I går gjorde jag en plåt med goda, lite matigare och hälsosammare muffins som innehåller kolesterolsänkande fibrer och mindre saturerat fett. Ett gott mellanmål till kaffet!
Receptet är från Gordon Ramseys kokbok ”Frisk Aptit”.
12 st
2 stora fullmogna bananer
5 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1 nypa fint havssalt
1,25 dl ljust muscovadoråsocker eller farinsocker
2,5 – 3 dl filmjölk
1 stort lättvispat ägg
75 g smält smör eller olivolja
200 g blåbär
1 msk råsocker
Värm ugnen till 200 gr., eller 180 gr varmluft.
Sätt veckade muffinsformar i muffinsplåtform med 12 hål. Skala bananerna och lätt i skål, mosa dem med gaffel till mos. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat. salt och socker i en annan bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt filmjölk, ägg, fettet och bananmoset. Vänd hastigt ihop ingredienserna, rör inte för mkt!
Häll i blåbären och rör om ytterligare ett tag. Fyll muffinsformarna med smeten och strö över råsockret. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, känn efter med sticka om de är klara. Låt dem svalna ett tag i muffinsformen och flytta sedan dem till galler och låt svalna helt.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
6 kommentarer
[…] Grahamsmuffins […]
Detta skall absolut provas!
Trevlig helg. Kramis Ida A
Precis de muffinsen var med i senaste Topphälsa (en artikel med mat av Gordon Ramsey)… Har bestämt mig för att baka dem så fort jag blivit frisk från den här jäkla magsjukan. Tänkte att de blir en perfekt lyxig lördags/söndagsfrukost. 🙂 Och bröd bakat på grahamsmjöl blir ju SÅ GOTT! 🙂
Japps, det är där jag läste receptet!
Känner mej okunnig. Vad är saturereat fett? Nåt man ska akta sej för?
MUMS säger jag, det lät supergott! Måste testas, har ”slarvat” en del på sistone så NU måste jag skärpa mig lite igen! =)