Antwerpen: City Food Tour och RAS

av Åse

Klockan 10 sista dagen i Belgien mötte vi upp härliga guiden Katrien från VIZIT Gidsenorganisatie för en City Tour i matens tecken!
Första stop var China Town där vi gick in i en superstor kinesisk mataffär som hade ALLT!
Vi gick också till den vackra centralstationen  som ni sett tidigare i inläggen. Till och med utsedd till en av världens vackraste stationer! Vi kikade in i caféet som en gång var väntsalen för första klass resenärerna!

Om lördagarna besöker Antwerpenborna Exotic Market och på söndagarna så blir marknaden Birds market.
Vi gick dit och sökte upp ostron- och bubbelvagnen hos Kaasmuisje =)

Vi skippade ostronen men vi blev bjudna på en god Cava med ostar. MUMS!

Nästa stopp var  Royal Palace där tom Napoleon en gång bott! Såååååå vackert! Antwerpens vackraste chokladaffär låg därinne:  The Chocolate Line.

Nu ligger fokus lite fel på den här bilden men Chokladkreatören Dominique Persoone gillar att experimentera med olika samker och vet du vad den chokladen med grisen på hade smak av??? BACON!
Låter vidrigt va!? Men det var såååå gott! Märkligt nog så passade den lite sötaktiga rökaromen i bacon väldigt bra med choklad!

Här har vi en mega chokladgroda! Haha!

Nästa stopp var till Frites Atelier och den som ligger bakom den är Michelinkocken Sergio Herman och han har öppnat upp tre pommesrestauranger, en i Antwerpen och två i Nederländerna!Här har vi honom, snyggingen Sergio!

Alltså jag är ju oerhört svag för riktigt bra pommes! Sötsaker som ni ser här i inlägget skippar jag gärna men en riktigt bra pommes ibland är guldkanten i tillvaron!
Vad Sergio gjort är att han förvandlar pommes till en hel måltid! Så han har massor med olika tillbehör som man kan välja. Vi fick prova en som hette ”My thai chicken”. Såååå gott! Thaimajonnäs med smak av limeblad, kyckling cashewnötter, koriander etc!

Nu började klockan pringa iväg och vi skulle ha lunch klockan 12 på RAS. Som tur var så provsmakade vi ju bara lite av allt! Annars lär vi varit proppmätta! Hahah!
Rakt över gatan låg Chezclaire.

Ett riktigt snyggt ställe som bara serverade Eclaires i alla möjliga färger!

Vi fick smaka en med jordubbsfrosting och jordgubbschoklad! Inte min grej direkt men det var ju gott och framför allt vackert!

Haha! Tom Eclaires inramade som tavlor 😉

Lite historisk guidning under tiden också! =)

Katrien ville så gärna att vi skulle få smaka den Antwerpiska specialitéen av Belgisk våffla nämligen Lacquemant. En tunnare våffla med sirap och kanel.


Katrien fick äta mesta av den 😉 Hon hade ju ingen lunch inbokad!

Restaurang RAS väntade!


En ganska exklusiv restaurang med oerhört god mat!


Gåva från Katrien <3

Vet ni vad jag valde!? Hummer pasta!
Pasta är ju något jag så oerhört sällan äter för det var vad jag över-åt mycket av när jag var överviktig. Men ska man äta pasta då ska det vara evinnerligt gott och det var detta!
Linguine pasta med stekt hummer, grillad parika, helstekta vitlöksklyftor och en het tomatsås!
Hade det serverats med en gräddsås så hade jag inte kunnat sluta äta. Just pasta och fet gräddig sås slår ut alla mättnadssignaler hos mig.

Denna maträtten fick sätta prick över en av de häftigaste pressresorna jag varit på!

Resten av mina inlägg hittar ni HÄR

Resan är en pressresa med inbjudan av Visit Flanders utan krav på motprestation

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Sofia 4 maj, 2018 - 17:04

Inte riktig italiensk pasta ska dock inte ha gradde. Man kan gora halsosamma pastor utan massa fett och ost!

Svara
Åse 7 maj, 2018 - 08:47

Njae pasta kan faktiskt i mitt tycka aldrig vara hälsosam i den bemärkelsen 😉 Med eller utan grädde eller ost.

Svara
Sofia 10 maj, 2018 - 15:10

Min partner ar fran Italien sa har provat valdigt manga olika pastor, visst ar en del inte de mest halsosamma med bade massa fett och kolhydrater. Men manga har valdigt bra ingredienser med olivolja, gronsaker och pinjenotter t.ex.

Blir valdigt skevt att saga att pasta aldrig kan vara halsosamt da det ar en stapelvara i Italien som har en av de mest halsosamma befolkningen i Europa. Det finns massvis av studier pa halsoeffekterna av medelhavskost, t.ex. vad galler hjart och karlsjukdomar. I den kostne undviks stora intag av animaliskt fett.

