Allt eller inget

av Åse

Jag tänkte att vi skulle prata ”Allt eller Inget”. Många med viktproblem är allt eller inget människor, antingen äter man absolut ingenting onyttigt eller så vräker man i sig. Många allt eller inget människor gillar LCHF därför då känns det svart eller vitt, ett ”facit” man behöver ha. Antingen äter man kolhydrater eller så gör man inte. Många allt eller inget människor är också de som överdriver LCHF, tar till sig alla ”godbitar” och äter mycket av allt det + gärna mycket av goda gräddiga såser, 150 gram kokosfett (”för kokosfett är ju bra!”)
Men en del människor behöver faktiskt inte äta en strikt LCHF. Många människor kan lägga till mer kolhydrater i sin kost. LCHF är ingen metod, det är ett grundförslag om hur du enklast kan hitta din bästa kost (citat Anna Hallén). För många människor räcker det att göra ganska små förändringar. Det räcker långt att ta bort spannmål, socker, mängder av frukter och då och då äta något sött, någon frukt, någon surdegssmörgås, lite råris. Låt alla välja vart de mår sitt bästa. Har man inga viktproblem, sover gott om natten, har inga magproblem och inte är eftermiddagstrött – då äter man mat som kroppen mår bra av!
Vilka är då de som kan lägga till en del kolhydrater som rotfrukter, lite råris, någon frukt till sin kost? Självklart äter man alltid naturligt fett! Jo oftast de som inte har stor övervikt, de som inte har magproblem, de som inte har bantat mycket utan bara ätit lite för mycket gott på senaste tid. Vi är alla olika och något generellt facit finns inte. Det vi vet är att socker, fettsnål kost, gluten och processad mat med kemikalier inte bygger en hälsosam kropp men vi har alla olika känsligheter.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Ellen - LCHF och mycket annat 5 november, 2011 - 14:42

Kloka ord 🙂

Svara
anna 2 november, 2011 - 18:34

Nu skrev du direkt till mig känns det som. Jag har minst 10 kg till målvikt så än så länge är det ju viktminska som är i fokus för mig, efter det hoppas jag kunna hitta den fina balansen du har.

Svara
ÅsaS 1 november, 2011 - 18:51

Så bra, så klokt och säkert sant… Har dock aldrig behövt banta, utan snarare behövt ÄTA för att hålla mig på en jämn vikt-nivå. Och utan att rasa i vikt efter 3 graviditeter. Jag vet att många skulle vara avundsjuka på att tappa alla graviditetskilon och lite till i en rasande fart. Jag däremot har kämpat för att få BEHÅLLA något av dem öht… Men sedan jag hittade din sida och inspirerats av den, med recept och tips etc, så håller jag vikten, har fått bort putmagen (som stannade kvar efter graviditet nr 3 för 9 år sedan…) och mår rent ärligt skitbra! (Ursäkta uttrycket!) Äter allt som bjuds (i måttliga mängder), men har skippat mycket av sockret och de vita kolhydraterna (mjöl, pasta, ris, kör på fullkorn och råris istället, dock i mindre mängder än tidigare), och det är ingenting jag saknar. Jag vet med mig, av erfarenhet nu, att socker och annan ”fel” mat triggar mig, och sedan är det svårt att stoppa… Men jag är på banan och mår BRA när jag äter på mitt sätt. Men jag skulle dock inte ha något emot ett par kilon till på kroppen – på rätt ställen och utan putmage… Något tips på vad jag bör plussa på i kosten i så fall, eller är det träning och åter träning som gäller? (Vilket min träningsnörd till man säger.)

Kram på dig bästaste, klokaste, finaste Åse ♥

Svara
Åse 1 november, 2011 - 19:24

Härligt Åsa!! Ja vi är många som är avis!! haha =))
Näää… lchf balanserar ofta vikten efter ett tag och kanske ska du se ut som du gör? Man kan äta upp sig på LCHF och då äter man LCHF som grund men äter OFTA och med ett par frukter, mycket nötter, bär, etc. Jag vet att Anna ”gödde” sin underviktige hälft 15 + kg på detta sätt. Alltså inte med skräpmat utan med sådant som alla vi andra måste undvika som inte vill viktöka men som egentligen inte är skadligt för oss. KRAM på dig fina!

