Rivstarta viktminskningen – Del 2

7 januari, 2014

Innehåller annonslänkar till Bodystore

Vad roligt att ni uppskattade första delen av hur man kickstartar sin viktminskning!
I förra inlägget tog jag upp bra fettförbrännande kost och hur mycket och vad vi ska äta. Som jag skrev så är detta tänkt som en rivstart det är därför jag har tagit bort mejeri (ost i matlagning ok). Mejeri som yoghurt, grädde, crème fraîche etc kan inte bara störa viktminskningen pga mjölksockret/mjölkproteinet men det kan även bråka lite med mättnad och hunger. Av den anledningen så vill jag ge dig möjligheten att få en så bra start som möjligt! För de flesta är det inga problem sedan att addera till mejeri och ändå ha en fungerande viktminskning.
Det finns så många goda såser, röror etc som man kan ha som fettkälla istället för en gräddsås. I matlagning så fungerar kokosmjölk jättebra! Santa Maria har en version som är tillsatsfri som heter Extra Creamy Coconut Milk.
I detta inlägget tänkte jag ta upp lite ”addons” dvs ytterligare saker som kan boosta viktminskning och hälsa.

Kosttillskott
Dessa använder jag själv, jag gillar Puori: Omega 3, MagnesiumD-vitamin (räcker eventuellt att ta under vinterhalvåret)
Magnesium är riktigt viktigt för oss, Annika D har en bra sammanfattning.


Holistic Chlorella kan vara en riktigt bra allt-i-ett tillskott.
Sedan rekommenderar jag varmt min ACV dryck!

Motion och träning
Att röra på sig är nog alla införstådda med är bra.
Styrketräning/kardio ökar inslinkänsligheten och tar mekaniskt ner vårt stresshormon kortisol (kortisol och insulin är fettinlagrande hormoner)
För att viktminska så är inte träning superduperviktigt, 75% gör kosten och resten gör träning. Jag har alltid kunnat viktminska bra utan motion (inget jag är stolt över soffpotatis var jag!) Men vi människor är ju inte designade för att sitta stilla så att röra på sig, aktivera muskelgrupper bäddar för bra hälsa och en roligare ålderdom! Försök komma ut på dagliga snabba promenader á 45 minuter, det räcker längre än man tror.
Mat vid träning
Det finns väldigt många som tränar även tung styrketräning på LCHF. Aminosyror innan och under träning kan vara bra!
Viktigt att veta är att det kan ta upp till sex veckor innan kroppen är fullständigt anpassad för fettdrift. Under denna tiden tycker en del att det är tungt med träning. Fyll på med naturliga kolhydrater efter träning om du ska träna hårt tätt inpå (inom 1 dygn).  Tränar du lagom hårt och inte behöver snabb återhämtning så är ägg, ost och nötter bra återhämtningsmat. Kokosfett ger snabb energi då dessa går rakt till levern!


Jag kan rekommendera att läsa Jonas Bergkvists bok LCHF och Träning.
Många får goda träningsresultat genom att fasta fram till kl 12, avsluta fastan med ett hårt träningspass och efter det äta ett rejält mål mat.

IMG_6121

Korttidsfasta / Periodisk fasta
Ja som många av er vet så har jag fått positiva effekter av periodisk fasta som ni bl.a. kan läsa om i  min bok Lev gott med LCHF och periodisk fasta. Jag har skrivit en hel del artiklar om periodisk fasta som 5:2 och 16:8 här.
Periodisk fasta kan skynda på viktminskning på en frisk kropp med normalt förhållande till mat. Om jag ska rekommendera 16:8 eller 5:2 i just rivstarten så rekommenderar jag nog 5:2.
Ett bra upplägg som jag ser det är att cykla energiintaget. Dvs: Äta LCHF som beskrivit i del 1, addera till 1 eller 2 ”5:2 dagar” och sedan lägga till en boostdag som beskrivs nedan. Kroppen tycker inte om att få samma mängd energi dag ut och dag in, det gäller generellt även mängd kolhydrater.
Boostardag (cheat day, ätardag – kärt barn har många namn)

