Rivstarta viktminskningen – Del 2

av Åse

Innehåller annonslänkar till Bodystore

Vad roligt att ni uppskattade första delen av hur man kickstartar sin viktminskning!
I förra inlägget tog jag upp bra fettförbrännande kost och hur mycket och vad vi ska äta. Som jag skrev så är detta tänkt som en rivstart det är därför jag har tagit bort mejeri (ost i matlagning ok). Mejeri som yoghurt, grädde, crème fraîche etc kan inte bara störa viktminskningen pga mjölksockret/mjölkproteinet men det kan även bråka lite med mättnad och hunger. Av den anledningen så vill jag ge dig möjligheten att få en så bra start som möjligt! För de flesta är det inga problem sedan att addera till mejeri och ändå ha en fungerande viktminskning.
Det finns så många goda såser, röror etc som man kan ha som fettkälla istället för en gräddsås. I matlagning så fungerar kokosmjölk jättebra! Santa Maria har en version som är tillsatsfri som heter Extra Creamy Coconut Milk.
I detta inlägget tänkte jag ta upp lite ”addons” dvs ytterligare saker som kan boosta viktminskning och hälsa.

Kosttillskott
Dessa använder jag själv, jag gillar Puori: Omega 3, MagnesiumD-vitamin (räcker eventuellt att ta under vinterhalvåret)
Magnesium är riktigt viktigt för oss, Annika D har en bra sammanfattning.
Holistic Chlorella kan vara en riktigt bra allt-i-ett tillskott.
Sedan rekommenderar jag varmt min ACV dryck!

Motion och träning
Att röra på sig är nog alla införstådda med är bra.
Styrketräning/kardio ökar inslinkänsligheten och tar mekaniskt ner vårt stresshormon kortisol (kortisol och insulin är fettinlagrande hormoner)
För att viktminska så är inte träning superduperviktigt, 75% gör kosten och resten gör träning. Jag har alltid kunnat viktminska bra utan motion (inget jag är stolt över soffpotatis var jag!) Men vi människor är ju inte designade för att sitta stilla så att röra på sig, aktivera muskelgrupper bäddar för bra hälsa och en roligare ålderdom! Försök komma ut på dagliga snabba promenader á 45 minuter, det räcker längre än man tror.
Mat vid träning
Det finns väldigt många som tränar även tung styrketräning på LCHF. Aminosyror innan och under träning kan vara bra!
Viktigt att veta är att det kan ta upp till sex veckor innan kroppen är fullständigt anpassad för fettdrift. Under denna tiden tycker en del att det är tungt med träning. Fyll på med naturliga kolhydrater efter träning om du ska träna hårt tätt inpå (inom 1 dygn).  Tränar du lagom hårt och inte behöver snabb återhämtning så är ägg, ost och nötter bra återhämtningsmat. Kokosfett ger snabb energi då dessa går rakt till levern!
Jag kan rekommendera att läsa Jonas Bergkvists bok LCHF och Träning.
Många får goda träningsresultat genom att fasta fram till kl 12, avsluta fastan med ett hårt träningspass och efter det äta ett rejält mål mat.

IMG_6121
Korttidsfasta / Periodisk fasta
Ja som många av er vet så har jag fått positiva effekter av periodisk fasta som ni bl.a. kan läsa om i  min bok Lev gott med LCHF och periodisk fasta. Jag har skrivit en hel del artiklar om periodisk fasta som 5:2 och 16:8 här.
Periodisk fasta kan skynda på viktminskning på en frisk kropp med normalt förhållande till mat. Om jag ska rekommendera 16:8 eller 5:2 i just rivstarten så rekommenderar jag nog 5:2.
Ett bra upplägg som jag ser det är att cykla energiintaget. Dvs: Äta LCHF som beskrivit i del 1, addera till 1 eller 2 ”5:2 dagar” och sedan lägga till en boostdag som beskrivs nedan. Kroppen tycker inte om att få samma mängd energi dag ut och dag in, det gäller generellt även mängd kolhydrater.
Boostardag (cheat day, ätardag – kärt barn har många namn)
I träningskretsar så är det vanligt med en dag då man äter lite högre energiintag och lite mer kolhydrater för att höja hormonet leptin som är nödvändigt för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska.
Jag kan se många fördelar med att ha en dag då man äter lite mer. Nu pratar jag inte frossa!
Fördelarna kan vara att ämnesomsättningen håller sig högt hela tiden men fördelarna kan även vara att man mentalt håller sig på banan för att man vet att man äta lite av det man älskar 1 dag i veckan. LCHF är en livsstil och det kan bädda för matnonchalans att planera in en dag då vi släpper på tyglarna. För mig var det så!
Jag rekommenderar dock att man bara äter av det som gör att man inte mår dåligt (fysiskt eller psykiskt) eller har problem att återgå till sin vardagskost dagen efter.
Med tanke på ovan mening så förstår ni att det kan skilja sig markant från en person till en annan. Man kan äta bra mat samtidigt som man höjer både energimängden och kolhydratmängden.
Jag festar på sushi mina boostardagar och kanske en god gräddglass eller några fina chokladpraliner!
För en annan så kan det innebära LCHF frallor med pålägg till frukost, LCHF pannkakor med bär och grädde till fika och en liberal LCHF måltid till middag (tex flygande Jacob med bananer och jordnötter) Som ni ser det behöver inte betyda mängder eller riktigt dålig mat.
Problem att gå ner i vikt
Ibland gör man allt rätt men inget händer ändå. Här nedan listar jag några orsaker.

