Förtydligande om ”5-2-dieten”

av Åse

Va? Har du kört 5-2 dieten???? Trodde jag inte om dig. Och så en tumme ner efter den kommentaren på instagram idag när jag lade ut denna bilden

2013-09-19 13.44.02-2

 

2013-09-19 13.44.40

Veckotidningar vinklar alltid saker till deras fördel och nu när 5:2 är hett och många använder sig av det för att gå ner i vikt så klart det låter som att ”jag ääääääntligen gick ner i vikt med 5:2” vilket inte är fallet så jag vill mest poängtera det i detta inlägget.
Många av er vet att jag började leva med periodisk fasta i mars 2012. Det är en livsstil som jag sedan fortsatt med för jag mår så bra!
Min anledning till att börja med fastan var HÄLSA. 5:2 är egentligen Brad Pilons ”Eat Stop Eat” och när jag läste om att fastan kunde balansera upp leptin (vårt mättnadshormon) så blev jag nyfiken då jag trots LCHF ändå hade kvar lite matproblematik, då jag ibland överåt. Detta gjorde att jag ibland pendlade 3-4 kilo i vikt. Eftersom mitt mål var att bli av med min matproblematik så gav jag det ett försök.
Jag har skrivit om detta här.

Jag gick några kilon som jag hade haft svårt att hålla borta, jag gråter inte för att de försvann men det var inte huvudanledningen till att jag började med vad som idag kallas 16:8 och 5:2.
För mig är korttidsfasta något som jag mår bra på. Det balanserar mina mättnads och hungershormoner och efter lågkolhydratkosten så är det det bästa jag gjort i min kost & hälsoresa!
Det var en fantastiskt stor skillnad när jag började med fasta! Ju oftare jag äter, ju mer tänker jag på mat och ju mer mat vill jag har! Så enkelt är det.
Med fastan så blev jag mycket mer matnonchalant! Och DET är det jag strävat efter! Inte att bli ”ännu smalare”.

I dag är 5:2 en bantningsmetod. Det innebär att alla som äter enligt den tekniken (som jag kallar det) bantar.
FEL.
Många av oss som har lite problem med att överäta kan må väldigt bra med fasta! Det finns hälsoeffekter med fasta, det finns viktminskningseffekter med fasta och det finns beteendeeffekter med fastan!
Det passar inte alla och alla mår inte bra med fasta men JAG GÖR.

Konkret så innebär det att jag OFTAST äter mitt första mål mat vid 12-13. Jag har ingen tid när jag slutar äta men generellt blir det väl runt 20-
1-2 dagar i veckan så äter jag inte förrän vid middagen på kvällen och då äter jag helt sonika en vanlig portion med mat (givetvis LCHF/Lågkolhydratkost). Jag räknar inga kalorier och för mig så är det den långa fastan jag är ute efter, inte att det prompt ska vara 500 kalorier. Jag har räknat kalorier, räknat kolhydrater och det är inget jag vill gå tillbaka till.

Så ville mest förtydliga det så det inte blir några missuppfattningar i och med artikeln!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

29 kommentarer

Linda 21 september, 2013 - 16:30

Tack så mycket för ditt svar Åse! Du inspirersr mig till att börja testa på måndag! Heja mig och att vinna över morgonhungern 😉

Svara
Christine 20 september, 2013 - 12:57

Jag tänkte köra en annan variant på 5:2-äta lchf 5 dagar i veckan och frossa i goooodis de andra två. Tror du det skulle funka 😉 Hehe, nä, skämt åsido, jag har lagt ner tanken på att ens försöka fasta pga mitt tidigare väldigt grova mat- och sockermissbruk. Jag är inte stabil ännu, och minsta hungerskänsla gör att jag börjar glo efter sötsaker, godis osv. Som sagt, fasta passar inte alla, precis som lchf inte passar alla (men mig passar det perfekt!)

Svara
Åse 20 september, 2013 - 13:11

Hehe!! 😉
Nä men bra val! Fasta kan skapa fixering hos tidigare missbrukare så bra att du är rädd om dig själv! ❤️

Svara
Karolin 20 september, 2013 - 10:33

Det kan var ganska förvirrande med allt snack kring 5:2… Tydligen finns det en uppsjö av varianter… En del äter ju hela tiden men håller dagliga intaget på under 500 kcal… En del äter soppor under fastan… Jag har mer än en gång kliat mig i huvudet och varit lite rädd för att testa på… (vill ju veta allt innan)
Tack för att du förtydligar…
Jag har ju sedan juli månad tappat 8 överskottskilo med hjälp av din fantastiska bok och blogg och en massa härlig träning… Är sugen på att utöka med 5:2 för att få alla fina hälsoeffekter… äter redan efter principen 16:8.
Min enda oro är på jobb… den kollektiva fikan kl 10:00, allt tjat från kollegor och om jag orkar både jobba och träna utan att äta nått… antar att det bara är till att testa och kolla om det är nått för mig… Vi är ju alla olika…
Tack för all inspiration du ger…
Kram från Karolin

Svara
Åse 20 september, 2013 - 10:34

GRATTIS Karolin!

