Fläskytterfilé med gorgonzolasås

av Åse

Hej på er och SKÖN SÖNDAG!

Jag vad ska man säga om vädret? Här i HBG har det varit sol och 30 grader och skyfall, sol igen och regn igen..
Men det har varit finfina stunder den här veckan med allt från Sommarfest på Pålsjö Krog till Premiär av Nötter på Fredriksdalsteatern med Babben Larsson bland annat. Härliga sommarkvällar!
Men nu öser regnet ner..

Nu ska ni få ett tips!
Det är ju SÅ enkelt och gott att tillaga fläskytterfilé i en sockerkaksform/brödform – eller vilken smal liten form som helst!
Det viktigaste är att köttet täcks av såsen.
Detta åt vi i fredags. MUMS!

Köttet putsas, kryddas med valfria kryddor och steks sedan på alla sidor på hög värme i smör.

Koka upp såsen och häll sedan över köttet i formen.

In i ugnen på 175 gr i ca 40 minuter. Använd gärna en termometer, när köttet håller 72 grader är köttet klart!

Jag tog sedan upp köttet på slrbräda och skar upp köttet i portionsbitar.
Såsen delade jag i två kastruller.
I ena kastrullen kokade jag ner såsen lite (reducerade) så den tjocknade.
Och i endra kastrullen rörde jag ner gorgonzola så det blev en gorgonzolasås – så gott!!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé med gorgonzolasås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
2 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk konc. kalvfond
1 krm svartpeppar
(1 msk lingonsylt) inget måste men gott att ha i


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Putsa fläskytetrfilén från fett och hinnor. Salta och peppra eller krydda med valfri krydda på alla sidor.
Stek i smör i het panna så alla sidor får fin färg.
Lägg i avlång brödform. Sätt gärna en termometer i.
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, lingonsylt, svartpeppar.
Smaka av.
Häll såsen över och sätt in mitt i ugnen. Innertemperatur 72 grader i ca 40 min.
Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter.
Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Koka upp såsen igen och smaksätt gärna med gorgonzolaost av valfri mängd.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Lilija 9 juli, 2024 - 19:41

Hej Åse.
Det vad jag gillar med dina recept att de är enkla med få varor och mycket- mycket goda.
Det tackar jag för.

Svara
Åse 9 juli, 2024 - 19:43

Tack Lilija! <3

Svara
Ingrid 1 juli, 2024 - 17:40

Åh vad det låter gott. Men för mig som inte kan, hur mycket gorgonzola är lämpligt att börja med?

Svara
Åse 2 juli, 2024 - 10:27

Vi hade i 150 gram till ca 3-4 dl sås.

Svara
Cecilia 1 juli, 2024 - 13:30

Gjorde dina räkspett med ört- och vitlökssås här om dagen. Det var det godaste jag ätit på länge 😋
Igår var vädret uselt här i Eskilstuna men idag är det sol igen ☀️

Svara
Ingegärd 1 juli, 2024 - 09:06

Har gjort denna rätt men i det receptet ska man lägga filee’n rå i formen, behöver alltså inte brynas innan. Kanon-och lättgjord maträtt som sköter sig själv 😋.
Mvh Ingegärd

Svara
Åse 1 juli, 2024 - 09:07

Ja det är en smaksak hur man vill ha det! 🙂 I mitt andra recept är den rå när den läggs ner.

Svara
Ulrika 30 juni, 2024 - 10:02

Ahh…vad vore livet utan gorgonzola 😉

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.