Ingredienser
1 kg flankstek (eller flapsteak)
1/2 dl balsamvinäger (eller rött vin)
1/2 dl olivolja
1 tsk svartpeppar
(4 stora potatisar)
1 ask romaticatomater (400 g)
salt, olivolja, balsamvinäger
200 g champinjoner (gärna kastanj)
1 påse ruccola (ca 65 g)
Grovt riven tryffelpeccorino, ca 2 dl
salt, peppar, smör
Till servering: 1/2 dl olivolja + 2 msk balsamvinäger
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg tomaterna i en ugnsform och salta lite. Drissla lite olivolja och balsamvinäger över. Skär potatisarna i skivor, inte för tunna. Sätt in tomater och potatis i ugnen.
Marinera flanksteken i ca 30 minuter. Under tiden skiva svampen och stek i lite smör tills den fått in färg. Salta något.
Ta ut tomat och potatis när de är mjuka och ser fina ut och sänk ugnen till 150 gr.
Torka av köttet från marinaden och salta och peppra. Stek i panna på hög värme i smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills köttet har fått yta. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av köttet och sätt in i ugnen, om potatisen inte är klar eller behöver varmhållas – sätt in den samtidigt.
När temperaturen är 56 grader, ta ut köttet och vira in i bakplåtspapper och låt vila i 10 minuter.
Skär sedan köttet tvärs över fibrerna, viktigt – annars blir köttet segt och oätligt.
Montera tagliatan: Lägg ruccola på ett serveringsfat, sedan potatisskivor och kött. Blanda olivoljan med balsamvinägern och ringla över köttet.
Toppa med svamp, tomater och tryffelpeccorino.