Allt eller inget

1 november, 2011

Jag tänkte att vi skulle prata ”Allt eller Inget”. Många med viktproblem är allt eller inget människor, antingen äter man absolut ingenting onyttigt eller så vräker man i sig. Många allt eller inget människor gillar LCHF därför då känns det svart eller vitt, ett ”facit” man behöver ha. Antingen äter man kolhydrater eller så gör man inte. Många allt eller inget människor är också de som överdriver LCHF, tar till sig alla ”godbitar” och äter mycket av allt det + gärna mycket av goda gräddiga såser, 150 gram kokosfett (”för kokosfett är ju bra!”)
Men en del människor behöver faktiskt inte äta en strikt LCHF. Många människor kan lägga till mer kolhydrater i sin kost. LCHF är ingen metod, det är ett grundförslag om hur du enklast kan hitta din bästa kost (citat Anna Hallén). För många människor räcker det att göra ganska små förändringar. Det räcker långt att ta bort spannmål, socker, mängder av frukter och då och då äta något sött, någon frukt, någon surdegssmörgås, lite råris. Låt alla välja vart de mår sitt bästa. Har man inga viktproblem, sover gott om natten, har inga magproblem och inte är eftermiddagstrött – då äter man mat som kroppen mår bra av!
Vilka är då de som kan lägga till en del kolhydrater som rotfrukter, lite råris, någon frukt till sin kost? Självklart äter man alltid naturligt fett! Jo oftast de som inte har stor övervikt, de som inte har magproblem, de som inte har bantat mycket utan bara ätit lite för mycket gott på senaste tid. Vi är alla olika och något generellt facit finns inte. Det vi vet är att socker, fettsnål kost, gluten och processad mat med kemikalier inte bygger en hälsosam kropp men vi har alla olika känsligheter.

24 kommentarer
0

24 kommentarer

Ellen - LCHF och mycket annat 5 november, 2011 - 14:42

Kloka ord 🙂

Svara
anna 2 november, 2011 - 18:34

Nu skrev du direkt till mig känns det som. Jag har minst 10 kg till målvikt så än så länge är det ju viktminska som är i fokus för mig, efter det hoppas jag kunna hitta den fina balansen du har.

Svara
ÅsaS 1 november, 2011 - 18:51

Så bra, så klokt och säkert sant… Har dock aldrig behövt banta, utan snarare behövt ÄTA för att hålla mig på en jämn vikt-nivå. Och utan att rasa i vikt efter 3 graviditeter. Jag vet att många skulle vara avundsjuka på att tappa alla graviditetskilon och lite till i en rasande fart. Jag däremot har kämpat för att få BEHÅLLA något av dem öht… Men sedan jag hittade din sida och inspirerats av den, med recept och tips etc, så håller jag vikten, har fått bort putmagen (som stannade kvar efter graviditet nr 3 för 9 år sedan…) och mår rent ärligt skitbra! (Ursäkta uttrycket!) Äter allt som bjuds (i måttliga mängder), men har skippat mycket av sockret och de vita kolhydraterna (mjöl, pasta, ris, kör på fullkorn och råris istället, dock i mindre mängder än tidigare), och det är ingenting jag saknar. Jag vet med mig, av erfarenhet nu, att socker och annan ”fel” mat triggar mig, och sedan är det svårt att stoppa… Men jag är på banan och mår BRA när jag äter på mitt sätt. Men jag skulle dock inte ha något emot ett par kilon till på kroppen – på rätt ställen och utan putmage… Något tips på vad jag bör plussa på i kosten i så fall, eller är det träning och åter träning som gäller? (Vilket min träningsnörd till man säger.)

Kram på dig bästaste, klokaste, finaste Åse ♥

Svara
Åse 1 november, 2011 - 19:24

Härligt Åsa!! Ja vi är många som är avis!! haha =))
Näää… lchf balanserar ofta vikten efter ett tag och kanske ska du se ut som du gör? Man kan äta upp sig på LCHF och då äter man LCHF som grund men äter OFTA och med ett par frukter, mycket nötter, bär, etc. Jag vet att Anna ”gödde” sin underviktige hälft 15 + kg på detta sätt. Alltså inte med skräpmat utan med sådant som alla vi andra måste undvika som inte vill viktöka men som egentligen inte är skadligt för oss. KRAM på dig fina!

Svara
Britt 1 november, 2011 - 18:33

Du säger så kloka saker! Älskar din sida o dina ljuvliga recept.
Tack för att du delar m dig.
Kram britt

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.