Andra advent i går, nu rullar det på minsann!
Dagen till ära bakade jag ett vörtbröd som smakade LJUVLIGT!
Frukostarna i adventtider är såååå mysiga! Jag njuter till fullo.
Alla ljus man tänder, det är mörkare ute och det är fler godsaker i kylskåpet att välja på 😉
Jag dukade med lite nytt från Stelton som jag fått hem inför samarbete. Serien heter Emma och är i sobert blått/grönt, stilren och jag gillar den nordiska prägeln i designen.
Kaffetermosen är riktigt snygg tycker jag!
Muggen gillade både jag och Daniel, skönt grepp och höll värmen riktigt bra.
I min frukostskål hade jag eko grekisk yoghurt, min lemon curd, lite nötmüli och färska bär. YUM!
Mitt absoluta favoritpålägg just nu är julskinka med majonnäs och skånsk senap och så leverpastej med rödbetsallad. Sååååååå gott!
Vad är ert favoritpålägg nu i jultider?
Här kommer vörtbrödet!
Jag har hört många som bakat vörtbrödet med hjälp av receptet på mitt formfranska! Så jag tackar helt enkelt mina läsare för tipset! =)
Jag använder Santa Marias vörtmix men jag måste varna er att ingredienserna innehåller malt och det är inte glutenfritt.
OM man inte vill ha det så kan man krydda med egen kryddning. Men som sagt, jag använde färdig vörtmix i detta receptet.
Skriv ut
Vörtbröd LCHF, Low carb
Ingredienser
- 4 dl mandelmjöl
- 4 dl pofiber
- 4 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
- 6 ägg
- 125 gram smör
- 5 dl fet yoghurt
- 1 paket Santa Maria Vörtmix (90 g) alt egen vörtkryddning *
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 gr.
- Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen pösiga (det tar en stund). Smält smöret. Vispa ner smör och yoghurt i äggen och rör till sist ner de blandade torra ingredienserna + vörtmixen.
- Låt degen svälla i 10 minuter.
- Smörj en form och klä med bakpapper, klicka ut degen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. (innertemperatur 90 grader).
- Känn efter med sticka att den är klar.
Noteringar
- 171 kcal, 5 g protein, 6 g kolhydrater, 14 g fett per skiva (med vörtmix)
- * Egen vörtkryddning
- Knappt 1,5 msk malda pomeransskal
- 1 msk stött anis och fänkål
- 2 tsk malda kryddnejlikor
- 2 tsk ingefära
- 0,5 tsk kardemumma
- ev lite sötning som honung
Nutrition
- Serving Size: 20
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
54 kommentarer
[…] Jag har receptet här i bloggen under namnet ”Sirapslimpa” men det är ju faktiskt även Kavring! (Vill ni ha ett lågkolhydrat vörtbröd? Då hittar ni det HÄR) […]
Så gott bröd! Hade ingen fetare youghurt så tog ca 3,5 dl vanlig och 1,5 dl smetana. Tog i en ordentlig hög med valnötter också och höftade ihop kryddningen. Nästa gång drar jag ner lite på saltet, annars helt perfekt!
★★★★★
Härligt att höra Ylva! 🌟
Underbart gott recept, som så många andra du lägger ut!😋👍🌟
[…] (Vill ni ha ett lågkolhydrat vörtbröd? Då hittar ni det HÄR) […]
Blev inte dumt. Med reservation för att jag hade i fiberhusken lite sent pga klant:
– Konsistensen blev som en något tjockare sockerkaka, lite mjölig men MYCKET bättre än alla mina tidigare försök med LCHF bröd!
– Lite lite vörtsmak. Har ingredienser hemma för en sats till, ska nog pröva att krydda lite till eller köpa en påse kryddor till… 🙂
– Gott ändå, men kan inte placera smaken… 🙂
Tack så mycket för receptet!
★★★★★
Mycket spännande detta. Precis beställt hem råvaror för att baka detta i morgon. MEN – näringsinnehållet, framförallt då ca mängd kolhydrater på receptet ovan?
Tack på förhand!
Hej! Näringsinnehållet står i receptkortet =)
Jag måste vara lite korkad tror jag. 🙂 Ser bara ”20 portioner” sedan inget mer?
Tack igen!
Vad skumt? Står under notering? Vad sitter du med för webbläsare?
171 kcal, 5 g protein, 6 g kolhydrater, 14 g fett per skiva (med vörtmix)
Med egen vörtkryddning (recept i noteringar som du inte verkar kunna se) så finns recept på det.
Förlåt, jag är riktigt korkad. Där står det ju. Försökte läsa under ”Näringsinnehåll”, men det stod ju över!
Ursäkta att jag störde! Ja, men då så, då kan man ju unna sig en skiva nu och då!
Lite för lat för den egna blandningen, saker jag inte har hemma osv. Ser fram emot morgondagen!
Hej Mikael! Nejdå det är du inte alls! Ibland ser man inte det som är mitt framför ögonen på en bara =)
Och du störde inte alls! Hoppas det smakar nu!
Hej! Hur förvaras brödet? I plastpåse eller inte? Rumstemperatur eller kanske kylskåp? Tack för fint recept.
Jag förvarar allt bröd i frysen och tar bara fram exakt den mängd som ska användas, då har man alltid fräscht bröd.
