Ananaspaj (GI, lågkolhydrat)

av Åse

Visst var det Ananaspaj som jag tänkte göra!! Många gissade på Citronpaj men det receptet finns här redan på 56kilo 🙂 Men den är också en favorit!!
Ananaspaj är bland det godaste jag vet! Jag älskar syrliga desserter och jag har inte gjort denna utan tillsatt socker eller mjölfri innan.
Men här kommer receptet! Den blev jättegod!
Som ni vet så anses inte frukt passa in i en lågkolhydratlivsstil och det gör det inte heller, om man äter det varje dag och som tex mellanmål för att man tror att det är nyttigt. Men om man ser frukt som det godis då är, då är det en annan sak. Jag äter frukt i dessert och som smaksättare i mat.
Som ni ser här nedan så blir det inte fler kolhydrater än i tex en lchf kladdkaka. ALLT handlar om hur ofta, i vilka mängder och hur man mår när vi stoppar saker i munnen. Se det som livets lyx och personligen försöker jag alltid komma undan vetemjöl för jag triggas värre av det än på socker!!
Ananas är väldigt sött och denna pajen brukar vara riktigt söt, det märks att det inte är socker i denna för sötman känns mer normal i denna lågkolhydratversion!
Jag serverar den idag med en kula sockerfri vaniljglass. Jag hade hellre velat göra min egen vaniljglass för det är godare men denna från Alvestaglass tycker jag har för mycket onödiga ingredienser men det fungerar då och då.
8 portioner (eller 12 om man delar den i mindre bitar)
311 kcal, 7 gram protein, 7 gram kolhydrater, 28 gram fett per bit 
Pajdegen:
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl (jag använder sellton)
50 gram smör
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
ca 1 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktigt socker **
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
Fyllningen:
2 dl creme fraiche
1 ägg
Ca 1 dl sockerersättning (ska motsvara 1 dl socker, så jämför dosering på din valda sötning)
1 tsk vaniljpulver eller motsvarande vaniljextrakt
500 gram krossad ananas i juice, avrunnen (280 gram ananas)

Blanda ingredienserna till pajdegen i enmatberedare med knivar.
Tryck ut i en pajform ca 24 diameter. Skär eventuellt bort överflödig deg från kanten. Nagga botten.
Förgrädda 5-8 minuter i 175 gr.
Blanda sedan creme fraiche, vanilj, sötning och ägget. Rör ner ananasen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
IMG_1258
IMG_1269
IMG_1276
IMG_1260
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

30 kommentarer

Ananaspaj – c bakar och funderar 11 maj, 2020 - 13:40

[…] från 56kilo.se men jag uteslöt sötningen få ananasen är söt nog. Servera med lätt vispad […]

Svara
Korall 16 oktober, 2013 - 09:23

Jag undrar om man kan ta päron istället för ananas?
Kan man ta rysk yoghurt istället för creme fraiche?

Svara
Åse 16 oktober, 2013 - 09:29

Jag vet inte! Prova och se 🙂

Svara
Sökare? | Cissi springer 9 augusti, 2013 - 18:42

[…] (och nästnäst flest) är lite roligt då det var en vild chansning. Ursprungsreceptet är en Ananaspaj från Åse – 56kilo som jag ändrade lite i då jag inte varken hade alla grejer hemma eller gillar […]

Svara
Bibbi 30 juni, 2013 - 10:08

1 msk sötningsmedel betyder det 1 msk stevia sugar?
1 dl sockerersättning betyder 1 dl sukrin??
Fattar noll tyvärr 🙁
Mvh Bibbi

Svara
Åse 30 juni, 2013 - 11:32

Det finns många olika sötningsmedel, en del vill använda det ena några det andra. Det står alltid på paketet hur sött det motsvarar och alla doserar olika, vissa är 5 x sötare än vanligt socker, andra är 1 X 1. Så 1 dl sockerersättning är 1 X 1, dvs motsvarar sötman från 1 dl strösocker.

Svara
Bibbi 30 juni, 2013 - 08:20

Hej hej
Förlåt men jag måste fråga, förstår inte riktigt det här med sötning…. jag tänkte baka ananaspajen idag och som sötning ska jag då ta 1 msk STEVIA i pajskalet och 1 dl SUKRIN som sockerersättning till ”fyllningen”
Mvh Bibbi

Svara
Åse 30 juni, 2013 - 11:37

Sötman ska motsvara 1 msk socker i pajskalet och 1 dl i fyllningen.

