Kycklingtacos och lite om mejerifria veckan

av Åse

God morning! Tidig lördagsmorgon här då vår lilla febriga sjukling (som sov halva dagen i går) var tvärpigg vid 6.
Men det gör inget, jag känner mig pigg och utvilad och mår riktigt bra!
I veckan har jag ätit helt mejerifritt, det har inte varit några som helst problem! Anledningen är nog att jag sedan en tid tillbaka sakta men säkert ändrat lite på typen av mat jag ätit och således ändrat lite matpreferenser.
Jag märker klart och tydligt skillnad och framför allt vid middagen för det är enbart då jag ätit grädde/creme fraiche som ju är triggande för mig.
Jag reagerar aldrig på keso/kesella eller på mejeri i lågkolhydratbak, utan det är helt enkelt bara gräddiga såser och gratänger som kan vara problematiskt.
Jag har ingen avsikt att utesluta mejeri i fortsättningen, dvs det får vara något som jag äter till helgen men som vardagsmat kommer jag nog ta bort åtminstone grädde och creme fraîche.
Det har blivit mycket avokado, majonnäs, olivolja som fått vara fettkällorna och även då fet fisk (har ätit makrill varenda dag) och har jag varit lite småhungrig/sugen har det blivit en matsked ekologiskt och sockerfritt jordnötssmör.
I går blev det tacos här, perfekt när matinspon är låg!
 
IMG_1657
IMG_1664
Älskar dessa glasen från Borett!
Jag gjorde tacos på kycklingfärs i går, var supergott!!
Tacokryddningen har jag på burk så det är enkelt att krydda efter smak:
2 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1,5 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Ett nytt favoritvin här hemma är SomeZin på flaska! Så himla gott allroundvin! Tyvärr finns det inte på många systembolag så ni får helt enkelt fråga efter den om ni är nyfikna! Det går ju att beställa den till sitt systembolag.
IMG_1673
Tittar in lite senare med vinnaren till AS IFs vårkit! =)) KRAM på er!!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Lola 2 juli, 2015 - 13:25

Hej,
Jag är nykter sockerberoende och äter en lagkolhydratkost nagonstans mellan Lchf och Paleo och da jag under ca 8-9 manaders tid ätit väldigt mycket olivolja önskar jag bredda mitt matutbud med feta saser, Problemet är att jag inte kan äta mejeriprodukter pga lactos samt casein. Har du tips/recept för mattade-fett-saser typ hollandaise, bearnaise el dyl (gjorda pa Kokosfett helst)..?
Mvh, Lola

Svara
Åse 2 juli, 2015 - 16:03

Hej, de finns under såser kategorin =)

Svara
Ida 16 mars, 2013 - 22:28

Vad för märke är jordnötssmöret du ätit?

Svara
Mia 16 mars, 2013 - 18:06

Hej! Vill bara tipsa om att jag gjorde god mejerifri vitlöksdressing genom att blanda ut majo med vatten och lite vinäger till önskad konsistens, vitlök tills msn skäms, haha, lite salt och peppar och ev annan smaksättning! Hade i lite samtal oelek nån gång! Gjorde det till sallad och pizza och mannen som inte är glad för majo skrapade skålen! Tycker det blev bra konsistens då man inte alltid vill ha den tjocka majokonsistensen till vissa saker! Hemgjord och hellmans har jag gjort det på, tycker det är för mkt bismak i de andra! Fin lördag till dig!! Kram =)

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 18:12

Vilket bra tips!!!! Tack!!! 🙂 trevlig helg!

