Hur äter man smart?

8 november, 2011

Är en kalori alltid en kalori? Fungerar kaloritänket?

Nej verkligen inte!
Man får i stället se till hur energin används i våra kroppar och äta smart!

1 g kolhydrat = 4 kcal
1 g protein= 4 kcal
1 g fett= 9 kcal

Detta räkneexemplet (som stämmer!) ligger till grunden i många fettskrämda dieter, det var så Viktväktarnas pointsystem fungerade. Jag åt knappt något fett men massor av kolhydrater, för det var ju billigare i points! Men jag var alltid hungrig!
Fett gav ju mycket energi och av för mycket fett blev man fet!

Om vi i stället ser till vad dessa olika mikronutrienter gör i vår kropp så kan vi tänka lite annorlunda.
Hippokrates sa ”Låt din mat vara lite oljig, på detta sätt förlorar du lättast i vikt” Så rätt han hade!!

Fett
Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer
Fett isolerar hjärnan
Fett ökar fettförbränningen
Fett håller vår hud mjuk och smidig
Rätt fett minskar värk
Fett ökar mättnaden

Protein
Protein är livets byggstenar! Muskler, hormoner, enzymer är beroende eller byggs av protein.
Protein ökar ämnesomsättningen
Vid viktminskning bryts muskler ner därför ska du äta en handflata protein till varje måltid!
30% av dessa 4 kcal i 1 g protein går till värmehållning! Och en annan stor del ska användas som byggnadsmaterial så därför kan vi äta en hel del protein utan att få i oss för mycket energi!
Jämför detta med kolhydrater där nästan allt används som energi!

Kolhydrater
En hel del kolhydrater är bra för kroppen, som grönsaker, lite bär, lite rotfrukter, en och annan frukt. (fast frukt och rotfrukter är inte optimalt vid viktminskning) Vi har också kolhydrater som en normalviktig/tränande människa klarar av trots att det kom in sent i människans liv, som havregryn och ris. Potatisen kom in senare och ännu senare pastan.
Vad gör kolhydrater? Jo de byggs om till blodsocker i vår kropp. Vi kan lagra ca 100 g i levern och 3-400 g i musklerna. Detta för att vi snabbt ska komma åt energi när vi behöver det. Det är alltså vårt turbobränsle, inget vi behöver för överlevnad! Kroppen skapar det glukos den behöver genom glukoneogenesen.


Kolhydrater är också bra för fettlagring. Men hur stor fettlagringen blir beror på HUR mycket kolhydrater och vad för sorts kolhydrater du äter. Vi ska bara äta så mycket kolhydrater som vår kropp kan ta hand om, därför kan tränande äta mer kolhydrater. En del kolhydrater som tex nötter och grönsaker finns ju en massa nyttigheter i också, så vad dumt att utesluta dem!

Med mindre kolhydrater och mer fett så påverkas våra hormoner! Sk ”naturell dopning”. Våra anabola hormoner (uppbyggande) stimuleras och de katabola (nedbrytande) hämmas.

Kolhydrater skapar sug, fett och protein skapar mättnad så det är ju ganska enkelt att se vilket vi ska äta mest av! Av kolhydrater får hjärnan signalen ”Ät så mycket du kan!” för det är så naturen sett till det, de gånger vi fick tag i bär, frukt etc så skulle vi triggas till att äta mer så vi fick i oss mycket energi. Det höjde också vårt blodsocker så det fettlagrande hormonet insulin höjdes och såg till att vi lagrade energin.
Vi är inte optimerade till att ta hand om alla kolhydrater vi får i oss genom vanlig västerländsk kost, vi har bara ett enda system i kroppen för att ta hand om detta och det är blodsockerkurvan/insulinet. Ett system som blir uttröttat av vår västerländska kost. Hade vi varit skapade till att äta så mkt kolhydrater så hade vi haft mer än ett system! Det är viktigt vi är rädda om det!

Så ät smart!

35 kommentarer
0

35 kommentarer

Chris Hellström 26 mars, 2013 - 13:13

Hej Åse! har nyligen hittat till LCHF och din blogg. Så mycket kunskap det går att ösa ur här! Tack för du delar med dig av din klokskap! Jag har en fråga som jag inte kan hitta svar någonstans – jag är räknenörd och väger gärna och allt. Enligt LCHFmodellen ska man äta ca 20 g kolhydrater – sedan står det att läsa att man inte bör äta mer än 1 g protein per kilo vikt man väger. i mitt fall 70 kg – blir 70 g protein. 20 g KH plus 70 g protein blir 360 Kcal. Detta ska utgöra 25% av det dagliga kaloriintaget. Räknar man upp till 100% blir det 1440 Kcal jag bör äta per dag: 20 g kolhydrater, 70 g protein (blir tillsammans 360 Kcal) och (1440-360 =) 1080 Kcal fett. 1080 Kcal fett är runt 120 gram. Men det känns ju väldigt lite energi? När man oftast läser att energibehovet ligger på runt 2000-2500 Kcal/dag? Jag är 1,63 cm hög, väger 70 kg, stillasittande jobb, men styrketränar två gångar i veckan och går ca en timme i skogen med mina hundar per dag. Nu har jag ätit LCHF i runt två månader och trivs fantastiskt bra med det. ingen viktminskning ännu dock. Men frågan är om jag äter för lite (hamnar oftast på 1800 kcal/dag om jag äter så jag inte är hungrig), men har å andra sidan inte svårt att äta mer…just det du skriver med grädde och bär höll på att bli en fälla…som jag äter på kvällen bara för det är gott och jag vill ha nåt att stoppa i munnen så att säga. Men min fråga är hur jag får matematiken och verkligheten att gå ihop! Går min kropp in på svält när jag äter så lite och bör äta mer – eller är det precis så det fungerar?

