Surdegsfrallor – enkelt recept

av Åse

Goooood middag!

Nä fy vad svårt och motigt det är att komma igång om dagarna, speciellt när man jobbar hemifrån och det är kallt, grått, blåsigt och ruggigt ute!

Ni är några som efterlyste receptet på surdegsfrallorna jag gör till helgen! De är galet goda! Till skillnad mot processat vitt bröd man köper så håller man sig betydligt bättre mätt på surdegsbröd.
Surdegsbröd innehåller fler mineraler och blodsockret höjs inte så snabbt eftersom surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Mår man bra på mindre gluten så innehåller surdegsbröd även mindre gluten. Mår man bäst på glutenfritt ja då finns det ju andra alternativ här på bloggen bland mina brödrecept!

Jag har dragit mig för att baka med surdeg under alla år för det har verkat sååå krångligt! men ack vad fel jag hade!
I somras fick jag en bit surdeg från Malins man (aka Fnulan) och det är den surdegsgrunden som jag fortfarande gör mitt surdeg av!

Receptet på dessa frallorna kommer från Fredriks Fika!
Har ni ingen surdeg så måste ni först antingen göra en eller införskaffa =)
HÄR hittar ni Fredrik Nyléns surdegsgrund
Jag ska prova frallorna till helgen med köpt surdeg från Ica (Kronjäst) så får vi se hur det blir!

Jag matar min surdeg ca 1 gång i veckan.
Då tar jag 50 g av surdegen i ny glasburk med lock och blandar med 1 dl ljummet vatten och 
1 dl grovt ekologiskt rågmjöl. Låter stå ovanför kylen i skåpet där det är lite varmare tills det bubblat upp, tar ca 6-8 timmar sedan in i kylen!

Om jag vill ha ett nybakat frukostbröd då sätter jag fördegen på morgonen (oftast fredag morgon)
Fördegen ska stå i 12 timmar så jag plastar om bunken och sätter ovanför kylskåpet i skåpet, tar ut på kvällen och blandar ihop degen. Antingen så får degen jäsa i rumstemperatur på varmt ställe (ca 10 timmar) och bakas ut till frallor på lördag morgon eller så ställer jag degen i kylen över natten, och tar ut den ett par timmar innan jag bakar av frallorna.

Här på bilden nedan så har jag gjort degen av fördeg, mjöl, salt och vatten och hällt den i en ugnsform med 2 msk olja, dragit degen och vikt den några gånger.
In i kylen till morgonen!

Här har degen stått i rumstemperatur efter kylen och ska bakas till frallor!

Degen ska inte arbetas! Utan bara delas i 20 delar.
Jag har en ugnsspade som jag skjutsar in frallorna på het bakplåt.
Min bakplåt är i gjutjärn och den hettar jag först upp i ca 10 minuter på 300 grader. Sänker till 250 g varmluft innan frallorna skjutsas in!

Jag sätter även in en ugnsform med lite vatten längst ner i ugnen så frallorna får en riktigt seg och hård skorpa!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Surdegsfrallor – enkelt recept


Ingredienser

Fördeg:
100 g surdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special

Huvuddeg:
Hela fördegen
15 dl / 900 g vetemjöl special eller Manitoba Cream mjöl
5 dl vatten
20 g flingsalt
+2 msk rapsolja till formen


Instruktioner

Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.
Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter.
Lägg degen i formen och dra ut och vik den dubbel några gånger i oljan. Jag drar och viker både sidleds och upp och över.
Plasta och låt jäsa på ett varm ställe till dubbel storlek, ca 10 timmar alternativt plasta in, ställ kallt över natten. Ta ut ca 2-3 timmar i rumstemperatur.
Sätt in en bakplåt i ugnen och hetta upp i 300 gr. Sänk värmen till 250 g varmluft.
Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. (blir fler luftbubblor i brödet då).
Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 20 bitar som är ungefär lika stora.
Sätt in en plåt med ca 2 dl vatten längst ner i ugnen och lägg frallorna på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen ca 10-15 minuter tills frallorna fått rejält med färg.
Låt svalna på galler utan duk.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Miranda Hendrika 23 april, 2024 - 13:34

Jag tycker det är för mycket vetemjöl, så jag blandar olika mjöl till 900gr och slänger i en näve frön (solros- och pumpafrön). Funger super. Blir mera nyttiga 🤗

Svara
Åse 23 april, 2024 - 13:57

Ja det går bra! Man anpassar själv vilka mjölsorter man vill ha!
Jag har oftast råg i mina, tycker det blir godast.

Svara
Göran Stark 24 februari, 2024 - 06:09

Hej , är helt såld på dessa frallor .
Jag blandar även i kummin och russin .
Använder även en del rågsikt , med gott resultat .
Alla som jag bjudit på dem tycker dom är jättegoda .

Svara
Åse 24 februari, 2024 - 13:30

Vsda gott det låter med russin och kummin! MUMS!

Svara
Thim 17 augusti, 2023 - 23:53

Har länge matat mina surdegar men inte orkat använda dem, då suget efter nybakt bröd inte orkade vänta 48 timmar på att få äta…Men detta recept har omvänt mig helt och jag kan nu spara 200 kr på uteslutandet av Kronjäst varje månad(isch) Inne på 4e satsen av denna nu. Mycket bra och gott bröd enkelt att baka och blir bra varje gång. Fryst in och micrat upp, blir förlorar lite skorpan men ruggig gott ändå, vill man ha tillbaka skorpan är det bara vattna på och slänga in i ugnen på 180 grader i 10 min. Tack för detta!

Svara
Hannah 9 september, 2022 - 09:41

Har precis gjort en fördeg enligt ditt recept till morgondagens frallor! Prövade för ett tag sedan och blev super bra! En undran är om man kan byta ut några dl vetemjöl mot rågmjöl ikväll? För att få de lite nyttigare.

Svara
Åse 9 september, 2022 - 09:42

ABSOLUT!💪🏻

Svara
Sonja 18 januari, 2022 - 16:03

Tack Åse, så jag har väntat på detta surdegsrecept, tack

Svara
Åse 18 januari, 2022 - 17:59

Så lite! Kul det uppskattas!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.