Godaste Sirapslimpan (Vörtbröd) i långpanna

7 december, 2016

Det hör till ovanligheterna att ett vanligt brödrecept hamnar här i bloggen numera men så här i jultid så tycker jag att detta receptet förtjänar att hamna här! Kanske till julafton, ni som äter lite annat än ni brukar då.
Detta blir ett perfekt vörtbröd också!
Detta receptet har jag bakat i några år och mina barn brukar önska sig det till lördagarna. Hellre hembakat bröd än köpebröd är min melodi!
Ett enkelt och snabbbakat filmjölksbröd utan jäst!

(Vill ni ha ett lågkolhydrat vörtbröd? Då hittar ni det HÄR)

012a7232

012a7259

012a7262

012a7263

Här har jag gjort ett vörbröd av det!
2 påsar vörtmix (Santa Marias)
och byt ut 3 dl filmjölk mot en flaska (33 cl) porter! Jag upplever att det behövs liiiiite extra rågsikt, degen ska bli kladdig och tjock men inte rinnig.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Snabb sirapslimpa


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1 kg rågsikt
  • 2 dl mörk sirap
  • 4 tsk bikabonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 12 tsk salt
  • ev. 2 msk brödkrydor

Instruktioner

  1. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
  3. Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
  4. Sätt in långpannan i kall ugn och sätt gärna en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1 timme.
  5. Ta ut brödet och låt svalna.
  6. Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU
NY KOLLEKTION UTE! HÄR
¨

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


30 kommentarer

Maria 22 december, 2020 - 04:56

Hej!
Tack för alla goda recept.
En fråga gällande detta bröd, i receptet har du skrivit detta:
”Sätt in långpannan i kall ugn och sätt en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. Sätt därefter in i ugnen.”
Jag blir lite förvirrad😂😉. När ska brödet in i ugnen? Är det kall ugn som gäller?
Ska göra detta som vörtbröd med russin i😋
God Jul. Mvh Maria

Svara
Åse 22 december, 2020 - 09:21

Haha ooops får ändra! Ugnsformen med brödet ska in i kall ugn på 150 gr. Inte viktigt med termometer, jag brukar den gå i ca 70 minuter så vet jag att det är färdiggräddat! GOD JUL!

Svara
Maria 23 december, 2020 - 19:18

Vilket underbart recept😀. Bakad detta idag med vörtkryddor och porter som du tipsade om, tog även i russin. Otroligt gott

Svara
Sista dagarna.. och ett grymt VÖRTBRÖD! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 21 december, 2020 - 19:59

[…] vörtbröd – SJUKT gott! Jag gör DETTA receptet men byter ut 3 dl filmjölk mot en flaska porter och så har jag i 2 påsar vörtmix […]

Svara
Pernilla 9 december, 2020 - 07:21

Tack för ännu ett jättebra recept! Lätt och snabbt att baka, smakade som ett vanligt bröd, man kände inte filmjölkssmaken som man kan göra på andra filmjölksbröd. Jag bytte brödkryddorna mot 2 msk vörtkryddor och det blev jättegott! Nästa gång tar jag nog i lite mer, för vörtsmaken blev inte så stark.

Svara
Åse 9 december, 2020 - 14:16

Åh så trevligt tänkte faktiskt att göra vörtbröd av det! Det ska jag göra slag i!

Svara
Kersti 29 oktober, 2019 - 08:04

Vart blir bäst att grädda, i mitten eller i nedre delen av ugnen?

Svara
Åse 29 oktober, 2019 - 08:05

Längre ner!

Svara
Godaste sirapslimpan - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 21 november, 2018 - 10:57

[…] det så kommer här därför ett galet gott brödrecept som jag gör ibland runt juletid. Här finns det också men det tål att läggas upp på nytt! Ungarna älskar det och tro det, det är […]

Svara
Birgitta Samuelsson 14 januari, 2017 - 13:59

Ska brödet in i den uppvärmda ugnen?

Svara
Carola 3 januari, 2017 - 15:49

Jag har testat att byta ut bikarbonat mot bakpulver och för mej fungerade det inte. Testat två gånger
men det blev inte alls bakat utan bara degigt så,det får nog bli bikarbonat om man ska baka det här.

