Majonnäs på minuten (Stavmixer)

9 augusti, 2011

Egengjord majonnäs är ju verkligen godast!
Jag gör med stavmixer och det blir klart på 1 minut! Sedan häller jag i majonnäsen i en glasburk och så har vi till ägg, skaldjur and you name it!

Här kommer mitt bästa recept som jag tycker är gott!
OBS: Alla varorna ska ha samma temperatur! Jag har mina nerkylda, då går det aldrig fel!

 

Majonnäs

Print

Majonnäs på minuten!

  • Author: Åse

Ingredients

1 helt ägg
1-1,5 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronjuice
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja (ej kallpressad! ger för mkt smak)

 

Instructions

Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i! Klart!

Håller ca 1 vecka i kylskåp!

Smaksätt majonnäsen efter smak! HÄR hittar ni en del majonnäsrecept!

83 kommentarer
0

Du kanske också gillar

83 kommentarer

Cina 23 januari, 2018 - 17:53

En perfekt bas för en bearnaisemajonnäs! Jag byter ut citronen mot en skvätt vinäger samt tillsätter dragon och persilja. Gott!!

Svara
Hemmagjord majonäs | | 27 december, 2017 - 23:10

[…] Vi har gjort denna flera gånger och misslyckas aldrig. Receptet kommer från 56 kilo. […]

Svara
Mim 19 augusti, 2017 - 20:10

Älskar detta recept. Idag hällde jag oxå i tio droppar olivolja medtryffelsmak efteråt och rörde runt, gudomligt gott.

Svara
Hemgjord majonäs på en minut | | 17 juli, 2017 - 16:35

[…] Vi har gjort denna flera gånger och misslyckas aldrig. Receptet kommer från 56 kilo. […]

Svara
Lisbeth 20 maj, 2017 - 18:58

Vilket superrecept…….tog ju knappt 1 minut!

Svara
Enkel hamburgerdressing - 56kilo - De godaste LCHF recepten! 28 mars, 2017 - 09:44

[…] då den innehåller otroligt mindre mängd socker / kolhydrater än dem. Majonnäs gör jag egen men om jag köper så blir det alltid […]

Svara
Skidsemester, mat och socker – Leva Hela Livet! 29 februari, 2016 - 12:28

[…] perfekta matsäcksmackor. Jag bakade Birgitta Höglunds Formfranska dagen innan och fixade enkel majonnäs från 56kilo.se. Gjorde en röra på skuren rökt skinka, majonnäs, salladslök, salt och peppar, […]

Svara
Berit S. 25 februari, 2016 - 12:04

Orkar inte läsa igenom alla frågor och svar – så här kommer min ”dumma” fråga:
1 msk citronjuice – är det pressad citron

Svara
Åse 25 februari, 2016 - 12:42

Yes 😉

Svara
Dag-, natt-, mar- och odrömmar – Leva Hela Livet! 11 januari, 2016 - 14:15

[…] sats och smetade ut på hela plåten och skar i fyrkanter, smör, ost, skinka, tonfiskröra med majonnäs. I majonnäsen kan man välja att ha citronsaft eller nån vinäger, tänk bara på att ha alla […]

Svara
Therese 7 januari, 2016 - 19:15

Funkar det här receptet mrd Bara äggulor (typ 2 äggulorna ist för ett helt ägg) får ofta äggulor över då jag bakar mycket med äggvita

Svara
Åse 7 januari, 2016 - 19:17

Du kan prova, vet faktiskt inte – använder bara hela ägg.

Svara
Meta Fagerström 8 januari, 2016 - 12:48

En grundregel är 1 äggula per dl olja, så jag skulle säga att du får ta 2 äggulor till det här receptet. ☺

Svara
Åse 8 januari, 2016 - 13:26

Toppen, tack för det!

Svara
Linda 28 september, 2015 - 09:24

Kan man få veta vilken rapsolja du använder? Jag har kört på kallpressad och det blir mycket smak, skulle vilja att den blir lite neutralare i smaken!!. Vill heller inte ha en processad olja som håller hur länge som helst!
Härlig blogg med mycket bra recept!

Svara
Åse 28 september, 2015 - 10:11

Jag köper oftast Zetas ekologiska milda rapsolja =) kallpressad blir inte gott tycker jag =)

Svara
Catherine 14 september, 2015 - 11:22

Ska även salt, peppar och citronsaft vara nedkylda?