Svara
Britt 1 november, 2011 - 18:33

Du säger så kloka saker! Älskar din sida o dina ljuvliga recept.
Tack för att du delar m dig.
Kram britt

Svara
Caroline 1 november, 2011 - 13:11

Hej!
Gillar din sunda inställning till att det finns olika sätt för olika personer för att må bra.
Jag äter helst mat med mindre kolhydrater för att jag känner mig jämnare i mitt blodsocker då.
Ibland får jag frågor om varför jag då tar en bit bröd eller kanske en kaka.
Jag vet att jag tål lite kolhydrater och jag brukar säga att jag prioriterar. Bjuds det på en god kaka eller ett nybakat bröd äter jag hellre det än potatismos eller industribakat bröd.
Jag försöker välja bra mat som jag mår bra av. Det är för mig mat som jag håller mig mätt på och som tillåter mig att äta något sött någon gång utan att falla dit helt eftersom jag resten av dagen äter stabil mat. Jag försöker inte gå ner i vikt utan behålla min vikt genom en hållbar livstil.
Skulle jag börja dagen med Frosties och fruktyoghurt är risken större att jag inte nöjer mig bara en bit kaka…
Med en stabil grund får det lilla undantaget inget fäste. Det känns bra!

Tack för en bra blogg, Åse.
Det är roligt att läsa dina funderingar om att använda kosten som bra bränsle för kroppen. Jag kan inte annat än att hålla med. Jag gillar också dina recept.
Keep up the good work!

Ha en bra dag!

Svara
Åse 1 november, 2011 - 13:20

Jamen absolut! Precis så jag känner och fungerar. Lite skit klarar kroppen oftast av. Det man äter varje dag, det är det som lägger grunden för hälsan och beteendet. 90/10 regeln 😉

Svara
LL 1 november, 2011 - 12:03

Hej,

Du har verkligen helt rätt i ”allt eller inget”, vi verkar vara många som är sådana…
Själv ”börjar jag om” idag igen, ny månad, ny energi! 🙂
Inser bara mer och mer att kolhydrater triggar mig enormt och förstår egentligen inte varför jag äter dem… 🙁 Jag måste sluta och jag vill sluta!
Som vanligt många tack för en härlig och inspirerande blogg!
KRAM
(såg du förresten att jag skrev i din gästbok för några dagar sedan, hade varit väldigt glad för en kommentar av dig till det jag skrev.)

Svara
Åse 1 november, 2011 - 12:04

Hej Leena! Nej det hade jag missat! Ibland ramlar en del frågor mellan bordet 😉

Svara
Annika 1 november, 2011 - 11:48

AMEN! 🙂

Svara
Tove 1 november, 2011 - 11:42

Som du vet så känner jag väl igen mig =) Har funderat lite över att jag kanske skulle behöva lite mer kolhydrater när jag tränar, men jag har blivit kolhydratskrämd snarare än fettskrämd har jag insett, och vet inte vad jag i så fall skulle äta! Bara tanken på t ex morot får mig att rygga tillbaka, haha! Det blir ju inte sunt heller, den där balansen är väldigt svår. Åt kanske 2 msk potatismos när jag var på restaurang igår vilket jag nästan räknar som ett ”undantag” fastän det inte innebar så många kolhydrater. Men det är bara att fortsätta jobba på den där berömda balansen, men den är såååå mycket svårare att uppnå än ytterligheterna tycker jag!

Svara
Åse 1 november, 2011 - 11:52

Tove, mängden kolhydrater är inte så intressant, fråga dig i stället varför du absolut skulle smaka potatismos? 2 msk potatismos ger dig inget mer än ökat sug. Det är kvaliteten på kolhydraterna som är viktiga. Hellre morötter än potatismos 😉 Man ska lägga till den mängd kolhydrater man klarar av och som man behöver, inte vad man tror att man behöver. KRAM

Svara
Tove 1 november, 2011 - 12:12

Du har helt rätt, det var verkligen onödigt och gav mig ingenting! Tyckte inte ens att det var jättegott, så nu har jag lärt mig av det misstaget! =)

Var inne och läste på Jonas Bergqvists blogg och blev förvirrad av att han skriver att det kan vara mer negativt än positivt att ligga på lågt kolhydratintag när man tränar mycket. Jag tycker ju själv dock att träningen fungerar bra även på lågt kolhydratintag, orkar bra och förbättras osv, så det finns väl ingen anledning att göra någon förändring egentligen…

Svara
Åse 1 november, 2011 - 12:18

Han menar att en viss mängd insulin är bra för muskeltillväxt, åter igen man adderar till den mängd kolhydrater man behöver. Det märks när man ligger för lågt, i början är det normalt att inte orka lika mycket på LCHF men om man fortfarande känner att man inte kan prestera som man vill när man uppgraderat kroppen till fettdrift) så kan man ringa in sin träning med kolhydrater enligt mallen jag gav dig, alternativt addera till lite rotfrukter till sin LCHF kost! Lite rotfrukter räcker gott och väl! MEN läs nu inte vad alla andra gör, gör det som DU behöver.