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 14:03

Oj blir snurrig bara av att läsa;) jag förespråkar att våga släppa räknefixeringen. 1800-2000 är vad de flesta kvinnor behöver för att stå still i vikt. Men givetvis väger andra faktorer in också, kroppen är inte styrd under matematik.

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 14:07

Och som svar på din fråga: 1440 kcal låter absolut inte för lite med tanke på att energifördelningen är så bra. Kroppen går inte ner på svält vid den energimängden.

Svara
Chris Hellström 26 mars, 2013 - 14:27

Tack för ditt svar! Ja, om du säger det att låter rimligt så stämmer ju faktiskt matten ändå! Kollade lite på handflatemodellen och faktiskt blir det ungefär så. 1 handflata kött bör väga runt 100 g och innehåller 20-25 g protein (tre gånger /dag blir 60-70 g protein), 1 dl grädde = 40 g fett (tre gånger/dag blir ca 120 g rent fett). Men så bra! jag vet att jag bör släppa räknandet och det gör jag nog när jag har landat i detta och blivit lite säkrare på det hela.

Svara
Åse 26 mars, 2013 - 15:13

Varmt lycka till! 🙂

Svara
Vickan 28 mars, 2012 - 14:11

hej på dig
hur mycket kolhydrater,fett o kalorier ska man ligga på om man ska gå ner i vikt med lchf per dag ?tränar styrketräning 3 dagar i veckan plus promenader…
därför jag frågar är att jag har laddat upp en app på min Iphone som heter kaloriräknare o där får man upp lista som man ska fylla i vad man äter varje dag o där ser man hur mycket fett kolhydrater o kalorier man äter …har ätit Lchf ett tag nu men har gått upp i vikt så jag tänkte denna app skulle hjälpa mig äta rätt..
Har slutat med mörk choklad nötter o turkisk yogurt …
Vill verkligen att Lchf ska funka=)
tack på förhand

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 14:16

Det är omöjligt att svara p så här. Generellt ska man äta sig mätt på handflatemetoden:

Frukost
en hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling. (tex 2-3 ägg)
+ en näve (ca 0,5 – 1 dl) med någon fettrik produkt såsom grädde, creme fraiche, ost (väljer du rent smör eller bearnaise etc blir mängden naturligtvis mindre – ät tills du är ohungrig och nöjd)

Lunch och middag (samma princip för båda)
en hand (handflata plus fingrar) med ägg, fisk, skaldjur, kött eller kyckling.
en hand grönsaker ovan jord. ex broccoli, blomkål, paprika, gurka, zucchini mm.
en näve (ca 0,5-1 dl) med god sås på grädde eller creme fraiche.
ost använder du fritt i matlagningen.

Ofta hamnar energifördelningen då på 75% fett, 5% kh och 30% protein.

Svara
frökennilssonskök 9 november, 2011 - 15:03

Så sant!
hör Annas röst i bakgrunden när jag läser din text =)
en kanon lärare!!!

Svara
Åse 9 november, 2011 - 15:13

Anna är världens bästa mentor!! =)

Svara
Katinka 9 november, 2011 - 15:00

Hej Åse, väldigt intressant läsning även för den som inbillar sig att hon redan ”kan allt” 😉 Det där med Hippokrates och oljig mat var en höjdare. Eftersom jag har fyllt 61 är jag intresserad av hur GI resp lchf påverkar kroppen när man blir äldre. Jag säger inte att jag äter varken det ena eller det andra, jag brukar bara säga att ”jag äter vad jag vill men inget vitt” när folk frågar hur jag gått ner 25 kg.

Svara
Åse 9 november, 2011 - 15:11

Härliga du!!! Du är ju snygg som få 61 åringar! Heja!

Svara
HurtMaja 9 november, 2011 - 14:32

Intressant!

Svara
Sofia - ett bättre du 9 november, 2011 - 13:12

Du är duktig du! Kikar in här emellanåt då jag gillar mycket av det du skriver och du har en klok inställning. Nu äter ju inte jag helt enligt LCHF, men jag äter en kolhydratssnål kost och anammar visst LCHF-tänk. Bra inlägg 🙂

Svara
Åse 9 november, 2011 - 14:28

Härligt!! Alla hittar sin melodi förhoppningsvis =))

Svara
Rebecca 8 november, 2011 - 22:22

Vad duktig du är Åse! I’m impressed!!! Kram

Svara
Åse 8 november, 2011 - 22:41

<3

Svara
Camilla D 8 november, 2011 - 21:29

Tack för ett jättebra inlägg!:-)

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.