Svara
Måndag… Hallonpaj LCHF :-) | Cissi springer 27 juni, 2013 - 21:52

[…] detta inlägget så editerar jag det lite och talar om att hallonpajen gjordes med recept från Åse (länk till ananasreceptet) – dock lite modifierat då jag inte hade vare sig ananas eller crème […]

Svara
Morgonbakning | Många beckar små 29 maj, 2013 - 12:01

[…] I morse gick jag upp ganska tidigt och njöt av en dunderfrukost och nyhetsmorgon. Kaffe, ägg, Finn crisp och den här proteindrinken. En bra start. Jag har också hunnit prova ett nytt recept på paj. En variant på min svärmors citronpaj hon gjorde i helgen som blev riktigt god. Recept nedan på min egen jordgubb och citronpaj. Med ett pajskal lånat från 56kilo.se. […]

Svara
Tacopaj och ananaspaj | Mer inspiration 2 april, 2013 - 19:36

[…] däremot gjorde jag i princip helt enligt receptet från 56kilo. Enda skillnaden var att jag halverade mängden sötning i fyllningen, vilket räckte mer än väl. […]

Svara
Susannas goda applepaj | caisalintunen.wordpress.com 25 mars, 2013 - 11:38

[…] körde på ett grundrecept från 56kilo som ni hittar här, men bytte ut ananasen mot svenska äpplen, tillsatte kardemumma i pajskalet och kanel i […]

Svara
Maria 4 mars, 2013 - 20:21

Men Gud så gott !!!

Svara
Idamari 3 mars, 2013 - 13:34

Typiskt att det är de grönsakerna jag.. ehm.. har svårast för. Nåväl. Jag är ingen expert. Trots att jag läst en del kost via universitetet och min idrottsutbildning. Dock är det väl vad som känns värt att skippa också. Frukt gillar jag, i alla former. Och tänker som inte tanken på att gå helt LCHF. På veckorna äts mindre frukt, men som i morse blev den en riktig smoothie med massvis av olika frukter : ) Tack för ditt svar i alla fall. Får spana lite i dina recept här och se vad jag kan göra för lunch så jag inte blir hungrig på eftermiddagen då ; )

Svara
Åse 3 mars, 2013 - 13:43

Lycka till! 🙂

Svara
Idamari 3 mars, 2013 - 13:25

Nu äter ju inte jag heller vare sig socker eller något vitt mjöl direkt nästan. Men lyckas ändå bli hungrig. Får väl se över stärkelseintaget. Även om jag tänker att mycket vitaminer finns i frukten som jag äter vilket också känns positivt.

Svara
Åse 3 mars, 2013 - 13:30

Frukt är typ sockervatten med lite vitaminer;) frukt gör mig jättehungrig så därför äter jag det bara i mat eller som dessert. Vitaminer och mineraler får man mer av i grönsaker. Gul paprika och broccoli innehåller tex mer c vitamin än apelsin.

Svara
Idamari 3 mars, 2013 - 12:41

Vad äter du för mellanmål och dylikt om du inte äter frukt. Jag älskar frukt, men äter det sällan bara rakt av, just nu skulle jag kunna dricka smoothie JÄMT! Men vet ju såklart att frukt, så som allt annat, inte är bra i för stor mängd. Vad har du för något att tipsa om att ta med på jobbet innan träning, det är ofta där det tryter.

Svara
Åse 3 mars, 2013 - 13:21

Jag äter sällan mellanmål eftersom jag håller mig längre mätt utan massa socker och stärkelse. Men skulle jag vilja ha/behöva så blir det oftast några nötter, lite ost eller ett kokt ägg. Detta fungerar före och efter träning också.

Svara
Helena 2 mars, 2013 - 12:00

Åh vad gott det ser ut! jag älskade ananaspaj som var icke lchf-vänlig innan. Vad kul att du gjort om receptet. Tack för att du delar med dig!

