Hel ugnsbakad lax med pistaschnötter och rostad vitlöksblomkål

av Åse

Hej vänner!

Har ni det bra? Nu kommer ju lite värme (i allafall här i Skåne) , vad skönt!
Jag har boat deluxe här hemma 😅 Passat på när jag haft nytändning 🥴
Igår satte jag lite nya sticklingar från mina Westerlunds och Elefantöra. Älsk på dem!


Till helgen måste vi börja ta tag i vår vildvuxna trädgård. Vi ska ju få huset ommålat och så ska vi bygga staket/spaljé istället för tujahäcken. Ny grind ska snickras ihop och gräsmattan ska vi försöka få liv i igen 🥳
Kommer bli ett helt nytt hus med ommålning – ÄNTLIGEN! Förstår inte varför vi dröjt så länge..

Jag ska inte sticka under stol med att matlagningslusten sakta men säkert kommer, jag letar mycket recept för inspiration just nu för ärligt talat så känner jag att lusten är ringrostig så här efter 1,5 månad när jag knappt lagat mat.
I går vaknade jag i allafall sugen på LAX!
Jag får många frågor kring odlad lax / vildfångad lax – HÄR kan ni läsa lite matnyttigt!
Jag väljer att köpa ekologisk odlad lax så mycket jag kan, helst Icas som har låga värden etoxikin och högre halter omega 3

Nötter på fisk är otroligt gott ni hittar en hel del sådana recept här på bloggen. Pistaschnötter är mina favoritnötter och lime är ju favoritfrukten så den kombon kunde ju bara vara oslagbar!

Att tillaga laxen hel i ugnen på 150 gr i 25 minuter ger i mitt tycke en PERFEKT saftig och smakrik lax!

Till det rostade jag färsk blomkål i olivolja i panna med vitlök och lite chilisauce (man kan ta chiliflakes)
Den blir smakrik och så god!

En god limeaioli till det och detta blev SÅ GOTT!!!
LJUVLIGT! Nötsmaken blandad med lime, sälta, vitlök – MUMS!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hel ugnsbakad lax med pistaschnötter och rostad vitlöksblomkål


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

1 hel laxsida
2 msk oilvolja
70 g lättrostade skalade pistaschnötter
1 kruka / knippe persilja
skalet av 1 lime
salt, peppar

Limeaioli:

2 dl majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
saften från 1/2 lime
Rivet ska från 1 lime
(1 dl creme fraiche) *valfritt
salt & peppar

Vitlöksblomkål:

1 blomkålshuvud i buketter
1 riven vitlöksklyfta
några stänk het chilisauce eller 1-2 krm chiliflskes
rapsolja/kokosolja utan smak att steka i
salt, peppar


Instruktioner

Gör limeaiolin först, ställ kallt.

Sätt ugnen på 150 gr.
Lägg laxen med skinnet neråt. Salta och peppra.
Hacka pistashnötterna och persiljan och blanda med olivolja, riven lime, salt och peppar.

Salta och peppra laxen och fördela nöthacket ovanpå.
Sätt in i ugnen i 25 minuter eller till en innertemperatur på 50-52 grader.

Vitlöksblomkålen:

Bryt blomkålshuvudet i buketter.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs blomkålen med vitlök och chili tills den fått fin färg. Lägg på ett lock och låt blomkålen gå klart där under tills den mjuknat och har lite tuggmotstånd. Rör emellanåt.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Emelie 14 juli, 2019 - 14:09

Bjöd på laxen och såsen (med merparten av creme fraiche dock) med sallad och kokt potatis då vi var många runt bordet. Så enkelt, snabblagat och vansinnigt gott!! Kommer lagas fler gånger, for sure!!
Tack för receptet!

Svara
Åse 14 juli, 2019 - 15:30

Åh vad roligt att det smakade! Tack för feedback!

Svara
Anette 12 juli, 2019 - 12:19

Å där dansade smaklökarna rumba igen! Låter mumsigt!
Sista timmarna innan semester. Utan röst så ska börja med att försöka återfå den.

Svara
Åse 12 juli, 2019 - 13:45

Ohhhh HÄRLIGT!! Mindre bra att rösten är borta! KRYA! Kram

Svara
Jenjo 12 juli, 2019 - 09:16

Ja, här uppe har vi oxå det fint. ☺️ I skrivande stund åker jag båt då vi är på väg att flytta oss från en hamn till en annan. Solen skiner och det är varmt och skönt. Härliga sommartider. 😍 Ha det bra!
Kramar! ❤️

Svara
Åse 12 juli, 2019 - 13:50

Åh vad ljuvligt det låter med båt!! NJUT deluxe nu! KRAMAR ♥️

Svara
ÅsaS 11 juli, 2019 - 20:39

Oh jösses så gott det där lät! Alla de smakerna som jag tycker om, och så nötter och blomkål! Kan inte bli annat än fantastiskt gott!
Jag kommer nyfiket följa ommålningen av ert hus, och kommer säkert ha hur många frågor som helst att ställa. Sitter själv i ett tegelhus (fulaste teglet på hela området! 🙈) och skulle gärna få det putsat, målat eller panelat..
Snart semester här, och då blir det till att ta tag i delar av trädgården. Försöker hålla efter hela tiden, men de större projekten skjuts ju lätt på framtiden, när tid finns. När man slipper tider att passa etc.
Jaja, nu ska jag iaf ut och vattna på altan, så det fortsätter grönska och blomma där.
Kram 💕

Svara
Eva Larsson 11 juli, 2019 - 14:48

Här i södra delen av Dalsland är det också soligt och fint! I går planerade jag middagar för en vecka och två av recepten är laxrecept från dig – solgul lax och lax med fetaost och timjan. Vår ICA-butik i stan har börjat med hemkörning så det har jag unnat mig nu på semestern. Det är den enda som kör ut på landet så då får man ju uppmuntra det! Ha det fint! 🌻

Svara
Åse 12 juli, 2019 - 13:52

Åh vad kul att jag får vara med i veckan =) Och lyx med hemkörning eller hur!? Må bäst! 🔆

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.