I träningskretsar så är det vanligt med en dag då man äter lite högre energiintag och lite mer kolhydrater för att höja hormonet leptin som är nödvändigt för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska.
Jag kan se många fördelar med att ha en dag då man äter lite mer. Nu pratar jag inte frossa!
Fördelarna kan vara att ämnesomsättningen håller sig högt hela tiden men fördelarna kan även vara att man mentalt håller sig på banan för att man vet att man äta lite av det man älskar 1 dag i veckan. LCHF är en livsstil och det kan bädda för matnonchalans att planera in en dag då vi släpper på tyglarna. För mig var det så!
Jag rekommenderar dock att man bara äter av det som gör att man inte mår dåligt (fysiskt eller psykiskt) eller har problem att återgå till sin vardagskost dagen efter.
Med tanke på ovan mening så förstår ni att det kan skilja sig markant från en person till en annan. Man kan äta bra mat samtidigt som man höjer både energimängden och kolhydratmängden.
Jag festar på sushi mina boostardagar och kanske en god gräddglass eller några fina chokladpraliner!
För en annan så kan det innebära LCHF frallor med pålägg till frukost, LCHF pannkakor med bär och grädde till fika och en liberal LCHF måltid till middag (tex flygande Jacob med bananer och jordnötter) Som ni ser det behöver inte betyda mängder eller riktigt dålig mat.
Problem att gå ner i vikt
Ibland gör man allt rätt men inget händer ändå. Här nedan listar jag några orsaker.

  • Bantat och jojobantat mycket – Kroppen är en duktig överlevare och är inte sugen på att förlora fettvikt när den tror den ska behöva svälta nästa dag. Ge din kropp bra mat och i lagom mängd. Koppla bort viktminskningen under några månader! Ät LCHF, tre mål om dagen, ge den regelbundenhet, trygghet och massor av näring och kärlek!
  • Biokemisk reparation – Ibland mår inte kroppen bra. Läs mer om biokemisk reparation här. I skåne så är Ingela på LCHFbutiken kunskap i detta. (Ingela har en fantastisk historia bakom sig!)
  • Äter inte som du tror – ja ibland är det så! Skriv matdagbok! Analysera och var ärlig mot dig själv.
  • Stress, ångest – Stress är bästa sättet att motverka viktnedgång. Att stresshantera och behandla stressen kan vara nödvändigt för att få resultat. Anna kan detta med stress och om gnisselzonen (vi mår inte bra trots det är vi inte sjuka..)

Mitt sista tips: Göm vågen! Ojoj så många som ställer sig på den förbenade vågen dag ut och dag in, som om den vore ett bevis för att du är hälsosam, att du gör saker rätt, att du förlorar fettmassa, att du duger, att du gör allt rätt! (Lite komiskt med tanke på bloggens namn, men ni vet väl varför bloggen heter 56kilo??)
Ta dina mått! Midja, höft, byst, lår. Det är vanligt att vikten sakta rör sig medan måtten visar på stora skillnader!
PS: Gillar du inlägget?? Sprid det gärna på Facebook genom att gilla inlägget, eller genom sociala medier! (Min tagg på instagram är #56kilo)
Rivstarta viktminskningen – Del 1

83 kommentarer
2

83 kommentarer

Erica 16 december, 2018 - 16:07

Hej,

Då jag har svårt för smaken tar jag denna som en shot på morgonen. Påverkas effekten om man tar kaffe direkt efteråt? Och jag har blivit tipsad om någon annan shot med Gurkmeja och kanel och massa annat som din shot här innehåller. Funkar det att mixa dessa eller det är inget du tipsar om?

Svara
Victoria Eliasson 18 oktober, 2018 - 20:46

Hej! Jag har en fråga om träning. Jag brukar springa 3 km till gymmet och träna 1 timme sedan springa 3 km hem igen. En person på gymmet sa att jag bara skulle springa till gymmet men inte efter. Jag undrar om detta stämmer? Han menade att jag förstörde styrketräningen med att springa hem. Mvh Victoria

Svara
Åse 19 oktober, 2018 - 09:00

Hej! Det låter som ett märkligt råd. Tvärtom skulle jag vilja säga, om du tar ut dig för mycket innan styrkan så presterar du sämre men om du känner att du har energi för att träna som du önskar så fortsätt med det. Cardio efter styrka accelerar fettförbränning utan att bryta ner musklerna men till syvende och sist så är det ju bara du som kan avgöra om du får de resultat du vill ha. Gör så mkt som ger dig reultat inte mer.

