VÖRTBRÖD på havre (kan göras glutenfri)

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Ett magiskt gott vörtbröd som är rikt på protein, kolhydraterna kommer från havregrynen,
Havre är proteinrikt, fiberrikt och innehåller nyttigt fett och är rika på olika mineraler och vitaminer.
Detta brödet svänger ni snabbt ihop och kan njuta av vörtbröd till julskinkan när som!

Hej raringar!

Jag känner mig lite piggare idag! Körde igång Ljusterapilampan och var ute i dagsljuset i flera timmar idag. SKÖNT!
Väl hemma hoppade jag in i nya ”jamasen” direkt! HÄR hittar ni den.
Hihi har köpt likadana till mina tre flickor ♥️ och till Millie den HÄR Micheloppan och lilla Miniloppan sover över från lillejul 😍

Kom hem med Hyacint på stjälk – visst är det vackert!

Och  nya hyacinter till mina vaser.

Polly gullisen håller mig sällskap vilket rum jag än befinner mig i – min skugga 💕

Frukosten idag var naturell kvarg (med lite sockerfri jordgubssaft i) jordgubbar och Pauluns granola.
För jag hade ju inte hunnit baka det GODA VÖRTBRÖDET än! Jag väntade in lite lägre el-pris via aöppen Tibbler 🙂

Nåja! Över till receptet!
Här har ni ingredienserna. De svänger snabbt ihop antingen för hand eller i en köksmaskin.
Detta är variant omarbetning av Enkelt Havrebröd (Glutenfritt, lågt i kolhydrater)

Om ni inte vill använda Santa Marias Vörtmix på grund av tex celiaki eller glutenkänslighet då hittar ni vörtkryddor nedan i receptkortet.
(tänk då även på att köpa glutenfria havregryn)

Smeten får svälla i ca 15 minuter sedan så skedas den upp (jag använder en slickepott) i en mindre brödform med ett bakplåtspapper i.
Sätt in långt ner i ugnen på 200 gr i ca 60 minuter.

Jag säkrar med en termometer, runt 98 gr i innertemperatur är brödet klart.

Det är viktigt att brödet får vila innan det skärs upp. Ca 1 timme.

Jag har skärmaskin och fick ut 22 skivor om ca 1 cm i tjocklek.

SÅ. RACKARNS. GOTT!
Här hittar ni mitt recept på Den perfekta JULSKINKAN – så saftig och mör!

Hoppas ni testar! Här kommer receptet!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

VÖRTBRÖD på havre (kan göras glutenfri)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Åse
  • Yield: 22

Ingredients

1 liter havregryn
5 dl naturell kvarg (går bra med naturell yoghurt men kvarg är mer proteinrikt)
4 stora ägg
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1/2 paket Vörtmix fr Santa Maria eller valfria vörtkryddor *se nedan
(russin blötlagda – valfritt)

Vörtmix (1 bröd)
1/2 msk hela fänkålsfrön
1/2 msk hel anis
1/2 msk honung (eller valfri sötning)
1,5 msk mald pommerans
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk malen kanel


Instructions

Sätt ugnen på 200 gr.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Mal havregrynen.
Blanda alla ingredienser. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång brödform, gärna modell mindre (1 liter)
Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter om innertempen är rätt. Brödet är klart vid  96-98°C.
Låt svalna ordentligt under bakduk innan brödet skärs upp.

Notes

Energi per skiva:
118 kcal, 6 g protein, 13 g kolhydrater, 2 g fett, 2 g fiber

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

2 kommentarer

Anna 13 december, 2024 - 15:08

Vilken tur, just som jag satt och funderade på om det fanns något bra vörtbrödsrecept därute! Jag vet ju att man kan lita på att dina recept blir jättegoda.

Såå fint med allt pynt ni har hemma😍 Här blir det inte mycket sånt just nu, har en snart ettåring som springer runt hemma och river i allt, haha! Men nästa år kanske det fungerar bättre med att låta prydnader stå framme.

Svara
Åse 13 december, 2024 - 15:11

Hahah!! Kan tro! Nästa Jul har vi en 16 månaders som springer runt här hemma hos mormor & Moffe så jag passar på i år 😅♥️
Kul, hoppas du gillar det! Trevlig fredag!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.