Blåbärstårta med lemon curd (glutenfri, sockerfri, low carb)

av Åse

Hej vänner!

Hoppas ni har en skön helg, det har jag!
I förrgår gifte ju sig min storasyster med sin stora kärlek (barndomskärlek) och igår så pysslade jag här hemma, småpackade och fixade hela dagen! (Ska visa er lite bilder från syrrans bröllop sedan)
Mamma kom på eftermiddagen och vi fikade på tårtan ni ska få receptet på här nere!

Nu är det ju både skolavslutning, studenttider och snart midsommar och här kommer en smarrig low carb tårta 🌸🔆
Jag hittade ett tårtrecept i nyaste Elle Mat & Vin som jag inspirerades av.
I detta receptet har jag använt Ica Sötströ men ni kan använda den sötning ni vill ha. Socker, Björksocker, honung – ert val.
Jag ville ha en lågkolhydrattårta så jag använde Ica sötströ och adderade till några steviadroppar i smeten för en balanserad sötma.

Jag började med lemon curden så hinner den kylas ner.
Ni hittar receptet HÄR men kommer nere i receptkortet okså.

Formen smörade jag och strödde lite Ica sötströ i.

Jag dubblade sockerkaksreceptet för jag ville ha en hög tårta men det går så klart bra med enkel sats.
Jag hade en 22 cm springform.

Tips är att tillaga tårtbottnarna, dela dem på hälften, lägga bakplåtspapper emellan och frysa in! Så har ni tårtbottnar klara när det är dags att bjuda till fest 🙂

Denna blåbärssylten använde jag.
Går så klart att göra egen, varför inte chiasylt?

Halva mängden lemon curd blandas med ca 1/2 dl ovispad grädde och blandas sedan ner i vispad fluffig vispgrädde.

Sockerkaksbottnarna delas i mitten.
På första delade bottnen bredde jag blåbärssylt + lemoncurd grädde.

På toppbottnen resten av lemon curden.

Sedan upprepade jag!
Om ni bara använder en sockerkaksbotten så lägg lemoncurd bottnen upp och ner så ni har en torr ovansida att toppa med  grädde på.

Tårtan förbereds med fördel ett bra tag innan den spritsas grädde på. Då håller den ihop bra och blir extra saftig!

Inte så snyggt hehe men som sagt den håller ihop bättre om den fått stå ett tag, min var alldeles nygjord.

Rester att ha till idag! =)

Här kommer receptet, berätta gärna vad ni tyckte om den när ni provat.
Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelmjölet mot ca 2-3 msk kokosmjöl, öka Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) ca 1/2 msk och gärna ha i 2-3 msk pofiber.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blåbärstårta med lemoncurd (glutenfri, sockerfri, low carb)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 4 betyg

Ingredienser

Lemon curd:

3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
0,5-1 dl sötning (jag tog Ica Sötströ)
2 hela ägg + 3 äggulor
50 g smör

1 st tårtbotten: (Dubbla för högre tårta som på bilderna)

4 ägg
1,75 dl Ica sötströ (motsvarar 1,75 dl socker )
75 g smör
3/4 dl mjölk (vatten eller annan vätska går bra)
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt

Tårtfyllning (till dubbel sats tårtbotten):

1 sats lemoncurd
4 dl vispgrädde
1 dl blåbärssylt
1 tsk vaniljextrakt
1 citron, skalet
200 gr. blåbär
1/2 dl hackade hasselnötter


Instruktioner

Börja med lemon curden:

Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull.
Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret.
Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra)
Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Låt svalna.

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 160 gr varmluft eller 175 gr vanlig ugn.
Vispa äggen pösiga. Vispa ner sötning.
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ner i äggsmeten.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Vispa ihop i 30 sek.
Smör en springform på ca 22 cm i diameter, strö lite sötning i den. Häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka om den är klar. Låt svalna och dela sedan i två delar.

Fyllning och garnering:

Blanda hälften av lemon curden med 1/2 dl ovispad grädde.
Vispa 4 dl vispgrädde fluffigt, smaksätt med vaniljextrakt (vaniljpulver färgar grädden brun). Blanda lemon curdgrädden med halva mängden vispgrädde.
Använd resterande till att breda över tårtan och spritsa sedan.
Bred halva mängden blåbärssylt över bottnen och halva mängden lemon curdgrädde.
Lägg på en tårtbotten.
Bred resterande mängd lemon curd (ej lemon curdgrädden) på bottnen och upprepa sedan med en ny botten + blåbärssylt och lemon curdgrädde och avsluta med en botten.
Bred grädde över tårtan, spritsa grädde och avsluta med blåbär, rivet citronskal och hackade hasselnötter.

 

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

21 kommentarer

Charlotta 7 februari, 2021 - 11:03

Hej Åse!
Jag har testat många olika bakrecept med LCHF under sista åren, och även om de är helt okej eller jag tycker det är gott så brukar inte icke-LCHF:are uppskatta bakverken. Det är väl nåt med söta an och konsistensen som är lite annorlunda. Men den här tårtan är ett av de få recept som faktiskt smakar som vilken god tårta som helst, wow vilken hit den blev igår på födelsedagskalaset. Dina muffins gillar jag också skarpt, och lussebullarna som är godare än de traditionella med mjöl. Tack för inspirationen! Kram på dig ♥️






