Godaste Pepparsåsen

6 februari, 2019

Hej hej på er!

Finns det något bättre än en riktigt gooooood sås!? Sås är livet!
En riktigt god pepparsås är så användbart till både kött och fågel.

Här är mitt grundrecept som alltid blir så himla gott!
Prova att ersätta balsamvinäger/rött vin med en skvätt konjak istället!

Jag älskar rosépeppar så sist blev det det 🙂
Mmmm lök som steks i smöret, alla smaker och dofter kommer ut!

Såsen kokas ihop till önskad konsistens, ingen redning behövs!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Godaste Pepparsåsen


  • Författare: Åse
Scale

Ingredienser

2 st schalottenlökar
12 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1/2 dl rött vin eller mörk mustig balsamvinäger eller en god konjak
1 krm salt


Instruktioner

Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


18 kommentarer

Sara 1 april, 2021 - 21:46

Mycket god sås! Jag använde rödvid i såsen och en blandning av rosé- och svartpeppar (mindre än det stod i receptet). Om det mot förmodan blir något över av såsen fungerar superbra som grund till en god svampsås! Jag stekte en blandning av kantareller och champinjoner i smör, tillsatte lite mer hackad lök och blandade i såsresterna tillsammans med en skvätt mörk soja och lite mer grädde. Perfekt!

Svara
Sous Vide Ryggbiff, potatisterrin och svamp- och pepparsås - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 28 februari, 2021 - 20:23

[…] är DETTA receptet, man behöver inte ha konjak i men det ger en mycket god […]

Svara
Mikael 20 februari, 2021 - 15:25

Den bästa pepparsåsen! Vilken höjdare! Jag använde en god konjak och det var ett bra val.

Svara
Åse 20 februari, 2021 - 17:34

Kul det smakade! 🥳

Svara
Margit 2 januari, 2021 - 19:56

Väldigt god sås och en ny klar favorit! 😍 Körde med konjak i min! Nästa gång vågar jag ta i mer peppar 👌
Jag silade min dock då jag tyckte det blev finare .. Hur gör du ? Tack 👌👍

Svara
Carina 29 december, 2020 - 15:27

Godaste, bästa pepparsåsen!!

Svara
- 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 25 oktober, 2020 - 14:42

[…] Jag hade en hel oxfilé i frysen som jag snabbtinade i kallt vatten. Det blev en riktig festmåltid med hasselbackspotatis och moötter som jag gjorde även dem i airfryern (ÄLSKAR min Phillips airfryer) Oxfilén tillagade jag på 125 gr i ugnen till en innertemperatur på 58 grader. Den blev HELT perfekt! Till det min goda pepparsås (HÄR) […]

Svara
ELVY 25 juli, 2020 - 09:43

Bästa pepparsåsen

Svara
Håkan 22 mars, 2020 - 19:21

Supersås helt enkelt 🥇

Svara
Håkan 4 januari, 2020 - 17:53

Andra gången jag gör den här, då jag tyckte den va så god den första gången.
Hade inge vin hemma så provade med balsamvinäger ist som du skrev.. Fy fan så dåligt det blev säger jag bara.

Svara
Åse 4 januari, 2020 - 17:57

Jamen vad bra att du provat, då vet du att du föredrar vin istället =)
Hade du mörk balsamvinäger i? Bra att veta för andra som ska göra receptet. Jag har helst konjak i min, det tycker jag är bäst!

Svara
Bigmac 30 december, 2019 - 16:21

Balsamvinäger gav en lite sur touch som inte tilltalade mig, får nog köra rödvin eller en skvätt konjagare nästa gång.

Svara
Åse 30 december, 2019 - 16:22

Vilken balsam tog du? En mörk eller ljus? Bra att veta 🙂

Svara
Maria 6 februari, 2019 - 20:38

Den såsen måste vi prova !! Mums! Älskar också rosé peppar !! Tack för ännu ett härligt recept !

Svara
Åse 7 februari, 2019 - 12:49

Så lite så! Hoppas det smakar! ♥️

Svara
ÅsaS 6 februari, 2019 - 17:16

Har länge tyckt att det är svårt att få till rätt konsistens på såser, men det är det ju inte! Bara att koka den tillräckligt länge. Numera klarar t o m jag av att få ihop både gräddsås, brunsås och pepparsås utan problem. Liiite meckigare att få ostsåsen att bli bra – oftast blir den grynig. Men, jag jobbar på att få till konsistensen där med. Har DU nåt bra tips, på att få till ostsåsen (Bechamelen)?
Kram 💕

Svara
Åse 7 februari, 2019 - 12:59

Hej!
Yeeeees! Osten ska bara röras ner i slutet och inte koka! Kram!

Svara
ÅsaS 7 februari, 2019 - 16:35

Aha! Är det såå enkelt! Här har jag kokat, vispat, kokat ännu mer och fortsatt koka för att få bort grynigheten. Och så är det så enkelt som att bara röra ner osten. Ska göra så nästa gång. 😊 Tack!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.