Rivstarta viktminskningen – Del 1

av Åse

Kanske har du år av övervikt, kanske har du bara några få kilon som smugit sig på i höst, jul & nyår, eller kanske är du en jojobantare som pendlar från att vara smal till att vara småmullig.
Att gå upp i vikt lite över jul är inte ett dugg konstigt, människan har alltid ätit mer när det funnits extra mycket att erbjuda. Att jojobanta upp och ner vecka in och vecka ut är inte hälsosamt. Att däremot hitta en kost som man viktminskar på och sedan kan stå still i vikt på större delen av tiden/året, det är ett vinnande koncept.
Vad det än är så är idag en ny dag. Nu tittar du inte tillbaka och ältar inte varför du gjorde si eller så.
I dag är en ny dag, i dag startar du!
Du startar med att fundera, planera och göra en plan för hur du ska lyckas.
Jag tänker skriva ner här vad jag tycker är en bra kostplan för rivstart.
Vi har olika mål, en del skulle vara lyckliga till att komma ner till BMI 25, andra är redan normalviktiga men vill maxa formen. Det är viktigt att vi alla respekterar varandra och att vi har olika må-bra zoner. Vi ska inte se likadana ut, vi behöver inte ha samma mål.
Man kan viktminska utan en rivstart, men för de flesta så är det viktigt att se resultat med en gång för att hitta motivationen och fortsätta med sin kostplan. Det kan även vara nödvändigt att vara extra strikt i början för att kunna strypa sug och dåliga vanor.
OK. Du vill viktminska (detta inlägget handlar om viktminskning, man kan äta LCHF och samma kost som nedan för att må bra också men öka mängden)
Hur vill vi då göra för att skapa en viktminskning?

  • Vi vill göra kroppen till en fettförbränningsmaskin.
  • Vi vill inte gå hungriga.
  • Vi vill inte ha sug.
  • Vi vill inte svälta kroppen på näringsämnen eller på energi som den behöver. Kroppen kan uppleva svält trots högt energiintag!

Vad viktminskar kroppen bra på?
Är en kalori alltid en kalori? Handlar allt bara om kalorier in och kalorier ut. Nej verkligen inte! Om du tror det, så är det dags att uppdatera dina kunskaper 😉
1. Det är hur maten absorberas och vad maten gör med vårt blodomlopp som är viktigt.
2. Protein, fett och kolhydrater skapar olika hormonella reaktioner.
3. En del livsmedel tar mer energi än de ger, dvs det ”kostar mer” att bryta ner än vad de ger.
4. Utöver ovan så mättar protein, fett och kolhydrater på olika sätt. Stor mättnad = man äter mindre energi.
Mat som mättar och som kroppen fettförbränner bra på
Protein som fisk, kött, fågel och ägg. Jag råder dig till att ha en bra proteinkälla till varje måltid. En bra tumregel är att få i dig minst 20 gram rent protein, detta motsvaras te.x. av 100 gram kycklingfilé eller 3 större ägg. Jag äter ca 60-70 gram protein per dag och tycker att jag får goda resultat av det när det kommer till mättnad, muskelbehållning vid viktminskning, träning etc.
Charkmat är inte den bästa proteinkällan de är ofta fyllda med druvsocker, dextros, e-ämnen och nitriter. Jag råder dig till att begränsa och försök te.x. hitta så tillsatsfri charkmat som möjligt och med så högt köttinnehåll som möjligt.
Långsamma kolhydrater som är näringstäta: Grönsaker, nötter och en del klarar lite rotfrukter (inte potatis men kålrot, rödbeta, morot, rotselleri, rättika). Rotfrukter och bär är supermat men skippa det i början och håll enbart till din boostardag (kommer info i del 2).
Vad är grönsaker? Lite sallad och gurka och tomat? Nej för att boosta näring och fettförbränning så ät så mörkgröna grönsaker som möjligt + kål. Lök är kanon också! Så ex: Spenat, broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, savoykål, brysselkål m.fl.
Satsa på att ha grönsaker i mått som en handflata med fingrar till åtminstone två huvudmål.
Tarmbakterierna är oerhört viktiga för att viktminskning ska ske och då behövs grönsaker!

