VÖRTFRALLOR på Havre

av Åse

Hej vänner!

Så var det fredag igen, det var väl skönt!?
Tycker jag i alla fall haha!

Nu ska ni få ett supergott recept på vörtfrallor gjort på havre! Japps, det är en variant på Havrefrallor utan (vete)mjöl som jag fick tips om från en läsare för 2 år sedan (Tack John Stark)
De blir så saftiga och goda!
Om man vill ha dem glutenfria, köp glutenfria havregryn ovh gör egen vörtmix. Har man celiaki ska man nog ändå vara försiktig med även glutenfri havre.
Vill ni komma ner i kolhydrater, skippa russinen!

Koka ihop en gröt på havregryn, vatten, vörtkryddor och salt.
Låt svalna i kylskåpet, gärna i någon timmes tid.

Mixa ihop havregryn med övriga torra ingredienser.
Vispa äggen pösiga och vispa sedan ner vörtgröten och de torra mixade ingrediensera.
Låt sedan stå kallt i ca 10 minuter, forma sedan försiktigt bullar, jag klickade ut med två skedar och formade dem lite försiktigt.

Supermarriga!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vörtfrallor på havre


  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

1 dl russin
6 dl havregryn (varav 3 dl blandas med vatten)
5,5 dl vatten
2 ägg
1 msk Lindroos pulveriserat psyllium
2 msk Vörtmix/Vörtkrydda
1 tsk bakpulver
1/21 tsk salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 gr.
Blötlägg russinen i vatten.
Koka 3 dl havregryn med 5,5 dl vatten, vörtkrydda och salt. Koka ihop ca 2 minuter.
Låt svalna i kylskåpet.
Mixa 3 dl havregryn, pulveriserat psyllium och bakpulver i mixer.
Vispa äggen tills de blivit pösiga, minst 5 minuter.
Blanda alla ingredienser ordentligt och låt stå i kyl i 10 min.
Klicka ut och forma bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn på 250 grader i 25-30 min. Om de får för mycket färg, lägg över ett folie.
Låt svalna ordentligt under en bakhandduk innan de skärs upp.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

12 kommentarer

Inger 4 januari, 2024 - 13:59

Tack Åse !
Helt fanstastiskt Goda!
Gör nu dubbel sats !
MVH Inger

Svara
Ana Maria Christensen 12 december, 2023 - 23:57

Hej Åse! Om jag ska byta 6 dl havregrynet för havrefiber blir det samma 6 dl då eller måste jag minska relativ öka isf hur mkt? Tack för ett svar!
Hälsn Ana Maria

Svara
Åse 13 december, 2023 - 00:03

Havrefiber och havregryn är helt olika saker med helt olika bakegenskaper så det kan jag tyvärr inte svara på eftersom jag aldrig provat.

Svara
Anki Pgren 30 november, 2023 - 11:21

Låter gott tror du att man kan få det ännu mer brödlikt med tex Softbake el vete el havrefibrer?

Svara
Åse 30 november, 2023 - 12:15

receptet innehåller redan havre så havrefiber kommer inte göra ngn skillnad. Du kan tillsätta lite softbake och prova!

Svara
Rebecka 13 november, 2023 - 16:49

Hej! Kan man utesluta russinen eller förändras något märkvärdigt då?

Svara
Åse 13 november, 2023 - 16:50

Hej! Det står i inlägget 🙂

Svara
Sylvia 5 november, 2023 - 11:00

Kan man baka som en limpa istället för frallor?

Svara
Åse 5 november, 2023 - 11:01

Det tror jag ska gå bra!

Svara
ÅsaS 3 november, 2023 - 19:29

Jaaa, ÄNTLIGEN fredag! Trodde aldrig att den här veckan skulle ta slut! Veckan har bjudit på en blandad kompott på alla plan. Hade överskottsenergi i början på veckan, som sedan försvann så fort det snöblandade regnet kom. Ska det snöa så kan det väl snöa och sen ligga kvar, och inte som nu – varannandagsväder med snö/plask/regn..
Men nu glömmer vi det och njuter kommande helg! En helg som jag bestämt mig för att njuta av! Baka lite, mysa mycket och bara vara! Det blir en vända till Skultuna Bruket iaf för att hämta hem min nypolerade mässingskrona. ✨
Kram, och njut helgen! 💕

Svara
Monica 3 november, 2023 - 17:54

Smarrigt! Hur många ägg ska det vara?

Svara
miia 3 november, 2023 - 15:21

Måste prova!
Låter goda 😋

Tack 🙋🏼‍♀️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!