter och tar mat med oss och längre fram blir det ju strandkäk. Tycker det är svårt att få till något bra eftersom vi alltid haft mackor/pastasallad som utflyktsmat. Om familjen har mackor med sig har jag haft kesoplättar eller ostplättar med pålägg på men jag börjar verkligen ledsna på det…Skulle verkligen behöva lite inspiration där. Kanske ett tips till ett blogg-inlägg nu när vi börjar leva livet mer utomhus. Stort tack för alla tips o inspo du ger via din blogg. Tycker du har en skön och sund inställning till mat!

Svara
Åse 22 april, 2014 - 16:45

Jag ska ha det i åtanke! =))

Svara
Cia 21 april, 2014 - 21:32

Jättebra skrivet som vanligt!!! Jag trillade förstås dit igen på påskafton – tänkte att jag bara skulle ta ett par, tre godisbitar ur skålen värdinnan ställde fram. Innan jag visste ordet av hade jag stoppat i mig massor av godis, vilket i sin tur gjorde att jag överåt vid middagen, tog om av efterrätten, plus stannade vid Ica på hemvägen för att fylla på godisförrådet…varför ska det vara så svårt att äta lite av allt?! Suck…men jag inser att jag inte kan det, precis som vissa inte kan dricka lagom med alkohol eller bara feströka. Det känns som om många inte tar matmissbruk på allvar, utan tror att det bara är ett sätt att skylla ifrån sig när man har dålig karaktär…men faktum är att jag inte kan ta en näve chips eller två kolor och sedan sluta, utan snacks och godis utlöser ett sug hos mig som är så starkt att jag inte kan motstå det. Jag har märkt att dagarna efter en ”godisorgie” ökar suget efter pasta och mackor markant.
Idag har jag i alla fall tagit första steget mot ett nytt liv…kan tyvärr inte åka med till Sitges (hoppas få tillfälle i framtiden), men har införskaffat din samt Anna Halléns samtliga böcker om LCHF. Underbara recept, jag kan inte vänta tills jag får prova dem. Börjar i morgon!

Svara
Eva 21 april, 2014 - 20:42

Hej! Tack för extra pepp just så här efter påsk! Har precis varit på ett 75 minuters styrke- och konditionspass vilket satt som en smäck! 🙂 Jag har också alltid trott att jag måste äta alla mina tre mål om dagen och särskilt viktigt har jag tänkt att frukosten är – har alltid varit vrålhungrig på morgonen. Men nu har jag under en period provat med periodisk fasta och alltså hoppat över min frukost. Å vet ni vad – jag känner inte alls någon speciell hunger utan klarar mig hur bra som helst fram till lunch! Hinner dock med en stor kopp te och ett par koppar kaffe. Jag känner mig inte heller trött och har ork kvar till ganska tuffa träningspass på kvällen. Mitt syfte har inte varit att få viktnedgång utan att minska mitt sockerbegär. Dit har jag inte nått ännu, men jag kämpar vidare. Vet av erfarenhet att det går, bara jag håller ut ett tag.

Svara
Yvonne S Ed 21 april, 2014 - 18:07

Hej!
Tack för att du delar med dig av tankar och kunnande!
Ja, pulverdiet, som någon nämnde, är lätt att tänka på när man känner kris. Det tänkte jag på när jag låg vaken tre timmar i natt och bara funderade och funderade på ditten och datten. Bl.a. på varför jag inte går ner trots att jag ätit LCHF i snart ett år. Tycker att jag är ”duktig” och det lönade sig de tre första månaderna då jag tappade 4 kg. Men sedan… Suck. Cirka 8 kilo att ta bort, i alla fall!
Men jag vet ju att pulverdiet inte är bra. Jag går ner, men går sedan upp igen. Dessutom mår min mage bra av LCHF och det är guld värt. Jag får kämpa på! Kanske ta ett block och börja skriva upp vad jag äter för att hitta mina fällor? Ja, något sådant får det nog bli.
Som det är nu, blir det ännu en sommar i vassen (som man brukar säga)..!
Tack ändå för din inpiration, den betyder mycket för mig!
/Yvonne

Svara
Jenjo 21 april, 2014 - 18:01

Ibland är det som om du vet när jag behöver liten extra knuff, för då kommer du alltid med sådana underbara och inspirerande inlägg som detta. Jag blev iaf superpeppad av inlägget som är jättebra skrivet. Sitter nu här redo med papper och penna för att skriva ner val och mål för mig! 🙂
Tack för din underbara blogg! <3

Svara
Åse 21 april, 2014 - 20:03

<3 Stor kram!!