Ska man behöva räkna kolhydrater? NEJ säger jag uttryckligen! Om man äter som jag skriver här så behöver man aldrig räkna kolhydrater! Mat ska inte vara siffror!
Bra fettförbrännande fetter som smör, olivolja, rapsolja, avokado, fiskfett, kokosfett
Hur mycket? Använd smör och kokosfett till att steka i. Olivolja till salladen och en klick bearnaise, majonnäs eller aromsmör till maten! Eller varför inte en god guacamole eller pesto? För de flesta så räcker denna mängd! Man adderar till den mängd fett till sin protein och kolhydratkälla som gör att man håller sug och hunger borta. Omega 3 är en essentiell fettsyra som ökar ämnesomsättningen och höjer kroppens förbränning! Finns te.x. i fet lax och i makrill. En burk med Abbas mästarmakrill ger dig dagens behov av omega 3!
Men mejeri då? Mejerifett är jätte bra men jag kan säga så här, de flesta som anlitat mig och som inte får viktminskningen att fungera överdoserar mejeri. Mejeri är inte artegen föda, och kan reta både immunförsvar och tarmar. I många fall så får man bättre resultat genom att ta bort mejerierna eller kraftigt begränsa dem!
Jaha, tänker du!? Men många av dina recept innehåller ju både grädde och crème fraîche! Javisst! Det går utmärkt att viktminska på grädde och crème fraîche – för de flesta. Men nu är ju detta en rivstart som jag presenterar här och därför så är mitt råd att i åtminstone fyra veckor kraftigt begränsa mejeri. Ost och keso är den mejeri som jag tycker fungerar bäst, så ost i matlagning brukar jag rekommendera att hålla det till.
När fyra veckor gått och du har en kropp som fettförbränner för fullt, då kan du börja addera till den mängd mejeri som fungerar! Då har du ett facit på hur din kropp klarar mejeri och i vilken mängd.
Hur mycket mat?
Försök äta tre mål mat om dagen, det är min rekommendation. Måste du äta mellanmål, ät 1-2 kokta ägg! Alternativt några mandlar. Du ska INTE gå hungrig så ät dig mätt!
Hur kan en dag se ut med ovan kostplan då?
Frukost: svampmelett på 2-3 ägg och vatten (eller kokosmjölk, eller sockerfri mandelmjölk) stekt i smak & luktfri kokosfett med lite skinka eller lax. (Kesoplättar är bra val också!)
Lunch: 1 stekt kycklingfilé med 2 dl smörstekt vitkål, kryddad med sambal oelek.
Middag: 2 nötfärsbiffar med stekt lök, 1-2 dl broccolimos gjort på broccoli + smör och en babyspenatsallad med lite pestodressing
Saknar du något i ovan kostplan?? LCHF bröd? Yoghurt? LCHF pannkakor? LCHF desserter? Ja kanske det! Mer om detta i morgon!
I morgon kommer  nämligen del 2 som kommer ta upp bl.a motion och träning och hur du maximerar din viktminskning på andra sätt! Kosttillskott, korttidsfasta, ”ätardag” ex. Stay tuned!
PS: Gillar du inlägget?? Sprid det gärna på Facebook genom att gilla inlägget, eller genom sociala medier! (Min tagg på instagram är #56kilo)

I augusti 2018 kommer min nya bok Åses Kök – så lyckas du med lågkolhydratkost – en komplett guide!
I den har jag sammanställt 10 år med lågkolhydratkost och alla framgångsverktyg för viktminskning som jag samlat ihop och som jag vet fungerar! Ni hittar boken HÄR

2013-09-27 10.10.11
Min dagliga frukost på Viktminskningsresan till Sitges som jag och Anna Hallén höll i.
Rivstarta viktminskningen – Del 2

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

81 kommentarer

Christina 11 november, 2021 - 11:26

Hej
Har du något bra viktminskningstips till någon som tagit bort sköldkörteln (en pyttelinten bit kvar). Händer inget vad jag än gör.

Svara
Kate 25 oktober, 2021 - 12:16

Hej.
JAg har ätit 16:8 metoden ngn vecka nu och det passar mig då jag sällan inte är hungrig på fm.
men om jag vill rivstarta med lchf kan jag då bara ta bort frukosten från din veckomatsedel. eller hur ska jag äta?.

Mvh Kate

Svara
Åse 25 oktober, 2021 - 12:55

Absolut! Det blir perfekt!

Svara
Kate 26 oktober, 2021 - 12:09

Tusen tack för ditt svar

Svara
Irene Svensson 29 december, 2019 - 09:35

vad ska jag göra för att gå ner ca 10kg? jag har diabetes (insulin och tabletter) tål inte mjölkprotein och äter vegetarisk kost och ägg och fisk ej någon svampsort. Har ni några recept som passar till mig.

Svara
Carolina 14 mars, 2019 - 06:35

Hej!
Jag har precis påbörjat en tvåveckors menyplan med ketokost från dietdoctor. Har ätit lågkolhydratskost innan och kombinerat med periodisk fast. Äter du strikt lchf/keto eller måttlig?

Svara
Åse 14 mars, 2019 - 08:33

Jag äter enligt OMAD dvs har ett väldigt kort fastefönster så jag är i ketos större delen av dygnet. När jag äter så fokuserar jag på näring och inte på antalet kolhydrater men det brukar landa runt 15-30 g kh under mitt matfönster men jag ökar även upp ännu mer emellanåt.
Under de åren jag ätit lågkolhydratkost så har jag ätit allt från strikt ketogen kost till liberal LCHF. För mig fungerar fasta i kombination med normal lågkolhydratkost bäst.

Svara
Ebru 27 januari, 2019 - 21:33

Hej!
jag har samlat på mig 10 onödiga kilo på ett år och vill gå ner i vikt, dessutom måste jag se resultat snabbt, men det känns som att jag inte går ner i vikt så mycket, sen hatar jag vågen, litar verkligen inte på vågen ibland! Äter allt förutom potatis ris osv, använder vanlig matolja till mat äter de mesta fisk kött vanlig kyckling också, tycker de är tråkigt att bara äta kycklingfile hela tiden, till frukost äter jag gröt med torkade bananer och frukter osv och ägg kokt ägg ibland omellet, hoppar över lunchen då jag inte har tid elller aptit för det, tränar varje dag eller 3-4 gånger i veckan berende på hur min vecka ser ut! Gör jag fel eller måste jag ändra på något?

