Hej hej och skön lillördag på er!
Var så himla vackert soligt väder i morse när jag och Alfons var ute på morgonrunda, fåglarna kvittrade och man kände verkligen hoppet om vår!
Spanska vitlöksräkor, hur gott är inte det? Jag beställer nästan alltid i Spanien eller i Sverige om det finns som tapas! MUMS! Dessutom så enkelt att göra hemma!
Oftast serveras de i terracotta tapasskålar sk Cazuela, finns HÄR
Men det går bra med vilken ugnsform som helst – jag har även de HÄR i gjutjärn.
Superfint sett att servera Gambas al Ajillo i! Fungerar även till att tex servera annat tapas i eller varför inte potatisgratäng i?
En torr vit cherry gärna en manzanillo är trevlig i! Det funkar med torrt vitt vin också eller uteslut.
Jag rekommnderar en spansk paprika med lätt rökighet, jag har La Dalia Pimentón Picante.
Vitlöken ska inte skivas för tunt eller hackas för smått och snåla INTE med vitlöken.
Snåla inte med paprikan heller, det gjorde jag sist.
Detta vinet är gott till! Kung Fu Girl!
Här kommer mitt recept!
Skriv utGambas al ajillo (pil-pil)
- Portioner: 2
Ingredienser
2,5 dl bra olivolja (inte virgin)
20 st råa skalade MSC-märkta vannameiräkor, gärna med stjärten kvar
lite salt
2–3 msk paprikapulver (eller ca 1 msk spansk het paprikapulver: Pimentón picante)
12 vitlöksklyftor, grovt hackade eller skivade (inte för tunt)
1 tsk chili flakes
1–2 msk torr sherry eller torrt vitt vin
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 citron, juicen
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 g
Sätt in två terracottaformar eller andra ugnsfasta portionsformar. Låt dem stå i ugnen i ca 10 minuter.
Torka de tinade räkorna med hushållspapper. Krydda dem med flingsalt och paprika, blanda om.
Häll olivolja i en het stekpanna (gärna gjutjärn), rör ner vitlöken och chilin. Hetta upp och rör hela tiden. Fräs lite tills vitlöken börjar få lite färg (men inte bruna)
Vänd ner räkorna. Låt steka i en minut, vänd på dem efter halva tiden.
Rör ner sherry och låt det puttra någon minut till. Ta ut formarna ur ugnen och fördela räkorna med olja och vitlök i formarna. (tänk på att de är varma)
Strö lite persilja över och pressa lite citronjuice över. Servera genast på underlägg.
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
3 kommentarer
[…] tog deras Gambas Pil Pil (jag äääääääälskar ju det! Mitt recept HÄR) och den var ta mig tusan bland den godaste Pil Pil jag ätit! Nu blev jag sugen på det! kanske […]
[…] skönt när det är gjort! Kvällen bjöd på grillat, jag tog det vi hade hemma och det blev Gambas al Ajillo (pil-pil) Vitlöksräkor med Snabb (fuskbea) Bearnaise och Kycklingfajitas + […]
[…] igen! Måste visa gjutjärnsformarna jag tipsade om för några dagar sedan i mitt recept på Gambas al Ajillo (pil-pil) Vitlöksräkor De har vi nu provat till just det receptet, så […]