Jag ligger mätt i soffan efter middagen (Kycklingwok) och tittar på Catfish (MTV) – snart dags för Benjamins! Woop Woop!
Haft en helt underbar dag med mycket själavård (i form av yttre vård!)
Här är jag hos min frisör Malin på No.27 <3
Efter det 40 min massage hos Thessan 🙏🏻

Tar min utväxt 1 gång i månaden här och så fräschar hon upp det långa lite med en kallare brun toning.
SÅ skönt att bli ompysslad!

I dag körde jag igång en 10 dagars kickstart och det var så många som blev nyfikna på stories att jag lovade att jag skulle skriva ett inlägg om det!

I morse blev det 1 timme löpband + överkropp. Som ny efteråt! Mamma tränar varannan dag så även hon höll mig sällskap.

I går fick jag nog!
Jag har sakta men säkert under pandemin blivit sämre i kroppen, jag har tränat dåligt,  tappat energi och ork, glädjen och motivationen och jag känner inte igen mig själv längre. Har ont i axlar, låsningar i rygg och höft.

Rörelse gör mig glad, pigg och en stark kropp är roligare att leva i. Tycker jag.
Jag blir inte yngre heller (fyller 49 i Juni) och jag vill hålla länge!

Så idag, körde jag igång en kickstart i 10 dagar där jag ska vara aktiv och träna något varje dag.
Utöver det blir det så klart promenader både med och utan hund.

Kosten? Ingen förändring där! Lchf / Lågkolhydrat och 80/20 tänket som jag haft i många år – men så klart med mindre utsvävningar. Nu under kickstarten så blir det ingen alkohol och det blir mer fokus på färgglad mat 🍳🥦🥕
15 mars var jag tillbaka till periodisk fasta / tidsbegränsat matintag och det är där jag mår om allra bäst och får bäst resultat när det kommer till kroppssammansättning.
Det är NÄR jag äter som jag lägger fokus på.

Lite info om PF för er som inte är så ”hemma” på det.

PF handlar INTE om att äta mindre mat (men det kan bli en effekt beroende på hur man ätit innan) utan handlar om att låta kroppen vila från mat emellanåt.
Sk. ”Fast & Feast”.
Fasta är ingen diet utan ett verktyg och en livsstil. Människokroppen är inte designad till att ständigt fyllas på med ny energi.

Periodisk fasta började jag med 2012 och har haft det som livsstil sedan dess. Det har gått perioder där jag har haft mindre fokus på det men jag kommer alltid tillbaka till det och mår som bäst då.

Jag tenderar att äta sämre efter ett tag när jag äter för ofta och med längre matfönster, det kickar igång min dopaminhjärna och resultatet blir helt enkelt för mycket av det goda.

Jag har ju skrivit om PF i alla mina böcker och jag har en hel kategori här på bloggen.

Fasta är gynnsamt för:

  • Kroppssammansättning (ökar fettförbränning, muskelmassa genom ökning av tillväxthormon)
  • Balansering av Hunger och mättnadshormoner
  • Mindre sug efter socker & skräpmat
  • Ökad energi
  • Bättre sömn
  • Mental klarhet
  • Sjukdomsförebyggande
  • Förnyande av kroppen genom autofagi
  • Föryngrande

HÄR kan ni läsa mer om autofagi! (DietDoctor aka Kostdoktorn)

Fasta är faktiskt mycket mer fördelaktigt än att bara stimulera autofagi. Det gör två bra saker. Genom att stimulera autofagi städas alla gamla, skräpiga proteiner och celldelar ut. Samtidigt stimulerar fasta också tillväxthormon, vilket säger till kroppen att börja producera nya tjusiga delar till kroppen. Vi ger verkligen våra kroppar en fullständig renovering.
Vad stänger av autofagi? Att äta. Glukos, insulin (eller minskat glukagon) och proteiner stänger alla av denna självstädande process. Och det krävs inte mycket. Till och med väldigt lite av en aminosyra (leucin) kan avstanna autofagi helt och hållet. Så denna process är unik vid fasta – vilket inte går att se vid vanlig kalorirestriktion eller bantande.

Hur fastar jag?

Alla har olika behov och för mig är det optimalt med ett matfönster på 4-6 timmar. Men det kan bli kortare än så också.
Jag vill bli mätt när jag äter, vill inte räkna varken kalorier eller kolhydrater så ett fastefönster på 4-6 timmar brukar vara perfekt! (Jag är inte hungrig timmarna jag inte fastar pga den positiva påverkan på hungershormonet Ghrelin och andra hormoner)
Jag lägger mitt matfönster på sen eftermiddag – kväll.

