Goooood morgon!
Är ni pigga och vakna idag? Hoppas det! Här i HBG skiner solen och jag har nästan 9 timmar i sömnbaggaget.
Här kommer ett smarrigt frukostrecept på frukostbullar/scones som är låga i kolhydrater men SÅ goda!
Det här receptet på Tekakor / Scones LCHF känner ni nog till, det är ett av de godaste av mina lowcarb recept här på bloggen när det kommer till bröd tycker jag. Även ostbröden är favoriter.
Förra helgen så lade Monique (Lifezone) ut en variant på mitt bröd som jag bestämde mig för att prova!
Hon hade ett färre ägg i men dubbelt så mycket mandelmjöl i och så hade hon philadelphiaost istället för keso och istället för pofiber så hade hon softbake.
När man bakar naturligt glutenfritt kan just små varianter i form av val av mejeri etc förändra konsistensen och formen.
Jag provade först att använda philadelphiaost (Cream cheese) enligt Moniques variant.
De hade en enkel konstisens att jobba med och allt gick så snabbt att göra.
Doftade LJUVLIGT!
Blev fina små scones/bullar.
Fin struktur på brödet.
Och så klart GODA! För de smakar ju samma som vanligt. =)
Sedan provade jag att göra med keso som i ursprungsreceptet!
Jag gillar keso för det höjer proteinet något. (Och även kolhydraterna)
Jag brukar oftast mixa keso med ägg för att få en slätare smet och jag tror att det även påverkar formen på brödet.
Jag ska prova det nästa gång.
Man kan även ha annan färskost i som kesella/kvarg och det ska gå bra även med creme fraiche fast om de blir plattare och mindre höga vet jag inte.
Här ser ni att de inte blev lika höga som med philadelphiaosten i.
Fast de fick faktiskt finare struktur, lite luftigare!
Jag inbillade nog mig ändå att de blev godast med philadelphiaosten. Den är dels fetare och fett är en smakbärare men det gav också lite syra som är gott i bröd.
Per bulle med philadelphiaost:
171 kcal, 14 g fett, 2.2 g kh, 6 g prot
Per bulle med keso:
143, 11 g fett, 1.8 g kh, 8 g prot
Här kommer receptet!
Skriv utLow Carb / Keto Scones
- Portioner: 6
Ingredienser
2 ägg
100 g philadelphiaost (cream cheese)
100 g mandelmjöl (jag hade Risenta)
1 msk Lindroos Softbake (prova med pofiber om ni inte har softbake)
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium, rek INTE fiberhusk)
1 tsk bakpulver
2 rejäla nypor salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 gr varmluft eller 200 gr vanlig ugn.
Vispa ihop ägg och Cream cheese. Blanda ihop de torra ingredienern och rör ner till en deg.
Låt stå i några minuter.
Forma sedan 6 bullar med fuktiga händer, platta till något med tummen men försök att hålla de relativt höga.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna och ät sedan nybakade.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
6 kommentarer
Hej, varför rekommenderar du inte fiberhusk?
För att den Fiberhusk som är idag inte är densamma som tidigare när det var Lindroos Hälsa som hade varumärket.
Gamla Fiberhusk ÄR Lindroos Premium psyllim idag.
Nuvarande fiberhusk är mörkare och gör att en del bakning ser oaptitligt ut.
Hej Jag undrar bara, tar jag lika mycket keso som philadelphiaost?
Du har så fantastiska recept, tack!
Jajjemen! Och som sagt jag rekommenderar att du mixar keton till en ostsmet
Vad glad jag blir, tack!
Vad är det jag inte förstår…. men jag ser ingen keso i ingredienslistan? Men i beskrivningen ska man först mixa ägg o cream cheese sen mixa keso o ägg?
Det är om man använder keso istället för philadelphiaost som det står i inläggstexten, men förstår det blir förvirrande så tog bort den delen.