  • Bantat och jojobantat mycket – Kroppen är en duktig överlevare och är inte sugen på att förlora fettvikt när den tror den ska behöva svälta nästa dag. Ge din kropp bra mat och i lagom mängd. Koppla bort viktminskningen under några månader! Ät LCHF, tre mål om dagen, ge den regelbundenhet, trygghet och massor av näring och kärlek!
  • Äter inte som du tror – ja ibland är det så! Skriv matdagbok! Analysera och var ärlig mot dig själv.
  • Stress, ångest – Stress är bästa sättet att motverka viktnedgång. Att stresshantera och behandla stressen kan vara nödvändigt för att få resultat. Anna kan detta med stress och om gnisselzonen (vi mår inte bra trots det är vi inte sjuka..)

Mitt sista tips: Göm vågen! Ojoj så många som ställer sig på den förbenade vågen dag ut och dag in, som om den vore ett bevis för att du är hälsosam, att du gör saker rätt, att du förlorar fettmassa, att du duger, att du gör allt rätt! (Lite komiskt med tanke på bloggens namn, men ni vet väl varför bloggen heter 56kilo??)
Ta dina mått! Midja, höft, byst, lår. Det är vanligt att vikten sakta rör sig medan måtten visar på stora skillnader!
PS: Gillar du inlägget?? Sprid det gärna på Facebook genom att gilla inlägget, eller genom sociala medier! (Min tagg på instagram är #56kilo)
Rivstarta viktminskningen – Del 1

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

89 kommentarer

susanne stenbeck 8 mars, 2024 - 12:57

hur kommer jag åt dtt viktminskningsprogram?
och vad kostar det?
och går det på friskvårdsbidraget?

Svara
Ankie 21 februari, 2024 - 02:28

Hej, är inne på v 3 med strikt lchf och ökar i både vikt o omkrets, sällan mellanmål isf hembakt fröknäcke med ost, och inga efterrätter. Ska jag ta bort grädden tro ?

Svara
Åse 21 februari, 2024 - 09:58

Hej, det är svårt att säga vad som går fel när jag inte vet mer.
Äter du tre mål om dagen och inga överdrivna portioner? Enligt LCHF handmodell?.
Max 1/2 dl gräddås till måltiden max 2 ggr per dag. Övriga fettkällor som olja, smör, dressing 2 msk
Äter du tillräckligt med fiberrika vattenlösliga grönsaker?

Svara
Ankie 21 februari, 2024 - 21:39

Hej o tack f svar.
Äter 3ggr/ dag , idag 2 kokta ägg, 1 smörstekt kycklingfile m ostgratinerad broccoli och till kvällen omelett på 3 ägg med ost, tomat o skinka. Dock mycket broccoli för att bli mätt

Svara
Ida Nordkvist 13 januari, 2020 - 13:19

Hej Åse,

Idag är första dagen för min rivstart och jag undrar ifall man får dricka hur mycket kaffe man vill per dag? I så fall ska man ha i kokosolja varje gång?

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 13:29

Japps! Det kan du och nej det räcker med någon kopp eller i samband med träning om du behöver energin nu i början innan kroppen blivit duktig på att använda ditt lagrade fett som energikälla

Svara
Erica 16 december, 2018 - 16:07

Hej,

Då jag har svårt för smaken tar jag denna som en shot på morgonen. Påverkas effekten om man tar kaffe direkt efteråt? Och jag har blivit tipsad om någon annan shot med Gurkmeja och kanel och massa annat som din shot här innehåller. Funkar det att mixa dessa eller det är inget du tipsar om?

Svara
Victoria Eliasson 18 oktober, 2018 - 20:46

Hej! Jag har en fråga om träning. Jag brukar springa 3 km till gymmet och träna 1 timme sedan springa 3 km hem igen. En person på gymmet sa att jag bara skulle springa till gymmet men inte efter. Jag undrar om detta stämmer? Han menade att jag förstörde styrketräningen med att springa hem. Mvh Victoria

Svara
Åse 19 oktober, 2018 - 09:00

Hej! Det låter som ett märkligt råd. Tvärtom skulle jag vilja säga, om du tar ut dig för mycket innan styrkan så presterar du sämre men om du känner att du har energi för att träna som du önskar så fortsätt med det. Cardio efter styrka accelerar fettförbränning utan att bryta ner musklerna men till syvende och sist så är det ju bara du som kan avgöra om du får de resultat du vill ha. Gör så mkt som ger dig reultat inte mer.

