8,K
Skriv ut
Tidsinställt inlägg
Här kommer ett recept på en riktigt smarrig chokladkaka med glasyr! Denna slukade mina barn med hull och hår så jag tror den ska gå hem hos de flesta! Den kommer vara given på mina kalsbord i fortsättningen ?
Jag använde Ica Steviaströ som sötning men det går att använda både socker, råsocker eller honung eller skippa helt om man så vill!
Skriv ut
Mjuk chokladkaka med glasyr LCHF, Glutenfri
Ingredienser
- 4 ägg
- Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker (jag tog 3/4 dl ica stevia strö)
- 2,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl aman prana kokosmjöl
- 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 1,5 dl fin kakao
- 2 tsk bakpulver
- 100 gram turkisk yoghurt
- 50 g smält smör
Glasyr
- 2 dl vispgrädde
- 200 gr. mörk eller ljus choklad
- 1 tsk vaniljextrakt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 gr.ader vanlig ugn eller 160 grader varmluft.
- Vispa äggen tillsammans med sötning. Vispa ner turkiska yoghurten och smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Smörj en ca 20 cm rund form med löstagbar botten och häll i smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Koka upp grädden och ta bort från plattan, rör ner chokladen tills den smält. Rör ner vaniljen.
- Ställ kallt i kylskåpet i ca 1 timme, rör i den emellanåt.
- Bred glasyren över kakan och låt kakan sedan stelna i kylskåp.
Näringsinnehåll
- Portioner: 12
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
23 kommentarer
Hej! Går det att baka botten några dagar i förväg och förvara i frysen och sen göra själva glasyren dagen tårtan ska serveras?
Mvh
Katarina
Absolut! Det går bra!
Hej! Tack för alla fantastiska recept. Jag tänkte baka denna kaka ikväll, men har inte vaniljextrakt utan bara vaniljpulver. Kan jag använda vaniljpulver istället och hur mycket kan man tänkas behöva ta?
Yes det kan du, det är en smaksak – prova dig fram! =) Ngn tsk känns rimligt
Känns också som det med tanke på mängden smet… 🙂
Tack för så snabbt svar och trevlig helg! : )))
Oj!!!! Vad gott det blev! Denna kommer bli en ny klassiker här hemma. Tog 1 tsk vaniljpulver. Tack för receptet!
OJ vad god! Denna blir en ny klassiker här hemma. Jag tog 1 tsk vaniljpulver. Tack för receptet!
Hej!
Är det något särskilt med kokosmjölet? Undrar då du skrivit tillverkaren så specifikt…
Hej! Ja Aman Prana är ett kokosfibermjöl som har mkt lågt kolhydratvärde (4 g i jämförelse med tex Risentas på 17 g) men samtidigt inte smakar så mycket kokos. Jag har utformat mina recept med det mjölet och med andra kokosmjöl så har läsare rapporterat att konsistens och smak inte blir detsamma. Dessutom är Aman Prana fairtrade och görs på färska ekologiska kokosnötter och inte Copra.
Gissningsvis, hur mycket kolhydrater tror du att det är i denna? 🙂
Hej, har du något tipps på vad man kan använda istället för mandelmjöl? Jag vart så sugen på att baka den till nyår men det blir problematiskt då en person som är extremt känslig mot nötter kommer och ska äta. Kan man ersätta mandelmjölet med kokosmjöl?
Mvh Jenny
Tyvärr är det så att mandelmjöl är alldeles utomordentligt i många fall att baka lågkolhydrat med och det är inte bara att ersätta med annat. Du kan dock prova att ersätta enligt formeln:
1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl + 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk – jag kan dock inte garantera resultatet.
Tack för svaret! Jag tror att jag prövar något av dina andra underbara recept istället! Gott Nytt År !
Just som jag gått och tänkt på att jag skulle vilja testa något annat recept på chokladkaka än min kladdkaka som jag alltid gör, så snubblar jag över detta läckra recept 🙂 Glasyr gör ju dessutom det hela ännu godare och chokladigare. Denna testar jag till helgen – tack för receptet! 🙂
Mums ? Kan man servera direkt eller behöver den några timmar i kylen?
så fort glasyren stelnat så! =)
Den måste jag testa att göra! Men jag undrar över kakaon, vad innebär ”fin” kakao. Funkar det med vanlig, typ Ögonkakao eller Icas egen?
Jadå det gör jag men jag upplever att RAW kakao är mkt mjukare och mildare och inte så besk som tex Ögonkakao och Icas. Min favorit kommer från Suceeder.se men googla RAW kakao så hittar du nog.
WOW vad fantastiskt gott det där ser ut! 🙂
Oj vad denna såg god ut, men om jag vill använda honung istället tar jag samma mängd då?
Ja :))
Tack så mycket för snabbt svar 🙂
Ser ljuvligt gott ut! Blev bra sugen på att baka en chokladkaka till…