Svara
ulrika 1 november, 2011 - 11:37

oj då! blev lite konstigt skrivet men du förstår nog andå:)

Svara
malin 1 november, 2011 - 11:34

Detta inlägg var nästan riktat till mig 🙂 precis vad jag behövde idag……
Men jag har försökt att hitta en balans mellan allt eller inget o jag tror att jag är på god väg….

Svara
Åse 1 november, 2011 - 11:57

Heja dig malin!!

Svara
ulrika 1 november, 2011 - 11:33

Bra skrivet!
stämmer helt in på mig jag är en av dem som måste välja allt eller inget.
Får jättsnabbt resultat när jag håller mig till strikt lchf mat, men trots den vetskapen så gör jag alltid bort mig och tänker bara en liten bit och bara i dag och sedan är det kört!

Har aldrig bantat i mitt liv utan har med hjälp av motion hållit min vikt bra, men känner nu efter nr fem som kom för ca 7 månader sedan att hur jag än försöker så får jag inte ihop livet med träning.

Satsar på vardags motion med hund och barnvagn, räcker långt tillsammans med strikt lchf kost, och samvetet mår mycket bättre av det oxå!

En liten fråga bara min älsta tjej (12år) lider av reumatism, tror du lchf kost skulle kunna hjälpa henne något ? Hon har ofta problem m sin mage och trötthet av sina mediciner.

tack för en fantastisk sida , förgyller mina dagar med bra och intressant läsning!

kram

Tack för en fantastisk sida, förgyller mina dagar!

kram

Svara
Åse 1 november, 2011 - 11:59

Absolut! Många med reumatisk värk blir mycket bättre på LCHF! Finns tom sällsynta fall där symtomen försvunnit helt. Prova!

Svara
Kristine 1 november, 2011 - 11:26

Dette var et godt innlegg.
Det er mange som er typiske alt eller ingenting mennesker, men det handler mye om psyke.
Og ha en god helse handler vel så mye om å ha det godt innvendig som å ha en god vekt!

Svara
Marina 1 november, 2011 - 11:24

Hej! Tänkte höra om du kunde lugna mitt sinne lite? 🙂 Jag började med LCHF i Juli. Rasade 2kilo på 2 veckor. Efter ytterliggare 2 veckor hade jag gått ner ytterliggare 2 kilo. För mig var vinsterna många då jag har lidit av ballong mage och kramper efter i princip varje måltid. Nu mår jag verkligen toppen.
Och är helt fri ifrån sötsug.
Jag tillhör gruppen som egentligen aldrig varit överviktig, men alltid bantat. Det finns nog inte någon metod som jag inte plågat min kropp med. Allt ifrån vv till nutrilett.
Jag är såklart superstrikt nu. Min fråga är följande: Jag vet att man ska strunta i vågen, men det har jag tyvärr lite svårt för. Ser och känner skillnad på min kropp och mår toppen. Har börjat träna med en PT 2ggr i veckan och kör en del kondition andra dagar. Det som nu känns frustrerande är att jag är tillbaks på samma vikt som nät jag började i Juli!! Beror det på alla mina svältkurer tidigare i livet? Kan det vara så att jag byggt mer muskelmasssa då jag tränar hårt och regelbundet.
Känns lite frustrerande för min ”sjuka hjärna” att vågen går upp!!

Hälsningar M

Svara
Åse 1 november, 2011 - 12:01

Du bygger absolut mer muskelmassa! Skrota vågen! Du säger själv att du mår bättre, vad talar vågen om för dig? Jo att du misslyckats fast du inte gjort det!

Svara
Margareta Moberg 1 november, 2011 - 10:49

Hej. Tack för en bra sida. Du skriver mycket kloka saker här och det är jättekul att läsa.

Svara
Åse 1 november, 2011 - 12:01

Vad roligt att du gillar sidan Margareta!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.