Vettu, du får samma hälsoeffekter vågar jag påstå med 16:8! Och med kombination av LCHF så är du i hamn! kan vara att du inte ska laborera nu när du har ett vinnande koncept!? =) Kram!

Svara
Åsa 20 september, 2013 - 09:44

Hej Åse, älskar din blogg o känner igen mig mycket i dig. Jag har kört 5:2 sedan i början av juni av en del liknande skäl som dig. Jag har svårt med hunger o mättnadssignaler o överäter periodvis. Den här metoden har otroligt bra effekt på att reglera dessa signaler. Jag är normalviktig redan så många tycker att jag är konstig som kör 5:2. Jag mår toppen o som det känns nu kommer jag att fortsätta med denna livsstil. Kram

Svara
Åse 20 september, 2013 - 10:09

Ja det är viktigt att vi kommer fram som är normalviktiga men som mår BRA av fastan! Kram!

Svara
Mariann 20 september, 2013 - 08:13

Du är så sund i ditt resonemang kring fastan, jag håller med dig till 100%, precis så ska det vara =)
Ha en trevlig helg och en rolig resa i nästa vecka.

Svara
Åse 20 september, 2013 - 10:27

Tack vännen! <3

Svara
Mallan123 19 september, 2013 - 21:32

Du är en mycket intressant tjej att följa, du delar frikostigt med dig av både din mathållning och delar av ditt liv i stort. Det är mycket kul, lärorikt och intressant att följa dig. Det som gör mig lite ledsen är att folk skuldbelägger dig (du kanske inte bryr dig) om hur du äter. Det tycker inte jag någon ska lägga sig i…….Att fråga dig om tips och råd är sin sak, men du måste få äta som du vill. Att få följa dig och ditt sätt att äta har lärt mig mycket. Jag själv kommer aldrig att sätta mig i kaloriräkning och svält mer, men det rör ju bara mig. Du ger oss läsare så många olika sätt att tänka på när det gäller mat. Tack för det Åse.

Svara
Åse 20 september, 2013 - 11:13

Tack vad rar du är. Stor kram!

Svara
Cecilia 19 september, 2013 - 20:16

Hej Åse! Jag gillar verkligen dina recept, inga konstigheter bara goda, härliga rätter.
Jag har en fråga angående 16-timmarsfastan. Äter man så varje dag i veckan eller endast två som i 5;2 dieten?
Mvh Cecilia

Svara
Åse 20 september, 2013 - 11:14

Hej! Kul du gillar!
Varje dag om du vill! Bra att få in rutin =)

Svara
Ac 19 september, 2013 - 19:27

Vad var din vikt före fastan och nu efter? Kram!

Svara
Maria 19 september, 2013 - 17:49

Hej Åse!

Du är min hjältinna, jag har fått så många goda tips och idéer via din blogg, appen är införskaffad och idag kom din bok hem i postlådan!
Har fuskat runt lite med LCHF det senaste året eller så, men nu är det på allvar! Den balans du förespråkar passar mig perfekt:-). Stort TACK för att du delar med dig och inspirerar mig och tusentals andra!

Svara
Karriärkvinna 19 september, 2013 - 17:48

Jag tycket att det är fantastiskt att du har hittat en livsstil som passar dig! Förövrigt har jag precis laddad ner din App och hittat MÅNGA recept jag längtar efter att få testa! Super! 🙂

Må så gott fina du!

Svara
Malin 19 september, 2013 - 17:32

Har nu ätit lågkolhydratkost i ett par års tid, 16:8 dieten kanske 1,5 år typ. Har i ärlighetens namn haft några perioder av fusk, men alltid hittat tillbaka och det snabbt!! 🙂 Jag mår toppen och känner tydligt hälsovinsterna! Men, har några envisa kilon som ej vill släppa så har nu, sedan 2 veckor, börjat med 5:2. Kombinerar dessa 3 ”matstilar/sätt att äta” på nästan exakt samma sätt som du beskriver Åse, och jag måsta bara säga, TOPPENBRA!! 🙂 NU börjar det hända grejer! 🙂 Tack Åse, för härlig blogg med så mycket inspiration! OCH för nya appen, klockren! 🙂

Svara
Henrik 19 september, 2013 - 16:22

Tycker det är bra att du förtydligar din ståndpunkt helt klart. Jag har sett hur fasta har gått från det som var tanken – att tydligt förbättra en del ”markörer” som IGF-1 och insulinkänslighet till något som det ”rasas” om i media. Det är många som ”tror” en massa och jag vet inte hur ofta jag hör att det är bästa ”bantningsmetoden”.

Jag fastar någon gång i veckan runt 24 timmar ofta middag till middag av lite andra anledningar. Jag gillar absolut effekten det har på kroppsfettsnivåer – jag kom ner i nivåer som ger en kul definition på kroppen, men framförallt gillar jag den psykologiska effekten samt självförtroendet det ger mig i vad min kropp klarar! Att känna att mat inte behövs hela tiden för att överleva är grymt. Det kombinerat sedan med träning som lär kroppen att bränna fett som bränsle på riktigt och en kost utan snabba kolhydrater, processad mat och socker gör att jag är starkare och hälsosammare än någonsin tidigare!