Svara
Camillapa 1 maj, 2017 - 19:45

Konstigt, när jag läste detta för några år sedan, så tyckte jag att det verkade så komplicerat. Nu när jag läser det så tycker jag att det här kommer att fungera! Det enda svåra är till vardags när man inte har något färdigt och mackorna brukar vara alternativet, till familjen. Vad ska man göra då? Vill inte att familjen ska äta vit bröd och den yngste äter varken ägg eller grövre produkter?
Tips? ;D

Svara
Åse 1 maj, 2017 - 21:32

Finns massör av tops i bloggen 🙂 Pizzabullarna är bra att ha i frysen, plättar o pannkakor i alla former är toppen mm. 🙂

Svara
Maria 14 april, 2017 - 07:28

Hej! Tack för dina superbra inlägg! Jag har haft en kost efter barnen där man har räknat kalorier och tvungen till träning men i dagens schema hinner jag inte med träningen och nu har jag gått upp tre kilo!!( känns som 10 ton)
Men nu blev jag nyfiken på lchf för jag ser alla fina resultat andra har fått och tycker att det kan passa mig… men har jag förstått detta rätt…. man börjar med rivstartsmodellen i ca 4 veckor (eller öka till 6 veckor kanske?) och sen kan man följa dina veckomenyer på Lchf? Tack på förhand ❤️❤️

Svara
Sara 13 november, 2016 - 20:12

Vet inte om det är möjligt att få svar på ett inlägg som är äldre, men testar. Jag hittade detta inlägg och din sida igår kväll och fick mig att bestämma mig att köra på detta. Jag har alltid varit tveksam till LCHF (och är nog fortfarande), men vill ge det en chans. Jag har tidigare räknat och registrerat kalorier (med fantastiska resultat) innan jag fick barn, men nu med två små barn (2,5år och 6 mån) så hinner jag helt enkelt inte med att väga. Jag tänker alltså att det borde vara lättare att helt utesluta saker som bröd (min stora last), mjöl m.m. än att ”bara” minska. Men då till min fundering! Eftersom jag är helt grön på området och det är för mig ett nytt sätt att tänka är jag rädd att jag ska äta för lite eller för mycket fett och då antingen få i mig på tok för många kalorier eller att det blir för lite fett. Jag är inte förtjust i idén att äta fetter som bea, majonäs, bacon etc. Hur vet man att man får i sig lagom med fett?

Svara
Åse 14 november, 2016 - 17:43

Hej! Det räcker med att du äter nsturliga fetetr som avokado, olivolja på salladen, steker i smör eller kokosolja, använder riktig grädde, tar oliver och feta i salladen etc.
Jag har en kategori som heter ”Värt att läsa” och där ger jag många tips om hur man lägger upp en LCHF kost, gärna genom LCHF handmodellen.

Svara
Åse 14 november, 2016 - 17:45

Hej! Det räcker med att du äter naturliga fetter som avokado, olivolja på salladen, steker i smör eller kokosolja, använder riktig grädde, tar oliver och feta i salladen etc.
Jag har en kategori som heter ”Värt att läsa” och där ger jag många tips om hur man lägger upp en LCHF kost, gärna genom LCHF handmodellen.

Svara
Rina 25 mars, 2015 - 19:04

Hej. Hoppas du läser och kan svara. Tänker på protien mängden när man vill kickstarta. Jag har ca 7kilo att gå ner. Har troligtvis en otrygg kropp pga alla möjliga dieter, PF, mm.
Kört LCHF i 3år men nu gått upp allt på mindre än 1år.
Vill väga ca 63kilo hur mkt protien skall jag ha då? 150-200g? Jag blir typ inte mätt på det… Hur skall jag bli mätt och på vad?
Snälla hoppas du kan svara, ger upp snart

Svara
Åse 25 mars, 2015 - 19:11

Hej Rina,
Jag ser ofta dina frågor på instagram både till mig och andra inom hälsa & fitness och jag kan inte låta bli att bli lite ledsen. Du fokuserar väldigt mycket på vikten och det bästa rådet jag kan ge dig (bör du veta som är utbildad kostrådgivare?) är att du inte kan tvinga ner en otrygg kropp! Du måste lära dig ÄTA och njuta av mat innan du kan nå hela vägen fram. Fokusera inte på exakt mängd protein, kolhydrater eller att räkna och hoppa på olika metoder. Ät dig mätt och nöjd på tre måltider per dag enligt lågkolhydrathandmodellen (som du ju kan) och acceptera att kroppen eventuellt står still i vikt tills du läkt din metabolism, det finns inga genvägar för det. Om du äter en välbalanserad lågkolhydratkost och tillräckligt med energi och ändå inte går ner i vikt så hade jag kollat mina sköldkörtelvärden.