Svara
Mirjam 21 april, 2014 - 15:06

Hej Åse! Jag funderade kring en grej när jag läste detta inlägg, som förövrigt innehöll mycket kloka tankar! Jag har alltid tänkt att 5:2 dieten är fel. Att kroppen liksom måste vara gjord för att äta regelbundet. Nu har jag visserligen inte läst på, men vet från andra det mest grundläggande: att man äter 5 dagar och fastar/äter väldigt lite under 2 dagar. Hursom, jag utgår från mig själv väldigt mycket nu. Jag blir t.ex. alltid svimfärdig och illamående när jag ätit dåligt eller inte ätit alls (var rätt ätstörd tidigare och har därför rätt bra koll på hur jag mår av att inte äta under en dag). Speciellt om jag inte äter direkt på morgonen. Skulle detta kunna vara en ovana och något som går att komma ifrån? Eller låter det som en naturlig reaktion av att inte äta? Är inte överviktig och har egentligen inga planer på att testa 5:2, just pga mina erfarenheter med ätstörningar, och att jag inte riktigt tror jag behöver det. Utan jag är mest nyfiken på vad du tror om detta, allas kroppar fungerar ju olika liksom! om du har tid att svara 🙂 kram

Svara
Åse 21 april, 2014 - 17:03

Hej Mirjam! Som ätstörd (Fd) så ska man öht ju inte fasta som du vet och jag tror även att kroppen inte alls är speciellt pigg på att gå utan mat så länge, om man en gång i tiden utsatt den för perioder utan mat eller väldigt lite mat.
Men om vi bortser från hur det är för just en fd ätstörd så vet jag att kroppen är otroligt anpassningsbar, det är en överlevnadsmekanism, jag är själv en som inte kunde förstå hur man kunde tex skippa frukost – idiotförklarade alla som inte åt frukost. Magen skrek och jag fungerade inte utan min frukost. I dag äter jag lika ofta tidig frukost som jag äter sen (läs brunch) och mår bra på vilket som. Äter man dessutom en kost som inte baserar sig på snabb energi så är kroppen lite mer rustad för längre tid mellan måltider.

Svara
Petra 21 april, 2014 - 13:47

Så bra skrivet. Känner jag måste ta nya tag. Har inte mer än 3 kg jag vill bli av med men det har inte gått hur jag än försökt. Äter lchf sedan flera år tillbaka. Har provat både 5:2 och 16:8. Kommer prova 24 timmars fasta nu. Hur många dagar i veckan fastar du enl 24 timmars fastan? Tack för alla tips. Kram

Svara
Theres 21 april, 2014 - 13:07

Tack vad bra! Jag vaknade efter en tung jobbhelg och solen sken och jag tänkte att om jag blev lättare skulle mitt jobb bli lättare (jobbar mycket ute). Innan jag läste ditt inlägg hade fått tankar på pulverdiet igen, som alltid när det känns som att jag blivit för stor för att något annat ska fungera. Toppen att få den här påminnelsen!

Svara
Maria Nordström 21 april, 2014 - 12:16

Tack för inlägget idag ! Det var precis dessa tankar jag hade idag när jag vaknade , vilka val ska jag göra för att nå mina mål. Skönt att få höra ditt pepp , nu känns det som att : kom igen , inget är förstör , kämpa , du kan!
Ha en fortsatt härlig helg !

Svara
Åse 21 april, 2014 - 12:18

Klart inget är förstört! Ibland tar vi ett steg bakåt, bara för att få lite ny fart så vi orkar framåt! HEJA!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.