Hej vänner!
Så var det fredag igen, det var väl skönt!?
Tycker jag i alla fall haha!
Nu ska ni få ett supergott recept på vörtfrallor gjort på havre! Japps, det är en variant på Havrefrallor utan (vete)mjöl som jag fick tips om från en läsare för 2 år sedan (Tack John Stark)
De blir så saftiga och goda!
Om man vill ha dem glutenfria, köp glutenfria havregryn ovh gör egen vörtmix. Har man celiaki ska man nog ändå vara försiktig med även glutenfri havre.
Vill ni komma ner i kolhydrater, skippa russinen!
Koka ihop en gröt på havregryn, vatten, vörtkryddor och salt.
Låt svalna i kylskåpet, gärna i någon timmes tid.
Mixa ihop havregryn med övriga torra ingredienser.
Vispa äggen pösiga och vispa sedan ner vörtgröten och de torra mixade ingrediensera.
Låt sedan stå kallt i ca 10 minuter, forma sedan försiktigt bullar, jag klickade ut med två skedar och formade dem lite försiktigt.
Supermarriga!
Här kommer receptet!
Skriv utVörtfrallor på havre
- Portioner: 8
Ingredienser
1 dl russin
6 dl havregryn (varav 3 dl blandas med vatten)
5,5 dl vatten
2 ägg
1 msk Lindroos pulveriserat psyllium
2 msk Vörtmix/Vörtkrydda
1 tsk bakpulver
1/2–1 tsk salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 gr.
Blötlägg russinen i vatten.
Koka 3 dl havregryn med 5,5 dl vatten, vörtkrydda och salt. Koka ihop ca 2 minuter.
Låt svalna i kylskåpet.
Mixa 3 dl havregryn, pulveriserat psyllium och bakpulver i mixer.
Vispa äggen tills de blivit pösiga, minst 5 minuter.
Blanda alla ingredienser ordentligt och låt stå i kyl i 10 min.
Klicka ut och forma bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn på 250 grader i 25-30 min. Om de får för mycket färg, lägg över ett folie.
Låt svalna ordentligt under en bakhandduk innan de skärs upp.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
12 kommentarer
Tack Åse !
Helt fanstastiskt Goda!
Gör nu dubbel sats !
MVH Inger
Hej Åse! Om jag ska byta 6 dl havregrynet för havrefiber blir det samma 6 dl då eller måste jag minska relativ öka isf hur mkt? Tack för ett svar!
Hälsn Ana Maria
Havrefiber och havregryn är helt olika saker med helt olika bakegenskaper så det kan jag tyvärr inte svara på eftersom jag aldrig provat.
Låter gott tror du att man kan få det ännu mer brödlikt med tex Softbake el vete el havrefibrer?
receptet innehåller redan havre så havrefiber kommer inte göra ngn skillnad. Du kan tillsätta lite softbake och prova!
Hej! Kan man utesluta russinen eller förändras något märkvärdigt då?
Hej! Det står i inlägget 🙂
Kan man baka som en limpa istället för frallor?
Det tror jag ska gå bra!
Jaaa, ÄNTLIGEN fredag! Trodde aldrig att den här veckan skulle ta slut! Veckan har bjudit på en blandad kompott på alla plan. Hade överskottsenergi i början på veckan, som sedan försvann så fort det snöblandade regnet kom. Ska det snöa så kan det väl snöa och sen ligga kvar, och inte som nu – varannandagsväder med snö/plask/regn..
Men nu glömmer vi det och njuter kommande helg! En helg som jag bestämt mig för att njuta av! Baka lite, mysa mycket och bara vara! Det blir en vända till Skultuna Bruket iaf för att hämta hem min nypolerade mässingskrona. ✨
Kram, och njut helgen! 💕
Smarrigt! Hur många ägg ska det vara?
Måste prova!
Låter goda 😋
Tack 🙋🏼♀️