Nuläge och målviktsläge

av Åse

Har fått lite frågor hur jag egentligen äter nu, en del är inte så orienterad i alla beteckningar.
Jag är ju sådan där att jag inte vill sätta en stämpel på min kosthållning, jag försöker anpassa kosten vad som passar mig så därför vill jag egentligen inte pressa in min viktminskningsmetod i något fack som VV/LC/LCHF/LCHF/Atkins. Jag hämtar lite här och var och skräddarsyr min egen diet, tror många skulle må bra av att göra så och inte fokusera så på att de måste köra en viss metod.
Men just nu så äter jag väldigt lågkolhydratiskt, jag äter inte alls så mycket fett som tex LCHF (low carb high fat) förespråkar utan jag kör en medelväg.
Just nu så äter jag inget bröd, ris, pasta, potatis, socker etc. Jag saknar det inte ett dugg nu heller. Och planerna är att fortsätta äta så här tills jag når min målvikt. Jag har koll på pointsen i huvudet för allt handlar ändå om ”kalori in, kalori ut”. Men jag är inte så fokuserad på pointsen, och äter det jag planerat även om jag som igår, hamnade på ca 29 points, bevisligen fungerar det ju ändå!

Hur har jag planerat att äta sedan då, som målviktig?
Jag har i dagsläget planer på att äta så här till vardags och se kolhydraterna som något jag kommer äta till lördagen och vid tillfällen som inte är vardagliga. Men jag måste fokusera mig på att inte överkonsumera kolhydraterna vid sådana tillfällen för att komma bort från kolhydratknarkandet.
Dvs, på lördagen kan jag gott och väl tänka mig att äta den där goda varma baguetten och ha lite godis på kvällen. Men jag vill heller inte tänka ”I dag är det lördag så idag kan jag knarka kolhydrater!” Jag vill välja ut det jag verkligen njuter av och vill ha.
Är jag ute någonstans vill jag gärna äta en glass etc, jag kommer försöka balansera upp allting och inte köra en ”allt eller inget” det tror jag fungerar bäst för mig.

Under alla år som jag hållt vikten mer eller mindre (förutom vid graviditeter) så har den hållts på ett sätt som inte jag vill tillbaka till, dvs överätande i några dagar, sedan strama tyglar några dagar, jag vill ha 1 dag i veckan där jag unnar mig, precis som barnen får sitt lördagsgodis, det tror jag är bra!
Målviktstiden lär bli en resa i sig!

PS: Får så många fina kommentarer, försöker svara på många av er, men bli inte ledsna och tyck att jag är otacksam om jag inte hinner med allas 🙂

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

39 kommentarer

lotta 4 maj, 2009 - 18:06

Tror att jag också ska försöka bli mer GI-inriktad, har så svårt för att låta bli vissa saker som jag sedan lätt överäter, känns lite jobbigt just nu…du är så inspirerande!

Svara
elfa 1 maj, 2009 - 11:04

Hej Åse!

Jag undrar bara om du väljer hela eller krossade linfrön till din frukost samt vilken Funlight smak du har i kesellaröran med bär?

Kram Elisabeth

PS! Jag får jättemycket inspiration från din sida. DS

Svara
Åse 2 maj, 2009 - 09:13

Hej! Jag använder hela! 🙂 Roligt att du inspireras!

Svara
jeninan 1 maj, 2009 - 07:57

fHej hej Åse!
Jag är ju också så oerhört kolhydratsberoende, precis som herion tror jag! Jag har gått över till att inte ens unna mig några kolisar till helgen nu. För då vill jag bara ha mer mer mer….Är precis som du när jag når målvikt:för att hålla den så svälter jag nästan vissa dagar o överäter andra. Det jag strävar efter att ha BALANS. Ta en kaka, sen inget mer. Men så svårt!! För mig så får det bli att jag får unna mig nåt inom GI men tyvärr inget bröd eller så. Känns tråkigt, men jag tror att jag inte klarar att bara unna mig lite….Följer dig med spänning! Du är sååå duktig. Så roligt att kolla före o efter bilder på dig! Du är snygg på båda men när du väger 56 kg är du ju helt perfekt! Ha det bäst! Jenina

Svara
Åse 2 maj, 2009 - 09:14

Ja man får helt enkelt se det som passar en själv! Jag hoppas att jag kan tillåta mig lite till helgen iallafall, jag tror faktiskt det.
Tack för dina söta rader!

