Hamburgare och Coleslaw och kalajs på G!

24 januari, 2013

Gooooookväll vänner! Oj vad denna dagen försvann fort??
Jag har varit på språng mest hela dagen så inte hunnit titta in förrän nu!
I förmiddags var vi och tittade på lokal till min 40 årsfest i juni (fyller om exakt 5 månader) och den var perfekt så nu är det bokat och klart! Wohooooo! Vad sägs om denna utsikten från festlokalen??

20130124-204346.jpg

Mitt vackra Helsingborg! Utsikt över Norra Hamnen
I kväll blev det hamburgerbuffée, det äter vi ganska ofta här. Perfekt när man är oinspirerad! Jag vet inte vad det är med mig men har varit så oinspirerad av mat hela veckan! Är inte sugen på någonting tycker jag!
IMG_0327

IMG_0331

IMG_0332

På min hamburgare har jag goudaost, lök, tomat, hamburgergurka, och KAVLI hamburgerdressing med baconsmak. Bostongurka bredvid.
Coleslaw gör man ju enkelt och lätt.
Jag köper Icas egen råkostsallad med vitkål och morötter. Sedan blandar jag med creme fraiche, majonnäs, dijonsenap, salt och svartpeppar.
Coleslaw

Ca 250 gram vitkål/morötter
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hamburgarna gör jag så här:
Hamburgare 4 stycken
500 gram naturbetes nötkött

1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk oxfond
1 riven schalottenlök
salt, peppar, chilisauce (d’elidas)
Gonatt!! Nu kryper jag till kojs =)


Annonslänkar till Ellos
Just nu! 33% rabatt på dyraste varan med kod WEEKEND33

25 kommentarer

Nyttigt är gott! Punkt! | Tidningen Matkärlek 18 januari, 2016 - 17:00

[…] ett lager med hyvlad rödkål och toppas med olja och örtkryddor, pumpasoppa… Pizzasallad, coleslaw, fräst vitkål med ingefära och […]

Svara
Monica 28 januari, 2013 - 17:57

Hej igen Åse!
Och tack för ditt svar! Jag ville bara berätta att i helgen sablade en vetenskapsjournalist ned blodgruppsdieten helt i DN, och skrev t o m att det är skrämmande att det satt människor på bokmässan i Göteborg och på fullt allvar förordade den här typen av kost som inte bara saknar vetenskaplig grund, utan tydligen också kan vara direkt hälsovådlig. Omvänt kan man säga att om jag skulle följa blodgruppsdieten skulle jag välja bort en massa nyttigheter som paprika, tomat och svarta oliver samt alla sorters skaldjur…nej tack!

Svara
Åse 28 januari, 2013 - 18:01

Låter bra!!!!! Tycker också det låter befängt!!

Svara
Viveca 27 januari, 2013 - 00:53

Hej! Superhärlig lokal! Jag vet inte om det är samma uthyrande som för 1,5-2 år sedan, men om det är det så vill jag bara skicka ett litet tips till dig att följa upp allt ganska noggrant. Vi hade vår bröllopsfest där, och ungefär allt som kunde gå fel gick fel. Borden som skulle ingå hade stora stora hål, hissen var trasig, toaletterna klottrade med bl.a. k*k. Uthyrararen vägrade ta något som helst ansvar. Som tur var upptäckte vi allt detta dagen innan så vi hann skrubba toaletterna, städa golven, ringa hissreperatör samt hyra in fler bord. Den ansvariga mannen var oerhört otrevlig.
Slutet gott allting gott, vi hade en fantastisk fest med mat från Lagmarks & lokalen är verkligen helt underbar!!!! Hoppas din fest blir lika kanon!

Svara
Åse 27 januari, 2013 - 13:12

Hej! Jag TROR inte det är samma faktiskt men ska ändå ha koll! =)
Lena Lagmark är en kompis till mig! 🙂 Kul att det smakade!!

Svara
Johanna 25 januari, 2013 - 15:45

Hej Åse!
Tack för, som alltid, inspirerande och trevliga inlägg! Jag bara undrar om du är bekant med Dukandieten? En på jobbet har ätit den några veckor och hon rasar i vikt, vilket ju så klart gör att man blir lite lockad. Dock ska man ju undvika fett och det tycker jag känns lite…lustigt. I övrigt verkar den rätt sund men det är just det där med fettet. Samtidigt, på ett sätt, känns det ju logiskt att man går ner i vikt när man undviker både kolhydrater och fett – men är det verkligen bra för kroppen? Sen introducerar man ju ”vanlig” mat efterhand under ordnade former, och det är väl också en fråga, det där med långsiktigheten. Skulle bara vara så roligt att höra dina tankar kring detta!!
Tack på förhand!
Johanna

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 17:09

Hej! Dukandieten är ju en högproteindiet/lågkolhydratdiet/lågkaloridiet dvs som du säger: Man går ner bra i vikt men det är slitsamt för kroppen och precis som med alla andra lågkaloridieter så kommer kroppen till ett läge sedan där ner har sänkt sin ämnesomsättning så och skapat obalans i leptin/ghrelin så kroppen kommer vara EXTRA hungrig och extra onöjd.
Absolut bästa sättet att varaktigt gå ner i vikt är att ligga strax under energibehovet och få i sig tillräckligt med fett.

