Ugnsbakad lax i citronsås

av Åse

Åh SÅ gott detta är!
Jag glömmer bort den här rätten och har inte lagt ut den förr fast vi har gjort den många gånger!

Den perfekta vardagsfavoriten och barn är tokiga i den.

Jag använder frysta laxfiléer (portionsbitar) så detta går såååå snabbt och lätt att svänga ihop en trött vinterkväll =)

Gurkmejan i receptet kan man ju utesluta men jag tycker den blir så vacker med lite gulare färg! Dessutom så är ju gurkmeja så nyttigt! (det är det som färgar curryn gul)
Servera med kokt potatis, pressad potatis eller blomkål/blomkålsmos. En fräsch sallad till är ju också gott!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ugnsbakad lax i citronsås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

800 g laxfilé (eller 6 portionsbitar laxfilé)
salt, citronpeppar
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk fiskfond
Salt, peppar
1 ekologisk citron allt skal o saften från 1 halva
1 knippe dill, grovt hackad
< 1/2 krm Gurkmeja
1 dl riven parmesan


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Lägg den frysta laxen i en ugnsform. Salta och peppra.
Vispa ihop såsen i en kastrull och färga den med gurkmejan. Smaka av med salt och peppar.
Häll över laxen och riv parmesan över laxen. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Dra på grillen på vredet (300 g) och kör i 10 minuter till.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

16 kommentarer

Lilli 24 september, 2023 - 19:29

Herregud vad gott! Är nog bland det godaste jag lagat (jag är 35 år, så ändå hunnit laga en del). Tack för receptet!!

Svara
Vendela 4 december, 2021 - 21:51

Menar du att man ska sätta ugnen på 300 grader? Är inte det för mycket

Svara
Emelie 23 september, 2021 - 20:21

Det här blev verkligen jättegott! Jag hade vitkålmos till.

Svara
Lena 25 mars, 2021 - 22:20

Det var enkelt o möe gott. Snabblagat åsso. Rörde i en äggula när såsastrullen kom av spisen så slapp jag reda den tunne såsen. Öste i hälften av färsk-hackade dillen tillsammans med litta djupafrösen gräslök. Bonnade med frusen bladspenat o toppade med nånna nypillade räkor o resten av dillavippan, efter gratineringen asså. Det var ett uppskattat tilltugg till Sveriges kvalmatch med Zlatan & co.=)

Svara
Ina 28 januari, 2021 - 19:45

Sååå gott Åse😋… gjorde detta ikväll… alla ”skrapade” tallriken… tack snälla för att du delar med dig ❣️

Svara
Åse 29 januari, 2021 - 08:00

Vad glad jag blir! Tack Ina! 🥰

Svara
Eva 22 januari, 2021 - 19:07

Såååå underbart gott. Säger det igen
Du är så inspirerande och bjuder på fantastiska recept

Svara
Åse 23 januari, 2021 - 09:35

Tack snälla för feedback Eva!

Svara
Petra 28 januari, 2021 - 12:29

Ska man värma upp såsen innan man häller den över fisken eftersom det står blanda i en kastrull?
Hur länge och på vilken grad om fisken är tinad?

Tack för fina recepttips 😊

Svara
Elisabeth 21 januari, 2021 - 22:49

Ska man först ha fisken i ugnen i 15 min i 175 grr och sen 10 min på grill?

Svara
Åse 21 januari, 2021 - 22:50

Ja vid frysta filer som i receptet

Svara
Bibbi 6 februari, 2021 - 20:23

Men så gott. Vilken tur vi har att du la ut det, till slut. 🙂 Jag säger som alltid; Ett recept som får full pott. Vi slickade tallrikarna. Som tillbehör hade vi ugnsbakade rotfrukter.
Kan tänka mej denna ljuvliga sås även till brynt innerkycklingfile, som sen får lagas färdigt i ugnen.
Tack snälla. 🥰

Svara
Åse 8 februari, 2021 - 10:57

Tack själv för fin feedback! 💖

Svara
Anna-Lena 21 januari, 2021 - 19:37

Supergott! Skalade ner receptet för 2 personer men var lite ”generös” med citron o kryddning så det var nog närmare för ”3”. Blev väldigt gott (vi hade blomkål till).

Svara
Madelene Hellman 19 januari, 2021 - 22:22

Hej Åse!

Detta låter jättegott & tänkte ha det imorgon. Kan man göra detta lika bra med torskfilé tror du?
Jag vill ju ogärna ha massa e-nummer i maten, så jag skippar citronpeppar o fiskfond men räcker det med vanlig svartpeppar och äkta citron o citronskal för att få riktigt bra smak?

Svara
Åse 19 januari, 2021 - 23:07

Det går så klart bra dock är ju lax en fetare fisk med mkt mer smak.
Citronpeppar utan e-ämnen använder jag själv men det är inget måste! Salt, peppar och citron gör def jobbet!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!