Svara
miaho 30 april, 2009 - 08:07

Kan bara hålla med, jag mår också sååå mycket bättre utan socker och massa kolhydrater. Tack för massor med inspiration och recept =)

Svara
krille 29 april, 2009 - 21:51

Över påsken måste jag erkänna att jag verkligen ”knarkade” kolhydrater och därför kändes det väldigt svårt att sluta med bröd, ris, pasta och potatis. ”Quitting cold-turkey” ger faktiskt ett abstinensbesvär som inte är helt olikt nikotinabstinens, och det är nåt jag har erfarenhet av eftersom jag har snusat i 13 år.

Men lyckas man med det så mår man SÅ mycket bättre! Grattis till alla framgångar 🙂

Svara
Åse 30 april, 2009 - 08:53

Tack tack! Ja det är lätt att överäta vid helgdagar, man blir ju ganska matad av media också att göra just så.

Svara
mammaliv 29 april, 2009 - 20:54

Ja det handlar ju absolut om att hitta ett sätt som verkligen fungerar och som även är hållbart i längden. För jag vet att för mig är det mycket svårare att hålla målvikten än att gå ner i vikt. Att gå ner det KAN jag. Det är jag bra på 😉 däremot är det svårare att hålla vikten, blir lätt att man svävar ut lite för mycket, att man ”unnar” sig lite för mycket av det goda, portionerna ökar lite smått i storlek etc. Så det här med vikten är ju något som pågår hela tiden. I alla fall om man har lätt för att gå upp (som jag har).

Jag har tänkt i banor kring ”lördagsgodis” också. Alltså att man har en dag i veckan då man unnar sig lite extra men ändå inom rimliga nivåer. Inget frosseri där man äter tills man kräks 😉 Men jag vet med mig att det är svårare än det låter. Allt pga en liten enkel sak som sötsug! Hm!

Jag har försökt att äta mindre kolhydrater nu (har inte ätit pasta eller ris på två veckor och har ätit tre potatisklyftor endast) och jag måste säga att jag håller mitt sug inom mycket mer rimliga nivåer. Däremot vet jag att det inte är hållbart för mig att äta så hela tiden eftersom jag ofta äter ”ute”. Men man kan alltid göra sunda val och man kan framför allt minska ner rejält på just kolhydraterna även om man inte undviker dem helt. Däremot är jag extra restriktiv nu innan jag nått min målvikt. Tror det kan gå lite lättare att nå målet då… men jag vet inte… vi får väl se! 😉

Svara
Åse 30 april, 2009 - 08:55

Du är så duktig Sara, men verkar lik mig – att problemet kommer till målviktresan.
Men jag tror jag kommit till många insikter som jag bara ska omvandla i praktiken nu 🙂

Svara
sommarflicka 29 april, 2009 - 20:40

Kul att det funkar så bra för dig! Jag har själv liknande erfarenheter vad gäller att ”överäta” några dagar och sedan hålla igen. Nu viktminskar jag med GI-tänk ( men följer inte någon metod slaviskt) och har snart tappat 18 kg= min målvikt. Känner att det är viktigt att hitta en livsstil som funkar i längden, har fött de (tre) barn vi ska ha och nu vill jag hålla vikten (och hälsan) för livet :)!

Kram och lycka till!

Svara
Åse 30 april, 2009 - 08:55

BRA jobbat!!! Lycka till nu att hålla målvikten!

Svara
Marie 29 april, 2009 - 18:44

Tyvärr Åse, har ja fortf inte fått något aktiveringsmejl till [email protected]
anvnamn: marran
tråkigt att inte kunna läsa vidare hur det går för dig… ska jag försöka regga mig på nytt?

Svara
Åse 29 april, 2009 - 18:56

Märligt, fastnar på vägen någonstans..
Men jag aktiverade dig manuellt, du kan logga in med marie och lösenordet du skrev in.

Svara
wivwik 29 april, 2009 - 17:48

Brukar vara inne på din hemsida då och då och tycker att det är kul att följa din utveckling och ta del av dina recept.
Tänkte jag kunde delge dig ett recept.
Om du vill ha ytterligare alternativ till pasta potatis och ris så kan du koka ett blomkålhuvud i 2,5 dl matlagningsgrädde. Jag brukar använda oatly havregädde den är lika lite kalorier i och god tycker jag.