Svara
Åse 14 september, 2015 - 11:25

Nej det behövs inte, jag har iofs alltid de i kylen 🙂

Svara
Tonfiskröra LCHF /Paleo - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 2 september, 2015 - 10:50

[…] är! Till lunch blev det ett rejält fröknäcke med tonfiskröra. Först gjorde jag en laddning majonnäs och hade 1 dl MCT olja + 1 dl rapsolja, egentligen ville jag ha olivolja för ännu bättre […]

Svara
Lotta 18 april, 2015 - 20:30

Majonnästrubbel: Jag måste ha retat majonnäsgudarna ordentligt.

Har provat flera recept inkl. ditt. Testat att ha alla ingredienser varma eller kalla, diverse hastigheter på stavmixern, olika oljor, elvisp osv men utan framgång.

***Finns det någon variant i butikerna med bra råvaror, utan socker och som smakar ok som du kan rekommendera?***

Kan tänka mig att byta tips och idéer mot 2L lagrad majonnäsdressing á la Fiberhusk (psylliumfröskal) ^^ Mitt senaste kreativa inslag i dressingproduktionen – för konsistensens skull. 🙂

Svara
Åse 19 april, 2015 - 09:04

Haha men oj!? Hur KAN det bli fel undrar jag? Berätta gärna om hur resultatet blir som du inte gillar:) Tyvärr innehåller alla köpta majonäsen socker, det är givetvis inte i stora mängder! Jag gillar Heinz och hellmans bäst 🙂

Svara
Lotta 19 april, 2015 - 09:25

Ja, det är min uppfattning också om köpta produkter. Därför har jag försökt i oändlighet att göra egen. Saknar verkligen majonäs som tillbehör till mina måltider. Den jag gör skär sig inte, utan blir bara tunn dvs. rinnande. Har kryddat den och använt som dressing då och då men det är inte samma sak. Tack svar! Trevlig Söndag

Svara
Åse 19 april, 2015 - 09:38

Olja, ägg, dijon och vinäger är kalla?
Du sätter stavmixern i botten och vickar bara lite på den?

Svara
Majonnästipset! - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 8 april, 2015 - 16:12

[…] köper sällan majonnäs, det är ju så galet enkelt att göra själv. Men i helgen så köpte jag dock lite Heinz såser däribland majjon när vi hade gäster och […]

Svara
Thomas 17 februari, 2015 - 15:43

Jag har ägg och senap i kylen och oljan i skafferiet (ej kallskafferi) vispar med elvisp och min majonnäs har aldrig någonsin skurit sig eller blivit för lös. Den blir rejält fast och jag kör alltid med enbart äggula. Sen gör jag som farbror Melker och saltar och kryddar efter behag 🙂

Svara
Grönt är skönt! Avokadosallad med bacon och sparris - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 13 januari, 2015 - 18:00

[…] lunch blev det två ostbröd med ägg och min hemmagjorda majonnäs och avokado med tomat och […]

Svara
Nytt År runt hörnet! - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 30 december, 2014 - 19:28

[…] på dagen ur alla hänseenden består ju av makrill, ägg och majonnäs! ÄNNU bättre blir majonnäsen med grym MCT olja! Jag tar 1,5 dl MCT olja + 0,5 dl rapsolja (för […]

Svara
Hemgjord LCHF Hamburgare | fettresan 27 september, 2014 - 22:08

[…] nedanför kommer från bloggen 56-kilo en blogg med mycket smaskiga […]

Svara
Anna 8 juli, 2014 - 09:49

Blir inte rapsolja grumlig om man förvarar den i kylskåp? Jag hade olivolja i kylen en gång, och den gick knappt att använda…men rapsolja kanske är annorlunda? Är verkligen nyfiken på att prova detta recept då köpemajonnäs innehåller så många onödiga tillsatser…

Svara
Åse 8 juli, 2014 - 11:50

Ja rapsolja beter sig inte som olivolja, olivolja innehåller fruktvaxer som klumpar ihop sig i kyla.

Svara
Pernilla 28 juni, 2014 - 17:30

En dum fråga kanske men har du rapsoljan i kylskåpet? ☺️

Svara
Christian 2 juni, 2014 - 01:16

Kan man göra dubbel sats – alltså 2 ägg, 4 dl olja, och så vidare? Eller skiter det sig då?

Svara
Åse 2 juni, 2014 - 08:55

Det ska inte vara några problem!