Svara
miriam 2 mars, 2013 - 10:51

Måste ha lite tips på vad man kan unna sig på helgerna i ”godisväg” när man viktminsksar?? När jag viktväktade hade jag alltid lör som min godisdag det gjorde stt jag hade nåt att se fram emot i veckorna vilket i sin tur gjorde att jag skötte mig 🙂 nen det funkar ju inte m lchf att äta vanligt godis eftersom man då får starta om m förbränningen efter tre dar om jag försttått rätt så det är inget alternstiv mär man vill gå ner. men vad kan man då äta en fre el lör som är ngt av ett godis supstitut? Är vindruvor ok? 70% choklad? narturgodis? O kan man bara typ äta ngr bitar el är det ok att unna sig lite grann o då menar jag inte frossa 🙂 känner bara stt jag måste ha måt att se fram emot så jag klarar mig i veckorna samtidigt somjag verkligen vill bli färdig m min vikt, har inte så jätte många kilon kvar.

Svara
Åse 2 mars, 2013 - 10:55

Spontant tycker jag några rutor mörk choklad eller en Pannacotta eller några goda ostar. Mitt ”sötbelöningssystem” är i princip borta och unnar mig hellre lite goda ostar, ibland får man träna bort att det just är söta smaker man har som belöning.

Svara
Anna-Maria Johansson 2 mars, 2013 - 08:38

Det gäller att man vet vad man klarar av och inte. Bara för att Åse bloggar om den så betyder inte det att den är okej för alla. Man måste se till sig själv och ta eget ansvar. Är man sockerberoende eller överätare så är en paj av det här slaget livsfarlig. MEN sen finns det de som klarar av det och då är det jättebra att man kan baka den utan vetemjöl och vanligt socker. Så självklart måste Åse kunna blogga om en sådan här paj trots att den inte är LCHF egentligen. De som klarar av den här pajen är de som klarar av att gå på ViktVäktarna och inte balla ur. Som Åse skriver: ”ALLT handlar om hur ofta, i vilka mängder och hur man mår när vi stoppar saker i munnen.” Vilket i och för sig låter lite som ViktVäkteri men det stämmer in på LCHF också eftersom man inte kan äta hur mycket LCHF-mat som helst heller. Den här pajen är alltså inte för de som inte har matmissbruk, överätningsproblem eller sockerberoende. Men det måste man ta ansvar för själv och det kan inte Åse ta hänsyn till när hon bloggar för då hade hon bara fått blogga om kött och smör. Nu blev det långt här.
Ha en fin lördag!

Svara
Åse 2 mars, 2013 - 08:52

Precis, finns inget svart eller vitt. Gäller ju samma sak med allt, man måste ta ansvar och göra sina val med öppna ögon. Jag har många läsare här som tycker om recepten för att de är glutenintoleranta och gärna vill komma bort från glutenalternativen i livsmedelsbutiken och min blogg är ingen ”LCHF” blogg egentligen utan en spegling av mig och mina intressen och mina val.
Så jag kan inte anta att alla mina läsare är sockerberoende för det är ju inte så. Långt i från alla som väljer lågkolhydratkost gör det av den anledningen.
Men jag tycker jag har läsare som verkar ta ansvar för sina egna val och förstår att mina val inte alltid är bäst för dem.
Kram på dig!

Svara
Linruz 2 mars, 2013 - 07:54

Ananas paj är en av mina absoluta favoriter med.
Ska vi definitivt testa att göra ngn gång när man känner att man vill unna sig lite extra.
Kram och ha en skön helg
Lina

Svara
E 1 mars, 2013 - 22:19

TACK för en ”snäll” variant på min favorit-efterrätt! Du är fantastisk Åse!

Svara
eastcoastmom i Spanien 1 mars, 2013 - 18:34

Gillar färsk ananas, men inte konserverad… Här i Spanien köper vi mycket färsk ananas, någon som testat att göra den här på färsk? Skillnad i kolhydrater?

Svara
Åse 1 mars, 2013 - 18:43

Nej klart det blir bäst på färsk! Kan inte skilja mer än några kolhydrater! Ju sötare frukt, ju mer kolhydrater men det är ju marginellt.

Svara
margaretha 1 mars, 2013 - 18:27

Det blir ju jätte mycket kolhydrater eller

Svara
Åse 1 mars, 2013 - 18:42

Det står ju hur många kolhydrater det är per bit, 7.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.