Svara
Rina 25 mars, 2015 - 19:53

Tack, jag skäms lite för det, men känner mig så missnöjd. Vill hitta tillbaka till den LCHF jag började med.
Jag känner mig ledsen, då min kropp bara blir större. Trots träning osv.
Men om jag skall gå enligt handmodellen och ändå känner mig hungrig… Skall jag äta mer då? Och av vad?
Träning är väl ok? Eller ställer det till det vid otrygg kropp med? Tränar oftast på morgonen innan frukost. Har bara tagit fettkaffe… Kanske är fel det med?
Tack snälla…

Svara
Åse 25 mars, 2015 - 20:00

Jag kan ju inte ge gratis kostråd här i bloggen (du får gärna anlita mig dock) men jag hade sett till att äta mig mätt och nöjd på en normal lågkolhydratkost (dvs med två handflator grönsaker ovan jord till lunch och middag). Jag hade dragit ner på större delen cardio och satsat på styrketräning 2-3 dagar i veckan.
KRAM! Och skäms inte, man är handfallen när det inte fungerar!

Svara
Rina 25 mars, 2015 - 20:22

Tack skall försöka ta mig till dina råd. Är lite matskrämd.. Rädd att äta för mkt.
Smör/sås 1-3msk?
Men kokosfett par ggr dag är ok? Är ju gott med smör i också:-)
Vad kostar det att anlita dig?
Du är verkligen en inspiration och jag hoppas komma dit… Tufft att inte va nöjd, och ha en envis kropp

pia 25 mars, 2015 - 14:09

Hej
Tack för en bra sida.
Jag har nu provat med pulver dieten. Påtryckningar av jobbarkompisar trots att jag vet vad som händer med mig mage.Å fick jag inte rätt så säg.Det ända som duger är Lchf mat , då återkommer inga skov på min IBS mage.
Jag ska utesluta mejerivaror i 4 veckor så går väll vikten ner . Ska köra strikt Lchf.
Nu undrar jag hur sent kan man äta middagen, jobbar även nätter?
Tack för hjälpen.

Svara
Catrin 18 mars, 2015 - 09:59

Hej.
Jag kommer gå in på rivstart från måndag. Har kört enligt lchf några veckor nu och tänkte att jag nu ska bli riktigt strikt i 4 veckor som du skriver. Har en fråga. Menar du att du äter endast 70 g protein om dagen…eller till varje mål…hur ska man då bli mätt tänker jag hahaha. Att äta rätt kolisar med handflatan som mått var ju bra,till 2 av målen. Hur mkt fett beräknas det att man bör äta varje dag i typ dl…jag är så rädd överäta så kalorierna blir för många…
Tack för en underbar blogg:)

Svara
Åse 18 mars, 2015 - 11:02

Menar du 70 g protein eller 70 g proteinrikt livsmedel??
Att äta fet fisk räcker som fettkälla, äter du magert kött til maten så kan du lägga till tex avokado, aromsmör eller 0,5 dl gräddsås. Ren fettklla som majonnäs då räcker det med 1-2 msk.

Svara
Catrin 18 mars, 2015 - 12:40

Hej. Mjaaa jag vet kanske inte riktigt hur jag menar ens själv…jag uppfatta som att du äter kring 70 g protein om dagen och då tänker jag att det är ju inte ens en kycklingfile,eller en liten laxbit per dag per dag….ren protein med andra ord menar jag nog :). Fettet kanske jag överdoserar. Tar ju kokosfett i kaffet varje dag till frulle och 2 ägg. Är uppe i en matsked kokosfett nu en gång om dagen. Sen kan de bli nån matsked majonäs och nån sås till övriga måltider som oftast är bara lunch o middag. Tror nästan jag får i mig för lite kolisar om dagen och det är kanske inte heller så bra. Men jag har ju dina mått med handflator nu 2 ggr om dagen. Och kanske har mer koll på fettet nu. :). Vill verkligen göra rätt. Att man i alla fall har ett ungefärligt att gå efter tills man vant sig. Provade räkna varje dag men jag blev för less att både ha koll på räknandet som jag skulle vänja mig med den nya livsstilen 🙂

Svara
Åse 18 mars, 2015 - 12:47

Jag menar 70 g ren protein, inte mängde proteinrikt livsmedel. En kycklingfilé innehåller bara ca 20%
70 g protein är således ca 350 g proteinrikt livsmedel (typ kyckling.

Svara
Sevil 4 februari, 2015 - 10:15

Hej Åse,
Tack för en fantastisk blogg. Jag vill börja med rivstarten för att bli av med sista gravid kilona som sitter fast nu efter två år. Jag har några frågor och är tacksam om du svara. Jag äter keso/kvarg 200 gr med lite bär till frukost. Kan jag försätta med det? (och med ev nötgranola) Har inte så mycket tid på morgonana och vill ha något snabb. Jag brukar träna efter att ha ätit middag och undrar vad äter man som postworkout mat om man ska bara äta 3 gånger om dagen? sista :Kan man använda vegetarisk protein källa som Quornfärs eller sojafärs också eller måste alltid bara kött eller kyckling?
Tack!
Sevil