Svara
Christina 28 september, 2018 - 14:45

Hej Åse,

Älskar din blogg du hjälpte mig att hå ner i vikt efter mitt första barn och nu har jag haft mitt andra och jag hittar alltid tillbaka till din blogg 🙂

Jag undrar två saker, jag tränar 4-5 gånger i veckan mestadels styrketräning och en del HIIT, du skrev ovan gällande fastan att man ska fasta till 12 köra ett träningspass sen käka ett bra mål, tänkte du på konditionsträning eller innebär det också styrketräning, då jag styrketränar rätt tungt är jag rädd att jag inte ska ha ork på fastande mage.
Jag brukar oftast käka frukost ca 1-1,5 h efter att jag vaknat sen går jah oftast och tränar 1,5 eller 2 h efter frukost.
Min andra fråga är går det bra att äta champinjoner? kan inte hitta någon info gällande det.

Stor tack för den bästa och inspirerande bloggen ❤️

Svara
Åse 28 september, 2018 - 14:53

Hej!

Härligt att du trivs!
Jadå, du kan styrketräna på fastande mage – det gör alltid jag (tung styrka) och många inom periodisk fasta med mig. Du behöver inte ens äta direkt efter, det kan gå fler timmar.
Du kan äta champinjoner 🙂

Kram! 🌸

Svara
Victoria Kåhrström 22 maj, 2017 - 11:13

Hej, jag har en fråga, jag älskar kaffe, har druckit ca 10 koppar om dag tidigare så har väldigt svårt att vara utan. Jag klarar dock inte att dricka kaffet svart, utan har istället dragit ner mängden till en kopp på morgonen och en på kvällen och då har jag grädde och kanel i, påverkar detta viktnedgången väldigt mycket tror du?

Svara
Åse 22 maj, 2017 - 15:15

Hej! Nej 2-3 msk grädde i kaffe gör varken till eller från

Svara
Joakim 23 mars, 2017 - 14:42

Hej!
Jag har ätit LCHF i ca 7 (till och från) och har alltid kunnat hålla mig frisk och smal med denna kost, mår dessutom bra av att äta den mat jag tycker om. Senaste året har jag varit dålig med LCHF pga olika orsaker och därmed lagt på mig några kilo. När jag nu återgått till LCHF så märker jag inte så mycket av de positiva effekterna (energi & viktminskning) och jag oroar mig att jag ”förstört” min förbränning pga senaste årets jojo-kost. Kan också tillägga att jag ätit antidepressiva, och vet inte riktigt om det påverkar viktminskningen. Bör nämna också att jag inte är överviktig alls, men vill återgå till min tonade figur.
I vilket fall så verkar rivstarten som en smart idé. Måste bara dubbelkolla; du menar att man skall äta vanlig LCHF i 5 dagar, lägga in 1-2 dagar kalorisnål kost och också en ”ätardag”? Har jag 2 dagar fasta så blir ätardagen en dag för mycket i veckan haha. Undrar också om det spelar roll hur man lägger upp dessa dagar. Skall man köra ätardagen direkt efter fastan?
Tacksam för svar! 🙂

Svara
Annelie Fagerberg 7 januari, 2017 - 08:50

Kan man äta chiapudding till frukost under den första rivstaren, dessa 4 Vecka?

Svara
Åse 7 januari, 2017 - 09:58

Jag hade varierat frukosten mer och ätit mer protein, gärna äggbaserade rätter som skapar bra mättnad och gynnar fettförbränning.

Svara
Melina 2 januari, 2017 - 20:09

Igenkänning!! Vad hemskt det låter nerskrivet 😱😱

Svara
Marlena Cieslak 21 maj, 2016 - 08:40

Vissa länkar funkar inte som den om biokemisk reparation http://www.bittensaddiction.com/beroenden/Artegen+f%C3%B6da.html

Svara
Nina 18 april, 2016 - 22:06

Hej! Undrar om du har lite koll på om man kan äta jacked t3 om man har hypotyreos?

Svara
Åse 19 april, 2016 - 10:18

Ja framför allt då.T3 har visat många goda egenskaper för Hypo.

Svara
Jessica Myhrman 28 mars, 2016 - 20:28

Jag har ätit lchf många år.. Tyvärr med små avbrott oftast pga sockermonstret! Har nu haft en sånn period å tänkte komma tillbaka men oxå köra detox kur som du skriver om. Men kan jag ta ultradetox tillsammans med lchf? Tycker att man ska mest äta grönsaker, minimalt med protein.. Noll mejeri. Tänkte köra 3 veckor.. Ligga på 10-15 kolhydrater /dag. Hålla tillbaka på mejeriprodukter, typ bara smör å ost. Vad tror du? Blir jag detoxad?? Tack för en bra blogg!!