Svara
Carin 20 maj, 2014 - 06:37

Nej, alla ingredienserna hade rumstemperatur. Har satt in i kylskåpet, eftersom jag använde lite olivolja,
så kommer det att delvis stelna. Ska försöka mixa igen för det smakar helt OK.

Svara
Åse 20 maj, 2014 - 06:42

Lycka till!

Svara
Carin 20 maj, 2014 - 03:47

Nej, vad trist! Har letat efter ett recept där hela ägget är med. Min blev en tunn soppa.

Svara
Åse 20 maj, 2014 - 05:58

Då hade du inte alla ingredienser nerkylda!

Svara
Jessica 8 maj, 2014 - 15:23

Så skönt att hitta ett recept och tillvägagångssätt som passar min nya mixer!
Har inte lyckats förrän nu med den, min tidigare mixerstav hade jag aldrig nåt problem med.

Jag brukar blanda i en näve färsk basilika i min majjo. Det blir väldans gott att ha till köttbiten.
Eller faktiskt så gott att jag kan äta det med sked… 😉

Idag står jag utan både lime och citron så det får bli vitvinsvinäger istället. Hoppas det funkar lika bra.

Svara
Åse 8 maj, 2014 - 23:42

MUMS! Basilika i låter supergott!!!

Svara
trollet 2 maj, 2014 - 10:51

Men så härligt!! Ska jag genast prova=))

Svara
Linda 30 april, 2014 - 10:04

Den blev ju inte alls sådär fluffig som man vill ha den. :/ Mer som yoghurt i konsistensen. Beror det på att citronjuicen var kylskåpskall medan olja och ägg var rumstempererat?
Testar i alla fall med mindre citronjuice nästa gång för det smakade rätt mycket citron. För testa igen, det kommer jag. 🙂 Som sagt, skam den som ger sig.

Svara
Åse 30 april, 2014 - 10:09

Då har det blivit fel =) ALLT ska vara kylskåpskallt eller så ska ALLT vara rumstempererat! Detta är superviktigt!

Svara
Paty 9 april, 2014 - 13:44

Det var ett bra recept! Tyvärr lyckades inte jag på första försöket när jag blandade ihop alla ingredienser med stavmixern, men så googlade jag hur man fixar det… Tog en äggula och vispade den fluffig för hand och adderade en matsked av den misslyckade majonäsen en i taget. Det tog någon timme men till slut lyckade jag och nu har jag en god krämig majonäs bredvid mig 🙂

Svara
Åse 9 april, 2014 - 15:57

Skam den som ger sig 😉 Kul det blev bra till sist!

Svara
nina 18 mars, 2014 - 14:58

perfekt majones 🙂

Svara
Majonnäs « Emma Ståhl Johansson 27 januari, 2014 - 09:28

[…] Receptet hämtat härifrån […]

Svara
Anna 24 januari, 2014 - 15:14

Hej! Ska man verkligen använda 2 dl olja? Min blev helt rinnig och smakade bara olja nästan! Gjorde en ny omgång och tog 1 dl och då blev den bra 😛

Svara
Åse 24 januari, 2014 - 15:19

Yes! Ju mer olja desto fylligare blir den! Då har det nog inte blivit helt rätt för dig 😉 Bra det blev bra sen i allafall!

Svara
Ary 10 december, 2013 - 15:56

Såå trött på majonnäs som skär sig, är för tunn, för tjock eller för tjock OCH sedan skär sig. Och då var ju detta lysande – rätt konsistens direkt och den skar sig inte. Var rädd att det skulle märkas på smaken att vitan är i men har inte kännt skillnad annat än att majonnäsen kanske känns lite mindre ”flottig”.

För de som gillar aioli kan jag tipsa om att blanda colemans senapspulver i också, då tycker jag det blir ännu godare. Man får experimentera hur stark man vill ha den. Går säkert med en rejäl dos dijonne också men inte provat dock.

Svara
Madde 11 november, 2013 - 11:25

Testade majonnäs-receptet igår.
Jisses, vilket smidigt recept!

