Sockerfri Lemon Curd

5 december, 2014

Jag ÄLSKAR Lemon Curd! Jag älskar ju allt som innehåller citron eller lime!
Men jag har inte lagat det sedan jag lade om kosten.
I går kom jag att tänka på att det ju självklart går att göra med en bra sockerersättare!
Låt mig förklara hur jag tänker kring sötning/sockerersättare.
1. Jag tycker att om man haft problem med sötsaker så är det bra att vänja av hjärnan från att ständigt kräva söta smaker. Vill man ändra sitt beteende och få en sundare vikt och ett sundare förhållningssätt till sötsaker och mat så finns det inga genvägar, begränsa allt som är sött!
Så gör jag själv. Jag äter sällan sötsaker längre, inte sockerfria och inte med socker.
2. NÄR jag väl äter sötsaker så vill jag hitta alternativ till vitt raffinerat socker. Det innebär att jag då varierar min sötning, i bland använder jag lite honung, ibland ekologisk rissirap, ibland xylitol/stevia, ibland erythritol/stevia, ibland dadlar/frukt.
Eftersom jag äter sötsaker sällan så, handen på hjärtat, då spelar det ingen roll vad jag använder! Jag har ett fungerande insulinsystem som kan ta hand om blodsockerhöjandet, jag är fullt frisk och jag har inga viktproblem. 


Men jag föredrar att använda sötningsmedel som påverkar mitt belöningssystem minst och det är erythritol/stevia eller xylitol/stevia.
Alla gör de val som fungerar bäst för dem, en del äter aldrig något sött, en annan del väljer helt naturlig sötning som honung eller dadlar en tredje del mår bäst på icke-blodsockerhöjande sötning.
Det är fritt att använda vad man vill ha i mina recept.
Så! Tillbaka till lemon curden! Lemon Curd är fantastiskt gott på en rostad macka! Varför inte till helgfrallan?
Det är supergott att ha i lite rysk eller turkisk yoghurt, som fyllning i tårtor.
Eller varför inte en klick till pannkakan tillsammans med grädde!?
Eller huuuuur gott som helst i hemmagjord gräddglass!
Lemon Curd är väldigt sött därför har jag skrivit ut 0,5-1 dl. För någon som vant sig av vid socker rekommenderar jag den lägre mängden.
Det tar 5 minuter att göra lemon curd! 

Så här gör jag!
012A3172

012A3701

012A3703

012A3709

Skriv ut

Sockerfri Lemon Curd

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 2
  • Tillagningstid: 5
  • Totaltid: 7

Scale

Ingredienser

  • 3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
  • 0,5-1 dl sötning (jag tog Ica Sötströ)
  • 2 hela ägg
  • 3 äggulor
  • 50 g smör

Instruktioner

  1. Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull.
  2. Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret. Sila av.
  3. Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra)
  4. Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Häll upp i burk, låt svalna och förvara i kylskåp, ca 1 månad.

35 kommentarer
0

35 kommentarer

Blåbärstårta med lemon curd (glutenfri, sockerfri, low carb) - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 2 juni, 2019 - 12:09

[…] började med lemon curden så hinner den kylas ner. Ni hittar receptet HÄR men kommer nere i receptkortet […]

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.