Svara
Stina 7 april, 2015 - 13:20

Hej!
Jag har fem envisa gravidkilon kvar som jag tänkte bli av med genom LCHF. Ammar fortfarande min son som nu är 7 månader. Han har börjat äta smakportioner men ammar mest.
Rekommenderar du att följa rivstartsupplägget även om man ammar?
Åt liberal lchf under två månader i vintras med bra viktnedgång, men kom av mig när vi åkte utomlands en längre tid. Så sista två månaderna har jag gått upp två kilo istället.
Tacksam för tips och råd hur jag som ammande ska tänka och göra för att bli av med de sista gravidkilona med lchf.
Tack och hej 🙂
Stina

Svara
Veronica 12 augusti, 2014 - 09:14

Hej Åse!
Jag undrar över din kommentar om LCHF-frallor som något man kan äta på sin ”boostar-dag”. Innebär det att man ska vara försiktig med att äta dessa övriga dagar?
Jag brukar äta dina goda fröbröd (1 ruta) med pålägg till frukost och håller mig utmärkt mätt på det.
Tacksam för svar då jag verkligen behöver rivstarta igen nu efter semestern.
Mvh,
veronica

Svara
Åse 12 augusti, 2014 - 10:12

Om man viktminskar så ska man se till att äta saker som mättar länge och som inte är lätt att äta för mycket av. LCHF bröd är en sak som många äter för mycket av och som mättar förhållande lite i motsats till energin de ger därför rek jag alltid att man äter en äggbaserad frukost om man äter frukost över huvudtaget. Lycka till med rivstarten!

Svara
Camilla P-A 6 augusti, 2014 - 15:03

Hmm, försöker igen!
Hittar inte t3 som du länkade till, endast denna:
http://www.mmsports.se/search.php?mode=search&page=1
Är det samma? Gör det skillnad på viktminskningen?
Tror lite sisådär på tabletter och vilktmiskning.

Svara
Camilla P-A 6 augusti, 2014 - 15:05

Jag har en femton kilo att gå ner, men står nu stilla…tom går upp, trots lchf. Så tänkte testa din rivstart.

Svara
Camilla P-A 6 augusti, 2014 - 15:08

Jag misstänker att det är fettkaffet på morgonen, som bland annat spökar.
Vill prova 16:8 fastan, men klarar inte att vara hungrig för länge, får så ont i magen. Det var därför jag provade fettkaffe istället för svart kaffe ( som jag nu kan dricka om det är svagt ;)) för att slippa den intensiva hungern.
Kanske jag bara kan ha i lite kokosolja istället, vad tror du?
Känns som att det blivit mycket grädde, smör och feta ostar, som jag inte är van vid. Brukade använda med måtta raps/olivolja, feta och mozzarella till maten!
Nåja, jag ska prova mig fram genom din rivstart, så får vi se om det vänder! 🙂

Svara
Camilla P-A 6 augusti, 2014 - 15:09

Efter många försök kom jag på varför bara en del kommer in! Efter varje emoj, så kappar den texten!

Svara
Åse 7 augusti, 2014 - 10:52

Ja har du fettkaffe eller kokosolja i så är det ingen fasta! Fasta handlar om att låta systemet vila från energi. Kroppen har massor av energi tillgängligt lagrat i kroppens fettreserver.

Svara
Camilla P-A 7 augusti, 2014 - 12:08

…å andra sidan drack jag inte mitt fettkaffe förrän kl 11.00 ca ( eller brunch) och åt sista måltiden ca 20.30! Men jag har märkt nu, att ju mer fett jag äter, ju mer vill jag ha! Jag tom drack grädde ur paketet, fick enorma sug efter mjölk, sedan jag började med fullfet mjölk. Ett helt tvåliters under en dag!!!! ( vid två olika tillfällen) Blev även sötsugen, brukar jag aldrig bli.
Så jag tänker prova mer moderat, naturlig fet kost istället…LCNF! 😉
…vad anser du om min fråga om t3?

Åse 7 augusti, 2014 - 12:10

Det räcker med att du lägger till selen som kosttillskott istället för t3

Åse 7 augusti, 2014 - 12:15

Och till din kommentar om fett. Både kolhydrater och fett stimulerar vårt belöningscentrum. En del triggas mer på fett, välj då dina fettkällor och begränsa kraftigt ost och mejeri. Fettkaffe rekommenderar jag generellt inte till någon, jag tycker att man ska ÄTA energi inte dricka den.
Mjölk dricker man heller inte direkt på lågkolhydratkost då det innehåller mycket mjölksocker och tillsammans med fettet så ger det din hjärna en glädjerusch.
Jag klarar själv inte av fullfet mejeri (ost fixar jag) så det äter jag sällan. Lågfettsmejeri fungerar mkt bättre men det är så äckligt.

Camilla P-A 7 augusti, 2014 - 12:58

Tack Åse!
Det känsla skönt att höra att min känsla var rätt! 😉 Har du något tips på ett bra selen, tänkte att jag kan prova! Hur mycket ska man ta?
Jag tar just nu D-vitamin, Q10, omega 3 och en hår vitamin!
Jag var väldigt smal innan mitt andra barn, då tyckte någon att jag skulle äta fullfeta ( mejeri) produkter. Jag gjorde det och även efter att barnet fötts ( elva år sedan!) gick upp massor i vikt och kan inte gå ner de sista 15!
Innan fick jag alltid frågan hur jag kunde hålla mig smal. ( har visserligen också varit kraftig i omgångar! ;))
Ät när du är hungrig och sluta när du nästan är mätt. Men håll dig till en tallrik, Max. Brukade jag säga. Light mejeri produkter och olja i maten, ( vi äter mycket grekiskt! :)) sa jag då…har jag kommit ihåg nu! :D…och kaffe till frukost, visserligen då gjord på mjölk! 😉 ev EN skiva bröd med pålägg.
Genom LCHF har jag kommit underfund med att vetet har gjort att jag fått ont i magen. Har IBS! Potatis är inte så gott längre, de gånger jag har provat och ris vet jag inte än hur det påverkar mig i dagsläget. Men med mindre stärkelserika livsmedel, kan jag tänka lite klarare och är mer stabil i gången!
Nu ska jag bara finjustera, så att det passar mig.
Jag gillar ditt sätt att tänka och du får mig på rätt spår när jag förirrar mig. TACK du underbara! 🙂
P.S drack endast svart, svagt kaffe och tog sedan en frukost kl 11.00, det gick bra!