Svara
LAXBURGARE MED KRONÄRTSKOCKSRÖRA | Hälsan i fokus 5 juli, 2013 - 04:15

[…] salt, citronpeppar chiliflakes 2 burkar kronärtskocksbottnar i vatten 1 dl majonnäs (gärna egengjord) rivet skal + saften av 1/2-1 citron salt, svartpeppar 1/2 dl strimlade […]

Svara
56kilo – Inspiration, mode och matglädje. Laxbiffar med kronärtskocksröra med "ett par" - 56kilo - Inspiration, mode och matglädje. 4 juli, 2013 - 16:57

[…] ägg salt, citronpeppar chiliflakes 2 burkar kronärtskocksbottnar i vatten 1 dl majonnäs (gärna egengjord) rivet skal + saften av 1/2-1 citron salt, svartpeppar 1/2 dl strimlade […]

Svara
L 4 juni, 2013 - 21:31

TACK för receptet! Ikväll gjorde jag hemgjord majonnäs för första gången efter detta recept och det kunde varken ha smakat bättre eller vart smidigare! Jag är SÅ Nöjd!! 🙂

Svara
Elin Blom 27 november, 2012 - 12:56

Tack Åse! Bland det godaste jag ätit med en vitlöksklyfta i…mums…

Svara
Åse 27 november, 2012 - 13:06

Kul att höra!!!

Svara
Majonäs | Sagas grej 24 november, 2012 - 15:44

[…] Här hittade jag receptet: http://56kilo.se/majonnas-pa-minuten/ […]

Svara
Mat Är Gott!!! | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife 24 oktober, 2012 - 21:45

[…] rödlök och löjrom. Serveras för smak och utséende helst på ett salladsblad! En något lös majonnäs (provade ett nytt och godare recept utan vinäger) kan inte sätta käppar i hjulet för […]

Svara
Annette 26 augusti, 2012 - 19:36

TACK! Stod ”handfallen” för min överblivna larsvikens lammstek ikväll. Vad ska jag ha till…? Så leta jag på majonnäs och fann ditt recept! Tack! Så himla snabb, enkelt och gott! Jag modifierade det lite, la till en extra äggula, en liten skvätt vitvinsvinäger och en liten skvätt färskpressad apelsinjuice. Gudomligt!

Sen tog jag 1/2 dl av majonnäsen och pressa i en stor vitlöksklyfta, till en riktigt god aioli.
Söndagens 5-minutersmiddag blev en succé tack vare ditt recept.

Kommer aldrig någonsin mer köpa majonnäs i affären.

Svara
Mia 20 januari, 2012 - 12:49

Idag gjorde jag den majjon med chili i! Blev supergott om man gillar lite hetta! Bara lade ner en bit chili som jag delat i lite mindre bitar blad det andra och sen mixade! Blev toppen 🙂

Svara
Mia 23 november, 2011 - 19:41

Gjorde precis din majonäs, bästa recept jag någonsin testat!! Och sååå lätt ju! Du har en helt fantastisk blogg och är en underbar inspirationskälla, har massor av dina recept i min ”jag ska laga lista”! Nu blir det fisksoppa med aioli ( av din majjo) mums!!

Svara
Åse 23 november, 2011 - 19:43

Åh men tack! Vad härligt!!! KUL det smakade!!

Svara
Anita 25 september, 2011 - 11:04

Jag har gjort majonäsen med ett helt ägg, fungerade perfekt.

I går kväll skulle jag testa med gulan, blev löst och tog då i 0,5 dl x-tra olja som du skrivit i receptet. Hahaha, det blev ännu lösare. Har du haft problem med att få den tjock när du använder bara gulor. 😛 😛 😛

Det blir nytt försök idag men då tar jag med vitan oxå. 😉

Svara
Åse 25 september, 2011 - 11:22

Nej blir perfekt varenda gång! Gör på tre gulor!

Svara
Hannna 2 september, 2011 - 07:32

Jag har gjort min premiär- majjo nu på morgonen! Gott blev det!!

Svara
Fröbröd med kokosnötmjöl | 5 6 k i l o . s e -en inspirationsblogg med inriktning LCHF. 29 augusti, 2011 - 11:15

[…] liten ugnsplåt 3 ägg 3 dl riven stark ost (jag river västerbottensost) 1 msk majonnäs (jag gör egen) 2 msk keso 1,5 tsk bakpulver Ca 5 dl frön (pumpa, solros, hela linfrön, sesamfrön) eller ca 3 […]

Svara
Kotitekoinen majoneesi #2 « Gurmee 24 augusti, 2011 - 19:34

[…] hyvä, mutta halusin testata muitakin, jotta löytyisi se oma ykkössuosikki. Tämä ohje löytyi 56kilo-blogista. Luulen, että tulen käyttämään tätä ohjetta enemmän kuin sitä edellistä ihan vaan siksi, […]

Svara
LCHF Formbröd « 5 6 k i l o . s e -en unik inspirationsblogg med inriktning LCHF. 15 augusti, 2011 - 09:16

[…] god mättande frukost! Ägg med egengjord […]

Svara
Sussi 11 augusti, 2011 - 11:15

Så enkelt, måste prova til lördagens kräftskiva !
Har du testat att smaksätta med chili eller vitlök ?