När jag fastar intar jag ENBART vatten, kaffe och svart te. Inget som innehåller protein (collagen) eller som stimulerar insulinproduktionen (light saft, tuggummi, smaksatt vatten & te, kokosolja i kaffet etc) jag gör en sk. Clean Fast! Stor skillnad på hur svårt eller hur lätt det blir att fasta beroende på om man kör Clean eller inte. Förr gjorde jag ingen Clean Fast och det påverkade energin, hungern och blodsockret negativt.
Säger ju sig själv egentligen, vi har en naturlig fasta på natten – då kroppen och magen vilar, inte tuggar vi tuggummi då eller har ett glas cola zero på nattduksbordet (eller?? 😂)

Fastebrytet i kväll (till mig och Daniel) sen blev det middag och det kan tänkas bli något kvällis sedan.

Som sagt detta är en kickstart för att komma igång, men när dessa 10 dagar är över så kommer jag ju fortsätta så klart men nu är fokus att hålla i och vara konsekvent.

På torsdag gör jag en ny InBody mätning på gymmet som mäter ALLT, så blir det kul att se framstegen och jämföra.

Jag håller er uppdaterade 💕 Kanske kan inspirera någon? Om inget annat så blir det lite mer matinspiration 🙂

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Lena 3 maj, 2024 - 11:18

Hej Åse!
Jag har tänkt komma igång med det upplägg du kör med lågkolhydratkost och gillar dina recept så mycket också 🙂 Men jag har en fråga när det gäller periodisk fasta, jag tycker det är svårt att hinna med att äta både frukost, lunch och middag – hur gör du där? Men tänker också om man ska träna och röra på sig är det väl också viktigt att få i sig tillräckligt med näring osv.. tacksam för tips! 🙂

Svara
Åse 3 maj, 2024 - 12:03

Hej!
Du behöver inte äta frukost, lunch och middag. Kroppen räknar inte antal måltider utan den räknar näring.
Du kan utan problem med en 14-16 timmars fasta äta tillräckligt med energi och näring 🙂

Svara
Ulf 7 april, 2022 - 14:03

Vill gärna ta del av dinaaaa recept.

Svara
Johanna 24 mars, 2022 - 13:12

Hej! En fundering, kanske jag som är trög😆 men periodisk fasta, kör du det alla dagar? Eller bara nu under kickstarten? Tänkte testa men kommer nog måsta ha ett längre ätfönster, till en början iaf. Kan man köra pf några dagar i veckan bara? Och äta ”som vanligt” resterande dagar? Äter enligt GI nu med lite fusk emellanåt😄
Kram och tack för din inspirerande blogg!

Svara
Åse 24 mars, 2022 - 16:47

Hej!

Yes det gör jag! Kommer fortsätta sedan efter 1/4
Helger brukar jag har längre fastefönster! Men just denna helgen under kickstarten så kommer jag köra runt 20 timmar.
Ja det går bra att variera matfönstertiderna, bäst resultat får man ju om man är konsekvent men du kan börja med tex 12 eller 14 timmar och några dagar i veckan!

Kram kram!

Svara
Italienska kalvfärsköttbullar i Crockpot - 56kilo.se - LCHF Recept, Inspiration och Guldkanten 24 mars, 2022 - 09:10

[…] för all härlig postiv feedback på förra inlägget! Roligt att ni gillar sådana inlägg! Jag har nog sista åren tappat lite intresset för att prata […]

Svara
Mitta 23 mars, 2022 - 14:02

Jag har kört periodisk fasta i 4 år i augusti. Kan inte sluta 😅😂 kör 2-5 dagar i veckan. De som mest bryter är helgdagar som jul, påsk o sommar men ändå försöker jag få in några dagar. Älskar upplägget och kör ätfönster på 6-8 timmar beror på.

Körde i Indien sist vi var där o då åt vi frukost 10.00 o sedan kvällsmat vid 16-17 tiden o sen var jag nöjd 🙂

Ha en fin dag! Kram

Svara
Jenny 23 mars, 2022 - 12:26

Intressant att följa din kick-start! Jag fick en inflammation i bröstbenet och började då fundera på vad som kan ”gödsla” en inflammation…En kick- start kanske vore något som hjälper mig att ta bort inflammationen… Periodisk fasta är något som min kropp vill leva efter så det gör jag, att göra någon motionsform förutom promenader skulle jag behöva komma igång med. Åker längdskidor 3 gånger i veckan men styrketräningen har uteblivit ett tag… Inspirerande blogg! Kram

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 14:09

Heja! Hoppas du blir av med din inflammation! Omega 3 och kika gärna på antiinflammatorisk kost om du inte redan gjort det.
KRAM

Svara
IZH 23 mars, 2022 - 09:52

Trivs också med periodisk fasta men blir ofta lite kall om fingrarna på fm och undrar om kroppen gillar det eller inte.
Oavsett så måste jag fråga om äggen på bilden i inlägget. Är det osten som är så gul eller är där något mer än ost och skinka på äggen? Ser gott ut!