Åse 7 augusti, 2014 - 14:03

Lågfettsmejeri rek jag inte, då den mättar så dåligt och fördelningen mellan fett och socker blir fel. Fixar man inte fullfett så tycker jag personligen att det är bättre att byta ut mot annan fettkälla utan mejeri, men var och en till sitt! det som funkar, det funkar =)

Camilla P-A 7 augusti, 2014 - 18:32

Håller med, ska mer eller mindre skippa mejerier, förutom en gång i veckan, då vi ha ” ätar” dag. Då blir det ibland lchf egna glass, provade din med Philadelphia, jättegod! Eller din kladdkaka med ev lite grädde!
Förr, när jag höll på med hälsokost, så var det mycket cashew grädde och mandelmjölk, som man gjorde själv.
Kanske jag ska försöka det istället för mejerier?! Vad tror du?
Köpte selen i life butiken, när hon frågade varför jag skulle ta dem, så blev jag helt ställd…varför är de bra att ta, vad gör de med kroppen Åse? 🙂 de var tydligen rekommenderade att ta tillsammans med mina q10, det var nytt! ;D

Camilla P-A 5 augusti, 2014 - 19:29

Hej Åse!
Hoppas semestern har varit underbar! ☺️

Svara
Camilla P-A 6 augusti, 2014 - 13:04

…märkligt, jag hade skrivit mer! Kom det inte med?

Svara
Åse 6 augusti, 2014 - 14:16

Näääää?!

Svara
Linda 3 maj, 2014 - 13:09

Hej Åse!
Jag kan inte svälja de jättestora kapslarna med omega-3 så jag får köra på flytande. Har försökt med vanlig men det GÅR INTE. Jag kan stoppa i mig vad som helst och även om det smakar vedervärdigt kan jag få ner det, så jag är inte särskilt känslig annars. Men det här… Fy!
Så jag köpte Friggs med citronsmak. Det är lite bismak i den men jag blandar med yoghurt, kvarg och min hemgjorda müsli (gjord på mandel, hasselnötter, valnötter, linfrön, chiafrön, ibland solroskärnor och Ica strö, hoppas det är LCHF-vänligt??).
Jag har nu börjat fundera på det här med citronsmaken… Om det är en jäkla massa socker eller annat strunt i. Har googlat mycket men hittar ingen info. Har du nån koll på vad det egentligen är i..? Kanske är mer dåligt än bra. :/

Svara
Åse 3 maj, 2014 - 13:11

Hej! Tyvärr ingen aning :// Fråga på apoteket nästa gång eller titta på Griggs websida om du hittar innehållsförteckning. Lycka till!

Svara
Emma 25 mars, 2014 - 16:38

Hej.
Tack för ett bra inlägg. Tänkte höra med dig om magnesium tabletterna du tar är stora kapslar? Jag har nämligen svårt att svälja för stora kapslar =/ Hade önskat att du kunde ta ett kort och lägga upp på bloggen på alla tabletter du tar =)
Tänkte även fråga dig hur du ställer dig till sötningsmedlet som finns i de flesta aminosyror? Jag har försökt hitta ett BCAA som är fritt från sötningsmedel, men det är inte lätt. Är något jag kommer konsumera flera dagar i veckan då jag tränar mycket, vill gänra ha en så ren produkt som möjligt.

Svara
Brorsan 26 mars, 2014 - 20:00

Om du inte klarar av kapslar så finns Optimum Nutrition Instantized BCAA 5000 Powder.
Fritt från smaksättning och sötningsmedel. Gymgrossisten rekommenderas. 🙂
http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/instantized-bcaa-5000-336-g

Svara
Emma 3 april, 2014 - 13:11

Tack för tipset =) Har du även tips på något rent proteinpulver och kasinpulver också? Har testat fitnessgurun samt holistic.

Svara
JelenaNelly 26 februari, 2014 - 22:47

hej,
jag har just börjat med lchf (ca 2 veckor sedan) och ääälskar din sida 🙂 hittade idag det här med tillsskott…måste man ta dem? Jag tar blodförtunande och då får jag varken ta omega 3 eller magnesium :/
därför undrar jag om dessa är ett måste?
hälsningar
Jelena

Svara
Åse 27 februari, 2014 - 09:25

Nej du MÅSTE inte ta tillskotten =) Kul att du hittat hit!

