Key Lime cheesecake

av Åse

halvåtta hos mig i förrgår serverades key lime pie och jag är ju galet kär i lime, beställer bara limedrinkar ute typ 😉 Det ska finnas osockrad kondenserad mjölk men jag hittade inget i dag så det fick bli en variant, nämligen key lime cheesecake! Jag plockade på mig det som jag ville ha till receptet och sedan for jag hem och satte i gång!

4-6 portioner

Botten:
250 g sötmandel
100 g smör

Fyllning:
500 g philadelphiaost
3 ekologiska ägg
2 msk creme fraiche
0,5 dl sukrin + knivsudd stevia (eller annan sötning!)
1 tsk ekologisk vaniljpulver
4 lime (saften)

Jordgubbstopping:
250 g frysta jordgubbar
1,5 gelatinblad
1 dl vatten
lite sukrin efter smak

Mixa sötmandel i matberedare med knivar och häll sedan på det smälta smöret. Platta ner i en springform (inte för vid!) och grädda i ca 10 min på 170 g
Vispa philadelphian lite tillsammans med sukrin. Smeten ska vara slät. Pressa lime och häll i smeten, vispa lite till. Vispa äggen lätt med gaffel och häll i tillsammans med creme fraichen. Vispa inte för mycket efter att äggen hällts i för annars ökar risken att cheesecaken spricker i ugnen. Häll i formen och ställ in i ugnen igen i ca 40 minuter. Mitten ska vara lite dallrig när du tar ut den. Låt svalna.
Jordgubbstoppingen: Lägg gelatinbladen i lite vatten i 5 minuter. Sjud jordgubbar, vatten, ev sötning i 5 minuter i liten kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen (inte på plattan) och krama ur gelatinbladen och lös i det varma spadet. Låt svalna och häll sedan på cheesecaken. Ställ sedan kallt i minst 3 timmar!

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

23 kommentarer

Mona 14 februari, 2015 - 13:35

Hej, ska det inte vara 2 dl creme fraîche ?? 2 msk verkar vara lite?

Svara
Åse 14 februari, 2015 - 13:37

Nej 2 msk stämmer.

Svara
Linda 26 oktober, 2014 - 16:11

Alltså jag blev superbesviken, hade bara 2 lime i och ändå blev detta det suraste jag smakat. Strödde florsukrin över hela kakan för att kunna äta den… 🙁

Svara
Åse 26 oktober, 2014 - 16:30

Smaken är ju som baken! En del gillar sött en del surt, jag kan äta en hel lime som ett äpple;)

Svara
Tina 20 juni, 2013 - 15:14

Tänkte göra denna till midsommarfesten imorgon, går det lika bra att använda Ica Stevia strö o då den mängd som motsvarar 0.5 dl? Tänkte även använda mig av färska jordgubbar, är det samma mängd som av de frysta då tro? Hoppas jag lyckas lika bra som du!
Trevlig midsommar

Svara
Tina 20 juni, 2013 - 15:16

Ojdå, märkte inte att den första kommentaren jag skrev igår kom fram, inte meningen att spamma

Svara
Åse 20 juni, 2013 - 15:18

Hej Ja det blir bra men smaka av så det inte blir för sött. Att använda färska jordgubbar ska fungera lika bra. Glad Midsommar!

Svara
Tina 19 juni, 2013 - 21:36

Hej!
Tänkte göra den imornkväll inför midsommar och undrar om det går lika bra med färska jordgubbar och hur mycket jag då ska använda till toppingen? Går det lika bra med annan sötning som då motsvarar 0.5 dl sötning? Har bara ICAs Stevia strö hemma och honung, men honung kanske inte är ok? Hoppas du får en bra midsommar!
Med vänlig hälsning,
Tina

Svara
Moniqe 30 juli, 2012 - 09:40

Låter underbart!Vad är det för antal kolhydrater,protein och fett i en bit, tro? Har du räknat på det?

Svara
Lise-Lotte 27 februari, 2012 - 15:48

Hej!

Såg att du inte hittade osockrad kondenserad mjölk. Jag hittade det på Willys i Gamlestaden (göteborg). Det är en stor Willys butik och det är i samma märke som den som brukar vara sockrad. Nu var det ett tag sedan du postade denna post och du kanske har hittat det =) Om inte, så kanske du kan be dem beställa hem.

Tack för en inspirerande blogg / lise

Svara
Rebecka 20 november, 2011 - 20:18

Ska mandeln bli hackad eller som mjöl?

Svara
ÅsaS 20 november, 2011 - 20:45

Som mjöl, tolkar jag det. En och annan större mandelflisa kanske, för lite ”crunch” i det hela.

Svara
Annica 10 november, 2011 - 22:32

Har letat på nätet vad det är för skillnad på sukrin och hermesetas strö men blir inte klokare.. mer än attsukrin är ganska mycket dyrare. Verkar som du för det mesta använder sukrin?

Svara
Åse 11 november, 2011 - 09:34

Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som inte påverkar vårt blodsocker och hermesetas är ett kemiskt framställt sötninsgmedel som har viss påverkan på blodsockret.

Svara
Anita 10 november, 2011 - 16:56

Såg oxå det programmet. Ska göra ditt recept till lördag, när vi ska på knytis och bjuda kompisarna på. 🙂

Svara
Tina 10 november, 2011 - 15:57

Ser jättegott ut men jag har tyvärr blivit känslig mot mandel. Har du tips på vad man kan ta istället? Helst inte kokosmjöl.

Svara
Åse 10 november, 2011 - 16:54

Nej tyvärr! Finns säkert något pajrecept ute utand mandelmjöl men jag har svårt att komma på ngt.

Svara
ÅsaS 20 november, 2011 - 20:43

Funkar det med nötter för din del? Eller frön, som solros- eller pumpa-? Vet inte om det ger nån bismak eller om det kan funka.

Svara
Sussi 10 november, 2011 - 14:38

Så gott och frächt det ser ut !
Du e så duktig på och fixa o trixa till egna recept.
/ Sussi

Svara
Anne 10 november, 2011 - 14:05

Nu dreglar jag. Haklapp vore på sin plats.

Svara
Tove 10 november, 2011 - 13:43

Gud så gott, måste OCKSÅ provas!! Såg också programmet och blev sjukt sugen på Key Lime Pie =)

Svara
Laila 10 november, 2011 - 13:40

Denna ska provas till fars dags tårta. Du som gillar lime såg du att en kväll så gjorde de limepannacotta. Nog också gott.

Svara
Åse 10 november, 2011 - 16:54

oh jisses ja, det måste jag göra till helgen!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.