Svara
Mathildas mamma 16 mars, 2013 - 17:46

Hej Åse!
Kul att läsa om din Paleovecka =) Kommer det en receptkategori med Paleo? Är det inte ok med keso och ost om man äter Paleo? Jag funderar lite på vilket sätt du överäter när du äter grädde och creme fraîche. Är det att du äter för mycket vid just de gräddiga middagarna eller sitter det i resten av dagen så att du är sugen på allt möjligt eller hur märker du av det? Har du någon bra paleosida som du rekommenderar?
Kram

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 17:55

Hej Mathilda!
Paleo är det inte direkt för på paleo äter man en hel del frukt och betydligt mer rotfrukter än jag gör + att man inte dricker vin eller alkohol.
Jag äter fortfarande LCHF fast tänker dra ner väldigt mycket på grädde/creme fraîche. Min kost är en liberal lchf.
Jag överräter där och då med gräddiga såser och creme fraiche. Vispad grädde överäter jag inte för det tycker jag inte är gott men en god krämig sås har jag svårt att sluta äta, det ger min hjärna en trevlig belöning som emellanåt gör att jag äter mycket mer än jag tänkt, det kan innebära att jag äter ytterligare en portion och sedan står och skrapar ur sås ur kastrullen/formen 😉 Jag äter aldrig grädde/creme fraiche på morgon, dagen så jag kan inte svara på hur det hade blivit resten av dagen.. Kram!

Svara
Mathildas mamma 16 mars, 2013 - 18:35

Ha ha inget vin…nä då får det vara. Jag ska iaf för att se om det gör något med mina 5 envisa kilon, också försöka avstå grädde och creme fraîche. Det blir dock lite svårare att laga mat för när man lagar enl flera av dina recept så är det så enkelt och gott att bara kasta ner lite grädde och någon ost och vips så har man en awsome festmåltid. Har du använt mer av kokosmjölk ist?

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 18:36

Haha!!
Ja kokosmjölk och kokosgrädde fungerar jättebra!!!

Svara
Steffi 16 mars, 2013 - 15:37

Hej! Jag har lite funderingar kring lchf och graviditet? Funkar dt?eller ska man skippa det helt under graviditeten? Förresten har du en Underbar och,inspirerande! Tack i förhand!:)

Svara
Eva 16 mars, 2013 - 11:54

För de med triggas av sött kan Zinfandelviner var lite väl söta. Ca 10-12 gram socker per liter (undantag finns). Ca 2-4 gram per liter för många andra rödviner. Man ser exakt på Systembolagets hemsida.
Tack för en jättebra blogg och mycket trevlig kokbok!
Eva

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 12:01

Ja zinfandel är lite sötare men det blir ändå generellt lite socker per dl, 1 gram. Men sånt där känner man ju som sagt själv, finns de som triggas av allt vin även de med 3 gram socker per liter. Jag triggas konstigt nog inte ens på dessertvin! Biokemin är underlig! =) Kul du gillar blogg och bok

Svara
Hjørdis Isabell 16 mars, 2013 - 11:53

Mmmm, det så godt ut 😀

Svara
Titti Backström 16 mars, 2013 - 11:15

Ja, grädde är ju så gott:) Tack för all din inspiration!
Om man räknar att man ska få i sig 1 dl fett vid en måltid, räknar man drygt hälften av avocadons mängd som fettkälla? Eller kanske mer?

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 11:40

Nej 1 dl fett behöver du inte få i dig utan det beror helt på sammansättningen och man adderar till så mkt fett som känns rimligt och mättande. I mitt fall så tillsätter jag inte fett till makrill och avokado tex. Det mättar tillräckligt med det naturliga fettet i det. Men någon annan kanske hade behövt ha även 1 msk majonnäs.

Svara
Linn 16 mars, 2013 - 09:54

SomeZin är ett fantastiskt gott sällskapsvin…
Du är så inspirerande. Jag har följt din blogg i ca 2 år och jag har haft en liknande matresa. Det är som att läsa mina egna tankar och reflektioner när jag läser dina inlägg. Kram

Svara
Åse 16 mars, 2013 - 11:37

Hej! Kul att du är stadig läsare här! Fortsatt lycka till med din matresa! KRAM!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.