Hej hej! Har ni gjort någon julskinka än?
Inte jag! Jag köper färdigskivad i charken eller förpackad i plånbok än så länge men nästa vecka är det ju JUL insåg jag nyss? Galet!
Så tänkte lyfta fram mitt favoritsätt att tillaga Julskinka, nämligen Sous Vide.
Proteinbröd med senap och majjo – yuuuuuummie
Sista åren så har jag gjort julskinkan sous vide, sous vide betyder ju ”under vacuum” dvs man tillagar maten under lång tid i vacuumförpackning i vattenbad.
Fördelen med sous vide är att temperaturen blir samma både på utsidan och insidan av maten, d.v.s. man kan tillaga insidan med önskad temperatur utan att överkoka utsidan; detta innebär också att maten blir saftigare. En annan fördel är att det inte sker någon reduktion, d v s avdunstning från de råvaror som ligger i påsen. Kött och grönsaker som får ligga länge (över 6 timmar) blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Styckdetaljer som ofta upplevs som sega kan därför serveras möra trots att de fortfarande är rosa..
DETTA är ett riktigt bra kit! Jag har fler cirkulatorer, bland annat den här Champion.
Tillaga sous vide i ugnen
Behöver man en Sous Vide cirkulator för att göra Sous Vide julskinka? NEJ! Istället sätter ni ugnen på 70 grader och lägger in en 2-3 kilo rimmad okokt julskinka i sin påse (är man osäker på huruvida plasten är lämpad så kan man vacca om) och låter den ligga där inne i 12 timmar! PERFEKT JULSKINKA!
Vill man vara säker på att den har önskad temperatur kan man sätta in en termometer i skinkan
Jag gjör oftast min rimmade okokta julskinka med min Sous Vide cirkulator (12 timmar på 68-70 gr) och ojoj, den blir maaaaagisk! Så saftig och fantastisk skinksmak!
Jag valde att vacca om min i plast som jag vet är ämnad för tillagning i Sous Vide.
När skinkan är klar griljerar jag den, antingen direkt eller senare.
Ta av plasten, spara eventuellt vätskan. Klipp bort nätet.
Griljering:
2 äggulor
3-4 msk sötstark senap
1 dl ströbröd
Vill man inte ha ströbröd så kan tex ha malda solroskärnor.
Griljera i ugnen på 250 gr tills griljeringen ser fin ut (ca 5-10 min)
Det blir SÅ gott och skinkan blir saftig när den får gå länge!
En del vill ha 72 grader men jag gillar 68-70, den BLIR saftigare och smakmässigt är det same same.
Prova om ni inte gjort så här tidigare!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
2 kommentarer
Underbara fina foton. Kan du inte sätta ihop ngt sous vide länkar el namn som du är nöjd med. Tänker att jag kanske ska önska mig till februaris födelsedag. Japp jag är sist på ”bollen” då
Mums så gott 👍