Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gambas al ajillo (pil-pil)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

2,5 dl bra olivolja (inte virgin)
20 st råa skalade MSC-märkta vannameiräkor, gärna med stjärten kvar
lite salt
23 msk paprikapulver (eller ca 1 msk spansk het paprikapulver: Pimentón picante)
12 vitlöksklyftor, grovt hackade eller skivade (inte för tunt)
1 tsk chili flakes
12 msk torr sherry eller torrt vitt vin
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 citron, juicen


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 g
Sätt in två terracottaformar eller andra ugnsfasta portionsformar. Låt dem stå i ugnen i ca 10 minuter.
Torka de tinade räkorna med hushållspapper. Krydda dem med flingsalt och paprika, blanda om.
Häll olivolja i en het stekpanna (gärna gjutjärn), rör ner vitlöken och chilin. Hetta upp och rör hela tiden. Fräs lite tills vitlöken börjar få lite färg (men inte bruna)
Vänd ner räkorna. Låt steka i en minut, vänd på dem efter halva tiden.
Rör ner sherry och låt det puttra någon minut till. Ta ut formarna ur ugnen och fördela räkorna med olja och vitlök i formarna. (tänk på att de är varma)
Strö lite persilja över och pressa lite citronjuice över. Servera genast på underlägg.