Svara
Annelie Norman 11 december, 2014 - 23:56

Tack för din sida/blogg 🙂 Jag har tidigare i mitt liv blivit fri från ätstörningar och är redo att satsa på mig själv fas 2 = Må naturligt bra fasen…. Har ätit LCHF ”fel” i två veckor. Mejeriprodukter o hallon var min passion 😉 Märkte hur fel det blev när den minskade kroppen blev större!!! Såg dina inlägg om grädde, yoghurt o bär…..TACK 🙂 !!! Vågen har jag slutat använda. Fick sån inspiration av dig nu .Måttband fram imorgon. Längtar till när kosten sitter mer naturligt. Hur gör man med en 14 årig dotter o kost som LCHF? Kan man ge det till henne oxå? Vill anamma LCHF som livsstil. Till sommaren är målet att även ha nått min vikt som är…56 kilo 😉 Trots att jag är 46 år och har lägre förbränning så tar jag mig dit. Ny receptbok beställd på Bokus idag. Kikar in här igen…

Svara
Åse 12 december, 2014 - 10:12

Hej Annelie! Det är lätt hänt när man har ett onaturligt förhållande till mat, då tenderar man att överäta på LCHF 😉 Vad BRA att du förstod och tar tag i det!
En 14 åring kan absolut äta LCHF men tänk på att en växande kropp inte behöver vara strikt, med andra ord: Ta bort spannmål och socker men låt rotfrukter, nötter, ev lite frukt vara kvar! Titta gärna på Paleokosten som jag tror är väldigt bra för en växande kropp!
Heja dej!!

Svara
Lotta 26 september, 2014 - 14:49

Hej!
Jag har en fråga ang kokosfett. Jag har varit lite rädd att använda det då det är en rejäl viktminskning jag är ute efter. Men efter att ha läst det här inlägget ska jag nog snarare öka på med det känns det som 🙂
I kaffet kör jag med Kung Markattas kokosfett men det är inte så poppis när jag steker i det.
Vart får jag tag i sorten utan kokossmak? (deodoriserad eller…?!) Bara via näthandel?
Har letat på Ica men vet inte om jag hittar rätt.

Svara
Åse 27 september, 2014 - 12:49

Hej! Cocosa utan smak finns på Hälsokost tex Life 🙂

Svara
Emma 15 augusti, 2014 - 15:56

Hej!
Jag är sugen på att prova LCHF och detta inlägget var precis vad jag behövde!
Men har du något förslag på en kall frukost? De dagar jag börjar jobba kl 7, är jag inte så pigg på att ställa mig och laga mat…
Och äter man detta i 4 veckor, samma varje mål, eller är det bara förslag?
Tacksam för svar!
/ Emma

Svara
Sarah 22 augusti, 2014 - 05:04

Du kan ju äta lite turkisk yoghurt med lite sylt (finns sockerfri, men jag använder en tesked vanlig, det blir inte mycket kolhydrater), det är gott, mättande och nyttigt. Sen kan man även göra lchf-bröd i förväg och äta dagen därpå, om du har tid att baka någon dag.

Svara
Camilla P-A 12 augusti, 2014 - 09:55

Idag startar jag!
Ska mäta mig, köra din meny och inget sött, inte ens honung i teet, eller något mellan målen. Inga mejeri produkter förutom på lördag, min ätar dag! 😉
Tre mål om dagen! Liberalt med fett.
Köra HIIT eller tabata träning varje dag! 🙂
Fyra veckor, håll tummarna. 😀

Svara
Camilla P-A 12 augusti, 2014 - 10:06

…förlåt, lagom med fett med bra kvalitet, enligt Åses rek.! 🙂

Svara
Anna 28 mars, 2014 - 20:25

Älskar detta inlägg, ska precis sätta igång rivstarten och detta var precis den inspiration jag behövde…en fråga bara: finns det en gräns för hur många ägg om dagen man kan äta? Är det t.ex. OK att äta fem om dagen (tre till frukostomeletten, och ett till varje mellanmål om jag behöver det, åtminstone i början…förstod av en föreläsning av Anna Hallén en gång att behovet av mellanmål oftast försvinner när blodsockernivåerna stabiliseras)?
Har kört med VV:s propointssystem sedan efter jul men har inte fått det att funka…sötsuget blir mig övermäktigt och jag ger upp varje onsdag för att sedan ta nya tag på söndagen…i en evig ond cirkel. La förresten för skojs skull in ditt recept på parmesanlax (från boken) i VV:s PP-kalkylator, och fick det till 20 PP per portion om man använder feta mejeriprodukter…vilket är 2/3 av min dagliga pointskvot:-)

Svara
Åse 29 mars, 2014 - 09:19

Nej du kan gott och väl äta fem ägg! och ja behovet av mellanmålen försvinner när blodsockret stabiliseras även protein och fett mättar så portionerna minskar. Jag misstänker att jag tex aldrig orkat äta en portion som den du räknade ut. Lycka till!!