Svara
Åse 29 april, 2009 - 18:00

Tack för tipset!!

Svara
Kaninkokerskan 29 april, 2009 - 16:47

Låter som en vettig plan, tycker jag. Och eftersom du skriver att du rasar i vikt så verkar det ju fungera!

Har själv funderat på att testa en variant med mera fett och mindre kolhydrater, men ändå försöka passa in det i points-tänket. Men det är svårt. För efter alla år med VV har jag nästa blivit rädd för fett…

Fett kostar ju så mycket när man räknar points, men som du säger, kolisar kostar ju oxå en massa points. Så det kanske går på ”ett ut” att ta bort lite kolhydrater och slänga in lite mera fett istället…

Önskar dig fortsatt lycka till med viktminskandet! 🙂

/Ellinor

Svara
Åse 30 april, 2009 - 09:00

Absolut det går på jämt ut men vad man vinner på att dra ner på kolhydraterna är att sockersuget minskar, man får bättre förbränning och personligen kastar jag hellre pointsen på smarriga såser 🙂

Svara
MariaW 29 april, 2009 - 16:11

HÄRLIGT MED EN BRA PLAN.
Låter vettigt och bra för dig och jag tror på att hitta SIN väg. Jag är på väg till min. Famlar lite, men känns helt ok.

Svara
Soulsister 29 april, 2009 - 15:04

Låter sunt, o funkar det så är det ju helt klart ett vinnande koncept för just dig.
Ha en fin dag och bra Valborg
kram från mig

Svara
Sandra 29 april, 2009 - 13:09

hej hej

Är inne här ofta och får mycket inspiration.
Undrar om du har något trevligt GI inspererat recept med kassler.

Tacksam för svar

Mvh Sandra

Svara
Ida.O 29 april, 2009 - 11:40

Jag äter enligt vv men väljer ofta bort pasta och potatis och känner mig skönare mätt då 🙂 tack för dina tips!
Ha en skön dag!

Svara
jenco 29 april, 2009 - 11:13

Jag tycker att det låter sunt och vettigt! Vi vill ju alla hamna ”där maten är just mat och inte hela livet”. Att kunna ha ett sunt förhållningssätt till det vi lägger på våra tallrikar….

Jo föresten! Ska du ta ny mått snart?? Är så nyfiken!! ;))

KRAM

Svara
hallonpajen 29 april, 2009 - 11:04

Ja så där vill jag komma i mitt tänk :)Och jag tror att jag är en liten bit på väg.
I alla fall med tänket vad det gäller kolhydrats intaget,där kan jag vara utan både pastan,riset och potatisen. Kan bli lite jobbigt med brödet senare tror jag,för jag har i stort sett ”vuxit upp” på mackor i min barndom.
Men just nu så mår jag bra och saknar det inte.

Just nu så har det blivit lite fuskande ett par dagar,men nu är jag igång igen och kämpar och nu ska jag verkligen hålla ut! Så nu har vågen inte varit så snäll,men mitt eget fel.
Tror oxå att jag kanske äter lite för stora portioner,så ska försöka dra ner på det oxå.
Oj käre nån så långt det blev 😉
Sorry :/
Lycka till
Kramar Camilla

Svara
Mamma A 29 april, 2009 - 11:03

Så inspirerande att höra hur du äter och tänker. Äter själv enligt VV för och tycker att det fungerar bra men har funderat en del på att väva in lite GI tänk i det. Och det verkar ju fungerar bra när man ser på dig.

Svara
mounsi 29 april, 2009 - 10:46

Hej!
Jag är så tacksam för att du svarade, och det är precis som du säger, det gäller att hitta sin egen väg men det är just det som är så svårt. Jag körde VV för ett år sedan och lyckades gå ner rätt mycket men nu känner jag att jag återigen är villse. Jag äter inte alls som man ska, småäter, hetsäter och överäter ja, allt och det känns inte som om jag kan komma på spåret igen. Jag har kolhidratberoende och behöver hjälp att komma ur det. Jag är inte alls så insatt i de olika viktminskningsmetoder, det enda jag känner till är att hårdbanta och det är det första jag tar till när jag mår som jag gör nu och vi vet alla vad det leder till. Det är därför jag hoppas att jag kan dra nytta från din kunskap och erfarenhet. Tacksam för din fina sida.
många hälsningar
Mounsi

Svara
helsod 29 april, 2009 - 10:45

Låter mycke sunt sätt att gå ner på!! Man ska anpassa de helt efter sig själv! Lycka till i fortsättningen!
Kram

Svara
Aika 29 april, 2009 - 10:41

Mycket sunt! Tror oxå att den största resan börjar vid målvikt! Kan låta lite kaxigt, men för mej är det ”lättare” att gå ner än att hålla.