Svara
Åse 26 januari, 2013 - 08:59

Hej igen! Jag har läst på när det kommer till Dukan ännu mer och detta är mina tankar: jag tror att det kan vara en bra kickstart oxh det påminner mkt om lchf förutom att dukan är ytterst fettsnål. Men jag tyxker ändå att man kan hitta inspiration i dieten, jag personligen mår ju bättre på mer protein och mindre mejerifett. Däremot snvänder jag kokosfett rikligt och använder fullfett när jag väl använder mejeri.
Jag tror inte på en livsstil med så lite fett som dukan förespråkar men som kickstart kan det fungera.

Svara
Johanna 28 januari, 2013 - 13:41

Hej igen!
Stort tack för svar! Imponerande och väldigt tacksamt att du orkar ta dig tid att svara på alla kommentarer.
Känns skönt att få bekräftat från dig att jag tänker rätt med Dukan. Tror också att det kan fungera som en boost precis i början men att man nog bör introducera, iaf naturliga, fetter rätt snart. Men som sagt, känns skönt att få det bekräftat från dig som är betydligt mer kunnig på området. Nu känner jag mig tryggare i hur jag ska ta itu med min förestående matsatsning 🙂 Planerar nämligen en rätt strikt diet under fasteperioden som börjar snart men vill ju inte skada kroppen förstås!
Tack igen för att du tog dig tid och delar med dig av din kunskap!

Svara
Tanja 25 januari, 2013 - 12:43

Följer din sida slaviskt sedan två år tillbaka, är nog inne fem ggr/dag så man inte missar några inlägg 😉 en fråga, dina ”dagmenyer” som du började lägga ut har upphört……kommer de tillbaka igen? De är mycket uppskattade av både mig å mina vänner!
Underbar lokal du verkar ha fått tag i förresten 😉
Önskar dig en trevlig helg!!

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 13:35

Hej!
De kommer säkert tillbaka då och då! Men inget jag planerar att ha ståendes 🙂 men kör säkert igen om 2-3 veckor! Trevlig helg!!

Svara
Sandra 25 januari, 2013 - 07:00

Hej, oj vad du har inspirerat mig att återigen lägga om kosten till LCHF men med den stora skillnaden att jag inte ”fuskar” denna gång med Finn Crisp med brie ost och några rutor mörk choklad på kvällarna. Jag behöver viktminska ca 10 kg och jag är nu så totalt inspirerad och motiverad att detta kommer att fungera 🙂 Inget ”fusk” och äter inga mellanmål. Mår så himla bra och börjat gå ner i vikt (bara hållit på i en vecka nu). Var på Italiensk restaurang igår med en kompis – gick hur bra som helst, åt Caprese till förrätt och Carpaccio till ”varmrätt”, så gott!!! Det är tack vare dig och ditt raka sätt att skriva på och att du svarar på mycket frågor. Stort tack säger jag.
Vill passa på att tipsa om att göra egen hamburgerdressing som blir supergod. Blanda bara majonäs, ketchup, lite senap salt & peppar och bostongurka (har tyvärr inte några mått, jag kör ofta på känsla).
Hälsningar från en som också blir 40 i år 🙂

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 17:21

Vad roligt att höra!! Go tjejen!!
Ja jag brukar göra egen dressing 🙂 var bara lat i går! =) hihi

Svara
Cornelia 24 januari, 2013 - 23:15

Härlig utsikt. Vad skönt att fylla år på sommaren. Själv fyller jag 45 om 2 veckor, men känner mig som max 35 (25).

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 17:21

Jag känner mig som 25-30! haha! GRATTIS i förskott!!!

Svara
Ullis 25 januari, 2013 - 17:50

Tja, jag minns ju din 30-årsfest, trevlig tillställning;-) Jag förstår att du inte känner dig en dag äldre, det är svårt att fatta att det gått 10 år. Jag har 8 månader kvar till min stora vuxendag, men det känns ok 🙂 Trevlig blogg, läser dagligen. Ska bara börja följa alla råd också, så kan det nog bli bra:-)

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 18:01

Hej! Minns du? Var du där, höll jag på att fråga? 🙂 vilken Ullis? Kul du gillar bloggen!!