Svara
MLI87 4 februari, 2014 - 20:21

Hej.
Min pappa och hans sambo har ätit LCHF i många år. Båda fyller 50 år i år, vilket man absolut inte kan tro! Jag har inte riktigt ”vågat”, men nu har jag fakta och styrka nog.
Såg dina kosttillskott och vill bara rekommendera en omega-3 olja från Zinzino. Oslagbar! Värd att läsas om.
Tusen tack för bra fakta, recept men framförallt inspiration!!
MVH Emmelie

Svara
Ann 29 januari, 2014 - 09:00

Jättebra och användbar blogg mkt bra recept! Men undringar varför använder du T3 som är ett fettförbrännande-bantningspiller, är det för att kompensera det höga fettinnehållet i LCHF-kosten och hur påverkar det ämnesomsättningen och balansen i kroppen på sikt ? Borde inte kosten vara fullvärdig så man slipper kompensera med piller ?

Svara
Åse 29 januari, 2014 - 09:41

Njae, Selen är något som de flesta av oss borde se till att få i oss mycket av. Det finns bl.a i skaldjur. Men eftersom jag inte äter skaldjur så ofta så tar jag tillskott av Selen. Jod är också ytterst viktigt och något som många har brist av. Jag använder inte jodberikat salt (använder himalayasalt) så då vill jag säkerställa Jod. Då är Kelp ett bra tillskott och visst kunde jag gå till hälsokost och köpa kelp (tång) men har valt att ta T3. I-tyrosin som är en aminosyra tar jag pga jag stressar mycket och även har lite dopaminobalans, det förefaller ingen skada med att ta I-tyrosin utan man kan ta i terapeutisk dos.
I den bästa av världar så bör kosten ge oss allt vi behöver ja, men tyvärr är inte det alltid det lättaste. MÅNGA kvinnor stressar, inte nödvändigtvis för att de har mycket att göra utan för att de inte räcker till. Stress påverkar T3 och T4 negativt och vi kan behöva hjälp till byggstenar (som jod, selen och I-tyrosin)
Så även om Jacked T3 omnämns som fettförbrännare så är innehållet något som är ytterst bra och därför nämner jag det, för det är vad jag anser att jag behöver tillskott av.

Svara
Anna 27 januari, 2014 - 19:38

Hej!
Hittade din sida idag!

Svara
Marie 15 januari, 2014 - 14:55

Hej!
Tar du alla kosttillskott samtidigt/varje dag? 🙂
Tack för en super bra blogg!!
Mvh Marie

Svara
Anna H 15 januari, 2014 - 11:07

Du skriver att du äter sushi på dina boostardagar, är det riktig sushi du menar då? Eller LCHF- sushi?

Svara
Åse 15 januari, 2014 - 11:10

Jag äter sushi med vanligt ris. Jag är mest mjölkänslig (gluten) så jag reagerar inte på ris, på något sätt. Men äter det inte annars utan bara i sushi ibland. Det är ju fortfarande en hel del kolhydrater i så jag äter det bara ibland.

Svara
Erika 11 januari, 2014 - 19:37

Hej Åse,
och tack för att du delar med dig av din kunskap!
Jag undrar bara om man kan byta ut alla mejeri produkter till proteinfritt? Dvs, soya eller havre?
Tacksam för svar.
Kram Erika

Svara
Åse 12 januari, 2014 - 15:09

Hej! Soyaprodukter är aldrlig ett bra val men havre är i så fall bättre. Kram!

Svara
Stina 9 januari, 2014 - 22:26

Hej! Undrar vad du blandar ultradetoxen med? Jag tycker att den är VIDRIG! 🙂

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 22:30

Den ÄR vidrig! Jag håller för näsan, blandar med 3 dl vatten, klunkar i mig och tar sedan en stor mun full kaffe

Svara
Anna B 9 januari, 2014 - 20:48

Tack för handfasta tips! Jättebra när man som jag vill komma tillbaka till LCHF-kosten efter att ha slarvat ett tag.
Jag undrar dock över det där med boostardagar. Jag trodde att om man vill gå ner i vikt och får in kroppen på fettdrift och i ketos, så störs det om man tillåter avsteg från kosten. Är det inte så? Kan man behålla fettdriften även med vissa undantag? Har för mig att du tidigare skrivit att det tar ett par dagar för kroppen att komma tillbaka där man vill ha den om man ”fuskat”. ??????

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 21:28

Ja och nej. När man äter lågkolhydratkost så tömmer man muskler bl.a på glykogen (förenklad sagt: kolhydrater) när man äter lite mer kolhydrater en dag så går den extra energin in i musklerna. Och som jag skrev i artikeln, man ska inte frossa. men man kan, med fördel, äta lite mer och lite mer kolhydrater än man gör i veckodagarana. Tränar du dessutom dagen efter så nyttjar du glykogenet som fyllt upp musklerna. Kan vara en extra lång promenad i uppförsbacke så de stora musklegrupperna får jobba lite extra.

