Gooood morgon måndag!
Ujujuj vilken härlig och framför allt GOD helg det varit!
Kan ni förstå att det är F E M veckor till julafton idag!? FEM! Och knappt 2 veckor till 1:a advent, dvs NÄSTA helg!
Jag kommer smyga in lite härliga adventrecept här i veckan. Ni hittar alla recept HÄR
Som ni ser på bilden ovan så tänker jag bjuda er på ett smarrigt recept på en Västerbottenspizza med kallrökt lax och pepparrotskräm – alltså sååååååå gott! Idén fick jag i senaste Elle Mat & Vin.
Jag har ju oftast en fathead pizzadeg som ligger i kylen. Så smidigt att grädda när man vill ha något gott och snabbt 🙂
Min deg är lite prickig som ni ser och det är för att det är oregano i den, det tycker jag ni ska skippa till det här receptet!
Degen håller några dagar i kylskåp, som färsk pasta ungefär.
Jag kavlar ut degen mellan två bakplåtspapper och kavlar den lite avlång.
Ett tips är att göra kanterna liiiite tjockare så bränns de inte så lätt.
Bara rulla in kanterna lite som HÄR
Jag förgräddar bottnen lite innan jag brer creme fraiche på och sedan strösslar riven västerbottensost över.
Efter en stund i ugnen – Klart!
Låt svalna lite, sedan lägg på kallrökt lax, citronpicklad rödlök, pepparrotskräm och dill.
Ät & Njut!
Så gott till adventmyset eller till julbordet.
Här kommer receptet!
PrintIngredients
Pizzabottnen:
180 gr riven mozzarella (ca 2,25 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
2 krm salt
Citronpicklad rödlök:
1 rödlök, skivad
1 citron, saften
1 nypa salt
Pepparrotskräm:
2 dl Creme fraiche
1 krm salt
1 krm peppar
2 tsk pepparrot, riven
Topping:
2 dl creme fraiche
150 g riven västerbottensost
80 g sikrom
2 vippor färsk dill
200 gr. kallrökt lax, skivor
Instructions
Förbered den citronpicklade rödlöken. Lägg i burk och ställ kallt:
Förbered pepparrotskrämen genom att vispa ihop creme fraiche och riven pepparrot under några minuter med elvisp.
Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med flatvisp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Låt svalna en stund. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl och salt. Vispa ihop till en klibbig deg. Låt degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg degen på ett bakplåtspapper och ett över. Kavla ut till avlång platta. Rulla gärna in kanterna så de blir lite tjockare.
Nagga med gaffel.
Grädda i 5-6 minuter tills bottnen fått lite färg.
Bred på creme fraiche och västerbottensost.
Grädda ytterligare i 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Lägg på skivor av lax, klicka ut sikrom, picklad rödlök, spritsa ut pepparrotskrämen och avsluta med lite dill.
Skär upp och servera!
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
4 kommentarer
Kan man göra klart några timmar i förväg eller blir det sunkit
Nej det går bra!!
Hej! Går det att göra pizzan mjölkfri? Undrar Helena
Nej det tror jag blir svårt då den rivna mozzarellan innehåller både laktos och mjölkprotein. Osten är ju det som är grunden i pizzan.
Har ingen erfarenhet om hur det funkar med vegansk ost heller.