Svara
Åse 10 maj, 2018 - 15:17

Gluten är inte hälsosamt för någon, det finns det väldigt mycket information och forskning om. Man behöver inte ha celiaki för att dra nytta av att undvika gluten.
Jag är ingen absolutist men pasta är inte hälsosamt, sedan kan det passa som guldkant i livet och då kan man välja att äta den hur man vill- med eller utan grädde och ost 😉

Svara
Sofia 10 maj, 2018 - 15:41

Det finns ingen consensus av vetenskapliga studier som sager gluten ar ohalsosamt. Daremot rader det consensus inom medicin att for mycket animaliska fetter och protein okar risken for cancer och hjart och karlsjuksomar.
Har t.ex ang hjart och karlsjukdomar https://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
En studie har aven visat att en gluten fri kost kan oka risken for diabetes. http://www.diabetesincontrol.com/low-gluten-or-gluten-free-diets-linked-to-type-2-diabetes/

En diet passar inte alla, men det ar bra att inte se saker sa svart eller vitt. Aven om du foresprakar en sarskild kosthallning kan du ju anda vara oppen for att det finns andra bra dieter ocksa, och ja, vissa av de innehaller lite pasta 🙂

Svara
Åse 11 maj, 2018 - 10:27

Hej Sofia!

Konsensus betyder samstämmighet i åsikter. Inte i fakta. Det finns många tidigare konsensus som visat sig faktamässigt fel, bara väldigt bra lobbyister som skapat en ”sanning” eller välbetalda forskare som skapat en ”sanning” som passar.
Man kan hitta studier på i stort sätt vad som helst,vilket betyder att båda du och jag kan lägga upp studier som visar på det vi hävdar. Ställningstagande beror på vilken grund du väljer att stå på. Och vilka studier man väljer att lita på.

Att du hittar en studie som visar att de som inte äter gluten har högre risk för diabetes är inte alls konstigt. Det är inte att en kost fritt från gluten ger diabetes. Denna studier visar att om du byter ut mjölprodukter mot ersättningsprodukter baserade på majsmjöl och potatismjöl så ökar risken för diabetes. Det är alltså ersättningsprodukterna som är problemet, inte glutenfritt.
Det är viktigt att läsa studien, designen, granska osakssambanden samt målgruppen. Annars kan tolkningen bli helt fel.
Och nej, det råder absolut inte konsensus över att fett och protein ökar risken för cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Inte alls! Det finns massor med studier som visar att det inte finns ett samband mellan mängden mättat fett i kosten och blodets kolesterolhalt, sedan finns det massor med studier som visar att högt kolesterol i sig inte är en riskfaktor. Jag har lagt alla dessa studier i ett textdokument som du kan se här
Däremot har du rätt i att en studie från USA visade att DÄR ökade sjukdomsrisken statistiskt sätt med ökat köttätande. Det tidningarna glömde berätta var att i gruppen som blev sjuka, de som åt mer kött – var de som rökte mest, åt mest skräpmat och överåt med övervikt som följd. De missade också att berätta att med ”kött” menade de hamburgare på McD, korv, charkprodukter, kossor som var uppfödda på sojaprodukter, kött stekt i skräpolja med pommes till, bacon med nitriter, inga grönsaker … och så blev slutsatsen att det var köttet som var boven. Spännande vinkling och högt osann.

Jag håller med dig till fullo, en diet fungerar inte för alla. Men alla är skapta för att äta människomat – alltså artegen mat. Mat är information och ny mat stör vårt finstämda system. Så inom den arterna kosten kan man skapa en unik meny för var individs behov. Men ny mat, ny information, kommer på ett eller annat sätt skapa problem i vår kropp.

Pasta, mackor och gluten är ny kost. De gluten vi äter idag är inte det vi åt för 100 år sen. Vi har inte bara ökat mängden, vi äter en helt ny växt. En förädlad veteväxy med 42 kromosomer i stället för den tidigare växten med 14 kromosomer. Detta skapar stora problem i vår kropp.

Men, alla äter som de vill, absolut! Vi behöver inte vara överens. Jag tror inte att de gånger jag väljer att äta gluten i form av bröd och pasta kommer göra mig sjuk, för det är så få gånger. Jag kommunicerar glutenfri lågkolhydratkost här på bloggen för det är ju så jag själv äter och genom mina kanaler och böcker så möter jag ju så oteroligt många människor som fått hälsovinster av att lägga om sin kost och skippa gluten och stor mängd kolhydrater.

Svara
Marianne 3 maj, 2018 - 20:38

Wow, vad många härliga bilder du delat med dig.📷👏

Svara
Åse 4 maj, 2018 - 10:17

ul du gillar Marianne!!

Svara
ÅsaS 3 maj, 2018 - 17:24

Food-heaven! Jag trodde de bara kunde våfflor och choklad i Belgien, men ack så fel jag hade.
Och alla dessa vackra byggnader..
Tack för att du delat detta med oss!
Kram

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.