Svara
Annis 9 januari, 2014 - 16:00

Så otroligt inspirerande och framförallt intressant! Du skriver på ett sätt som gör att man både vill läsa och veta mer. Jag började äta LCHF för ca ett år sedan men har slarvat en hel del, jag är inte överviktig men vill nu göra en ”rivstart” för att bli av med några trivselkilon. Jag har kört både 16:8 och 5:2, det jag undrar nu är om dessa går att kombinera? Alltså att jag äter ca 500 kcal 2 dgr/vecka men förlänger nattfastan till lunchtid varje dag. Finns det någon risk med detta? Hur påverkar det kroppen/viktminskningen?
Tacksam för svar!

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 17:02

Hej Annis!
Det är mer eller mindre så jag själv har gjort under snart 2 år och på mig fungerar det! Men vänj inte kroppen utan bolla gärna med tider etc. Och under ät inte heller alltid utan överät ibland. Berg o dalbana kan vara bra för kroppen = Så är ju livet och naturen, ibland mer ibland mindre <3

Svara
Annis 9 januari, 2014 - 18:21

Det är så jag har förstått det men var inte helt säker. Med att överäta, menar du att jag ibland kan äta frukost/mellanmål (alltså fler måltider/dag) eller menar du större portioner? Jag antar större portioner eftersom man helst ska undvika mellanmål..?
Hur lång tid tar det att vänja kroppen? Ska man äta olika tider varje dag eller byta vecko- eller månadsvis?
Nu överanalyserar jag säkert men passar på att fråga när jag ändå har dig på tråden 😉

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 21:25

Hej! jag menar som jag skrev i artikeln, att alternera energin. Vissa dagar äter man oftare/mer sällan/mindre energi/mer energi =)

Svara
Malin 9 januari, 2014 - 12:34

Hej Åse!
Tack för att du inspirerar oss med din rivstart! Vi är nog många som vill ta nya tag efter en god jul. Jag har beställt din bok om periodisk fasta och läst både vad du och Anna skriver om 5:2. Ni avråder från fasta om kroppen inte mår pga stress. Jag har drabbats av utmattningssyndrom och är sjukskriven vilket har förklarat min dåliga viktminskning under hösten. Men är det lika illa med 16:8? Eller 17:9 😉 Hittar inte lika mycket skrivet om kombinationen 16:8 och stress. Läste även hos Sanna att jag bör undvika detox när kroppen inte mår bra, men ska beställa selen och jod för att komplettera mina d-vitamin och omega 3.

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 13:34

Hej Malin!
All fasta stressar kroppen och har man redan stressrelaterade sjukdomar så ska man undvika all fasta.
Varm kram och ta hand om dig!

Svara
Sanne 8 januari, 2014 - 14:01

Hej Åse! Jag är en 22-årig fysiskt aktiv och nybliven sjuksköterska. Inom den medicinska världen finns både motståndare och förespråkare till LCHF och denna livsstil. Jag får säga att jag till en början var tveksam, men läste på ordentligt om den ursprungliga LCHF-kosten och tänkte att jag måste testa innan jag säger vad jag tycker. Testade att äta enligt LCHF förra sommaren, har aldrig mått så bra som jag gjorde då och fick en viktminskning på ca 5 kg på tre månader. Jag tränar mycket och tungt, behövde egentligen inte gå ner i vikt med det var bara en bonus. Har tyvärr lagt till kolhydrater under hösten, har inte gått upp i vikt men har inte alls samma energinivå och välmående. Tränar fortfarande mycket och känner att nu är det dags att må lika bra som i somras. Blev tipsad om din blogg, och måste säga att du är väldigt inspirerande. Intressant att du skriver om kosttillskott osv. Jag har ätit spirulina under ca 1 år, och tycker att algen är super! Vad tycker du om denna alg i sambanad med LCHF?
Tack för ett inspirerande första besök på din blogg, här kommer jag hämta mycket motivation och receptinspiration 🙂

Svara
Åse 10 januari, 2014 - 12:25

Hej Sanne!
Vad roligt att du trivs här! Spirulina är fantastisk! Kör på den om du trivs med den =)
Lycka till och hoppas att du kommer åter!

Svara
Jennie 8 januari, 2014 - 13:02

Hej! En fråga – funkar det bra att köra ultradetoxen utan att komplettera med holustics ultrabalans (vilket ju rekommenderas)? Tack för inspirationen 🙂

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 13:03

Jag gör det :))

Svara
Malin Quiding 8 januari, 2014 - 09:00

Tack för all inspiration du ger❤️
Ha en fin dag//kram Malin

Svara
Martina 8 januari, 2014 - 08:34

Hej,
Har en fråga angående tillskottet T3. Äter du det som kurer då & då eller hela tiden? Jag äter Phurepharmas Omega 3, D-vitaminer samt mineraler. Tycker dom är jättebra och har säkerligen bidragit till att slippa undan barnens alla förkylningar.
Tack för superbra inlägg. Fortsätt gärna med det! Vi är många som mår bra att pepp, stöd & inspiration.
Dag 3 för mig idag. Hurra! 🙂

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 08:51

Jag började med T3 för 1,5 månad sedan, dessförinnan åt jag selen och kelp som nu ingår i denna (selen + kelp). Selen är bl.a cancerskyddande och en viktig antioxidant!