Svara
Veronica 25 december, 2016 - 16:49

Hej!
Använder du varmluft i receptet?
God fortsättning!
Kram

Svara
Åse 25 december, 2016 - 16:50

Hej! Nej då skriver jag det i receptet =) Alltid vanlig ugnsluft annars! GOD JUL!

Svara
Anchi Eriksson 9 december, 2016 - 08:08

Hej Åse. Har du testat att baka med Sempers bovete och teffmjöl? Jag fixar ju inte rågmjöl pga glutenallergi och hittade recept på glutenfritt vörtbröd på deras sida. Tänkte om du har testat och kan ge mig kolhydrat fakta om dessa mjöler. Jag följer dig nu och älskar dina recept och tips inför denna stora mathelg…hihi. Kram Anchi

Svara
Åse 9 december, 2016 - 08:20

Hej! Bovete absolut men inte teff!
Både bovete och teff är bättre kolhydratkällor än råg, de är inga lågkolhydratmjöl dock – tror de båda ligger på ca 68-69 gram kh per 100 gram.
Låter spännande med ett vörtbröd bakat på det, jag får prova 🙂

Svara
Åse 9 december, 2016 - 08:23

Hej igen! Nu förstod jag att du menade att Semper har en färdig produkt med dessa mjöler, hittade det på deras hemsida. Det innehåller 74 gram kh per 100 gr dvs lika mkt kolhydrater som rågmjöl, sedan är det ju ett bättre mjöl men som sagt inget lågkolhydrat.

Svara
Anchi Eriksson 10 december, 2016 - 10:00

Å tack Åse för svaret. Jag tänker prova att baka det. Kommer njuta av någon skiva då och då. Har inte hittat något gott glutenfritt bröd. Äter aldrig bröd men ska nog unna mig liiite i jul. God jul på dig. Kram

Svara
Anna 8 december, 2016 - 15:21

Hej Åse!
Helt OT, men jag hoppas att det är OK.
Jag undrar om du kan säga något om ghee i förhållande till kokosfett? Jag vet att du använder det senare, men undrar vad du anser om ghee? Det beskrivs som en mirakelprodukt med diverse hälsobringande egenskaper, och sägs vara särskilt lämpligt att steka och fritera i.
Tack.
M v h
Anna

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:32

Hej! Ghee är inget annat än skirat smör dvs mjölkfett 🙂 Bra att steka i och man kommer bort från mjölkproteinet.

Svara
Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 8 december, 2016 - 14:17

Åååå sirapslimpa det var längesedan. Tänk med lite julskinka på… nu längtar jag Kram

Svara
Elisabeth 8 december, 2016 - 10:08

Oh, skulle så härna vilja göra det här brödet till familjen även om jag inte själv kan äta det.
Men går det att ta någon annan syrad produkt som är mjölfri. Någon som vet?

Svara
Lotta 8 december, 2016 - 13:58

Jag har bakat med yoghurt och det blev lika bra. Har bakat limpan i mer än 20 år och tröttnar aldrig.

Svara
Erica 7 december, 2016 - 19:28

Kan det fungera att ersätta bikarbonat med större mängd bakpulver??

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:33

Jag vet inte, prova! =)

Svara
Carola 7 december, 2016 - 18:13

Bara en nyfiken fråga. Vad blir det för skillnad om man tar ljus sirap istället? Tack för receptet. Hälsning Carola

Svara
Åse 8 december, 2016 - 15:33

Det får inte samma färg eller smakar lika mustigt men det funkar ju säkert hur bra som helst ändå.

Svara
Carola 8 december, 2016 - 16:12

Tack för ditt svar. Har köpt ingredienserna idag. Ska baka detta imorn

Svara
Åse 8 december, 2016 - 16:13

Lycka till! Ett riktigt bra recept!

Svara
Lotta 7 december, 2016 - 18:03

Tack för recept, det ska jag testa!
Det står först att ugnen ska sättas på, sen att brödet ska sättas in i kall ugn 😊 Vilket gäller?

Svara
Åse 7 december, 2016 - 18:20

skrev fel på menades med IN (i ugnen)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.