Jäkligt snygg väska ! / Sussi

Svara
Åse 11 augusti, 2011 - 11:49

Japp med vitlök! =))

Svara
Räkans LCHF 9 augusti, 2011 - 21:35

Mmm!!!

Svara
Anita 9 augusti, 2011 - 16:51

Tack för receptet det ska jag testa. Idag blir det såsen m vitlök i till laxen. Mums! 🙂

Svara
Annette 9 augusti, 2011 - 15:50

hej.
hittade din sida när jag surfade om LCHF.
vilken viktresa du har gjort!
har lagt till dig i mina länkar.
välkommen in till:
http://www.lchflivet.blogspot.com

Svara
vickan (matplatsen) 9 augusti, 2011 - 14:37

Blir det inge bra med stavmixer om inte alla har samma temp? Tycker man läser i många recept att man ska ha samma temp på råvarorna men jag kör alltid en mix med kylskåpskallt och rumstempat och det blir ALLTID bra ändå! Har dock inte testat stavmixer, tack för tips!

kram

Svara
Åse 9 augusti, 2011 - 14:54

Det skär sig lättare om man har olika temperaturer, kan ju gå bra också! Om äggulan är kyld är lecitinet mindre lättrörligt och täcker inte fettdropparna lika effektivt. Och när fettet är kallt kan det bilda kantigare strukturer istället för runda droppar. Därför ska man helst använda rumsvarma äggulor och inte kyla ner dem med iskall senap eller olja. KRAM!

Svara
Jenjo 9 augusti, 2011 - 13:48

Ja, på detta sätt gör jag alltid när jag gör majjo, eller aioli… Tipset taget av dig tidigare och det är helt suveränt! 🙂
Kramar!

Svara
Noname 9 augusti, 2011 - 13:33

Menar du verkligen hela ägget? Jag har gjort egen majjo se’n jag gick restaurangskola, men har aldrig haft annat än bara gulan eller ens hört talas om någon som haft hela ägget!

Svara
Åse 9 augusti, 2011 - 14:07

Man kan hai hela ägget när man använder stavmixer! 2 äggulor i ”visp” metoden och 1 ägg med stavmixer. Men man kan givetvis använda bara gulorna om man tycker bättre om det.

Svara
Trillian 20 augusti, 2011 - 20:51

Jag kör bara med hela ägget och jag bryr mig inte om att se till att alla ingredienser har rumstemperatur ens, utan tar ut allt från kylen och kör. Det fungerar alltid. Tycker det är perfekt att man kan använda ett helt ägg istället för ett gäng äggulor med vitor över som bara slängs. Min mayo blir kanongod.

Svara
Åse 21 augusti, 2011 - 12:48

Ja det är en smaksak tycker jag. Jag tycker att majjon med hela ägget får en lite mindre fyllighet i smaken.

Svara
Britt 9 augusti, 2011 - 13:17

Det har jag aldrig gjort. Tack vare dig skall jag prova!
Tack för receptet!

Svara
Lottzy 9 augusti, 2011 - 13:12

Ha, vad kul att man hittar dig. Vilken fin blogg du har! Jag bloggar också lite fast på verklig hobbynivå… men det är fantastiskt härligt med mat och så lär man sig ju en massa tekniska finesser på det här bloggandet. Jag ska absolut följa din blogg, kul.
kram Lottzy (eller Lotta Lindgren 9c 😉

Ps angående majonäs så är det ungefär miljoner godare att göra själv än att köpa och enkelt :-), fin bild du fått till

Svara
Åse 9 augusti, 2011 - 14:23

hej Lotta! Vad kul att se dig här! =) Hoppas allt är bra! Visst är mat fantastiskt roligt!!
Ska kika in på din blogg! KRAM

Svara
Margitha 9 augusti, 2011 - 12:47

Håller med dig. det blir jätte gott att göra själv och så himla enkelt egentligen.

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.