Det hamnade i en stor bakhandduk (i flera varv) i skåpet. Fortfarande som nytt dagen efter. Och brödet blev jättegott och till och med pappa som inte är lchf gillade det 😀 //@Ketolivet
Vad härligt att det smakade! <3
Vad roligt att höra Bianca! Fortsatt god jul! 😍🎄
Nu har jag också provat och gjorde halv sats för jag har en liten form. Blev fint men upptäckte i efterhand att jag glömt halvera saltet. Det får bli något pålägg till som inte är så salt med andra ord. Ägg kanske kan passa. Ska också testa med egna kryddor nästa gång. Tack så mycket!
Tack för receptet på detta fantastiskt goda bröd! Premiärbakade detta nu till jul och det kommer absolut att bakas igen! Blir ett bra komplement till dina snabba fröfrallor som jag levt på de senaste månaderna… 😉
Alltså wow gjorde precis ditt vörtbröd. Föll mig precis i smaken och lätt att göra. Gjorde dock 2 för jag trodde inte att det fick plats i en form. Men det gör det. Tack och åter tack för detta super recept
Hej! Verkar gott med ett alternativ till vanligt vörtbröd till jul! Undrar över varför man ska smörja formen när man använder bakplåtspapper? Är det meningen att man ska smörja formen innan pappret läggs i?
För då fastnar bakplåtspappret bättre! =)
Listigt🤗Nu är det i ugnen!
Hoppas det smakar! 🎅🏻😬
Smaken blev himla fin men konsistensen var som ugnsbakad gröt. Vad kan jag gjort för fel?
Oj jättesvårt att svara på! Har aldrig hört det problemet förut, kan bero på valet av livsmedel, ugn, etc
Hej. Gjorde vörtbrödet men undrar hur jag fryser det på bästa sätt? Helt eller i skivor?
Det är en smaksak, jag skär alltid upp skivorna innan jag fryser för att enkelt kunna ta fram en skiva från frysen de ggr jag/vi äter bröd.
Hej Åse,
5 dl fet yoghurt, funkar det med kvarg?
/Nelly
Njae, jag tycker brödet blir för kompakt med kvarg men du kan prova en lättare yoghuft
Hej Åse! Hur förvarar man brödet på bästa sätt? Hälsningar Malin
Klicka ut står det, min deg är rätt så fast! Har jag gjort nåt fel tro? 🙂
Nej den ska vara fast!
Hej!tänkte bara fråga då min mage inte klarar mjölkprod. Tror du att det funkar m kokosgrädde ist för yoghurt och kokosolja ist för smör? Mvh/marie
Det kan fungera men kan inte garantera smak eller konsistens/struktur
Något jag har saknat med de lchf vörtbröd jag bakat är att de inte suger åt sig ”doppespadet” när man doppar i grytan.
Suger detta brödet upp vätska?
Kan tyvärr inte svara på det då jag inte doppar i grytan 🙂 Men detta är ju ett mjukt och poröst bröd så jag tycker ju att det borde göra det.
Hade planerat att baka vörtbrödet idag, men jag hittar inte själva receptet. Har det försvunnit?
Nej jag ser receptet?? En rosa receptruta längst ner.
Nu skall det bakas. Rödbetssalladen gör du egen? Om inte har du tips på bra köpe? Även leverpastej vilken köper du?
Glad 3advent
Yes, finns recept bland julrecepten. Glad 3advent!
Bakade detta bröd igår och det blev verkligen supergott! 🙂
Vilken storlek har ni på brödformen,1,5 eller 2liters?
Jag har 1,5 liter
Hej!
Nu har jag testat ditt vörtbrödet och det blev fantastiskt gott! Jag bytte ut vanlig yoghurt mot havreyoghurt och det blev jättegott och saftigt!
Tack för ett superbra recept!!
Nu har jag bakat ditt bröd& det doftar jul i hela huset – underbart! Snart blir det en skinksmörgås med senap!
Funderar på hur man bäst förvarar det…. det blev ju ett rejält bröd 🙂
Upplever ofta att LCHF-bröd blir lite fuktiga efter ett tag … bäst kanske är att skiva upp det & frysa in ? Hur brukar du förvara det?
Tack för alla fantastiska recept!
Hej Åse!
om man gör din egna vörtmix som det står i anvisningarna. Blir det 90 g som du avser i brödreceptet eller hur många gram blir det? Tack för att du gör livet lite enklare för oss som inte äter gluten och inte vill äta (i mångt och mycket) konstgjorda mjölmixer. Ha en trevlig tisdag!
Hej! Det blir kryddning som räcker till brödreceptet 🙂
Mmmmm ska kolla….närma mums
Såg riktigt gott ut.Det ska jag baka.. Solrosen
Åh,så gott brödet ser ut,det måste testas! Och Steltonkannan så stilren och vacker,den vill jag ha!!!
Nu har jag prövat VT-appen mycket bra övningar. Ha en skön kväll/Rita
Detta sk absolut baka.. Tack Åse !
Kolla här Gun Steen! Denna bloggen jag menade 🙂 Finfina recept och allmänt trevlig…..
Åh,så gott brödet såg ut,det måste jag pröva! Och Steltonkannan så stilren och snygg!!! Den vill jag ha.
Ha en härlig måndag//Rita