Svara
Martina 8 januari, 2014 - 10:40

Tack, för ditt svar! Jag har själv ätit T3. Två burkar på raken och klurar nu lite på om det på något sätt kan vara skadligt att fortsätta.

Svara
sofie 8 januari, 2014 - 07:47

Fantastiska inlägg!! Man blir såå peppad!.
Du är en stor inspiration, Tack!

Svara
Anna 8 januari, 2014 - 07:46

Jag fick diagnosen pre-diabetes i november förra året. Läkaren sa att jag måste gå ner i vikt (har ca 20 kg övervikt), annars får vi sätta in Metformin för att få ned blodsockret.
Jag vet att jag lider av konstant sötsug, även om det inte känns så då jag inte längtar så mycket efter godis och kakor som s k nyttiga saker som knäckebröd och riskakor. Men börjar jag äta knäckebröd kan jag utan problem sätta i mig två hela hålkakor, vilket väl motsvarar en sisådär 10-12 skivor…det finns helt ingen botten när jag börjar äta knäckebröd, som enligt många dietister hör till det nyttigaste vi kan äta.
Jag började med GI efter min diagnos, och har följt två kända GI-gurus böcker. Recepten är jättegoda, och jag tycker att jag har sötsuget under bättre kontroll, men tyvärr har det inte försvunnit helt. Så jag har nu börjat fundera på LCHF, även om jag villigt erkänner att jag fortfarande sitter fast i fettskräcken; jag är uppvuxen med varningar att fett, särskilt mättat fett, är livsfarligt. Därför gillar jag dina råd om att ersätta mejeriprodukter med vegetabiliska fetter som avokado och olivolja i rivstarten.
Ett problem med GI, som jag upplever det, är att metoden tillåter för mycket kolhydrater, även om de är av den ”snälla” sorten, och för lite fett för optimal mättnadskänsla. Jag tycker också att det känns lite konstigt att man efter en rivstart på 2-4 veckor, när man begränsar kolhydratintaget till ca 20 gram/dag, plötsligt ska lägga till kh tills man hamnar i balansfasen som man ska följa livet ut, och där man plötsligt förväntas klara av ett relativt stort kh-intyg. Det känns som om min oförmåga att hantera stora mängder kh är kronisk och ingenting som kan åtgärdas genom att dra ned på kh under en begränsad tid.
Medan jag funderar vidare har jag en fråga som jag hoppas du kan besvara: jag vet att vete inte är bra och bör bannlysas helt, men hur förhåller det sig med råg? Jag har läst att råg ger minimalt insulinpåslag och därför är mycket bättre än vete, men förhåller det sig med råg som med andra spannmål, dvs det hör inte hemma i lågkolhydratkost?

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 09:06

Hej Anna!
Jag vill varmt rekommendera lågkolhydratkosten för dig, fri från spannmål och därmed råg 😉
När det gäller ditt sug tänk dig att du som rökare slutar att röka men bestämmer dig för att behålla 2 cigaretter om dagen, gissa hur svårt du kommer få att rökavvänja dig? Ta bort all stärkelse så lovar jag dig att du kommer bli förvånad över hur mätt och nöjd du blir!
Varmt lycka till!

Svara
Anja 8 januari, 2014 - 05:41

Hej en fråga hur ofta vågar man ha boostardagar?

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 08:52

Jag skulle säga 1 gång i veckan. Men då är det i samband med att man övriga dagar äter ganska strikt som i rivstarten.

Svara
Jenny 7 januari, 2014 - 22:21

Har aldrig testat LCHF tidigare men har länge läst din blogg och är peppad nu till 110% och det är din stora förtjänst att man blir så taggad på att köra en rivstart. Jag är sugen på att få mer information, om du vill skriva ett inlägg till oss som ska rivstarta nu vad man kan lägga till istället för mejeriprodukter. Samt om du kan skriva ännu mer förslag på frukost, lunch och middag dessa 4 första veckor utan mejerivaror 🙂
Tack åter igen, du är grym!!

Svara
Ulrica 7 januari, 2014 - 21:20

Har precis hittat din blogg -toppen med inspiration och goda recept som alla i familjen gillar! Ungarna länsade grytan med mangokycklingen idag 🙂
Jag undrar om du kan tipsa om bra frukostar (och mellanmål) när man som jag inte tål ägg särskilt bra. Ägg i mat är oftast inga problem, men omelett eller kokt ägg funkar inte alls.
Tack på förhand!

Svara
kila7 7 januari, 2014 - 21:02

Du e bäst!!@@

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 21:13

<3

Svara
Pippi 7 januari, 2014 - 21:00

Åter en dag i paradiset = 56kilo.se
Det har gått mer än bra idag, tack Åse 🙂

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 21:13

Tjohoooooo!!

Svara
Jenjo 7 januari, 2014 - 20:36

Tre gånger har jag läst. Inte för att jag är trög (hoppas jag) utan för att det är så intressant det du skriver. Du är så bra, Åse! 🙂

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 09:52

Haha sötsnöre <3

Svara
Tinna 7 januari, 2014 - 20:05

Kanon! Stort tack för att du delar med dig. Rivstart nu efter julhelgen 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.