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 14:18

Hej! Det är vanligt! När du fastar så ökar blodflödet till dina fettdepåer för att hjälp till att flytta fettet till musklerna, där används det sedan som energi.
Osten är ganska gul ja! Heter Allerum Rike!

Svara
LisaFlisa 23 mars, 2022 - 09:27

Hej !
Hur upplever du uthållighet & muskelstyrka när du närmar dig 50 ?
Själv äv jag 47 & för två år sedan föll allt – konditionen, muskelstyrkan, energin.

Jag upplevde oxå att mitt vanliga LCHF ätande (i kombination m PF) inte längre fungerade. (Jag gick upp i vikt oavsett om jag åt bra eller dåligt)

Tog lång tid & många läkarbesök innan jag hittade rätt.
Nu har jag HRT & har ÄNTLIGEN fått tillbaka kondition & muskelstyrka igen !

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 12:46

Hej! Jag märker ingen skillnad! Det kan ju komma..
Så skönt att du mår bättre och ser resultat! 💕🙏🏻

Svara
Cecilia 23 mars, 2022 - 09:17

Hej Åse!
InBody-mätning som mäter allt låter intressant!
Härligt med kickstart också, låter sunt och fräscht!
Motiverande 🙂
Kram

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 12:45

Tack för pos feedback! ♥️💪🏻

Svara
Annica 23 mars, 2022 - 09:06

Hej! Så inspirerande och peppande inlägg. Jag och min man kör också igång nu efter för mycket slappande och osunt leverne. Och jättekul att du mäter dig på InBody! Då får du verkligen full koll på dina framsteg tryggt, säkert och exakt. Det är faktiskt jag och min man som säljer dem här i Sverige. Så hör gärna av dig om du har frågor och funderingar kring mätvärdena. Allt gott till dig!

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 12:45

Hej!

Lycka till med er resa! Vi får peppa varann!
Vad roligt med InBody! Jag har mätt mig i flera år, så himla kul och inspirerande att följa när man är på rätt väg! Mindre kul när det går åt andra hållet 😂
Må bäst!

Svara
Petra 23 mars, 2022 - 08:27

Precis detta behövde jag läsa nu. Efter en vinter som spårat totalt både kost och motionsmässigt är det dags att ta tag i kroppen. Som du skriver, jag vill att kroppen skall hålla, hålla livet ut liksom. Kan jag genom träning bygga en tillräckligt stark kropp som orkar bära sig själv, som orkar gå upp för trappor långt upp i åldern…orkar vara aktiv med barnbarn (detta barnet lämnar aldrig)……och OM det dessutom skulle resultera i en viktnedgång är det bara en bonus.
Hey ho let´s go!

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 14:19

Hey Ho! Peppkram kommer här!!❤️

Svara
Gittan 22 mars, 2022 - 22:59

Kände mig så taggad att starta upp ….och så kom positivt covidtest. Tre dagar med hög feber och allmän nedgång av allt. Klarat att hålla emot i två år…😒 Nu får man gräva djupt efter ny motivation.
Men nu kör vi!

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 06:28

I hear ya! Precis vad som hände mig i slutet på februari.
Skickar pepp ♥️

Svara
ÅsaS 22 mars, 2022 - 22:46

Intressant läsning, detta med fasta. Jag vet att jag skulle klara mig utan mat bra många mer timmar mot hur jag äter idag. Men, humöret är det som påverkas. (Vilket går ut över andra, oskyldiga, personer..) Har ingen vikt som måste ändras, men däremot vore extra energi, bättre sömn, mindre sötsug och föryngring välkommet. Skulle PF under 2-3 dagar i följd ha nån gynnsam effekt? Med ett ätfönster på 5~6 timmar? Eller 2 ätfönster à 2 timmar (morgon och kväll)? (Älskar frukosten – godaste måltiden på hela dan!)

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 06:31

Du behöver absolut inte ha en daglig fasta och inte så kort matfönster som jag!
För dig hade jag rekommenderat att börja med 12 timmars matfönster!
12 timmar utan mat är ju ingen omöjlighet beroende på hur du jobbar och äter på kvällen.
På helgen kan du då krympa matfönster till ca 8 timmar tex.
Kram!!

Svara
Cissi 22 mars, 2022 - 22:43

Tycker mycket om att läsa sådana här inlägg med information kring motion, PF och hur det funkar för dig samt vad du äter. Det är peppande och inspirerande. Tycker om att din blogg är ”bred”, en blandning av det mesta!! Kram 😘

Svara
Åse 23 mars, 2022 - 06:31

Vad roligt att höra, gör mig glad! ♥️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.