Hel ugnsbakad lax med Santorinipaj

25 april, 2019

Hej på er!

Åh vilket väder vi har! 20 grader här i Helsinborg och i solen är det stekhett!
Jag ska strax runda av här och bege mig ut i solen men först ett middagstips.

Hel ugnsbakad lax i ugn är så enkelt men ger så saftigt kött – och så blir det ju billigare! Jag köper hel lax när den är billig.
I detta receptet så putsade jag bara filén lite och lade på bakplåtspapper. Olivolja, salt, peppar och Santa Marias Seafood & Fish krydda.
Laxen tillagas i 150 gr i 25 minuter eller till en innertemperatur på 50 gr. Då blir den PERFEKT!

Detta är ett så enkelt knep för att få mer smak i tomater och vitlök, rosta dem i 200 g i 30 minuter!
Saftiga och söta blir de 🍅

Jag gjorde en pajskalslös paj, jag tycker det är innanmätet som är godast så jag struntar oftast i att göra även glutenfri lågkolhydratskal men vill man ha det så har ni receptet HÄR annars använd ert vanliga pajskalsrecept.

Strimlad purjolök, vitlöksklyftorna som jag hackat ner, tomaterna..
Detta receptet har jag gjort i massor med år – en solklar favorit! Ett viktväktarrecept ursprungligen som jag moddat om en aning.

toppa med bladspenat, oliver, fetaost och ett varv med salt & pepparkaret.

KLAR! Åh dofterna är ljuvliga! En ljuvlig paj till buffébordet.

Mmmmmmm saftig lax! Detta går inte att misslyckas med!

Se så saftig den är.
Jag gjorde en enkel så på grekisk yoghurt, sriracha, vitlök och lite osötad chilisauce.

Skriv ut

Hel ugnsbakad lax med Santorinipaj

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

2 stora vitlök solo
12 små tomater
salt, peppar
1 st purjolök
2 nävar bladspenat
12 svarta urkärnade oliver
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven lagrad ost


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr
Dela tomaterna och halvera vitlöksolon och lägg i smord ugnsform. Salta och peppra något.
Sätt in i ugn i 30 minuter. Sänk värmen till 175 gr.
Ta bort skalet från vitlöken och dela i mindre bitar.
Skölj och strimla purjolöken lägg i smord pajform. Lägg över tomaterna och vitlöken, bladspenat, oliver, fetaost. Vispa ihop ägg och grädde och salta/peppra oh häll över grönsakerna. Avsluta med den rivna osten.
Sätt in i ugnen i ca 40 minuter. Låt stå ett tag innan servering.


14 kommentarer
10

14 kommentarer

Gubb Maj Lisbeth 30 maj, 2019 - 13:53

jag har följt dig och läst dina recept i flera år men aldrig förr kommenterat!Dags nu kanske!Santorinipajen var fantastisk blev en favorit genast och saknade inte pajskalet!dock använde jag oliver med kärnor i bara man vet om det så är det enkelt att tugga försiktigt!Vi tycker att de urkärnade smakar mindre även om de är kalamata!Jag älskar också din heta torsk med bacon och hett smör !Fantastisk!Och lax med grönmögelsås ska vi bara inte tala om!har misslyckats med hårdbrödet när jag lyckades ta smörgåspapper istället för bakplåtspapper så hela härligheten fastnade på papperet!Din reklam har också gått hem!Har senast köpt sous-vide apparat som inte är utprovad än men det kommer….Dina recept roar mig så mycket att jag brukar läsa dem nästan som skönlitteratur och spara i minnet för en senare utprovning!Tack för all inspiration!

Svara
Åse 31 maj, 2019 - 10:29

Åh men tack för din rara kommentar! Vilken härlig människa du är, tack för att du tog dig tid att skriva! 🌸❣️
Stor kram och hopp om fortsatt trevlig helg! 🔆

Svara
Kattis 30 april, 2019 - 23:52

Oj oj så gott detta blev!! Fick 5 stjärnor av alla gästerna 😘

Svara
Åse 1 maj, 2019 - 08:39

Vad roligt att höra! 🤩🔆

Svara
Kattis 30 april, 2019 - 11:38

Detta ska jag bjuda på ikväll! Då man kan förbereda pajen – menar du att man ska värma den igen eller servera den kall?

Svara
Åse 30 april, 2019 - 11:39

DEn är faktuiskt god både kall och lite ljummen tycker jag!

Svara
Pia 28 april, 2019 - 09:46

Tankar om att norsk odlad lax innehåller extremt mycket gift? Jag slutade äta det för många år sedan, en förändring på detta måste till och du kan vara en stark faktor

Svara
Åse 28 april, 2019 - 09:48

Japps norsk lax är inte det bästa valet, jag köper ofta pinklax istället som så klart inte är ”riktig” lax men fungerar.
Men vi gör alla våra val och mitt är att äta även odlad lax ibland.

Svara
Moniqe 26 april, 2019 - 18:47

Hej Åse!
Tänkte pröva ditt recept med lax och Santorinipaj till mina gäster imorgon.
Vi har lite utflykter med gästerna imorgon och skulle vilja förbereda det som vore möjligt.
Hur vill du råda mig? Laxen slänger man lätt in imorgon tänker jag, så det är mer pajen jag funderar på.
Tänker utan pajdeg.
Önskar go helg! Kram Monica

Svara
Åse 27 april, 2019 - 11:48

Hej Monique! Ursäkta sent svar!
Den kan du förbereda någon dag innan, blir nästan bara godare! Hoppas du får en supertrevlig dag! KRAM

Svara
Carina 26 april, 2019 - 06:45

Så gott! Har en halv laxsida i frysen, så det ska jag laga idag eller morgon. Ska inhandla fiskkryddan och sriracha. Allt till pajen finns redan i kylen så det blir superbra. Tack för receptet och ha en underbar helg

Svara
Ewa 25 april, 2019 - 23:21

Detta får det bli nu i helgen. Allt ser så gott ut. Lax recept är toppen att ha många av. Ska handla imorgon och nu står lagsida på listan 😋 Trevlig helg med soool och värme 🌞

Svara
ÅsaS 25 april, 2019 - 20:17

Yes! Där kom den – pajen jag suktat efter sedan igår kväll! Har en laxsida i kylen som ska hamna i ugnen alldeles strax. Så detta får bli vad vi äter i helgen! Vad de kräsna ungdomarna väljer att ha till sin lax får de fixa själva. Potatis kan de ju (förhoppningsvis) koka själva… 🙄
Nähäpp, hopp upp ur soffan och ut i köket då!
Kram 💕

Svara
Åse 25 april, 2019 - 20:34

😅💖 trevlig kväll raring!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.