Kram kram

Svara
Åse 29 april, 2009 - 12:35

Ja men absolut!! När man väl är smal så är det ju lättare att unna sig, ”bara idag”. Ja du vet ;))

Svara
Linruz 29 april, 2009 - 10:24

Som jag skrivit tidigare är jag lite nyfiken opå att göra som du och försöka undvika kolisarna för att bli av med sötsuget.
För tillfället käns det lite konstigt och jobbigt då jag upenbarlgen äter mycket sdana i tex potatis, bröd pasta mm-
men vill ge det en chans och testa hur kroppen reagerar och hur jag kommer må utav det.
Ska suga på karamellen lite till men kanske testar nästa vecka.
Vad äter du tex till lunch? Tror att många av dina recept är kvällsmat om jag inte fattat det fel….
Känner att jag måste ha lite upslag för att klara det.har du tips på någon bra sida med reccept?
kram kram

Svara
Åse 29 april, 2009 - 12:37

Är jag hemma så blir det ofta en Må gott chorizo med chilikeso och körsbärstomater, fetaostsallad, tonfisksallad, rester från gårdagens middag, ägg och bacon, omelette, etc 🙂

Svara
SaraE 29 april, 2009 - 10:18

Allt du säger låter så vettigt och jag håller med dig till 100%. Man ska ju trots allt leva med det hela livet och varför inte hitta ett sätt man trivs med…

En liten fråga bara. Kesellan, vilken fetthalt har du på den??? Den frukosten/mellanmålet ska ju defenitivt testas. Någon speciell fun light smak som blir extra god :)??
Grattis åter igen till dina minus 🙂
Ha en bra dag i det fina vädret.
kram kram

Svara
nyaTina 29 april, 2009 - 09:58

Du är verkligen en stor inspirationskälla, tittar in här varje dag för att se om du skrivit nåt nytt! Vi är många, tror jag, som testar lite mer GI nu och dina recept ser ju så smarriga ut! Lycka till i fortsättningen!

Svara
Malin_K 29 april, 2009 - 09:51

Måste bara säga att jag provade din frukost med kesella, bär och funlight saft för en stund sen. MUMS vad gott. Jag har då och då ätit kesella med bär och alltid tyckt att det har varit oerhört surt och strävt. Var väldigt skeptisk till att blanda i funlighten men herregud SÅ GOTT! Mums mums! =)

Svara
Åse 29 april, 2009 - 09:58

Inte tokigt va? :)))
Perfekt at blanda i burken och ta med till strand etc! Då räcker det ju med bara funlight och kesella och frön.
Denna kombinationen används ofta av muskelbyggare 🙂 Tror jag läste ”receptet” på ett sådant forum för några år sedan. Kesellan innehåller ju så lite kolisar men mkt protein.

Svara
Jenjo 29 april, 2009 - 09:30

Jag tycker du har en mycket sund inställning. När GI blev på tapeten i början så sa jag till min vän att det känns som det bästa är följa GI och tänka på points. Precis så som du nu tänker…
Grundtanken är ju att man inte kan äta mer kalorier än vad man gör av med. Sedan måste man ju dessutom äta så att man mår bra, och det är inte lätt att hitta den balansen alltid.
Jag tycker du gör ett mycket bra ”jobb” och jag hejjar på dig, samtidigt som jag influeras i massor…
Ha det bra!
KRAMIS

Svara
Åse 29 april, 2009 - 09:59

Ja det är mkt att tänka på 😉 Men skönt när allt väl faller på plats.

Kraaaam

Svara
ak74 29 april, 2009 - 09:11

Det låter som du har hittat ett bra sätt . Gillar ditt tänkt där med att ha en dag i veckan som man kan äta lite hursom…..Grattis till dina fina minus oxå . härligt!!.

Svara
Åse 29 april, 2009 - 10:00

Ja det är ju egentligen sunt, på så vis behöver man ju aldrig oroa sig för viktökning.

Tack! 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.