Svara
Emma 8 februari, 2014 - 10:06

Hej!
Gillar verkligen att läsa om allt du skriver och dina recept ser ju så goda ut! 🙂 Men nu då till min fråga, havregrynsgröt är det ett stort nej om man inte ska få i sig för mycket kolhydrater? På förpackningen står det att 1 portion gröt är 20 g kolhydrater varav 1 g sockerarter. Och då tänker jag ju, 1 g är ju inte mycket… 🙂 men vad ska man rätta sig efter. Ska tillägga att jag äter runt 20 g kolhydrater / dag. Och går 1 promenad på 45-60 min varje dag. Men det händer inte så mycket med min kropp, jag ståt i princip stilla. ( om man ska gå efter vågen då ) Jag tror jag måste äta något fiberrikt så att magen ”kommer igång” för den jobbar verkligen inte. Så nu tänkte jag se lite vad du tycker 🙂 kan också tillägga att jag har övervikt på 10 kg som jag vill bli av med.

Svara
Anna-Karin Littorin 11 januari, 2014 - 12:46

Hej Åse tack för en helt underbar blogg. Jag har gått ner nästan över 30 kg med hjälp av lchf och har stannat upp ett par månader men har inte alls mått bra att äta vanligt så nu är jag på det igen med din rivstart och mår mycket bättre. Jag känner att jag har mycket att lära mig och ibland kan det kännas väldigt svårt att veta hur man ska äta och tack för alla tips, en liten fråga är det ok att ta ett glas rött under dessa veckorna??

Svara
Åse 11 januari, 2014 - 13:42

Hej! GRATTIS!!
Ja det är det, 2-3 glas rött vin.

Svara
Pia 9 januari, 2014 - 19:59

Vad äter man om man inte kan äta ägg? Det är ju en stor proteinkälla i denna kost.

Svara
Marie 8 januari, 2014 - 23:06

Hej Åsa! Har ätit lågfettkost i ca1år, tränar kondition o stryka och gick ner 9kg. Nu vill jag äta lchf för att släppa alls tankar om mat. Är inne på min 2v på strikt lchf för jag gjorde fel ibörjan (överåt ost och grädde- gick upp 4kg) undviker nu mejerier ett tag.
Äter jmig mätt på frukost o lunch men efter jag ätit mig mätt på kvällsmaten så börjar ja känna hunger innan sovtime… Äter som din Rivstart men hur gör jag vid hungern vid sovtime? Ignorerar eller äter något? Brukar ta the men magen kurrar ändå. Snälla snälla Åsa vill göra rätt och komma i fettdrift.

Svara
Åse 9 januari, 2014 - 08:47

Hej Marie! Prova äta något proteinrikt som ett kokt ägg =)

Svara
Marie 13 januari, 2014 - 20:23

Hej! Är så tacksam för snabbt svar, att jag ska vid hunger på kvällen ta ett ägg. Vad skulle du äta om du hade kört ett intervallpass med kondition innan frukost och vill komma i fettdrift?
Läste detta med att vänta ca 1h innan frukost pga blodsockret. Om man är hungrig när man vaknar ska man vänta ändå? Om man vill komma i fettdrift (lchf nybörjare) bör jag rivstarta med fasta (äta första målet kl 12)??

Svara
Helén 8 januari, 2014 - 02:04

Hej! Undrar lite som Madeleine här ovan ang barnen…
Äter hela din familj samma mat? Våran snart 3 åring äter allt, inga problem men vi har en 20 åring samt en 13 årig tjej som är superkräsen… Allt det ”feta” är ju gott men GÄRNA allt med pasta o potatis till sen så har hon (de) svårt att hålla sig från läsk o godis?!
De barnen kan väl inte äta samma som oss för då lär de väl fara upp i vikt? Med allt fett o kolhydrater ihop? Är livrädd att detta ska få mig att tappa suget, att stå med flera maträtter var o varannan dag! 🙁
Är helt ny på detta så det är ganska mkt som rörs sig i huvudet!
Tack för en superbra blogg!
Mvh Helén.

Svara
Åse 8 januari, 2014 - 08:55

Vi har alltid LCHF som grundkost, vi äter aldrig lågfettsprodukter hemma, men vi dränker ju inte maten i fett utan äter naturligt fett (som man gjorde innan lågfettsprodukter började säljas).
Min erfarenhet är att barn som får riktig mat hemma, dvs fullfett äter sig mätta på ett annat sätt och behöver massa socker och stärkelse mindre. Sedan tycker jag ju givetvis att det är vi föräldrars ansvar att inte köpa hem skräp till barnen. 20-åringen köper givetvis det hon vill ha själv. Mina barn får potatis och rotfrukter och ris och har aldrig problem med att de viktökar på denna kosten.

Svara
Lena 7 januari, 2014 - 23:45

Härlig och inspirerande läsning! Efter att ha tappat greppet totalt under nästan ett helt år, halvvägs mott mitt mål på minus 40 så känner jag mig jättepepp att komma igång igen tack vare din blogg! 🙂
En fråga: hur ser den ungefärliga procentuella fördelningen ut mellan fett – kolhydrater – protein enligt din modell?

Svara
Marie 7 januari, 2014 - 22:28

Tack!
Kram för all info.

