Ananaspaj (GI, lågkolhydrat)

1 mars, 2013

Visst var det Ananaspaj som jag tänkte göra!! Många gissade på Citronpaj men det receptet finns här redan på 56kilo 🙂 Men den är också en favorit!!
Ananaspaj är bland det godaste jag vet! Jag älskar syrliga desserter och jag har inte gjort denna utan tillsatt socker eller mjölfri innan.
Men här kommer receptet! Den blev jättegod!
Som ni vet så anses inte frukt passa in i en lågkolhydratlivsstil och det gör det inte heller, om man äter det varje dag och som tex mellanmål för att man tror att det är nyttigt. Men om man ser frukt som det godis då är, då är det en annan sak. Jag äter frukt i dessert och som smaksättare i mat.
Som ni ser här nedan så blir det inte fler kolhydrater än i tex en lchf kladdkaka. ALLT handlar om hur ofta, i vilka mängder och hur man mår när vi stoppar saker i munnen. Se det som livets lyx och personligen försöker jag alltid komma undan vetemjöl för jag triggas värre av det än på socker!!
Ananas är väldigt sött och denna pajen brukar vara riktigt söt, det märks att det inte är socker i denna för sötman känns mer normal i denna lågkolhydratversion!
Jag serverar den idag med en kula sockerfri vaniljglass. Jag hade hellre velat göra min egen vaniljglass för det är godare men denna från Alvestaglass tycker jag har för mycket onödiga ingredienser men det fungerar då och då.
8 portioner (eller 12 om man delar den i mindre bitar)


311 kcal, 7 gram protein, 7 gram kolhydrater, 28 gram fett per bit 
Pajdegen:
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl (jag använder sellton)
50 gram smör
1 msk fiberhusk
ca 1 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktigt socker **
1 krm salt
2 äggulor

2 msk grädde
Fyllningen:
2 dl creme fraiche
1 ägg
Ca 1 dl sockerersättning (ska motsvara 1 dl socker, så jämför dosering på din valda sötning)
1 tsk vaniljpulver eller motsvarande vaniljextrakt
500 gram krossad ananas i juice, avrunnen (280 gram ananas)

Blanda ingredienserna till pajdegen i enmatberedare med knivar.

Tryck ut i en pajform ca 24 diameter. Skär eventuellt bort överflödig deg från kanten. Nagga botten.
Förgrädda 5-8 minuter i 175 grader.
Blanda sedan creme fraiche, vanilj, sötning och ägget. Rör ner ananasen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
IMG_1258

IMG_1269

IMG_1276

IMG_1260
 

29 kommentarer
0

29 kommentarer

Korall 16 oktober, 2013 - 09:23

Jag undrar om man kan ta päron istället för ananas?
Kan man ta rysk yoghurt istället för creme fraiche?

Svara
Åse 16 oktober, 2013 - 09:29

Jag vet inte! Prova och se 🙂

Svara
Sökare? | Cissi springer 9 augusti, 2013 - 18:42

[…] (och nästnäst flest) är lite roligt då det var en vild chansning. Ursprungsreceptet är en Ananaspaj från Åse – 56kilo som jag ändrade lite i då jag inte varken hade alla grejer hemma eller gillar […]

Svara
Bibbi 30 juni, 2013 - 10:08

1 msk sötningsmedel betyder det 1 msk stevia sugar?
1 dl sockerersättning betyder 1 dl sukrin??
Fattar noll tyvärr 🙁
Mvh Bibbi

Svara
Åse 30 juni, 2013 - 11:32

Det finns många olika sötningsmedel, en del vill använda det ena några det andra. Det står alltid på paketet hur sött det motsvarar och alla doserar olika, vissa är 5 x sötare än vanligt socker, andra är 1 X 1. Så 1 dl sockerersättning är 1 X 1, dvs motsvarar sötman från 1 dl strösocker.

Svara
Bibbi 30 juni, 2013 - 08:20

Hej hej
Förlåt men jag måste fråga, förstår inte riktigt det här med sötning…. jag tänkte baka ananaspajen idag och som sötning ska jag då ta 1 msk STEVIA i pajskalet och 1 dl SUKRIN som sockerersättning till ”fyllningen”
Mvh Bibbi

Svara
Åse 30 juni, 2013 - 11:37

Sötman ska motsvara 1 msk socker i pajskalet och 1 dl i fyllningen.

Svara
Måndag… Hallonpaj LCHF :-) | Cissi springer 27 juni, 2013 - 21:52

[…] detta inlägget så editerar jag det lite och talar om att hallonpajen gjordes med recept från Åse (länk till ananasreceptet) – dock lite modifierat då jag inte hade vare sig ananas eller crème […]

Svara
Morgonbakning | Många beckar små 29 maj, 2013 - 12:01

[…] I morse gick jag upp ganska tidigt och njöt av en dunderfrukost och nyhetsmorgon. Kaffe, ägg, Finn crisp och den här proteindrinken. En bra start. Jag har också hunnit prova ett nytt recept på paj. En variant på min svärmors citronpaj hon gjorde i helgen som blev riktigt god. Recept nedan på min egen jordgubb och citronpaj. Med ett pajskal lånat från 56kilo.se. […]

Svara
Tacopaj och ananaspaj | Mer inspiration 2 april, 2013 - 19:36

[…] däremot gjorde jag i princip helt enligt receptet från 56kilo. Enda skillnaden var att jag halverade mängden sötning i fyllningen, vilket räckte mer än väl. […]

Svara
Susannas goda applepaj | caisalintunen.wordpress.com 25 mars, 2013 - 11:38

[…] körde på ett grundrecept från 56kilo som ni hittar här, men bytte ut ananasen mot svenska äpplen, tillsatte kardemumma i pajskalet och kanel i […]

Svara
Maria 4 mars, 2013 - 20:21

Men Gud så gott !!!

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.