Kalljästa frukostfrallor på råg (falska surdegsfrallor)

av Åse

Hej på er!

Nu sitter vi på tåget mot Stockholm och har precis fått in maten här i restaurangvagnen ”Krogen” så mysigt att åka tåg!
I söndags hade vi brunch här för våra vänner Emma & Jens, ska uppdatera er men saknar en del bilder inser jag här i den här datorn – så det kommer!

Äter jag bröd så vill jag ha det hembakat! Gärna surdeg men kalljäst är ju så nära surdeg man kan komma. Man rör ihop degen på kvällen på typ 1 minut och sen bakar man enkelt ut frallorna nästa morgon!

Vad är fördelarna med kalljäsning?

  1. Förbättrad smak: Kalljäsning tillåter att smakerna utvecklas mer fullständigt, eftersom en längre jästid ger jästen möjlighet att producera mer komplexa smakämnen.
  2. Bättre struktur och konsistens: Den långsamma jäsningen bidrar till en bättre glutenstruktur, vilket ofta resulterar i ett bröd med mer elastisk och luftig konsistens.
  3. Praktisk tidshantering: Kalljäsning gör det möjligt att dela upp brödbakningen i två steg. Du kan förbereda degen en dag och baka den nästa, vilket är praktiskt för dem med fullspäckade scheman.
  4. Förbättrad hållbarhet: Bröd som kalljäses tenderar att ha längre hållbarhet eftersom den längre jäsningen kan bidra till att brödet behåller sin fuktighet och smak längre.

Man kan så klart variera mjölsorterna, jag valde att ha i rågmjöl i mina andra gången jag gjorde dem för rustikare känsla.
De blev SÅ saftiga och goda! Så nära surdeg man kan komma. Hade kunnat lura mig att det var surdeg.

Även gott att ha i nötter, fröer och kanske tom lite aprikos eller annat.
Bara att leka sig fram!

Fina små bubblor har skapats under natten!

Stjälp upp brödet på mjölat bord och vänd över degen till dubbel.

Jag delar degen i två delar och skär 10-12 trekantiga bitar.
Plåten har jag haft i ugnen så den är varm, jag tycker det blir bäst.

Efter 15-17 minuter är de klara!
Frasiga och helt underbara.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kalljästa frukostfrallor på råg (falska surdegsfrallor)


  • Portioner: 12

Ingredienser

Ca 12 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
2 dl havregryn
ca 5 dl vetemjöl gärna tipo 00
1 ½ tsk flingsalt
Lite havregryn och rågsikt till utbaket.


Instruktioner

Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt mjöl och gryn och rör till en klibbig deg. Den ska vara rejält kladdig men inte lös.
Täck degen med platsfolie och sätt in i kylen över natten.
Sätt ugnen på 225 gr varmluft med plåt i.
Mjöla köksbänken med rågsikt och havregryn, vält ut degen.
Vik degen över sig själv försiktigt och dela i två delar, skär sedan ut 10-12 jämnstora bitar.
Ta ut den heta plåten och lägg bitarna direkt på.
Häll gärna lite kallt vatten i en form under plåten för frasiga skorpa.
Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten och servera sedan direkt.

Nutrition

  • Serving Size: 12
Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

8 kommentarer

MOUSSAKA - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Hälsotips 29 april, 2024 - 11:28

[…] pressade apelsiner i juicepressen och tog med oss frukostfrallorna ut till baksidan där det var 35 grader i solen och vi satt och svettades i kapp […]

Svara
Bloody Mary - klassisk brunchdrink - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Hälsotips 20 april, 2024 - 11:59

[…] Bloody Mary – klassisk brunchdrink KESOFRUTTI Sandaler och Vårnytt! Äggmacka utan macka Kalljästa enkla frukostfrallor En jäkla massa schlager | Magnus & Linda Festlig Lax med fetaost och dill Gurksushi – […]

Svara
ÅsaS 19 april, 2024 - 18:26

Nu blev jag ju sugen på att sätta en deg som får stå över natten. Kylen är helgfull, men vi har ju en inglasad (oisolerad) altan som funkar nästan som ett kylskåp, så varför inte..?!
Kram o njut helgen! 💕

Svara
Åse 20 april, 2024 - 11:06

Jag ska sätta en deg ikväll så blir det söndagsfrallor! 😍
Njut helgen!

Svara
Linda 18 april, 2024 - 21:32

Mums med nattjästa frallor 👌👌👌 jäser alltid mina i rumstemperatur numera och tycker det blir så gott 😋😋😋

Svara
Åse 19 april, 2024 - 09:50

Åh då provar jag det nästa gång!🤗 Trevlig helg!

Svara
Malin E 18 april, 2024 - 13:38

Så fina frallor, gillar när dom är lite rustika
Håller med, ska jag äta bröd, äter jag gärna surdegsbröd GOTT 🥰

Ha en fin Stockholmsvistelse🥰

Svara
Åse 19 april, 2024 - 09:52

Me tooooo! Perfekt är perfekt! 🤩
Tack och fortsatt KRYA ❣️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.