Svara
Anette 24 januari, 2013 - 23:01

Hej! Så hemskt att du är osugen på mat, nu när vi är så många som är fyllda av inspiration pga din bok! Alltså, parmesanlaxen!! Suuupergod!! Fläskpannkakan fick mycket bra betyg, har testat ett par andra varianter som inte gick hem här, så det var kul! God natt!

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 17:22

Hihi kul det smakar!! <3

Svara
Mathildas mamma 24 januari, 2013 - 22:02

Inne på andra veckan med boken och allt är fantastiskt gott. Gjorde fett och muskelvägning på gymmet och jag hade en ålder på 28 fast jag är 39. Tror att det är lchf-kosten med träning som börjar visa sig. För två år sedan var jag överviktig enl samma våg så det går framåt trots att jag har blivit två år äldre. En fråga, har läst tidigare att du har ett löpband men jag tycker inte att du pratar så mycket om det på bloggen. Hur är det använder du det och är det bra? Har fått för mig att det är lite för kort. Väntar med spänning på att Victoria ska kommentera sitt nya band.
Kram
Stina

Svara
Åse 24 januari, 2013 - 22:24

GRATTIS!! jag sålde mitt löpband! Men var jättenöjd med det! Men tränar hellre på gymmet! Kram!

Svara
Monica 24 januari, 2013 - 21:34

Hej Åse!
Ser underbart ut…jag växte upp i Landskrona och ÄLSKAR Helsingborg, tänker alltid att jag ska flytta dit som pensionär och bo med utsikt över sundet…!
Jag har en fråga till dig angående blodgruppsdieten. Jag vet inte om du överhuvudtaget jobbar med den, men jag har precis genomgått kostrådgivning med inriktning på blodgruppsdieten och fick följande kostråd: jag ska äta 60% kolhydrater, 20% protein och 20% fett (i huvudsak omättade och fleromättade fetter). Jag ska vara försiktig med animaliskt fett och helst undvika kött och satsa på vegetariskt. Jag ska helt undvika mejeriprodukter. Jag har blodgrupp A.
Jag kan tänka mig att äta mindre kött och mer fisk, och jag har ingenting emot oliv- och rapsolja. Jag kan även dra ned på mejeriprodukterna utan problem.
Däremot har jag svårt att acceptera att jag helt ska undvika skaldjur (som jag älskar), samt paprika och tomat som jag också äter mycket av.
Jag har precis börjat följa recepten i din bok och mår otroligt bra av dem, men om jag följer de rekommendationer jag precis fått går de flesta ingredienser i boken bort…!
Enligt den kostrådgivning jag precis gått ska endast personer med blodgrupp 0 eller B satsa på LCHF, medan övriga mår bäst av GI-kost, dvs relativt mycket kolhydrater (50-60%) och inte så mycket fett.
Anser du att det ligger något i detta? Tror du att det kan förklara varför vissa går ner mer med LCHF än andra?
Det vore även roligt att få veta om andra här med blodgrupp A eller AB har lyckats gå ned i vikt med LCHF? Det är nämligen dessa blodgrupper, har jag fått lära mig, som bör äta relativt lite fett och en hel kolhydrater. Jag har dock diagnostiserad insulinresistens och prediabetes, så jag undrar om en kolhydratrik kost är det bästa alternativet för mig, oavsett blodgrupp…?
Tacksam för råd, tips och input från både Åsa och andra läsare.

Svara
Åse 24 januari, 2013 - 21:41

Nädu, spontant säger jag NEJ! Tror inte ett dyft på det. Är böjd att ändra mig om jag skulle bli överbevisad men har läst Ulrika Davidssons bok och njaaaaaaae.
Och du svarar själv på din fråga: Ska du som prediabetiker och insulinresistent ha en kost med 60% kolhydrater? I don’t think so.
Däremot håller jag absolut med att inte alla går ner på LCHF men det beror nog på andra faktorer.

Svara
Jennie 24 januari, 2013 - 21:29

God natt!
Följer ditt exempel och testar att gå och lägga mig i tid så att jag slipper att var så tröööött hela tiden. (Småbarn, heltidsarbetande, ambitiös och tre timmar pendling varje dag kanske har med saken att göra ;))
Gjorde din kyckingcurrygratäng från boken idag. Sååå gott! Längtar till matlådan imorgon!

Svara
Åse 24 januari, 2013 - 22:02

Bra!! Natti natti! =)) Härligt det smakade!! =))

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.