Svara
Malin Henriksson 7 januari, 2014 - 22:20

Toppenbra inlägg 🙂

Svara
Anna-Karin 7 januari, 2014 - 20:44

Tur att du finns och inspirerar när motivationen tryter!
Läser böckerna, bloggen och på appen så nu hoppas vi på framgång

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 21:17

Du kan! <3 KRAM

Svara
Johanna 7 januari, 2014 - 19:11

Hej Åse! Du har en helt fantastisk och inspirerande blogg! Jag har kört lchf i ca två år och tränat ganska lagom hårt ca 3 ggr i veckan! Nu skall jag träna iför ett lopp jag skall springa och känner att jag inte har så mycket kraft när jag springer med lchf kost. Jag testade därför att addera kolhydrater i min kost igen och kände snabbt en skillnad och mycket bättre resultat i löpningen. Men å andra sidan blir jag mycket mer svullen och hungrig oftare när jag äter mycket kolhydrater. Nu vet jag inte riktigt vad jag skall göra med min kost och undrar därför om du har några bra tipps angående löpning och lchf?
Tack för en super blogg! Kramar Johanna

Svara
Camilla Carlsson 7 januari, 2014 - 18:49

Underbart inlägg, så mycket bra läsning! Jättebra med ditt exempel på frukost, lunch & middag får en ”bild” hur jag ska lägga upp mina dagar:) Åker till Torrevieja nästa vecka så fotot på hur din frukost i Sitges kunde se ut var perfekt;)
Jag har faktiskt gått NER 2,8 kilo trots jul & nyår men det har med värktabletter och nedsatt aptit och göra, det finns mer att ta av så nu är det bara att planera, planera och återigen planera för denna veckan ( ja jag planerar en vecka i taget gällande matinköp)
Kram Camilla <3

Svara
Camilla 7 januari, 2014 - 18:30

Hej. Tack för att du vägleder. Alltid gott o dina alla kokböcker finns såklart här. Alla gillat allt.
Jag är ju dock en jojobantare till precis för 1 år sen när jag gick in 100% med lchf. Till sommaren åt jag enligt dina matsedel förslag vecka ut o in. Började dock tänka mer o mer på att äta när jag är hungrig vilket resulterade att jag tog bort frukost. Efter förra sommaren så är det så att jag äter bara middag med bra o mkt fett så jag äter inte någon lunch heller. Mycket mycket konstigt tycker säkert många men fakta är att jag är inte hungrig förrän 15-16 tiden o då är jag på jobbet så kaffe o vatten fungerar perfekt tills jag slutar o åker hem och äter en vällagad god middag. Hur ska jag tänka för att få fart på vikten igen? Gick ner 7 kg på 10 månader men stått still sen i okt/nov och har garanterat 10 kg kvar. Vi äter bra produkter, köper mkt helt vildsvin el rådjur o chark från Bonden. Helgerna äter jag i bland frukost, bakar scones eller gör plättar mm med familjen men i vardagen åker jag 5.45 o då är ingen hungrig 🙂 Tack

Svara
Lisa 7 januari, 2014 - 15:38

Måste lämna lite hurra-rop här också(inte bara på fejjan. :P).
Hyllar ditt sätt att använda denna här kosten!
Hurra å heja dej! 🙂

Svara
Martina 7 januari, 2014 - 14:29

Tack för klar & tydlig information och för välbehövlig inspiration!!
Ser redan fram emot del 2! Har laddat ner din app och testat lite rätter. Kanongott! Nu gäller det bara att hålla tassarna borta från godisskålar och liknande lockelser… :))

Svara
Linda 7 januari, 2014 - 13:30

Jag har en fråga angående rivstart:
Går det att kombinera rivstart med 16:8 eller rekommenderar du att under denna tid återgå till frukost?
Tack för all inspiration!

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 13:34

Du får svar i dagens inlägg =)

Svara
Linda 7 januari, 2014 - 13:36

Oj vad du är snabb Åse! Då väntar jag spännt på det =D

Svara
Anette Löfgren 7 januari, 2014 - 12:28

Hej
Jag har gått upp kanske 3 kg under julen, hur ser det ut för dig, går du upp i vikt under ledigheter och hur mycket och hur tar du hand om det?
Mvh Anette

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 13:51

Jag går upp ja! 2 kilo ungefär och de tar jag med denna kosten (rivstart)

Svara
Sofie 7 januari, 2014 - 09:00

Hej!
Har precis beställt din bok, hoppas den kommer idag! Ska följa till punkt o pricka! MEN precis som föregående kommentar, hur gör du med dina barn?? Har tre barn på 2 1/2, 7, 11 år som är oerhört kräsna med mat, äter inga grönsaker, inga bär, lite frukt o bara vitt bröd helst! Har försökt bytta mjöl mot mandelmjöl o dyl men de gillar det inte, lagar du olika mat till er i familjen? Tack för en underbar blogg o all inspiration o tips!

Svara
Åse 7 januari, 2014 - 11:42

Hej!
Vi äter i grunden samma mat, men mina barn är ju friska och aktiva och tåler mer kolhydrater än jag så de äter ris, rotfrukter, potatis etc. Pasta håller jag nere på kraftigt.

Svara
Kristina 7 januari, 2014 - 00:39

Hej, har följt din blog ett tag och nu har jag bestämt mig, jag tänker börja med lchf, har 15 kilo att gå ner. Jag ammar min 5-månaders, kan jag rivstarta ändå, eller är det något särskilt man ska tänka på?