Svara
Christina 28 september, 2018 - 14:45

Hej Åse,

Älskar din blogg du hjälpte mig att hå ner i vikt efter mitt första barn och nu har jag haft mitt andra och jag hittar alltid tillbaka till din blogg 🙂

Jag undrar två saker, jag tränar 4-5 gånger i veckan mestadels styrketräning och en del HIIT, du skrev ovan gällande fastan att man ska fasta till 12 köra ett träningspass sen käka ett bra mål, tänkte du på konditionsträning eller innebär det också styrketräning, då jag styrketränar rätt tungt är jag rädd att jag inte ska ha ork på fastande mage.
Jag brukar oftast käka frukost ca 1-1,5 h efter att jag vaknat sen går jah oftast och tränar 1,5 eller 2 h efter frukost.
Min andra fråga är går det bra att äta champinjoner? kan inte hitta någon info gällande det.

Stor tack för den bästa och inspirerande bloggen ❤️

Svara
Åse 28 september, 2018 - 14:53

Hej!

Härligt att du trivs!
Jadå, du kan styrketräna på fastande mage – det gör alltid jag (tung styrka) och många inom periodisk fasta med mig. Du behöver inte ens äta direkt efter, det kan gå fler timmar.
Du kan äta champinjoner 🙂

Kram! 🌸

Svara
Victoria Kåhrström 22 maj, 2017 - 11:13

Hej, jag har en fråga, jag älskar kaffe, har druckit ca 10 koppar om dag tidigare så har väldigt svårt att vara utan. Jag klarar dock inte att dricka kaffet svart, utan har istället dragit ner mängden till en kopp på morgonen och en på kvällen och då har jag grädde och kanel i, påverkar detta viktnedgången väldigt mycket tror du?

Svara
Åse 22 maj, 2017 - 15:15

Hej! Nej 2-3 msk grädde i kaffe gör varken till eller från

Svara
Joakim 23 mars, 2017 - 14:42

Hej!
Jag har ätit LCHF i ca 7 (till och från) och har alltid kunnat hålla mig frisk och smal med denna kost, mår dessutom bra av att äta den mat jag tycker om. Senaste året har jag varit dålig med LCHF pga olika orsaker och därmed lagt på mig några kilo. När jag nu återgått till LCHF så märker jag inte så mycket av de positiva effekterna (energi & viktminskning) och jag oroar mig att jag ”förstört” min förbränning pga senaste årets jojo-kost. Kan också tillägga att jag ätit antidepressiva, och vet inte riktigt om det påverkar viktminskningen. Bör nämna också att jag inte är överviktig alls, men vill återgå till min tonade figur.
I vilket fall så verkar rivstarten som en smart idé. Måste bara dubbelkolla; du menar att man skall äta vanlig LCHF i 5 dagar, lägga in 1-2 dagar kalorisnål kost och också en ”ätardag”? Har jag 2 dagar fasta så blir ätardagen en dag för mycket i veckan haha. Undrar också om det spelar roll hur man lägger upp dessa dagar. Skall man köra ätardagen direkt efter fastan?
Tacksam för svar! 🙂

Svara
Annelie Fagerberg 7 januari, 2017 - 08:50

Kan man äta chiapudding till frukost under den första rivstaren, dessa 4 Vecka?

Svara
Åse 7 januari, 2017 - 09:58

Jag hade varierat frukosten mer och ätit mer protein, gärna äggbaserade rätter som skapar bra mättnad och gynnar fettförbränning.

Svara
Melina 2 januari, 2017 - 20:09

Igenkänning!! Vad hemskt det låter nerskrivet 😱😱

Svara
Marlena Cieslak 21 maj, 2016 - 08:40

Vissa länkar funkar inte som den om biokemisk reparation http://www.bittensaddiction.com/beroenden/Artegen+f%C3%B6da.html

Svara
Nina 18 april, 2016 - 22:06

Hej! Undrar om du har lite koll på om man kan äta jacked t3 om man har hypotyreos?

Svara
Åse 19 april, 2016 - 10:18

Ja framför allt då.T3 har visat många goda egenskaper för Hypo.

Svara
Jessica Myhrman 28 mars, 2016 - 20:28

Jag har ätit lchf många år.. Tyvärr med små avbrott oftast pga sockermonstret! Har nu haft en sånn period å tänkte komma tillbaka men oxå köra detox kur som du skriver om. Men kan jag ta ultradetox tillsammans med lchf? Tycker att man ska mest äta grönsaker, minimalt med protein.. Noll mejeri. Tänkte köra 3 veckor.. Ligga på 10-15 kolhydrater /dag. Hålla tillbaka på mejeriprodukter, typ bara smör å ost. Vad tror du? Blir jag detoxad?? Tack för en bra blogg!!

Svara
1 2 3 4

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.