Mjuk Chokladkaka med glasyr LCHF, Glutenfri

av Åse

Tidsinställt inlägg
Här kommer ett recept på en riktigt smarrig chokladkaka med glasyr! Denna slukade mina barn med hull och hår så jag tror den ska gå hem hos de flesta! Den kommer vara given på mina kalsbord i fortsättningen ?
Jag använde Ica Steviaströ som sötning men det går att använda både socker, råsocker eller honung eller skippa helt om man så vill!
012A7121


012A7134
012A7137

012A7142
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mjuk chokladkaka med glasyr LCHF, Glutenfri


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker (jag tog 3/4 dl ica stevia strö)
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl aman prana kokosmjöl
  • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1,5 dl fin kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 gram turkisk yoghurt
  • 50 g smält smör

Glasyr

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 gr. mörk eller ljus choklad
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.ader vanlig ugn eller 160 grader varmluft.
  2. Vispa äggen tillsammans med sötning. Vispa ner turkiska yoghurten och smöret.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Smörj en ca 20 cm rund form med löstagbar botten och häll i smeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Koka upp grädden och ta bort från plattan, rör ner chokladen tills den smält. Rör ner vaniljen.
  7. Ställ kallt i kylskåpet i ca 1 timme, rör i den emellanåt.
  8. Bred glasyren över kakan och låt kakan sedan stelna i kylskåp.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 12

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

23 kommentarer

Katarina 8 mars, 2020 - 14:01

Hej! Går det att baka botten några dagar i förväg och förvara i frysen och sen göra själva glasyren dagen tårtan ska serveras?
Mvh
Katarina

Svara
Åse 8 mars, 2020 - 15:12

Absolut! Det går bra!

Svara
Anna 23 februari, 2018 - 16:16

Hej! Tack för alla fantastiska recept. Jag tänkte baka denna kaka ikväll, men har inte vaniljextrakt utan bara vaniljpulver. Kan jag använda vaniljpulver istället och hur mycket kan man tänkas behöva ta?

Svara
Åse 23 februari, 2018 - 16:37

Yes det kan du, det är en smaksak – prova dig fram! =) Ngn tsk känns rimligt

Svara
Anna 23 februari, 2018 - 16:42

Känns också som det med tanke på mängden smet… 🙂
Tack för så snabbt svar och trevlig helg! : )))

Svara
Anna 23 februari, 2018 - 22:15

Oj!!!! Vad gott det blev! Denna kommer bli en ny klassiker här hemma. Tog 1 tsk vaniljpulver. Tack för receptet!

Svara
Anna 23 februari, 2018 - 22:17

OJ vad god! Denna blir en ny klassiker här hemma. Jag tog 1 tsk vaniljpulver. Tack för receptet!

Svara
Christina 15 februari, 2018 - 15:47

Hej!
Är det något särskilt med kokosmjölet? Undrar då du skrivit tillverkaren så specifikt…

Svara
Åse 15 februari, 2018 - 15:54

Hej! Ja Aman Prana är ett kokosfibermjöl som har mkt lågt kolhydratvärde (4 g i jämförelse med tex Risentas på 17 g) men samtidigt inte smakar så mycket kokos. Jag har utformat mina recept med det mjölet och med andra kokosmjöl så har läsare rapporterat att konsistens och smak inte blir detsamma. Dessutom är Aman Prana fairtrade och görs på färska ekologiska kokosnötter och inte Copra.

Svara
Sandra 21 april, 2016 - 16:41

Gissningsvis, hur mycket kolhydrater tror du att det är i denna? 🙂

Svara
Jenny 28 december, 2015 - 20:56

Hej, har du något tipps på vad man kan använda istället för mandelmjöl? Jag vart så sugen på att baka den till nyår men det blir problematiskt då en person som är extremt känslig mot nötter kommer och ska äta. Kan man ersätta mandelmjölet med kokosmjöl?
Mvh Jenny

Svara
Åse 29 december, 2015 - 08:50

Tyvärr är det så att mandelmjöl är alldeles utomordentligt i många fall att baka lågkolhydrat med och det är inte bara att ersätta med annat. Du kan dock prova att ersätta enligt formeln:
1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl + 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk – jag kan dock inte garantera resultatet.

Svara
Jenny 29 december, 2015 - 15:08

Tack för svaret! Jag tror att jag prövar något av dina andra underbara recept istället! Gott Nytt År !

Svara
Nina 17 november, 2015 - 17:15

Just som jag gått och tänkt på att jag skulle vilja testa något annat recept på chokladkaka än min kladdkaka som jag alltid gör, så snubblar jag över detta läckra recept 🙂 Glasyr gör ju dessutom det hela ännu godare och chokladigare. Denna testar jag till helgen – tack för receptet! 🙂

Svara
Sara 17 november, 2015 - 13:09

Mums ? Kan man servera direkt eller behöver den några timmar i kylen?

Svara
Åse 17 november, 2015 - 14:57

så fort glasyren stelnat så! =)

Svara
Majlis 17 november, 2015 - 12:57

Den måste jag testa att göra! Men jag undrar över kakaon, vad innebär ”fin” kakao. Funkar det med vanlig, typ Ögonkakao eller Icas egen?

Svara
Åse 17 november, 2015 - 13:04

Jadå det gör jag men jag upplever att RAW kakao är mkt mjukare och mildare och inte så besk som tex Ögonkakao och Icas. Min favorit kommer från Suceeder.se men googla RAW kakao så hittar du nog.

Svara
Gabriella 15 november, 2015 - 13:20

WOW vad fantastiskt gott det där ser ut! 🙂

Svara
Carina 15 november, 2015 - 10:14

Oj vad denna såg god ut, men om jag vill använda honung istället tar jag samma mängd då?

Svara
Åse 15 november, 2015 - 11:26

Ja :))

Svara
Carina 16 november, 2015 - 12:32

Tack så mycket för snabbt svar 🙂

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 14 november, 2015 - 18:50

Ser ljuvligt gott ut! Blev bra sugen på att baka en chokladkaka till…

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.