Så avslutningsvis – tack för ett bra förtydligande och jag passar på att dela med mig av min egen blogg där jag utvecklar liknande tankar konstant. http://www.ledgenomexempel.se /Henrik

Svara
Gunnel 19 september, 2013 - 15:40

Hej,
undrar bara om du dricker kaffe/ med fett i de mornar du vantar till 12 med att ata??

Svara
Åse 19 september, 2013 - 15:57

Nej =)

Svara
Eva 19 september, 2013 - 15:16

”Alla” som kör 5:2 bantar inte. Jag har visserligen några kilo för mycket som inte skulle göra nåt om de försvann, men jag kör också främst för hälsofördelarna.
Mina kolesterolvärden har inte riktigt gått att få i schack med bara LCHF och jag har haft taskiga levervärden, så jag tänkte avlasta den lite. Jag kör BARA rött/grönt te och vatten i 22/24 timmar och sen äter som vanligt enligt LCHF.
Redan efter 6 veckor blev mina blodvärden så pass mycket bättre så det var en signifikant skillnad. Ska kolla igen om ett par månader och räknar med ännu bättre värden

Svara
Åse 19 september, 2013 - 15:18

Så intressant att höra Eva!!

Svara
Annah 19 september, 2013 - 15:08

Det som blir fel är ju att många är ute efter en quick fix och inte förstår att det ligger lång tid bakom att ha kommit fram till en viss kosthållning. Men det är lite tröttsamt med medias lösnummer-sälj-hysteri och lösningar på alla våra problem. Många har svårt att vara källkritisk och även rannsaka sig själv kring vad som passar en bäst. Bara för att en diet är populär behöver det ju inte betyda att den passar alla.

kram

Svara
Åse 19 september, 2013 - 15:19

Precis! Men människan är ju lat av naturen och vill ha den absoluta lösningen snabbt och lätt. Jag tycker att Leila hade ett grymt bra inlägg idag! http://blogg.amelia.se/lifebyleila/2013/09/16/52-dieten-168-dieten/

Svara
Jenny 19 september, 2013 - 17:12

Håller med i det du skriver och i Åses svar… Verkar vara svårt för vissa tidningar och då förstås läsare att det är en livsstil det handlar om… Ha en bra kväll 🙂

Svara
Linda 19 september, 2013 - 14:51

Hej Åse,

trist att du kände dig påhoppad idag och om man ska vinkla det positivt att vara offentlig så får du iallafall möjlighet att säga ditt i sådana här lägen medan ignoranta och fördomsfulla människor lättare pratar bakom ryggen för oss ”ooffentliga” människor! 😉

Jag har en fråga angående detta med periodisk fasta. Jag har läst om det tidigare i din blogg och är intresserad. Innan jag gick över till LCHF fullt ut var jag en typisk var tredje timme-ätare och trodde ALDRIG att jag skulle kunna hålla mig mätt i 6 timmar mellan varje mål (frukost, lunch och middag) och vips SÅ KUNDE jag det! 🙂 Vilken fantastisk befrielse att för första gången i mitt liv SKROTA mellanmål. Hurra! Nu 6 månader senare tänker jag; ”jag kommer aldrig att kunna stiga upp på morgonen och jobba från 7:30 -12 utan att äta något – det kommer jag bara inte”. Jag är hungrig ganska snart efter jag stigit upp och mitt blodsocker säger ”don’t mess with me before breakfast”- Kände du så här innan du startade? Om så, när gick det över? Du känner dig nu, för att förtydliga, inte alls hungrig (eller jävlig) innan klockan 12-13 när du generellt intar ditt första mål?

Tacksam om du har tid att svara men förstår om det är inne på gratis kostråd-gränsen! 😉

Linda

Svara
Åse 19 september, 2013 - 14:56

=)

Nej det gör jag inte och jag var en STOOOOOOOOOR frukostälskare! Kunde absolut inte förstå hur man kunde skippa frukost!!!
Hungern kommer oftast smygande runt 12 tiden. Det är en vana, för kroppen är väldigt anpassningsbar.
Har vi mycket sex så får vi ofta större lust, äter vi mycket så generellt så vill vi ha mycket mat, äter vi ofta så vill kroppen äta ofta.
Det kan ta 2 veckor ungefär innan kroppen balanserats och den ”gillar” läget så att säga =)

Hoppas det gav dig det svaret du ville ha =)

Svara
Margitha 19 september, 2013 - 14:19

hihi , fick mig ett gott skratt. Tur att man inte tror på allt som står i tidningarna. Tycker synd om alla dessa människor som går på massa som står i dom.

Kram till dig Åse 🙂 Får köpa tidningen och se hur du lyckades 😛

Svara
Åse 19 september, 2013 - 14:34

Nä men en del gör! haha 😉 Tur du inte är en av dem 😉 KRAM på dig!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.