Svara
Helene 6 januari, 2014 - 23:45

Tack för detta inlägg! Det var precis vad jag behövde. Det värsta är att jag har så svårt att hålla fast vid en sund kost. Det funkar några dagar o sen ”åker jag dit” igen. Ska följa dina inlägg och bli motiverad så jag kan hålla fast vid en sund kost läääääänge 🙂

Svara
Pippi 6 januari, 2014 - 23:09

Längtar redan till del 2!
Tack för inlägget, det gjorde nytta 🙂

Svara
Stina 6 januari, 2014 - 22:43

Äntligen…älskar dessa inlägg! Blir en nystart varje gång även om jag då och då läser det som redan finns. Har köpt båda dina böcker och jag älskar dem, bloggen och dig. Nu kör vi 2014!
Kram
Stina

Svara
Madeleine 6 januari, 2014 - 22:08

Här kommer resten av min kommentar, råkade skicka den tidigare kommentaren.
Tack för ett toppen inlägg precis vad jag behövde läsa idag. Jag har din första bok och lagar nästan all mat vi äter efter den. Toppen gott tycker jag och maken men min kräsna 3 – åring är tyvärr inte så imponerad så nu undrar jag hur ni gör hemma med barnen äter de samma mat som ni eller lagar du speciell mat till dem?
Sen undrar jag om de är ok med kesobrödet/kesoplättar om man är sugen på att kickstarta året och viktminskningen?
Tack för inspirationen och tips på god mat som du delar med dig av.

Svara
Linnea 6 januari, 2014 - 21:56

Tror jag precis blev lite kär i dig. Helt platoniskt alltså:) Sitter med julemagen i vädret i soffan o tänker att NU JÄVLAR. I ugnen gräddas frökex o på svalning står en vegetarisk paj med ditt pajskal, redo att hoppa i matlådan. Nu får det verkligen vara nog med frosseriet! Jag kommer annars bli tvungen att betala miljöskatt pga luftföroreningar samt måste sova i eget sovrum. Mvh gasballongen

Svara
Susanne Larsson 6 januari, 2014 - 21:42

Mycket bra inlägg. Har idag gjort matsedel med recept från din senaste bok. Har gjort pizzan, så god

Svara
Matilda 6 januari, 2014 - 21:26

Detta inlägget var precis vad jag behövde. Om man ska använda mejeri, vilket är bäst? Grädde eller cremé fraich? Du nämner även mandlar som ett alternativ till mellanmål, vilka mandlar är bäst?

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:30

Det spelar ingen roll, de är runt 34-40% båda men i olika konsistens. Vanliga osaltade är bra! Saltade nötter är ofta lite för goda och lättare att överta utöver det spelar det ingen roll om de är saltade eller ej.

Svara
annette s 6 januari, 2014 - 21:21

Jättebra inlägg. Min klocka ringer 05,10 och är då hungrig men har inte tid att laga omelett och är inte sugen på det heller vid den tiden. Det svåraste tycker jag är att få ihop tider, mat och träning men ser fram emot nästa inlägg.
kram kram

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:24

Då fungerar kesoplättar tex! Frys in ett gäng! Eller koka några ägg kvällen innan som du äter när det är dags för dagens första mål. Planera, planera, planera :))

Svara
Lina 6 januari, 2014 - 21:20

Tack för ett toppenbra inlägg! Härligt med riktigt handfasta råd. Du får det att låta så enkelt! Jag ska ta tag i ca 10 kg här och nu och har precis börjat följa din blogg. Vad har du för tips vad gäller ”småätandet framför tv:n”? Sitter just nu och kämpar mot impulserna att gå och titta i skafferiet efter något gott… 🙂

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 21:26

Det handlar ofta om vana och att vi vill belöna oss när vi känner oss avslappnade och tillfreds. Ät din middag ev lite senare och se till så du blir mätt. Doppa lite grönsaksstavar i guacamole tex om du har svårt att motstå :))

Svara
kila7 6 januari, 2014 - 20:21

…så blir nu min morgondag! !! Tack! …

Svara
ikas 6 januari, 2014 - 20:00

Tack Åse!! Bra info och inspiration.

Svara
Jenjo 6 januari, 2014 - 19:54

Jätteintressant läsning! Ser verkligen fram emot de kommande inläggen och det kommande åter! Kram!

Svara
Malin´s Diner 6 januari, 2014 - 19:50

Tackar! Precis vad jag behövde, men frågan är om jag klarar detta… Det där att hålla sig ifrån mejeri i början försvårar det hela måste jag säga. Men jag ska klara det! Ser fram emot morgondagens inlägg.
Kram kram

Svara
Åse 6 januari, 2014 - 20:40

Jag vet att det känns så, det är ju så många känner det om pasta, bröd, potatis och ris när de går över till LCHF 😉 Men det går! Och är faktiskt inte svårt eller tråkigt efter några dagar! Finns så mycket gott man kan göra ändå. Men se det som en rivstart!

Svara
sofie 6 januari, 2014 - 19:21

Å vilket bra lägg! Tack nu känner jag mig peppad, i morgon kör jag igång;)

Svara
Ewa 6 januari, 2014 - 18:45

Hej
Jättebra inlägg.
Kram Ewa S

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.