Svara
Åse 8 februari, 2021 - 10:11

Vad roligt att du gillade!! Tack för feedback! 🌟 Stor kram! ❤️

Svara
Charlotta 2 februari, 2021 - 17:29

Tårtbotten är klar och ser fin ut, tårtan ska jag bjuda familjen på min fyrtioårsdag på lördag. Måste bara fråga dig, har du köpt Fiberhusk nyligen, för sista paketet jag köpte var mörkare i färgen vilken gör att bröder får en fin lite mörkare färg. Men ser lite trist ut när man bakar kakor. Eller finns det något annat märke du provat som är ljust?
Kram Charlotta






Svara
Åse 2 februari, 2021 - 17:33

Hej! Det är inte samma fiberhusk längre tyvärr. Jag fick svar från Lindroos som haft Fiberhusk innan att Orkla Care nu tagit över då Lindroos inte ägde varumärket. Den fiberhusken är mörkare i färg och tyvärr gör det att en hel del av mina recept inte blir som de är tänkta. Du kan prova att köpa Risentas psylliumfiber det är dock inte pulvriserat annars har Lindroos detta som inte är lika mörkt som Orklas Fiberhusk: https://www.lindrooshalsa.se/glutenfritt/ekologisk-psyllium/

KRAM

Svara
Charlotta 2 februari, 2021 - 17:36

Alltid lika trist när bra glutenfria produkter försvinner från marknaden. Jag brukade baka bröd med fibrer förut, men det försvann när Danisco slutade tillverka det för det sålde för dåligt tyckte de. Jag får väl testa Lindroos andra produkt, hoppas den är ok. Tack för tips!






Svara
Sara 13 november, 2022 - 09:50

Kan man koppa över psyllium?

Svara
Åse 14 november, 2022 - 10:20

Nej psylliumpulver är det som binder ihop

Louise 16 juli, 2019 - 21:59

Jag undrar om det går att göra dessa som cupcakes, ska nämligen ha barnkalas till en 4-åring och till hans 3kompisar blir en hel tårta mycket. Vore därför perfekt om jag kunde göra små portionsbakelser 🙂 är sämst på att baka så jag har ingen aning om ifall det är möjligt att grädda sockerkakssmeten i styckformar bara man minskar på tiden i ugnen. Vad tror du?

Svara
Åse 16 juli, 2019 - 22:00

Det går jättebra! Grädda dem som vanliga muffins 🙂 200 g i 15 min ca =)

Svara
Charlotte 20 juni, 2019 - 17:03

Supergod tårtbotten! Jag bytte ut mandelmjölet mot det du rekommenderade och kakan blev väldigt bra. Snart ska den bli en midsommartårta! 😊






Svara
Åse 20 juni, 2019 - 17:47

Vad kul att höra!

Svara
Charlotta 4 juni, 2019 - 15:58

Är det nån skillnad på Aman Prana kokosmjöl och andra kokosmjölsorter?
Ska absolut prova denna tårta till nästa kalas, är så trött på sockerchocken efter kalasfika.

Svara
Åse 4 juni, 2019 - 15:59

Yes det är skillnad. Speciellt mot Risentas.

Kommer nytt tårtrecept i morgon så är du kittad 🙂

Svara
Charlotta 4 juni, 2019 - 16:02

Det blir till och beställa hem lite prylar då, ser fram emot nästa recept! 😀
Du som är grym på sånt här, tror du man kan göra maränger på nån sockerersättning, typ sötströ?

Svara
Åse 4 juni, 2019 - 16:03

Vågar inte säga tyvärr! Har du googlat på sockerfria maränger?

Svara
Charlotta 4 juni, 2019 - 16:05

Hittade nåt recept, måste absolut prova. Ska berätta sen om det blev bra! Ha en skön resa till Spanien!

Marita 3 mars, 2022 - 14:27

Har nu bakat tårtan två ggr och det är bland det godaste jag ätit! Lemon curden är underbart god.
Idag gjorde jag muffins på tårtbottenssmeten. Blev fantastiskt goda muffins

ÅsaS 2 juni, 2019 - 17:48

Mitt uppe i studentplaneringen och förberedelserna. Tårtan är redan bestämd – Glömmingetårta/Birgittatårta/Pinocchiotårta/ja ni vet den kära tårtan med många namn. Och om jag känner min mamma rätt, (hon som bakar) så lär den tårtan räcka även till nationaldagen. Men detta recept sparar jag ner och modifierar om till en midsommartårta, med jordgubbar istället för blåbär.
Nä, nu får det bli lite hämtmat här. Huset fullt av ungdomar, vilket jag inte hade räknat in i min middagsplanering, så jag tar den enkla vägen idag.. Älskar dessa dagar då ”alla” hänger här, även om det ”stör” min planering. ☺️🤣
Njut kvällen, och sommarvärmen (som iaf har kommit tillbaka här).
Kram 💕

Svara
Åse 3 juni, 2019 - 11:59

Åh favvotårta! Inte för att jag eg tycker den är såååååååå god men för att mormor alltid gjorde den! <3
Förstår det, känner samma - då får man ta en enkel väg ut 😅 KRAMAR

Svara
Irene 2 juni, 2019 - 14:55

Du är väl bara bäst💕
Ska fira 6 juni och Mors Dag på samma dag och då kom som en sänk från ovan recept på tårta, wow .

Flera av gästerna behöver absolut inget socker.

Till huvudrätten blir det tjälknöl på 🦌 hjort från
Kinnekulle samt olika potatis och rotfrukter i ugn.

Lite färskpotatis är ju inte fel 😋😋

Trevligt helg på dig och din familj.

Hos mig blir det släktkalas och mamma 91 år.

Kram

Svara
Åse 3 juni, 2019 - 15:05

Åh vad roligt att det uppskattas!
Hoppas det smakar! 💕
Ha nu ett fint kalas! ☀️🥰

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.