Godaste krämigaste Rotfruktsgratängen

av Åse

Innan jag går över till inlägget vill jag bara berätta att det visat sig att jag haft problem med mailen härifrån bloggen (kontaktformuläret) så det innebär att ni som mailat mig under julimånad , jag har inte fått era mail!
Vilken fantastiskt skön kväll (ja hela dagen) det var i går!
Vi hade grannarna över på grillmat och vi kunde sitta ute ända till midnatt! Så mysigt!

012A4698
012A4700
Jag glömde knäppa bild på gratängen så jag bjuder på en gammal bild, men gjorde min rotfruktsgratäng lite annorlunda, den blev väldigt god och blev väldigt uppskattad!
Kålrot och jordärtskocka blir ett perfekt substitut för potatis!


Så här gjorde jag den!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rotfruktsgratäng á 56kilo


Ingredienser

  • 1 liten kålrot
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 4 större jordärtskockor
  • 1 skiva rotselleri (ca 100 g)
  • 1 stor gul lök
  • 2 dl fraiche
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 dl västerbottensost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 gr.
  2. Skär rotfrukterna i tunna skivor. Koka upp grädde, Crème fraîche, riven vitlök, salt och peppar och låt rotfrukterna koka i det i ca 15 minuter.
  3. Dra bort från plattan och blanda med skivad lök och torkad timjan. Lägg över i ugnsform och blanda ner det mesta av västerbottensosten, spara 1 dl till att lägga över. Gratinera i ca 25 minuter eller tills rotfrukterna är helt mjuka och gratängen har fått fin färg.

Nutrition

  • Serving Size: 8

Sockerfri hallondaiquiri fick avsluta en underbart trevlig kväll!
012A4713

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Laxgratäng med krämig kräftsås - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 22 december, 2015 - 21:04

[…] till fisk! Grunden är den sagolika kräftsoppan som jag har här. Och så serverade jag min goda rotfruktsgratäng […]

Svara
Johanne 10 augusti, 2015 - 19:27

Hei
Kan du legge ut oppskrift på hallondaiquiri? Den ser veldig god ut
Fin dag til deg
Hilsen Johanne

Svara
Camilla p-a 10 augusti, 2015 - 17:10

Sååå, mysigt! 😀 jag har en fråga, i din/er nya bok så står det på omslaget mejerifritt! Men jag ser att du fortfarande använder mejerier i matlagningen. Är det tips/rekomendationer i boken, men inget du annammar själv?
Kram Camilla

Svara
Åse 10 augusti, 2015 - 18:05

Vi förespråkar inte mejerifritt i boken vi förespråkar att man minskar på dem, en del utesluter helt.
Citat från boken:
Varför välja mejerifritt?
Det finns många olika anledningar till ett sådant beslut. En del vill bara äta den kost vi
evolutionärt är skapade för och där ingår inte mejerier. Andra vill undvika vissa av
ämnena som finns i våra mejeriprodukter och några avstår för att de mår bättre av
det. En del utesluter dem helt, medan andra minskar på mängden. Dina egna skäl vet
du bäst själv.

Jag har valt att minska ner kraftigt på dem, men ha det kvar.

Svara
Camilla p-a 10 augusti, 2015 - 18:09

Tack för ditt svar Åse, ska bli spännande att läsa boken! 🙂

Svara
Åse 10 augusti, 2015 - 18:10

=) Kram!

Svara
Annika 28 december, 2022 - 23:15

Hej, när ska man ha i creme fraichen?

Åse 30 december, 2022 - 11:58

Hej! Sorry sent svar men den ska i med grädden

Jenjo 10 augusti, 2015 - 15:32

Ser helt fantastiskt gott ut! Härligt också med sådana kvällar, då man kan sitta ute länge. 🙂
Ha det gott!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.